Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 55   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Franciszek Schubert - wieczny wĂŞdrowiec  (Przeczytany 313396 razy)
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #300 : Wrzesień 17, 2011, 16:20:10 »

Kot romantyk, a wÂłaÂściwie koty romantycy.. Chichot
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #301 : Wrzesień 17, 2011, 18:16:27 »

....albo ogrodnicy.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #302 : Wrzesień 17, 2011, 20:18:17 »

Jedn¹ z najznakomitszych pieœni deklamacyjnych jest Der Tod und das Mädchen (ŒmierÌ i dziewczyna) D 531 (op. 7 nr 3). Schubert skomponowa³ j¹ w 1817 roku do tekstu Matthiasa Claudiusa, niemieckiego poety z prze³omu XVIII i XIX w.

Udowadnia, ¿e m³ody kompozytor znakomicie potrafi³ wykorzystaÌ dŸwiêcznoœÌ jêzyka, po³¹czyÌ akcenty wyrazowe z lini¹ melodyczn¹ dzie³a i jego parti¹ fortepianu.

Pie¶ñ rozpoczyna siê swoistym fortepianowym wstêpem - o¶mioma g³uchymi akordami (mäßig - umiarkowanie) w d-moll i najni¿szej dynamice, które kreuj± nastrój utworu - wskazuj± na dominacjê nuty dramatycznej. Antycypuj± one równie¿ temat ¦mierci, który staje siê jakby tematem zasadniczym dzie³a.

Rozpoczyna siĂŞ dialog Dziewczyny ze ÂŚmierciÂą. Najpierw sÂłyszymy przeraÂżony gÂłos Dziewczyny, ktĂłra pragnie unikn¹Ì spotkania ze zjawÂą, nazwanÂą Knochenmann - jest przecieÂż jeszcze mÂłoda, nieprzygotowana na ÂśmierĂŚ. Ta dramatyczna wizja otrzymuje u Schuberta bardzo ekspresyjnÂą szatĂŞ muzycznÂą - tempo staje siĂŞ szybsze (etwas geschwinder), uwagĂŞ zwraca synkopowany akompaniament fortepianu (akordy raz w lewej, raz w prawej rĂŞce) przy wznoszÂącej siĂŞ chromatyce, osiÂągajÂący crescendo na sÂłowach 'Ich bin noch jung!'. Jak pogodziĂŚ ÂśmierĂŚ z mÂłodoÂściÂą…?

Ostatnim wyrazem rozpaczy jest proœba 'Und rßhre mich nicht an', powtórzona dwukrotnie przy os³abieniu dynamiczno-agogicznym, odzwierciedlaj¹cym s³abn¹c¹, lecz do a¿ utraty si³ wzbraniaj¹c¹ siê Dziewczynê. Wieùcz¹ce t¹ czêœÌ pianissimo i fermata symbolizowaÌ mog¹ moment œmierci, ów metafizyczny i fascynuj¹cy romantyczn¹ wyobraŸniê akt przejœcia.

Ostatnie sÂłowo naleÂży do personifikacji ÂŚmierci - peÂłnej spokoju, choĂŚ nieubÂłaganej. Powraca znany nam juÂż temat ze wstĂŞpu (i I tempo). Jej partia jest wÂłaÂściwie muzycznÂą deklamacjÂą (kr¹¿y wokó³ nuty D; w zwiÂązku z tym - niezwykÂły wrĂŞcz efekt wywoÂłuje krok opadajÂący na koĂącu frazy) przy choraÂłowym, akordowym akompaniamencie fortepianu. Ten muzyczny spokĂłj budzi w nas na poczÂątku grozĂŞ -  w wyniku modulacji nastrĂłj siĂŞ jednak rozjaÂśnia. ÂŚmierĂŚ przedstawia siebie jako przyjació³kĂŞ, a wspomniane przejÂście ma byĂŚ spokojnym snem w jej ramionach. SzczegĂłlnÂą uwagĂŞ zwracajÂą sÂłowa 'Ich bin nicht wild' i wypowiedziana na 1 nucie (F) samogÂłoska "I" (przy bardzo wolnym tempie) - poprzez ten dÂźwiĂŞkowy efekt ÂŚmierĂŚ staje siĂŞ ciep³¹, troskliwÂą, godnÂą zaufania opiekunkÂą, nie zaÂś - upiorÂą zjawÂą. 

Pieœù koùczy fortepian w atmosferze romantycznego uniesienia w tonacji durowej (powtórzenie g³ównego tematu w D-dur); wydŸwiêk utworu jest zatem pozytywny, niesie nadziejê.

http://www.youtube.com/watch?v=QQ1t0OCXh78

Partia fortepianu tej pieœni sta³a siê tematem wariacyjnych przekszta³ceù w II czêœci (Andante con moto) skomponowanego 7 lat póŸniej kwartetu smyczkowego d-moll D 810, jednego z najciekawszych dzie³ kameralnych romantyzmu.

Warto przy tej okazji wspomnieĂŚ pieϝ 'Vom Tode' – 'O Âśmierci' Beethovena z cyklu 6 jego pieÂśni do s³ów Gellerta. Pieϝ Beethovena rĂłwnieÂż ujĂŞta jest w formie muzycznej deklamacji, nastrĂłj obu miniatur jest podobny.

http://www.youtube.com/watch?v=ThWVko3ZN1A

---
A ja twierdzĂŞ, Âże emocje z pieÂśni zostaÂły jeszcze spotĂŞgowane w tym smyczkowym Andante; a ogromna ekspresja drzemie w kaÂżdym ogniwie tego… demonicznego kwartetu. 

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #303 : Wrzesień 17, 2011, 20:43:55 »

DziĂŞki Patryku, jesteÂś wielki.
MogÂłabym prosiĂŚ o "MaÂłgorzatĂŞ" i AsiĂŞ oczywiscie teÂż.Wiem, Âże to teÂż trudny Goethe,
ale nie znam dobrego tÂłumaczenia tej pieÂśni.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2011, 20:47:10 wysłane przez TeresaGrob » Zapisane

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #304 : Wrzesień 17, 2011, 22:23:28 »

Sorry, pomylka... Na poczatku powinno byc: osmioma taktami gluchych akordow itd. Nie wiem dlaczego nie mam juz mozliwosci edycji postu.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #305 : Wrzesień 20, 2011, 00:54:59 »

Einfach fantastisch, Maestro 
Tak jakby sÂłyszeĂŚ, poznawaĂŚ ten utwĂłr od nowa...
MyÂślĂŞ, Âże mogÂą zÂłoÂżyĂŚ mi siĂŞ sÂłowa, kiedy przeczytam, posÂłucham.
Czasem siĂŞ sÂłowa same tak skÂładajÂą
jak rĂŞce do modlitwy,
jak pÂłatki do snu kwiatom

DziĂŞki Patryku, jesteÂś wielki.
MogÂłabym prosiĂŚ o "MaÂłgorzatĂŞ" i AsiĂŞ oczywiscie teÂż.Wiem, Âże to teÂż trudny Goethe,
ale nie znam dobrego tÂłumaczenia tej pieÂśni.

Ach, znowu Goethe... Szok  Mocne uderzenie i ciĂŞÂżar odpowiedzialnoÂści  Chichot Dobrze, Tereniu, postaram siĂŞ. Co prawda teraz ciĂŞÂżko pracujĂŞ dniami i nocami, dopiero co siĂŞ oderwaÂłam i odwaÂżyÂłam zajrzeĂŚ, ryzykujÂąc wessanie Ale uczyniĂŞ, co w mojej mocy:) Aczkolwiek na Twoje stwierdzenie, Âże nie znasz dobrego tÂłumaczenia ciÂśnie mi siĂŞ na usta replika "i pewnie nie poznasz" Spoko Nie chciaÂłabym z powodu zbytniego poÂśpiechu wyprodukowaĂŚ jakiegoÂś straszliwego wierszydÂła:) No có¿, "Âśpiewaj mi muzio"... MoÂże wÂłaÂśnie niech najpierw Pat napisze, co widzi i czuje w tej muzyce, a ja siĂŞ w to potem wczytam i wsÂłucham i zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Za jakiœ tydzieù w ogóle bêdê mia³a nieco wiêcej czasu i postaram siê zaj¹Ì tekstami bardziej systematycznie.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #306 : Wrzesień 20, 2011, 19:37:31 »

Z innej beczki

Agnieszko
Dowiedzialem sie od kuzyna, ze jest taki projekt europejski pod nazwa:
"KAPITAL LUDZKI pracownika administracyjno- biurowego"
Dluga nazwa, ale sam pomysl bardzo skuteczny.
Tym projektem i jego rozpowszechnianiem zajmuje sie firma "IN BIT"
Dzialaja oni na terenie calego kraju.

W skrocie:
Idziesz na kurs obslugi programow dotyczacych pracy administracyjnej (np. ksiegowosc).
Otrzymujesz certyfikat.
IN BIT znajduje tobie firme  (na ogol lokalna), ktora zaprasza Ciebie na rozmowe.
Jezeli jest zainteresowanie, to dostajesz prace i jestes na 4 miesiecznym stazu, ktory jest oplacany przez Unie.
A wiec jest to rowniez gratka dla firm.
Wiek nie ma az tak duzego znaczenia.
W taki wlasnie sposob moj kuzyn dostal prace.

Sprawdz, czy INBIT nie dziala przypadkiem w Warszawie?
Moze sie uda.
Chyba znalazlem
http://www.inbit.pl/warszawa/

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #307 : Wrzesień 23, 2011, 14:59:52 »

Bardzo dziĂŞkujĂŞ Bartku za wiadomoÂśc, poczytaÂłam sobie tĂŞ stronkĂŞ,
chyba nie bardzo siĂŞ tam kwalifikujĂŞ.Zdaje siĂŞ, Âże aby uczestniczyĂŚ w tym projekcie
trzeba napisaĂŚ zobowiÂązanie o niekorzystaniu z pomocy publicznej.
Ale g³êbiej siê jeszcze temu przyjrzê.
W kaÂżdym razie jeszcze raz dziĂŞkujĂŞ za pamiĂŞĂŚ

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #308 : Wrzesień 24, 2011, 16:54:54 »

Jeszcze raz Alfred Brendel i nostalgiczny, melancholijny moment muzyczny:

http://www.youtube.com/watch?v=4R8bp3SCBx8

aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #309 : Wrzesień 25, 2011, 11:10:34 »

Jeszcze jeden polonez z obiecanÂą dedykacjÂą dla Marka, dziĂŞki za miÂłe wpisy

http://www.youtube.com/watch?v=zpeyv76VzNg
Agnieszko,
zawsze mnie sycisz
piĂŞknem
najwyÂższej wartoÂści.
Poprzez linki jakie dodajesz na to forum
i to od pewnego czasu tylko przez Ciebie animowane
 czarownÂą muzykÂą i estetycznymi obrazami
dodajesz
taki ogrom swojego dobra i
nas nim ubogacasz.

DziĂŞkujĂŞ Ci za to 

pozdrawiam          
               Marek
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #310 : Wrzesień 26, 2011, 11:26:58 »

Ostatnia czêœÌ sonaty Arpeggione, trochê motywów ludowych, dyskretna wirtuozeria.
Podobno istnieje nagranie tej sonaty na oryginalny arpedÂżion, niestety nigdy do niego
nie dotarÂłam, a chciaÂłabym posÂłuchaĂŚ tej muzyki jak sÂłyszaÂł jÂą Schubert.

http://www.youtube.com/watch?v=k-__kWodbg0

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #311 : Wrzesień 26, 2011, 17:16:02 »

Humor z sieci:

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #312 : Wrzesień 27, 2011, 15:52:00 »

ProponujĂŞ zabawĂŞ-konkursik(moÂże to bĂŞdzie Januszowa inspiracja wypowiedzi)
To kolejny uroczy polonez Schuberta. IlustrujÂą go obrazy polskich malarzy-pejzarzystĂłw XIX wieku.
Mo¿e spróbujecie odgadn¹Ì ich nazwiska.S¹ tu wielcy i mniejsi, ale znani(chyba).
ObrazĂłw jest 15 w tym 3 jednego malarza,chyba najpopularniejszego polskiego pejzarzysty.
W ka¿dym razie taki obraz "Bociany" wisia³ nad moim dziecinnym ³ó¿kiem.Ju¿ wiêcej nie mogê
podpowiedzieĂŚ

http://www.youtube.com/watch?v=OvJdsv8FqoI

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #313 : Wrzesień 27, 2011, 16:29:46 »

CzyÂżby te trzy to "cheÂłmoĂąszczaki?"
chyba teÂż byÂł Kossak  ale z reszty - poddaje siĂŞ 

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #314 : Wrzesień 27, 2011, 16:52:17 »

Terenia ale czemu takie zamazane, za nic nie mozna wychwyciÌ szczegó³ów..
3 na pewno JĂłzed CheÂłmoĂąski:
nr 5. konik z saniami
nr7. bociany
i nr 13. ptaszek na ga³¹zce por¹ zimow¹ (tytu³y oczywiœcie wymyslone)

nr 10. "Malwy" Jana Staniszewskiego
i jeden kojarzy mi siĂŞ z Canaletto, ale to chyba raczej nie byl Polak..no i nie ta epoka - pozostaÂłe za bardzo rozmazane, wiĂŞc nie do poznania
Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 55   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo black-for silverstar neder-live mini-land