Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 47 48 [49] 50 51 ... 55   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Franciszek Schubert - wieczny wêdrowiec  (Przeczytany 301452 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #720 : Listopad 16, 2012, 13:33:08 »

Prawdê¶cie zapowiedzia³y, Tereniu, pianista ¶wietny, a utworek urokliwy 

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #721 : Listopad 16, 2012, 23:38:04 »

Natknê³am siê dzi¶ na taki wiersz Adama Zagajewskiego:

Kathleen Ferrier

(1912-1935)

To tylko g³os.
To tylko g³os, o którym nie wiemy,
czy jeszcze nale¿y do cia³a,
czy mo¿e ju¿ do powietrza.

G³os m³odej kobiety, doje¿d¿aj±cej
do Carlisle u¿ywanym morrisem.

Pomy¶l, tyle innych g³osów
w krótkiej epoce jej ¿ycia.
Histeryczny krzyk Goebbelsa.
I jêki rannych, szepty uwiêzionych.

Recytacje wierszy w szkolnej auli
(poematów chwal±cych tyrana).
Tyle k³amstwa w naszych gard³ach.

Umar³a na raka,
nie z g³odu jak Simone Weil
i nie w obozie, jak Mandelsztam.

Nigdy nie by³a w konserwatorium
a jednak przemawia przez ni±
najczystsza muzyka.

Lubi³a pie¶ni Schuberta i Mahlera,
Bruno Walter udziela³ jej rad.
G³os m³odej kobiety
niewinnie ¶piewaj±cej arie Händla.

S³uchaj±c jej my¶lisz,
oto pojawi³a siê
mo¿liwo¶æ lepszego cz³owieczeñstwa,

lecz gdy koñczy siê p³yta
wracasz do swojej zwyk³ej nieufno¶ci -

tak jakby ¶piew zbyt wiele obiecywa³,
wiêcej ni¿ cisza, wiêcej ni¿ zmêczenie.
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #722 : Listopad 17, 2012, 20:30:42 »

Chcia³abym polecic te genialna interpretacjê piesni Schuberta.Pianista wielki, jak to jest pomyslane nie zagrane bo to ³atwo
Zrozumia³ te serenade bardziej ni¿ Liszt.
(...)
Geniusz!!!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=PHZpWG63UTo

Agnieszka interpretacj± pianisty
Beatka wierszem o ¶piewie
wzbogaci³y mój sobotni wieczór.

pozdrawiam          
               Marek
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #723 : Listopad 21, 2012, 12:10:01 »

Chcia³abym zacheciæ do obejrzenia bloga pewnej mojej znajomej.
Nie jest to blog o tematyce schubertowskiej(taki jest obecnie dopiero przygotowywany)choæ znajduj± siê tu te¿ i
schubertowskie akcenty.
Je¶li kto¶ lubi malarstwo a w szczególno¶ci styl biedermaier to zapewne obejrzenie tych bardzo ciekawych i piêknych
obrazów sprawi mu tak± sam± przyjemno¶æ jak mnie.
Zwracam uwagê na portrecik George Sand gdy by³a jeszcze panienk±

Piêkny blog Ma³gorzaty przy ko³owrotku!!

http://biedermeierzeit.blogspot.de/

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #724 : Listopad 22, 2012, 20:03:27 »

Je¶li kto¶ lubi malarstwo a w szczególno¶ci styl biedermaier to zapewne obejrzenie tych bardzo ciekawych i piêknych
obrazów sprawi mu tak± sam± przyjemno¶æ jak mnie.
Piêkny blog Ma³gorzaty przy ko³owrotku!!
http://biedermeierzeit.blogspot.de/

Sprawi³o, dziêki
Tam s± trzy blogi!
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #725 : Listopad 22, 2012, 21:06:35 »

Styl  biedermeier rozpowszechniony ok. 1815-1848 w warstwie mieszczañskiej w krajach Europy ¦rodkowej (zw³. Niemcy i Austria) oraz Pó³nocnej (Skandynawia) daje wra¿enie dostatku, komfortu, porz±dku, przytulno¶ci i domowego ciep³a, a jego zewnêtrzny porz±dek by³ oznak± duchowego opanowania i wewnêtrznego uporz±dkowania. Malarstwo nie wykszta³ci³o odrêbnych form stylistycznych i mia³o charakter eklektyczny. Przedstawia³o przytulne mieszczañskie wnêtrza, spokojne ¿ycie miasteczka i pozbawione romantycznej dramaturgii pejza¿e. Mia³o pogodny i sentymentalny charakter.
Wystêpowa³ w meblarstwie i wyposa¿eniu wnêtrz tak¿e w innych krajach Europy, jednak nosi on odmienne nazwy, np. we Francji styl Ludwika Filipa, w Anglii styl regencji i - czê¶ciowo - wiktoriañski. Termin biedermeier stosowany jest tak¿e w odniesieniu do sztuki polskiej. 

pozdrawiam          
               Marek
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #726 : Grudzieñ 03, 2012, 23:41:44 »

Ostatnio Agnieszka wspomnia³a ¶wietne nagrania Marca Minkowskiego i jego Les Musiciens du Louvre z kompletem symfonii Schuberta.

Niedawno ukaza³ siê inny schubertowski album. Paul Lewis, znany z londyñskich promsów, nagra³ jedn± z pó¼nych sonat fortepianowych (a-moll D 845), Moments musicaux, 4 Impromptus z op. 142 i monumentaln± Fantazjê C-dur D 760 (Wanderer). Intelektualne odczytanie faktury, znakomite kontrasty w zakresie barwy, co przypomina dynamikê instrumentu XIX-wiecznego. Warte grosza 

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #727 : Grudzieñ 04, 2012, 23:02:52 »

Równiez na kr±¿ku. Allegretto c-moll D 915. Wspania³y dobór repertuaru. 

Paul Lewis
http://www.youtube.com/watch?v=XyJtzibykUw

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #728 : Grudzieñ 13, 2012, 12:18:48 »

Dzi¶ w rocznicê urodzin Heine'go chcia³abym przypomnieæ jego piêkny
wiersz do którego Schubert skomponowa³ genialn± muzykê:

http://www.youtube.com/watch?v=2KzHntW1uGw

W oryginale wiersz ten nie ma tytu³u, tytu³em "Sobowtór" opatrzy³ go Schubert.
Poniewa¿ Asiunia jeszcze ;)nam go nie przet³umaczy³a podajê w przek³adzie
nie wiem czyim znalezionym w internecie:

Cicha jest noc, zau³ki u¶pione,
A otó¿ mej ukochanej dach.
Ju¿ dawno przenios³a siê w inn± stronê,
Lecz dom stoi nadal jak w tamtych dniach.

Kto¶ stan±³ pod domem i w górê patrzy,
I z bólu rêce swe ³amie a¿.
I nagle widzê, ze zgrozy poblad³szy,
W ksiê¿yca blasku swoj± w³asn± twarz.

Mój sobowtórze! mój blady kolego!
Czemu przedrze¼niasz tych cierpieñ ¶lad,
Co mnie drêczy³ u domu tego
Przez tyle nocy za dawnych lat?

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #729 : Grudzieñ 15, 2012, 00:38:17 »

Ciarki przechodz±... Wiersz piêkny, ale to muzyka nadaje mu ten klimat grozy. W muzyce Schuberta jest tak wielkie natê¿enie emocji, potrafi j± skondensowaæ nawet w tak niewielkiej kompozycji i wystrzeliæ w s³uchaj±cego... Agnieszko, ja w ogóle mam wielkie zaleg³o¶ci w pracy przek³adowej nad Schubertem. Zawstydzony Obiecujê, ¿e w wolniejszy czas oko³o¶wi±teczny postaram siê je w miarê mo¿no¶ci nadrobiæ.
muzycznezacisze
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 57

« Odpowiedz #730 : Grudzieñ 20, 2012, 17:07:33 »

A mo¿e by tak do Wenecji?

Johann Baptist Mayrhofer (1787-1836)
                                                                                                                             poetycka adaptacja: Piotr Kulawik

Gondolier

Tu tañczy ksiê¿yc, gwiazdy,
                                                                                            Ulotnych duchów tan.
                                                                                   Bez ziemskich trosk niewa¿nych
                                                                                       W tym ¶wiecie jeste¶ sam.

Ksiê¿yca blask hen z nieba
                                                                                       W gondoli ciszê  ci ¶piewa.
                                                                                          Niewa¿ny smutek i ¿al,
                                                                                        W kr±g wód jest cicha dal.

Ju¿ z Marka wie¿y g³osi
                                                                                           Siê czas po³owy snów:
                                                                                          A ty ¶nisz sny spokojne;
                                                                                           Gondolier wiedzie nas,
                                                                                           Gondolier wiedzie nas.

www.youtube.com/watch?v=sFuXQ_sSODw&list=HL1356015768&feature=mh_lolz

muzycznezacisze
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #731 : Grudzieñ 20, 2012, 17:29:43 »

Jakie to aktualne!

Johann Gabriel Seidl (1804-1875)

Pod niebem

Ogarniêta noc± m±,
                                                                                              Po¶ród niej gdzie¶ tkwiê.
                                                                                             Przy¶lij mi tu gwiazdê tw±,
                                                                                                   By ogrza³a mnie,
                                                                                                   By ogrza³a mnie.

Tysi±c ramion wabi mnie,
                                                                                                 Po¶ród marzeñ snu.
                                                                                              Tysi±c g³osów szepce ¿e:
                                                                                                   Ku mnie d±¿± tu!
                                                                                                   Ku mnie d±¿± tu!

Wiem ku czemu serce gna,
                                                                                                    Co ma dusza ¶ni:
                                                                                           W¶ród przyjació³ ¶miech i ³za
                                                                                           Ci±gle, ci±gle zewsz±d brzmi.

Widzê tam, gdzie chata trwa
                                                                                                W ksiê¿ycowym ¶nie?
                                                                                              Poprzez szyby dusza ma
                                                                                                  Ku jej ciep³u lgnie.
                                                                                              Poprzez szyby dusza ma
                                                                                                  Ku jej ciep³u lgnie.

Widzê tam nad rzeczk± dom,
                                                                                               Tam, gdzie ksiê¿yc l¶ni?
                                                                                              Pod dach jego wst±pi³ On,
                                                                                               Druh mych piêknych dni.
                                                                                              Pod dach jego wst±pi³ On,
                                                                                               Druh mych piêknych dni.

Dostrzegam drzew kwiat, rozsrebrzony
                                                                                                      W piêkny dzieñ.
                                                                                           W piersi czu³am wiosny znak
                                                                                                    I cieszy³am siê.
                                                                                           W piersi czu³am wiosny znak
                                                                                                    I cieszy³am siê.

Ka¿de miejsce, gdzie mnie brak
                                                                                                     Bardzo kusi mnie,
                                                                                          Lecz gdzie jest mój drogi Skarb,
                                                                                                   Ja przebywaæ chcê,
                                                                                                     Przebywaæ chcê.

To nad wszystko we mnie trwa,
                                                                                                     Pragn±c tutaj byæ.
                                                                                               Niechaj to ju¿ ka¿dy zna:
                                                                                                   Chcê w przyja¼ni ¿yæ,
                                                                                                   Chcê w przyja¼ni ¿yæ.

To nad wszystko we mnie trwa,
                                                                                                     Pragn±c tutaj byæ.
                                                                                                    Chcê w przyja¼ni ¿yæ.
                                                                                                    Chcê w przyja¼ni ¿yæ.
                                                                                                            Ka¿dy zna:
                                                                                                    Chcê w przyja¼ni ¿yæ.

www.youtube.com/watch?v=bJrC1M6UcXo
muzycznezacisze
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #732 : Grudzieñ 20, 2012, 18:05:56 »

A jednak ile rado¶ci i optymizmu jest w taj pie¶ni!!!

Franz Xaver Freiherr von Schlechta (1796-1875)

Â¦wiat Rybaka

Tak ³owiæ Rybak marzy,
                                                                                                      Niczym nie smuc±c siê;
                                                                                                      Maj±c rado¶æ na twarzy
                                                                                                     Ju¿ rankiem ³odzi± mknie,
                                                                                                     Ju¿ rankiem ³odzi± mknie.

Precz z³oto, chwa³a, s³awa,
                                                                                                     W tej ³odzi po¶ród strug;
                                                                                                    W piosence swej powtarza
                                                                                                         Z³ocisty s³oñca cud,
                                                                                                    W piosence swej powtarza
                                                                                                         Z³ocisty s³oñca cud.
                                                                                                    Precz z³oto, chwa³a, s³awa,
                                                                                                     W tej ³odzi po¶ród strug;
                                                                                                   W piosence swej powtarza
                                                                                                         Z³ocisty s³oñca cud.

O pracy ¶piewa mile;
                                                                                                      Rado¶æ siê z piersi rwie.
                                                                                                          Ona mu daje si³ê
                                                                                                        I mi³o¶æ w ¿ycia dnie,
                                                                                                        I mi³o¶æ w ¿ycia dnie.

Ju¿ barwnych ryb obfito¶æ
                                                                                                     Pomyka gdzie¶ przy dnie;
                                                                                                     Gdzie fal jest rozmaito¶æ
                                                                                                           Odbije niebo siê.
                                                                                                           Odbije niebo siê.
                                                                                                    Ju¿ barwnych ryb obfito¶æ
                                                                                                    Pomyka gdzie¶ przy dnie;
                                                                                                           Odbije niebo siê.

Bo ten co w g³êbin dali,
                                                                                                      Nape³niaæ pragnie sieæ,
                                                                                                       Musi mieæ rado¶æ fali
                                                                                                        I jej swobodê mieæ,
                                                                                                        I jej swobodê mieæ.

W ³owieniu nieuczciwo¶æ,
                                                                                                      £ajdactwo,  niesie z³e.
                                                                                                  Pow¶ci±gnij sw± z³o¶liwo¶æ,
                                                                                                         Bo ryby min± ciê,
                                                                                                    W ³owieniu nieuczciwo¶æ,
                                                                                                       Â£ajdactwo,  niesie z³e.
                                                                                                         Bo ryby min± ciê.

www.youtube.com/watch?v=WYzPqx63LKs

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #733 : Grudzieñ 20, 2012, 20:23:03 »

Bardzo dziêkuje panie Piotrze, za te doskona³e poetyckie adaptacje.
Dla mnie to wspania³y ¶wi±teczny prezent!!!

muzycznezacisze
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #734 : Grudzieñ 21, 2012, 11:08:42 »

Bardzo dziêkujê za s³owa uznania Pani Tereso! W du¿ej mierze dokonujê nowych t³umaczeñ-adaptacji na przekór z³emu losowi: Pani Dorocie niedawno zmar³a ukochana Babcie, a zaraz po tym jej Mama znalaz³a siê w stanie ciê¿kim w szpitalu, no i wreszcie Ona sama znalaz³ siê  w szpitalu. Wprawdzie ju¿ wysz³a, ale my¶li ma nieweso³e. W tym kontek¶cie pie¶ñ "Pod niebem" w wykonaniu pani Gunduli Janowitz jest szczególnie na czasie.

Serdecznie pozdrawiam  i ¿yczê Weso³ych ¦wi±t Bo¿ego Narodzenia oraz Szczê¶liwego Nowego Roku 2013.

Piotr Kulawik         
Strony: 1 ... 47 48 [49] 50 51 ... 55   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for paktprzyjazni animilkowo neder-live mini-land