Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 55   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Franciszek Schubert - wieczny wĂŞdrowiec  (Przeczytany 317156 razy)
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #525 : Luty 01, 2012, 20:45:53 »

DziĂŞki za komplement SÂławku  Hehe, jakiÂś talent wypada mieĂŚ  Chichot Ile jĂŞzykĂłw? No trochĂŞ tego jest i w ró¿nym stopniu Nie przepadam tylko za sÂłowiaĂąskimi (z wyjÂątkiem sÂłoweĂąskiego ) Ty z kolei pomykasz w hiszpaĂąskim, ktĂłry ja znam tylko troszkĂŞ. Ale nie offtopikujmy w wÂątku schubertowskim!

Amo la musica sopra tutte le arti
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #526 : Luty 01, 2012, 21:49:09 »

No tak. Asiu! bÂłagalna proÂśba o przetÂłumaczenie PstrÂąga
Och, S³awku, mi³o byÌ do czegoœ potrzebnym Wybacz, mia³am (mam) tak straszny czas, ba³am siê nawet zajrzeÌ, by nie zostaÌ zbyt d³ugo. Teraz odzywam siê spoœród kartonów, worków, szalonej bieganiny, bo tak myœla³am, ¿e mo¿e jednak brakuje mnie na Schubertsite. Dobrze, postaram siê jakoœ znaleŸÌ czas, obiecujê.
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #527 : Luty 02, 2012, 00:58:37 »

OK Asiu. Jak w koùcu siê "wyrobiê" z nagraniem tych pieœni, które ju¿ s¹, to zawczasu nagram tego Pstr¹ga. A có¿ Ty Asiu robisz wœród kartonów? Przeprowadzka mo¿e, albo powrót z dalekiej podró¿y?

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #528 : Luty 03, 2012, 23:20:45 »

TroszkĂŞ siĂŞ wczoraj zdenerwowaÂłam, gdy zobaczyÂłam Âże duÂżo blogĂłw z ktĂłrych moÂżna byÂło
ÂściÂągaĂŚ muzykĂŞ zostaÂło usuniĂŞtych. Czy to juÂż dziaÂła ACTA?
W ramach mojego skromnego protestu, postanowiÂłam udostĂŞpniĂŚ pÂłyty z muzykÂą Schuberta w ramach
"wolnego transferu". Zapraszam 5.5GB, nie trzeba siĂŞ nawet logowaĂŚ.Bo za chwilĂŞ pewnie i chomika zamknÂą.

TakÂże ta bardzo ciekawa pÂłyta. Moment musical nr 6.PeÂłen melancholii, nostalgii, zamyÂślenia i
bardzo skupiony nad klawiaturÂą David Fray

http://www.youtube.com/watch?v=3Jkt6ueZ2s8
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2012, 23:25:13 wysłane przez TeresaGrob » Zapisane

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #529 : Luty 03, 2012, 23:40:06 »

Mo¿e to, Agnieszko, dzia³a sama œwiadomoœÌ, ¿e jakaœ ciemna chmura zawis³a nad Internetem:)
Z pewnoœci¹ sam system, zanim zacz¹³by dzia³aÌ, jakkolwiek to dzia³anie mia³oby w praktyce siê przedstawiaÌ, musi najpierw zostaÌ ratyfikowany. Jednak ju¿ pewnie powsta³a nerwowa atmosfera. Ludzie nie bardzo wiedz¹, czego siê spodziewaÌ.
Trudno powiedzieĂŚ, jaka bĂŞdzie przyszÂłoœÌ chomika. Jednak jest wysoce prawdopodobne, Âże Ăłw zakÂątek byÂł zbyt miÂłym, spokojnym i peÂłnym wszelakiej obfitoÂści miejscem wzajemnego obdarzania siĂŞ piĂŞknem, aby mogÂło to trwaĂŚ w nieskoĂączonoœÌ  Chichot
W koĂącu zawsze trzeba siĂŞ ÂżegnaĂŚ...
http://www.youtube.com/watch?v=76eu0-26mDM&feature=related
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #530 : Luty 04, 2012, 00:05:47 »

Pewnie masz racjĂŞ, oby tylko zostaÂł np. jako dodatkowy dysk zewnĂŞtrzny.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #531 : Luty 12, 2012, 01:57:13 »

A propos PstrÂąga - Agnieszko, zanim go przetÂłumaczĂŞ, pozwĂłl, Âże najpierw zamieszczĂŞ tĂŞ uroczÂą impresjĂŞ na jego temat autorstwa Ludwika Jerzego Kerna

http://www.literatura.zaprasza.eu/strona.php?item_id=1373
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #532 : Luty 12, 2012, 09:41:34 »

RzeczywiÂście urocze. Ale wierszyk ten moÂże ocieraĂŚ siĂŞ o prawdĂŞ.Ryby byÂły ulubionym daniem Schuberta.
O "PstrÂągu" sÂłyszaÂłam teÂż takÂą anegdotkĂŞ. Wskutek komplikacji jĂŞzykowych klienci restauracji nie mogÂąc porozumieĂŚ
siĂŞ z kelnerem nucili pierwsze takty "PstrÂąga" i natychmiast wszystko stawaÂło sie jasne.W innej wersji
robiÂł to kelner. Zdaje siĂŞ, Âże ta historyjka staÂła siĂŞ jednÂą z tzw."urban legends".

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #533 : Luty 12, 2012, 12:03:05 »

ÂŚwietna historia z tymi rybami 
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #534 : Luty 12, 2012, 13:58:08 »

Âświetna historia z tym pstrÂągiem. Asiu, Agnieszko - tak myÂślĂŞ, czy przy okazji opracowywania PstrÂąga nie moglibyÂśmy zalinkowaĂŚ w Schubertiadzie do tego wiersza? Nie wiem jak to byÂłoby z prawami autorskimi. Wydaje mi siĂŞ, Âże chyba nie naruszylibyÂśmy ich. MoÂże Janusz mĂłgÂłby siĂŞ autorytatywnie wypowiedzieĂŚ (mam do Niego duÂże zaufanie, Âże doradzi dobrze).
Agnieszko ponagrywaÂłem do kaÂżdej pieÂśni akompaniament (z takimi drobnymi podpowiedziami). Zobacz jak to siĂŞ prezentuje?

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #535 : Luty 12, 2012, 14:46:27 »

S³awku, linkowaniem nie naruszasz praw. Odwo³ujesz siê bowiem tylko do treœci które s¹ powszechnie dostêpne (przez kogoœ innego upublicznione). To zupe³nie tak, jak w publikacjach naukowych: podaj¹c w przypisach Ÿród³o - nie czynimy plagiatu, nie przyw³aszczamy czyiœ praw, a jedynie powo³ujemy siê na znane ju¿ wczeœniej fakty, za które naukow¹/etyczn¹/prawn¹ odpowiedzialnoœÌ ponosi autor Ÿródla.
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2012, 17:46:19 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #536 : Luty 12, 2012, 17:41:15 »

Nie bardzo chwytam te podpowiedzi w akompaniamencie. To poczÂątki kaÂżdego wersu??

suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #537 : Luty 12, 2012, 18:00:01 »

Januszu, dziĂŞki za wyjaÂśnienie. Podobnie myÂślaÂłem ale chciaÂłem upewniĂŚ siĂŞ. MyÂślĂŞ, Âże ten wierszyk znakomicie wzbogaci nasz materiaÂł nt. PstrÂąga.
Agnieszko, po prostu tam gdzie Âśpiewak-nowicjusz mĂłgÂłby mieĂŚ problemy np z wÂłaÂściwym momentem wejÂścia w dany fragment (np. po dÂłuÂższej partii akompaniamentu) wrzuciÂłem jednÂą nutkĂŞ z partii wokalnej. Moim zdaniem ona nie przeszkadza. JeÂśli uznamy, Âże to zbĂŞdne to usunĂŞ to.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #538 : Luty 15, 2012, 18:33:11 »

Wspaniale zaczynajÂą siĂŞ obchody roku Schubertowskiego.BĂŞdziemy obchodziĂŚ 215 rocznicĂŞ urodzin.
Od 23 marca maraton (8 dniowy) w BBC3.
Wielcy, wspaniali artyœci dawni i wspó³czeœni. Chyba jednak trzeba by siê udaÌ do Wielkiej Brytanii, bo pewnie u nas tej
stacji siĂŞ nie zÂłapie. Szkoda.
Program tu:

http://www.bbc.co.uk/mediacentre/latestnews/2012/spirit-of-schubert.html

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #539 : Luty 16, 2012, 12:22:45 »

ZupeÂłnie nie rozumiem dlaczego muszĂŞ zawsze wpadaĂŚ w panikĂŞ . OczywiÂście Âże radia BBC3 moÂżna sÂłuchaĂŚ
przez internet. BĂŞdĂŞ jeszcze przypominaĂŚ poszczegĂłlne koncerty, ale na razie polecam naszego
znajomego z Dusznik.
31 marca o 13.00 Francesco Piemontesi i dwie sonaty A-dur. D 664 mÂłodzieĂącza i D959 przedostatnia.
Koncert moÂże naprawde byc Âświetny.

Strony: 1 ... 34 35 [36] 37 38 ... 55   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni silverstar mini-land animilkowo black-for