Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 55   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Franciszek Schubert - wieczny wĂŞdrowiec  (Przeczytany 312651 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #150 : Lipiec 04, 2011, 17:43:35 »

Zgadzam siĂŞ z EwÂą i KasiÂą. Gdyby to byÂła oznaka porazki - panna juÂż dawno czmychneÂłaby za kulisy  Chichot
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2011, 20:38:59 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #151 : Lipiec 04, 2011, 19:58:08 »

PrzecieÂż to jest oczywiste - ona po prostu analizuje "dzieÂło"..lecz rodzi siĂŞ u niej nutka zwÂątpienia - z powodu nieczytelnego rĂŞkopisu  Chichot
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #152 : Lipiec 04, 2011, 20:46:13 »

Z pewnoÂściÂą coÂś jet nie tak. Te nuty na kolanach :'(Nieczytelne albo za trudne

Melisa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #153 : Lipiec 04, 2011, 21:00:11 »

GraÂła ten utwĂłr niejednokrotnie majÂąc ukochanego za sÂłuchacza, a dziÂś - có¿, nikt  juÂż nie sÂłucha a nuty wiĂŞdnÂą jak poÂżegnalne ró¿e  Smutny
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #154 : Lipiec 04, 2011, 21:23:09 »

GraÂła ten utwĂłr niejednokrotnie majÂąc ukochanego za sÂłuchacza, a dziÂś - có¿, nikt  juÂż nie sÂłucha a nuty wiĂŞdnÂą jak poÂżegnalne ró¿e  Smutny
ProszĂŞ, jaka ta nasza melisa romantyczka :-)

A ja myslĂŞ, ze tak naprawdĂŞ, ona sprawdza ile peda³ów ma ten fortepian  Spoko

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Melisa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #155 : Lipiec 04, 2011, 21:29:41 »

NapisaÂłam tak z przekory , a tak naprawdĂŞ , Âżeby byĂŚ w zgodzie ze swojÂą naturÂą jestem gotowa  raczej zgodziĂŚ siĂŞ z TobÂą Januszu 
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #156 : Lipiec 04, 2011, 21:41:57 »

Zapytam z ciekawoÂści: czyj to obraz? Niestety jestem ignorantkÂą w dziedzinie malarstwa, bezb³êdnie rozpoznam jedynie obrazy Rembrandta i van Gogha 

Amo la musica sopra tutte le arti
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #157 : Lipiec 04, 2011, 21:50:59 »

Zapytam z ciekawoÂści: czyj to obraz? Niestety jestem ignorantkÂą w dziedzinie malarstwa, bezb³êdnie rozpoznam jedynie obrazy Rembrandta i van Gogha 
Pierwszy raz widze w zyciu ten obraz. Na moje wyczucie - to z pewnoÂściÂą jsakiÂś mniej znany impresjonista, w dodatku - nie FrancuÂż, Hiszpan, WÂłoch a nawet nie Europejczyk. Prawdopodobnie, jak wielu mu podobnych impresjonistĂłw - mĂłgÂł byĂŚ samoukiem.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2011, 21:53:38 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #158 : Lipiec 04, 2011, 21:58:42 »

To jest, Kasiu, dobre pytanie.    Vielleicht - impresjonista - choĂŚby i nawet europejski.

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #159 : Lipiec 04, 2011, 21:59:35 »

Ja Januszu podobnie jak Ty pierwszy raz widzĂŞ ten obraz. Dziewczynki, dziewczyny, kobiety przy fortepianie/pianinie (a moÂże i klawesynie - w kazdym razie nie widziaÂłam do tej pory takiego obrazu) to bardzo popularny motyw; do gÂłowy przychodzÂą mi chociaÂżby Dziewczynki przy fortepianie Renoira albo Marguerite Gachet przy pianinie van Gogha. Ale czyj to obraz, nie mam pojĂŞcia.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2011, 22:02:40 wysłane przez fille007 » Zapisane

Amo la musica sopra tutte le arti
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #160 : Lipiec 04, 2011, 22:12:16 »

Pat, upieram siĂŞ jednak za nieuropejskÂą provinencjÂą mistrza. Kilkakrotnie odwiedzaÂłem MusĂŠe d'Orsay. Klimatem francuskich mistrzĂłw przesiÂąkÂłem na wskroÂś. Innych impresjonistĂłw poznaÂłem z albumĂłw. Ten obraz pod ÂżadnÂą stylistykĂŞ mi nie pasuje. Pod wzglĂŞdem technicznym jest tylko na pozĂłr poprawny, bo tak naprawdĂŞ sÂą w nim rĂłzne niedorĂłbki i felery. Te dyskwalifikowaÂłyby adepta na dworach europejskiej malarskiej bohemy. StÂąd mniemam, Âże to samouk-amator.
wiem, Âże moÂże za bardzo ufam teraz intuicji, ale daÂłbym resztke mojej czupryny na gÂłowie, ze to jakiÂś... amerykaniec, moÂże i Australijczyk?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2011, 22:15:37 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #161 : Lipiec 04, 2011, 22:15:55 »

W koĂącu i w Ameryce uÂżywali pianin i pĂŞdzli.    ChoĂŚ wiesz, Januszu, "piÂątaka" juÂż przegraÂłeÂś. 

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #162 : Lipiec 04, 2011, 22:18:06 »

DyĂŚ prawda. PrzegraÂłem. Ale moÂże teraz mam szansĂŞ odegraĂŚ? Wchodzisz w to?

Melisa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #163 : Lipiec 04, 2011, 22:20:39 »

Co do proweniencji autora, to zdaje siĂŞ Janusz ma racjĂŞ. JuÂż kiedyÂś widziaÂłam ten obraz i chwilĂŞ zajĂŞÂło mi przypomnienie sobie gdzie mianowicie.
To jest chyba obraz autorstwa Childe Hassama - Amerykanina, zresztÂą moÂże Aga coÂś wie na ten temat?
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #164 : Lipiec 04, 2011, 22:25:00 »

OczywiÂście Melisko masz racjĂŞ Childe Hassam "The song".
Podoba mi siê twoja interpretacja, i ró¿ê zauwa¿y³aœ
A Janusz ma racjĂŞ nie jest to dobry malarz choĂŚ akurat ten obraz lubiĂŞ.
Mo¿e panna œpiewa "Plaisir d'amour" a jeœli Schuberta to mo¿e t¹ pieœù:

http://www.youtube.com/watch?v=6bprknbMYoQ&feature=related
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2011, 22:26:40 wysłane przez TeresaGrob » Zapisane

Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 55   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper paktprzyjazni silverstar mini-land thepunisher