Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 31 32 [33] 34 35 ... 55   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Franciszek Schubert - wieczny wĂŞdrowiec  (Przeczytany 312648 razy)
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #480 : Grudzień 29, 2011, 23:00:04 »

David Fray dystansuje siĂŞ od porĂłwnaĂą z Gouldem; podobno bliÂższy jest mu Wilhelm Kempff.

A z plotkarskiego kÂącika  Chichot : Fray jest mĂŞÂżem cĂłrki Riccardo Muti, Chiary.  

Amo la musica sopra tutte le arti
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #481 : Grudzień 29, 2011, 23:04:14 »

Owszem pisaÂłam o tej pÂłycie aczkolwiek Schubert Fraya mnie nie przekonaÂł.Pianista podszedÂł do tej muzyki
trochĂŞ jednostronnie, eksponujÂąc przede wszystkim jej liryzm. A przecieÂż i Impromptus i MM to pereÂłki
iskrz¹ce siê ró¿nymi emocjami. Ktoœ napisa³, ¿e gra tê muzykê jakby pod wp³ywem valium i coœ w tym
jest, ale to tylko moje zdanie.
Co do porĂłwnaĂą to chyba normalka, ciÂągle siĂŞ sÂłyszy o drugim Horowitzu, drugim Richterze itp.
Gould jest samotnÂą wyspÂą, jest jedyny nie ma nastĂŞpcĂłw tylko naÂśladowcĂłw bardziej lub mniej dobrych.
Ale Frey do nich na pewno nie naleÂży, zdecydowanie jest sobÂą.
Bardzo ÂżaÂłowaÂłam, Âże z przyczyn obiektywnych nie obejrzaÂłam na TVP Kultura koncertĂłw Mozarta,
ale na pewno niedÂługo posÂłucham.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #482 : Grudzień 29, 2011, 23:05:37 »

AleÂż wiem, o co chodzi, wszelako, pod wzglĂŞdem artystycznym troszku mu nie staje do Goulda!

Gould byÂł wszak jeden i nie sposĂłb porĂłwnywaĂŚ Jego sztuki z kimkolwiek.

ChoĂŚ - muszĂŞ to zaznaczyĂŚ - irytujÂą mnie jego sÂłowa pod adresem Mozarta; przykÂład pierwszy z brzegu:

Hattest Du immer schon keine Sympathien fĂźr Mozart, auch nicht in Deiner Zeit als Student?

Gould: So weit ich zurĂźckdenken kann.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #483 : Grudzień 29, 2011, 23:12:07 »

Pianista podszedÂł do tej muzyki trochĂŞ jednostronnie, eksponujÂąc przede wszystkim jej liryzm. A przecieÂż i Impromptus i MM to pereÂłki
iskrz¹ce siê ró¿nymi emocjami. Ktoœ napisa³, ¿e gra tê muzykê jakby pod wp³ywem valium i coœ w tym
jest, ale to tylko moje zdanie.

SÂłuszna uwaga.    Wykonania Fraya to wrĂŞcz afirmacja romantycznego liryzmu - na tej stronie muzyki Schuberta artysta siĂŞ skupiÂł. W konsekwencji mamy Âżarliwe interpretacje oraz dbaÂłoœÌ o piekno i klarownoœÌ brzmienia.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #484 : Grudzień 29, 2011, 23:12:25 »

Owszem niektĂłre wypowiedzi GG o Mozarcie irytujÂą np. Âże gdy sÂłyszaÂło siĂŞ jeden koncert to sÂłyszaÂło sie
wszystkie.Ale przecieÂż nagraÂł komplet sonat Mozarta a te z Salzburga sÂą przecudowne.
ProponujĂŞ takÂże posÂłuchaĂŚ koncertu c-moll (wrzuciÂłam na YT choĂŚ tylko III cz.) jego (GG) interpretacja jest
niesamowita.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #485 : Grudzień 29, 2011, 23:18:57 »

Ale przecieÂż nagraÂł komplet sonat Mozarta a te z Salzburga sÂą przecudowne.
ProponujĂŞ takÂże posÂłuchaĂŚ koncertu c-moll (wrzuciÂłam na YT choĂŚ tylko III cz.) jego (GG) interpretacja jest
niesamowita.

Gouldowskie interpretacje Mozarta to osobny rozdziaÂł w dziejach wykonawstwa tej muzyki. Nie ten, do ktĂłrego siĂŞgam najczĂŞÂściej, choĂŚ bardzo ciekawy. BTW, na YT dostĂŞpne jest teÂż sÂłynne nagranie Koncertu c-moll z lat 50. - GOULD + BERNSTEIN.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #486 : Grudzień 29, 2011, 23:24:45 »

A mĂłgÂłbyÂś Patryku przy okazji podrzuciĂŚ linka?? Nie tylko tego koncertu z Bernsteinem nie sÂłyszaÂłam ale
nawet nie wiedziaÂłam o jego istnienieu Szok

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #487 : Grudzień 29, 2011, 23:42:46 »

MÂłodzieĂączy Gould: http://www.youtube.com/watch?v=qV_lnAtLYkU&feature=related. Retransmisja koncertu z Nowego Jorku.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #488 : Grudzień 29, 2011, 23:59:16 »

Faantastycznie, sÂłyszaÂłam, Âże w archiwach radiowych i w archiwach Columbii jest jeszcze caÂła masa
takich pereÂłek Chichot

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #489 : Styczeń 05, 2012, 13:19:50 »

Wspomnienie z Dusznik. Niestety bez szumĂłw udaÂło mi siĂŞ nagraĂŚ tylko Andantino.
CieszĂŞ siĂŞ Âże Francesco Piemontesi wystÂąpi teÂż w tym roku.

http://www.youtube.com/watch?v=rmUsC1yNsyE

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #490 : Styczeń 05, 2012, 17:33:29 »

Cudo. Nie wiem czemu, ale teraz straszliwie mi sie podoba. Bardziej, o wiele, niÂż w Dusznikach. Chyba z wiĂŞkszoÂściÂą wykonawcĂłw trzeba siĂŞ po prostu oswoiĂŚ i dostroiĂŚ. I Edward Hopper
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #491 : Styczeń 10, 2012, 13:07:00 »

Bardzo zazdroszczĂŞ SÂławkowi, zdarzeĂą, dla mnie muzyka chĂłralna jest teraz trochĂŞ nie doceniana, ale
chyba siĂŞ myliÂłam, we  wRzeÂśniu rzuciÂłam na YT Schubera"Pieϝ duchĂłw nad wodami". Prawie 4 tys, odwiedziĂą, cieszĂŞ siĂŞ
ze siĂŞ myliÂłam.
http://www.youtube.com/watch?v=qcCj6LEpNkI

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #492 : Styczeń 10, 2012, 22:53:43 »

we  wRzeÂśniu rzuciÂłam na YT Schubera "Pieϝ duchĂłw nad wodami". Prawie 4 tys, odwiedziĂą, cieszĂŞ siĂŞ
ze siĂŞ myliÂłam.
http://www.youtube.com/watch?v=qcCj6LEpNkI

coÂś nie tak z gÂłosem
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #493 : Styczeń 11, 2012, 21:57:50 »

Moja droga, on szeptaÂł.

http://www.youtube.com/watch?v=l_8S8aFU0ZY

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #494 : Styczeń 12, 2012, 16:43:39 »

Wczoraj wspaniaÂły baryton Thomas Quasthoff, ogÂłosiÂł, Âże z powodĂłw zdrowotnych
koĂączy swojÂą estradowÂą karierĂŞ.
ÂŻyczĂŞ mu powrotu do zdrowia, to czÂłowiek ktĂłremu nic nie przeszkadza ÂżyĂŚ peÂłniÂą Âżycia.

http://www.youtube.com/watch?v=iJ0WfyY_vQ4

Strony: 1 ... 31 32 [33] 34 35 ... 55   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife twistedgamers thepunisher paktprzyjazni neder-live