Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 44 45 [46] 47 48 ... 55   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Franciszek Schubert - wieczny wêdrowiec  (Przeczytany 301651 razy)
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #675 : Czerwiec 18, 2012, 11:53:10 »

Gratulacje.

Zawsze mowilem Agnieszko, ze masz talenty rezyserskie.
Faktycznie, Notturno jest powalajace.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #676 : Czerwiec 18, 2012, 12:04:20 »

Dziêki Bartku za mi³e s³owa, szkoda ¿e talenty tylko miewam Chichot Chichot

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #677 : Czerwiec 19, 2012, 14:18:02 »

Korzystajac z okazji, ¿e nasz mi³y forumowicz udostêpni³ nam swoje t³umaczenie pie¶ni Schuberta
"Sei mir gegrusst" (B±d¼ mi pozdrowiona) chcia³abym trochê j± przybli¿yæ.
Jedna z najpiêkniejszych pie¶ni mi³osnych, w moim rankingu na miejscu trzecim( po "Du bist du Ruh" i "Mein").
Wra¿enie jakie wywiera na s³uchaczu akurat w tym wypadku bardzo zale¿y od interpretacji.
Wykonana banalnie lub nudno moze sprawiæ wra¿enie zwyk³ej romantycznej serenady lub gdy ¶oiewana jest za szybko
banalnego walczyka.
A jest to pie¶ñ bardzo przejmuj±ca. Biograf Schuberta Tadeusz Marek okre¶la j± jako jedn± z najbardziej osobistych pie¶ni
kompozytora.Znajduje siê tu bardzo charakterystyczne dla Schuberta po³aczenie rado¶ci i smutku, szczê¶cia i rozpaczy.
Schubert wykorzysta³ jej temat w swojej "Fantazji" C-dur na szkrzypce i fortepian no i oczywi¶cie Franz Liszt przetworzy³ j± po swojemu na fortepian.

Pozdrowienie (Rückert)
O ty wydarty mi w czas poca³unków
Pozdrawiam ciê, ca³ujê ciê, ca³ujê ciê!
¯yj±ca w¶ród my¶li moich smutków,

Ty poprzez mi³o¶æ twoj± sercem ku mnie
Wiedziony i te¿ przez nie Ty
Oddany mi! Przy p³aczu moich oczu

Choæ oddalenie, które, niczym szañce,
Ma wbrew nam dzieliæ ciê i mnie;
W zawi¶ci jest nam dola nazbyt przykra,

Jak ty mi wci±¿ za piêkno dni mi³o¶ci
W¶ród snów twych ust wspomnienie ¶lesz,
Tak z moj± dusz± lec±c± ku tobie

Dotyk mi³o¶ci jest nad czas i przestrzeñ,
Jam jest gdzie ty, ty¶ jest gdzie ja,
Ja trzymam ciê w ramionach mych w u¶cisku,
t³um.Piotr Kulawik

Dietrich Fischer-Dieskau i Gerald Moore

http://www.youtube.com/watch?v=fnlTarchHEI

A tak z polskim tekstem pana Piotra wykonuje j± pani Dorota

http://www.youtube.com/watch?v=eA8XfrjnGr8

Chcia³abym równie¿ poinformowaæ,¿e na Schubetiadzie znajdziecie te¿ wykonan± przez pani± Dorotê
"Ma³gorzatê przy ko³owrotku".
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2012, 14:23:40 wys³ane przez TeresaGrob » Zapisane

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #678 : Czerwiec 26, 2012, 18:20:59 »

Tak zwana "The Schubert Bible". Wszystkie pozosta³e biografie oparte s± na tym  wielkim dziele.Tylko w ostatnich
latach Rita Steblin doda³a nowe fakty do naszej wiedzy o ¿yciu kompozytora.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #679 : Lipiec 02, 2012, 14:40:43 »

Mo¿e kto¶ do Monachium jedzie?Co??

http://www.bayerische.staatsoper.de/1002-ZG9tPWRvbTEmaWQ9MTkzOCZsPWRlJnRlcm1pbj0xMDUzMg-~spielplan~liederabend~veranstaltungen~vorstellung.html

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #680 : Lipiec 02, 2012, 15:39:43 »

Pie¶ñ "Der zürnenden Diana" D707 skomponowana do tekstu Meyrhofera.

Opowiada zaczerpniet± z mitologii greckiej  historiê Akteona, m³odego mysliwego, który podgl±da³ kiedy¶ boginie Dianê w k±pieli.
Bogini za karê zamien³a go w jelenia, którego rozszarpa³y jego w³asne psy.
Pie¶n Schuberta jak i wiersz Meyhofera nie jest  jednak dramatyczna a nawet miejscami zabawna.Jest wiêc swojego rodzaju metafor±. Akneton nie ¿a³uje tego co zrobi³ "nigdy nie bêdê ¿a³owa³"  mówi, bo piêkno, które widzia³ warte by³o nawet ¶mierci.

Schubert,  choæ  wielokrotnie w listach do przyjació³ skar¿y siê na swoj± chorobê, pisz±c,¿e zrujnowa³a mu ¿ycie i unicestwi³a jego nadzieje, to jednak nigdy nie wyra¿a ¿alu ani skruchy z powodu tego co zrobi³.
Nie uwa¿a te¿ jej(choroby) za jak±¶ karê która spotka³a go za jego lekkomy¶lno¶æ czy s³abo¶æ.

"Dianê' zadedykowa³ kompozytor Kathrinie Lascny. By³a to "dama kameliowa" ówczesnego Wiednia.¦piewaczka, aktorka , kurtyzana
jednocze¶nie kobieta o wielkiej inteligencji.By³a uwielbiana przez artystów choæ oczywi¶cie w salonach Wiednia cieszy³a se jak najgorsz± reputacj±.
Schubert j± zna³ i to,¿e zadedykowa³ jej swoj± pie¶ñ ¶wadczyæ mo¿e,jak niewielk± wagê przywi±zywa³ do plotek i konwenansów.

http://www.youtube.com/watch?v=_CZRC8ID9WU

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #681 : Lipiec 05, 2012, 12:50:01 »

S³ynna symfonia Schuberta i znacznie mniej znana msza kompozytora w wykonaniu ratyzboñskiego chóru i Akademii Muzyki Dawnej z Berlina. Nie do przegapienia.

W 1823 roku Schubert otrzyma³ dyplom honorowy od Towarzystwa Muzycznego w Grazu. Z wdziêczno¶ci± ofiarowa³ Towarzystwu skomponowan± rok wcze¶niej symfoniê. Tyle wiadomo na pewno.

Dzi¶ utwór ten - nigdy nie wykonany za ¿ycia kompozytora - znany jest jako Symfonia niedokoñczona. Zachowa³y siê bowiem dwie pierwsze czê¶ci w partyturze (te siê wykonuje na koncertach). I kawa³ek Scherza - reszta tylko w wyci±gu. Czy nigdy nie bylo Scherza i Fina³u? A mo¿e partyturê zniszczy³ Anselm Hüttenbrenner, któremu Schubert powierzy³ swoje dzie³o? Tego pewnie siê ju¿ nigdy nie dowiemy.

Zaprasza Marek Zwyrzykowski.

Program

Franciszek Schubert Symfonia h-moll "Niedokoñczona" D. 759, V Msza As-dur D. 678

Wyk. Deborah York – sopran, Dorothee Rabsch – kontralt, Florian Neubauer – tenor, Christof Hartkopf – bas, Akademie für Alte Musik Berlin, Georg Kallweit - dyrgent, Regensburg Cathedral Choir, Roland Büchner – przygotowanie chóru

(Ratyzbona, 18.06.2012)

5 lipca (czwartek), godz. 19.30

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #682 : Lipiec 09, 2012, 16:31:52 »

"Der Jüngling und der Tod"D 565- M³odzieniec i ¶mieræ.
Pie¶ñ podobna w nastroju do swojej s³awniejszej poprzedniczki o tej samej tematyce jaka by³a "¦mierc i dziewczyna".
Gdy jednak dziewczyna ba³a sie ¶mieci, ucieka³a przed ni±, ta pie¶ñ opisuje wielki ludzki dramat jakim jest m³odo¶æ prosz±ca o ¶mieræ.

Autorem wiersza jest Józef von Spaun, którego powszechnie uwa¿a siê za najwiêkszego przyjaciela kompozytora.
Poznali sie gdy dziewiêæ lat starszy Spaun studiowa³ prawo w seminarium wiedeñskim.
Spaun tak to wspomina:
"Zaj±³em miejsce jako koncertmistrz drugich skrzypiec, ma³y Schubert za¶ stoj±c za mn± gra³ z tych samych nut.
Bardzo szybko zorientowa³em siê, i¿ ma³y muzyk znacznie prze¶cign±³ mnie, je¶li chodz i pewno¶æ rytmiczn±.Zwróciwszy w ten sposób na niegi uwagê,
stara³em sie  u¶wiadomi¶ sobie w jaki sposób ten spokojny i nie wyró¿niaj±cy siê niczym ch³opiec poddaje sie tak bez reszty wra¿eniu,
jakie wywyera na nim wykonywana przez nas piêkna symfonia"

Schubert zdaj±c sobie sprawê z sympatii Spauna, zwierza³ mu sie czêsto ze swych kompozytorskich marzeñ,
pokazywa³ swoje utwory a pochodz±cy z zamo¿nej rodziny Spaun czêsto zaopatrywa³ go w drogi papier nutowy.
Spaun pozna³ Schuberta z Mayhoferem i Schoberem. To w³asnie on w 1817 roku napisa³ list do
ekscelencji Goethego z pro¶b± o pozwolenie dedykowania mu pierwszego zeszytu pie¶ni Franciszka Schuberta.
Jako jeden z niewielu przyjació³ kompozytora cieszy³ siê Spaun  sympati± i powa¿aniem starego Schuberta-ojca.
Spaun bowiem nie by³ artyst± ale austriackim urzêdnikiem i robi³ karierê jako "cesarsko-królewski asesor bankowy".
W pó¼niejszych czasach Schubert gra³ do tañca na weselu Spauna, a na kilka miesiêcy przed sw± ¶miercia
regularnie jada³ u niego kolacje.
Wspomnienia Spauna o Schubercie napisane juz po ¶mierci kompozytora s± dzi¶ bardzo cenione za swoj±
dok³adno¶æ i rzetelno¶æ.
Austriacki urzêdnik Józef von Spaun zapisa³ sie w wdziecznej pamiêci pokolen jako najwierniejszy i najbardziej
lojalny przyjaciel jakiego Schubert mia³ w swoim ¿yciu.

http://www.youtube.com/watch?v=b0qXvehvBpw
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2012, 16:34:48 wys³ane przez TeresaGrob » Zapisane

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #683 : Lipiec 11, 2012, 11:17:08 »

Otrzyma³am wiadomo¶æ od cz³owieka od FranzSchubertRadio, ¿e od jutra rozpoczyna siê cykl pt."Godzina pie¶ni".
Codziennie od 22.00 do 23.00.

W oczekiwaniu na koncert Kaufmanna w Monachium 18.07 (oczywi¶cie nie bêde ale mo¿e jaka¶ dobra dusza nagra? Chichot)
próbka "Winterreise" z recitalu w Heidelbergu 22.04.2007.
Moze kto¶ zgadnie nazwisko autora obrazu, który wykorzysta³am??
Prze¿ywam teraz okres fascynacji twórczo¶ci± tego malarza.

http://www.youtube.com/watch?v=-NTJ0duXWWM

muzycznezacisze
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 57

« Odpowiedz #684 : Lipiec 15, 2012, 05:10:56 »

Przy³±czam siê do omawianego tematu, poniewa¿ pod wp³ywem sonaty Franciszka Schuberta www.youtube.com/watch?v=fJkNOq4eQck&feature=g-all-u  prze¿y³em swego czasu do¶æ niezwyk³y stan "iluminacji".  Nie by³o to wykonanie prezentowane na YouTube pod podanym linkiem, tylko wykonanie Wilhelma Kempffa z lat 30-tych, przegrane zapewne na wspó³czesny "no¶nik" bez czyszczenia szumów starych p³yt. By³o to kilkana¶cie lat temu, gdy koñcz±c moj± in¿yniersk± karierê, doje¿d¿aj±c i wracaj±c z pracy przeje¿d¿a³em dziennie ponad 100 km. Podajê ten szczególik, aby podkre¶liæ, ¿e wyj±tkowe wykonanie mo¿e siê przebiæ nawet przez wielkie zmêczenie, bo by³em bardzo zmêczony, gdy wieczorem w domu w³±czy³em "radiow± dwójkê". Ponadto sam szum starej p³yty przy tak wyj±tkowym wykonaniu nie by³ przeszkod±, tylko dodatkowym walorem estetycznym. Nasunê³a mi siê w trakcie s³uchania taka refleksja, ¿e tworzenie dzie³a sztuki przez Artystê jest podobne do stwarzania ¶wiata przez Boga Ojca. Tak bardzo mnie ta refleksja poruszy³a, ¿e musia³em sobie co¶ napisaæ, no i napisa³em to, co jest poni¿ej.

KREACJA

S³yszymy starej p³yty szum,
                                                                           S³yszymy w szumie Mistrza granie;
                                                                           W mg³ach wodospadów zapach zió³,
                                                                           Â¦piew ptaków, szelest, ³añ st±panie.

Gdy On postawi³ nuty znak,
                                                                                To wtedy wszystko siê zaczê³o.
                                                                                   Bez Niego by nie by³o nas -
                                                                            Ws³uchanych w Jego wieczne dzie³o.

Jak uroczysty to by³ czas -
                                                                                Pamiêtnej w Wiedniu tej jesieni -
                                                                                Gdy wszystko by³o pierwszy raz;
                                                                                   Pocz±tek czasu i przestrzeni.

Ta czasoprzestrzeñ p³onie w nas,
                                                                                    Jak ¶wiête ognie rozpalone
                                                                               W ¶wi±tyni - gdy jest ¶wiêta czas;
                                                                           W skoñczonym mieszka NIESKOÑCZONE?

I wiemy, ¿e jest wszêdzie Bóg,
                                                                            W czasoprzestrzennym wiecznym niebie,
                                                                          Lecz w d¼wiêkach przeszed³ przez nasz próg
                                                                                   I w sobie mamy Go dla siebie.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #685 : Lipiec 15, 2012, 20:31:25 »

Cokolwiek bym powiedzia³a i o tej sonacie i o wierszu p.Piotra by³oby banalne,
wiêc tylko cieszê siê, ¿e kto¶ my¶li taka samo!!!!!!!!!!!

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #686 : Lipiec 17, 2012, 12:53:01 »

Agnieszka, zadzwoñ do Ma³gosi.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #687 : Lipiec 19, 2012, 16:43:09 »

¦wietne recenzje zebra³ Kaufmann, po wczorajszym koncercie na którym wykona³ "Winterreise"
Schuberta. Jedynym zgrzytem by³a dla niektórych recenzentów scenografia.
No rzeczywi¶cie, s³oneczniki w zimie

http://twitpic.com/a94kai

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #688 : Lipiec 24, 2012, 11:34:01 »

Widzê, ¿e nikt nie rozpozna³ malarza o którego mi chodzi³o, a przecie¿ nie jest taki ca³kiem
nieznany.Wiêc ma³a podpowied¼:
czêsto malowa³ stolicê naszych s±siadów, która nie dawno zwiedza³ Janusz

http://www.youtube.com/watch?v=nlUxk0Tigsk&feature=relmfu

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #689 : Sierpieñ 06, 2012, 15:15:36 »

W¶ród recitali, które odby³y siê podczas festiwalu w Verbier i s± nadal dostepne na medici.tv jeden jest
absolutnie wyjatkowy.
Christoph Pregardien i Menahem Pressler wykonali cykl "Winterreise".
Menahem Pressler , przypominam, to ten pan od "The Beaux Arts Trio".
Poniewa¿ s³uchamy g³ównie pianistów m³odego pokolenia, myslê,¿e warto a nawet trzeba pos³uchaæ "starego mistrza".
Je¶li sie nie pomyli³am to maestro Pressler ma ju¿ ponad 90 lat a przecie¿ nadal jest wielki.
Dani³a, Kolê bedzimy s³uchaæ jeszcze pewnie wiele lat i nale¿y ¿yczyæ im aby osi±gnêli choæ po³owe tego co prezentuje
obecnie Menahem Pressler.Wzruszajace!!!

http://www.medici.tv/#!/christoph-pregardien-menahem-pressler-verbier-festival-2012

Strony: 1 ... 44 45 [46] 47 48 ... 55   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for paktprzyjazni animilkowo kalinowatyper mini-land