Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 37 38 [39] 40 41 ... 55   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Franciszek Schubert - wieczny wĂŞdrowiec  (Przeczytany 313408 razy)
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #570 : Marzec 18, 2012, 00:34:32 »

To zupeÂłnie fantastyczny pomysÂł. Jeden z wierszy BaraĂączaka (ChorÂągiewka) zawiera np. aluzje do
naszej wspó³czesnej historii.Po³¹czenie wspania³e.
MoÂże i wÂśrĂłd nas znalazÂłby sie poeta.
Fantastycznie, ¿e podoba Ci sie "Jej portret". Piêkna pieœù ale wiersz bardzo trudny do interpretacji.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #571 : Marzec 18, 2012, 13:15:05 »

ChciaÂłabym raz jeszcze zaproponowaĂŚ posÂłuchanie "Lirnika".
Oprócz tego, ¿e pieœni tej mo¿na s³uchaÌ w nieskoùczonoœÌ, to mam po temu dwa powody.
WÂłaÂśnie wrzuciÂłam pÂłytĂŞ z "Winterreise" na mojego chomika wÂłaÂśnie w wykonaniu Marka Padmore i Paula Lewisa.
Po drugie chciaÂłabym jeszcze raz zachĂŞciĂŚ do sÂłuchania maratonu schubertowskiego w BBC3(juÂż w przyszÂłym tygodniu)
Znajdzie siê w nim "Podró¿ zimowa" wykonana na ¿ywo w interpretacji obu panów, jak i recital Paula Lewisa.
Prosze posÂłuchaĂŚ jak oryginalnie brzmi akompaniament tego Âświetnego pianisty w tym utworze. TrochĂŞ to
niezgodne z zapisem nutowym, jakby trochĂŞ dysonansowe, ale wspaniale pomyÂślane.

http://www.youtube.com/watch?v=Esjq7xCl6VI

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #572 : Marzec 18, 2012, 13:34:22 »

Na lirze korbowej stary lirnik gra
KrĂŞci korbÂą liry (frajda na sto dwa!)
TeÂż bym pokrĂŞciÂła sobie korbÂą tÂą
Instrumentu z duszÂą, starego, Âże ho!
Taki staroÌ dzisiaj sk¹d wytrzasn¹Ì, no?
Ma ktoœ jakiœ pomys³? ¯eby ukraœÌ? Co?!
PrĂŞdzej wypoÂżyczyĂŚ z muzeum jakiegoÂś
InstrumentĂłw starych czy podobnego czegoÂś
Muzyki Schuberta dÂźwiĂŞki wykrĂŞcone
ZabrzmiÂą bĂłlem duszy budzÂąc co minione
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #573 : Marzec 18, 2012, 13:59:40 »

Same poetessy na Forum!  Beatko, bravissimo <aplauz> x 1000

Amo la musica sopra tutte le arti
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #574 : Marzec 18, 2012, 19:18:11 »

ho!  no?  Co?!
Zadziorny troche ten wierszyk, ale fajny.

owarB!!

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #575 : Marzec 18, 2012, 22:21:17 »

A dziĂŞkujĂŞ, jeÂśli siĂŞ nie wnika, to na pierwszy rzut moÂże ujdzie, ale radzĂŞ nie analizowaĂŚ 
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #576 : Marzec 18, 2012, 22:30:35 »

OOO Beatko! Dziêki za pozytywny odzew. Jest super. Asia ju¿ te¿ nat³umaczy³a. Mamy co robiÌ z Agnieszk¹. Sprawy Schubertiady id¹ w dobrym kierunku. Jeœli ju¿ wrzucimy tê pieœù na stronê, to powiedz jak Ciebie wpisaÌ w pozycji "Autor s³ów"?

suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #577 : Marzec 18, 2012, 22:38:11 »

nagra³em Ihr Bild. Czeka wiêc w kolejce kolejna pieœù ze Schwanengesang`a. Jak Asia przet³umaczy to szybko pojawi siê na stronie. Pieœù taka trochê dziwna, wcale nie ³atwa. S³ucha³em ze 20 razy ró¿nych nagraù aby z³apaÌ zawart¹ w niej myœl. Jak bêdzie na stronie to sami ocenicie.

suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #578 : Marzec 18, 2012, 22:44:53 »

Aha, widzĂŞ, Âże mam nutki do Liermann`a. Tylko widzĂŞ, Âże mam dwie ró¿ne wersje. ZobaczĂŞ, ktĂłra Âładniejsza  Chichot i tÂą nagram. Tym razem oprĂłcz tekstu oryginalnego i tÂłumaczenia bĂŞdzie takÂże podkÂład z wierszykiem Beatki. O!

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #579 : Marzec 19, 2012, 10:59:22 »

SÂławku drogi, to siĂŞ nie nadaje na stronĂŞ Szubertiady! NapisaÂłam w kilkanaÂście minut coÂś na kolanie, byle siĂŞ z grubsza rymowaÂło, pomysÂł z czubka gÂłowy, Âżarcik.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #580 : Marzec 19, 2012, 19:56:35 »

Wczoraj rozpoczeÂło nadawanie:
FRANZ SCHUBERT RADIO

twĂłrcom radia dziĂŞkujĂŞ za inicjatywĂŞ i ÂżyczĂŞ sukcesĂłw.

www.franzschubertradio.com

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #581 : Marzec 19, 2012, 20:15:43 »

Œwietniste radyjko. Poproœ o umieszczenie w linkach odnoœnika do Szubertiady Oczywiœcie za wzajemnoœÌ.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #582 : Marzec 20, 2012, 19:35:19 »

W niedzielĂŞ w PÂłytomani Kacper Miklaszewski recenzowaÂł najnowszÂą schubertowskÂą pÂłytĂŞ Paula Lewisa.PisaÂłam juÂż o tym pianiÂście w kontekÂście
cykli "Winterreise" i "Schwanengesang" ktĂłre pianista nagraÂł z Markiem Padmore.
Recenzja byÂła tak entuzjastyczna, Âże zachĂŞciÂła mnie do poszukania w sieci i na szczĂŞÂście udaÂło siĂŞ.
SÂłucham tej pÂłyty trzeci dzieĂą i rzeczywiÂście jest rewelacyjna.Zawiera trzy sonaty G-dur, D-dur i C-dur tzw.Relique" oraz
cztery Impromptus i trzy KlavierstĂźcke.
Interpretacja pianisty przypomina mi coÂś w rodzaju deklamacji wielkiej poezji dokonywanej przez genialnego aktora,
który potrafi ka¿demu zdaniu a nawet ka¿demu s³owu przypisac w³asciwy mu sens i treœÌ.Lewis podkreœla ka¿d¹ frazê, ka¿d¹ zmianê tonacji,
ale robi to w taki sposĂłb, Âże nigdy nie traci z oczu caÂłoÂści dzieÂła.
Jednoczeœnie wystêpuje tu absolutna równowaga miêdzy intelektem a uczuciem.Ka¿dy szczegó³ jest przemyœlany, ale nigdy banalny czy nudny.
Wszystko jest jednoczeÂśnie g³êboko przeÂżyte, ale nigdy  czuÂłostkowe czy sentymentalne(co czasem zdarzaÂło siĂŞ nawet jego wielkiemu nauczycielowi Brendelowi,)
O technice pianistycznej nie warto wspominaÌ, bo zabrzmia³oby to jakbysmy chwalili wielkiego aktora za doskona³¹ dykcjê.Po prostu inaczej byÌ nie mo¿e.
A jeszcze w zeszÂłym tygodniu wydawaÂło mi siĂŞ, Âże znam te utwory na pamiĂŞĂŚ a tu taka miÂła niespodzianka.
ChciaÂłabym jeszcze przypomnieĂŚ, Âże juÂż niedÂługo 26 marca bĂŞdzie moÂżna posÂłuchaĂŚ na Âżywo recitalu Paula Lewisa w Liverpoolu. Tym razem w roli
g³ównej moja ulubiona (i Schuberta oczywiœcie) tonacja a-moll.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #583 : Marzec 21, 2012, 10:56:19 »

SÂławku drogi, to siĂŞ nie nadaje na stronĂŞ Szubertiady! NapisaÂłam w kilkanaÂście minut coÂś na kolanie, byle siĂŞ z grubsza rymowaÂło, pomysÂł z czubka gÂłowy, Âżarcik.

Mysle Beatko, ze sie nadaje.
Na ogol wszystko wykreowane szybko na kolanie, spontanicznie jest najlepsze (najprawdziwsze).

Ogolnie mowiac, to swietny pomysl na to by teksty do piesni Schuberta roznily sie.
Zachecam zatem wszystkich do pisania i tworzenia swoich wersji.
Sam bym cos napisal,ale bozia nie dala (kto wie, moze sie skusze??).

Kazdy czlowiek jest w pewnym sensie tworca.
Roznimy sie tylko tym,ze jedni sa otwarci a drudzy skryci.
Jedni Leniwi, inni pracowici.
Jedni sa "odwazni",inni troche tchorzliwi (delikatni).
Jedni bezczelni inni "przepraszam, ze zyje".

Jedni znalezli metode na tworzenie, inni poszukuja i sa troche uwiklani.

Ale przeciez o to chodzi by sie wyzwolic i poczuc delikatny powiew swiezego powietrza.

Amen

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #584 : Marzec 23, 2012, 19:24:14 »

Przed godzin¹ rozpocz¹³ sie pierwszy (z osmiu) wieczorów "The spirit of Schubert" w BBC3. Dzis o 20.30 czasu polskiego
bĂŞdziemy mogli posÂłuchac Imogen Cooper.Angielska pianistka, rocznik 1949, uczennica m.in.Alfreda Brendela i Paula Badury-Skody
wykona :Allegretto f-moll, cztery impromptus i sonate D-dur D850,MiÂłego sÂłuchania.

Strony: 1 ... 37 38 [39] 40 41 ... 55   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife thepunisher animilkowo mini-land silverstar