Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 48 49 [50] 51 52 ... 55   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Franciszek Schubert - wieczny wêdrowiec  (Przeczytany 301231 razy)
muzycznezacisze
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 57

« Odpowiedz #735 : Styczeñ 06, 2013, 13:27:37 »

Co¶ o mi³o¶ci z Nowym Rokiem 2013,
                                                                                          a Gerard Souzay to mój ulubiony wykonawca

Ludwig Rellstab (1799 –1860)
                                                                                                                                                                         polska poetycka adaptacja:Piotr Kulawik
                                                                                                           Przes³anie mi³o¶ci

Szemrz±cy strumieñ
                                                                                                           Srebrami fal drga,
                                                                                                           Czy od mej Lubej
                                                                                                        Po¶piesznie tak gna?
                                                                                                        Ach, mój strumieniu,
                                                                                                           Pos³añcu, czy ty
                                                                                                          Od Niej ¿yczenia
                                                                                                          Z oddali ¶lesz mi?

Mi³ej mej kwiaty,
                                                                                                          Ogrodów Jej sny,
                                                                                                          Czo³o Jej zdobi±,
                                                                                                          Gdy w s³oñcu ¶ni,
                                                                                                             No a Jej ró¿e,
                                                                                                           Ten purpury ¿ar,
                                                                                                      Strumieñ niech rze¼wi
                                                                                                       Dotykiem swych fal,
                                                                                                             No a Jej ró¿e,
                                                                                                           Ten purpury ¿ar,
                                                                                                       Strumieñ niech rze¼wi
                                                                                                         Dotykiem swych fal.

A gdy na brzegu,
                                                                                                        W marzeniach by byæ,
                                                                                                         Nasze wspomnienia
                                                                                                           Tam zechce ¶niæ,
                                                                                                           S³odkie prze¿ycia,
                                                                                                           Dni radosnych gra,
                                                                                                               M± Ukochan±
                                                                                                              Wróc± do dnia,
                                                                                                           S³odkie prze¿ycia,
                                                                                                           Dni radosnych gra,
                                                                                                              M± Ukochan±
                                                                                                             Wróc± do dnia.

Zachodzi s³oñce
                                                                                                       Z czerwono¶ci± l¶nieñ,
                                                                                                               Ko³ysze Mi³±
                                                                                                              Do nocy ¶nieñ.
                                                                                                        Szemrze zdrój daj±c
                                                                                                             S³odyczy sen,
                                                                                                          Szepc±c marzenia
                                                                                                               Mi³o¶ci mej,
                                                                                                          Szepc±c marzenia
                                                                                                               Mi³o¶ci mej.

www.youtube.com/watch?v=6cZOik_8SHo&feature=related
muzycznezacisze
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #736 : Styczeñ 06, 2013, 13:55:38 »

Ale mi³o¶æ te¿ bywa ¼ród³em k³opotów.

Franz Xaver Freiherr von Schlechta (1772-1849)
                                                                                                                                                                         polska poetycka adaptacja: Piotr Kulawik

S³uchaj±c mi³o¶ci

Tu w dole stoi Rycerz,
                                                                                                  Ku gwiazdom p³ynie d¼wiêk,
                                                                                                Gdy ¶piewa przy swojej cytrze
                                                                                                     Wyznania s³odkich mêk:

„Niech pod niebem tony dr¿±ce
                                                                                                  M± powietrzem nios± wie¶æ,
                                                                                                  Wabi± czule cicho brzmi±ce,
                                                                                                 Gdy w okienku s³ychaæ pie¶ñ,
                                                                                                 Gdy w okienku s³ychaæ pie¶ñ.

Wiedz, ¿e ponad drzew korony
                                                                                               Mój siê wznosi westchnieñ g³os.
                                                                                               Wiedz, ¿e stra¿e z ka¿dej strony,
                                                                                                 Smêtny w ch³odzie nocy los.

Wiedz, ¿e jak siê ksiê¿yc srebrz±c,
                                                                                                  Poprzez szyby blaskiem l¶ni,
                                                                                             Wiedz, ¿e jak las ¼ród³u szemrz±c
                                                                                                   Skrycie mi³o¶æ ¶piewam Ci,
                                                                                                   Skrycie mi³o¶æ ¶piewam Ci.

Niech ¶wietli¶cie poprzez drzewa
                                                                                                   Twój tak s³odki obraz l¶ni,
                                                                                               I tak wci±¿ pie¶ñ marzeñ ¶piewa,
                                                                                                     Strze¿e mej mi³o¶ci sny.”

Gdy nas uwodzi mêka
                                                                                                   Tych s³ów w mi³osnej mgle,
                                                                                                      To ¶piewak do okienka
                                                                                                       Ukradkiem skrada siê.

I choæ tak ¶piew Rycerza
                                                                                                     Szlachetnie z serca brzmi,
                                                                                                    W¶ród kwiatów siê rozszerza
                                                                                                            Mi³osny po¿ar krwi.

Gdy z tego „³adne kwiatki"
                                                                                                         S± pó¼niej - ka¿dy wie,
                                                                                                         Chichoce g³osik tak ci:
                                                                                                         „To Rycerz mi³o¶æ ¶le”,
                                                                                                          Chichoce g³osik tak ci:
                                                                                                „To Rycerz mi³o¶æ, mi³o¶æ, mi³o¶æ ¶le.”

www.youtube.com/watch?v=Hi5ep_ksZ7I
muzycznezacisze
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #737 : Styczeñ 07, 2013, 13:48:02 »

Dr±¿±c dalej temat mi³o¶ci w poetyckich tekstach czasów Franciszka Schuberta, które wykorzysta³ w swoich pie¶niach, zaskakuje ich psychologiczna prawdziwo¶æ. Oto pie¶ñ bêd±ca wyrazem zmiennych nastrojów, od euforii do p³aczu, jakiej¶ wra¿liwej, zakochanej panienki  czasów Franciszka Schuberta i jego poetyckich idoli. Rozpisujê siê na ten temat, poniewa¿ w naszych czasach jest raczej zaniedbywany i mo¿na s±dziæ, ¿e nie wypada przyznawaæ siê do p³aczu, wra¿liwo¶ci i wzruszeñ. Jeste¶my pod wp³ywem kultury amerykañskiej, a "dziewczynom z prerii" nie wypada byæ  "p³aksami".

Friedrich Rückert (1788–1866)

¦miaæ siê lub p³akaæ

Â¦miaæ siê lub p³akaæ ach w ka¿d± z tych godzin,
                                                                               Z którymi mi³o¶æ w mej duszy ¶wiat wchodzi,
                                                                                              Zsy³a ¶miech ranka brzask,
                                                                                            Sk±d wiêc jest ³za w mym oku,
                                                                                             Gdy czas zmierzchu i mroku?
                                                                                               Nie wiem sk±d, jest to tak,
                                                                                               Nie wiem sk±d, jest to tak.

P³akaæ lub ¶miaæ siê ach w ka¿d± z tych godzin,
                                                                               Z którymi mi³o¶æ w mej duszy ¶wiat wchodzi,
                                                                                            Z serca ³zy znacz± zmierzch,
                                                                                           Sk±d wiêc te ranne brzmienia,
                                                                                         D¼wiêk tych ¶miechów budzenia?
                                                                                              Ach serce mów mi, co jest,
                                                                                             Ach serce mów mi, co jest?

www.youtube.com/watch?v=RmQg4Es4agE
muzycznezacisze
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #738 : Styczeñ 07, 2013, 14:14:09 »

Ale by³y w tamtych czasach równie¿ Kobiety szalone, ulubienice zw³aszcza mistrza Goethego. Oto przyk³ad:

Johann Wolfgang von Goethe

Niespokojna Mi³o¶æ

Przez ¶nieg, przez deszcze,
                                                                                                    I¶æ tam przy wietrze,
                                                                                                    Gdzie bagien zmory
                                                                                                             I ich fetory,
                                                                                        Wbrew wci±¿ z³u! Wbrew wci±¿ z³u!
                                                                                                  Naprzód, choæ bez snu!

Raczej w cierpieniu
                                                                                                       Wolê siê smagaæ,
                                                                                                    Ni¿ w mym istnieniu
                                                                                                      Rado¶ci zaznawaæ.

Gdy s± sk³onno¶ci
                                                                                                      Od serca do serca,
                                                                                                     Ach, tak przedziwnie
                                                                                                       Ból je przewierca!

Czy mam w ten czas
                                                                                                     Kryæ siê gdzie¶ w las?
                                                                                                    Marne, marne d±¿enia!
                                                                                                         Sens to istnienia,
                                                                                                        Bez szczê¶cia snu,
                                                                                                           Mi³o¶æ, b±d¼ tu!
                                                                                                         O mi³o¶æ, b±d¼ tu!
                                                                                                         Bez szczê¶cia snu,
                                                                                                           Mi³o¶æ, b±d¼ tu!
                                                                                                          Sens to istnienia,
                                                                                                         Bez szczê¶cia snu,
                                                                                                           Mi³o¶æ, b±d¼ tu!
                                                                                                         O mi³o¶æ, b±d¼ tu!
                                                                                                    O mi³o¶æ, mi³o¶æ, b±d¼ tu!

www.youtube.com/watch?v=gc9nB_HogPU
muzycznezacisze
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #739 : Styczeñ 09, 2013, 14:00:48 »

Przedstawiaj±c kolejne polskie poetyckie adaptacje pie¶ni Franciszka Schuberta o zazwyczaj wzruszaj±cej, i faktycznie radosnej mi³osnej tematyce daleki jestem od sugerowania komukolwiek, ze mn± w³±cznie, ¿e ten radosny ton by³ dla Niego najbardziej charakterystyczny. Niczego takiego nie sugerujê, wiêkszo¶æ jego pie¶ni i te¿ innych utworów by³a naznaczona cierpieniem, a nawet beznadziejno¶ci± istnienia, a tylko pragnê zaakcentowaæ, ¿e cz³owiek tak wra¿liwy i sam doznaj±cy cierpienia mia³ w sobie jedno¶æ przeciwieñstw, czyli cierpienie istnienia i zarazem jego rado¶æ. W obecnej dobie sk³aniamy siê ku niepewno¶ci istnienia, jego bólu i beznadziejno¶ci, a tymczasem ¯ycie, Cz³owiek i ¦wiat s± w swej istocie ró¿ne i niejednorodne.
muzycznezacisze
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #740 : Styczeñ 10, 2013, 14:10:22 »

A oto przekorne spojrzenie na rado¶æ ¿ycia:

Ignaz Franz Castelli (1781-1862)

Rado¶æ

Mnie taka swoboda bawi,
                                                                                               Uciechê tak sprawia mój ¦wiat.
                                                                                               Ból znik³ gdzie¶ hen i te¿ plagi,
                                                                                                    A rado¶æ da mi odwagi,
                                                                                                ¯e to jest mój radosny ¶wiat.
                                                                                                    A rado¶æ da mi odwagi,
                                                                                               Â¯e to jest mój radosny ¶wiat.

Siê cieszê, gdy wstaje ranek,
                                                                                               Â¯e now± znów rado¶æ mi da.
                                                                                       Grosz znik³ gdzie¶, wiêc znów dostanê,
                                                                                              Bo przecie¿ imiê mam znane,
                                                                                                Wiêc ka¿dy da mi, co ma.
                                                                                             Bo przecie¿ imiê mam znane,
                                                                                               Wiêc ka¿dy da mi, co ma.

W dziewczynie mile mnie koi
                                                                                            Ten sercu przyjazny tak d¼wiêk.
                                                                                         Niech wiernie przy mnie wci±¿ stoi,
                                                                                              Szaleñstwa serc siê nie boi,
                                                                                              Pogodn± niech bêdzie wiêc.
                                                                                              Szaleñstwa serc siê nie boi,
                                                                                              Pogodn± niech bêdzie wiêc.

www.youtube.com/watch?v=bN6l2s8pjHI
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #741 : Styczeñ 11, 2013, 13:47:45 »

Troszkê mnie na forum nie by³o bo niestety zastrajkowa³a mi maszyna Chichot
Ale warto by³o czekaæ!
Jeszcze raz dziêkujê panie Piotrze, te pie¶ni Schuberta które nam pan przybli¿y³ dziêki swoim przek³adom
s± naprawdê urocze i rzeczywi¶cie pokazuj± inn± "stronê" Franciszka.
Poniewa¿ zbli¿a siê kolejna rocznica urodzin kompozytora my¶lê,¿e i ja i S³awek bardzo by¶my siê cieszyli
gdyby wyrazi³ Pan swoj± zgodê na udostêpnienie swoich przek³adów na Schubertiadzie.
Bardzo prosimy!!!!

muzycznezacisze
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #742 : Styczeñ 11, 2013, 13:58:58 »

Pani Tereso,
Oczywi¶cie, ¿e siê zgadzam i bardzo dziêkujê.
Serdecznie pozdrawiam!
su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #743 : Styczeñ 11, 2013, 17:32:55 »

Dziêki Panie Piotrze. Lada moment zorganizujemy siê z Agnieszk± i popracujemy nad Schubertem. Musimy nieco pochyliæ siê nad Agnieszki nowym sprzêtem. Ale mo¿e sama siê pochwali.  Chichot

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #744 : Styczeñ 13, 2013, 12:24:13 »

Schubert nigdy nie skomponowa³ koncertu fortepianowego, nawet chyba nigdy o tym nie my¶la³.
Sam, mimo ¿e gra³ biegle na fortepianie, nie by³ wirtuozem jak np. Mozart czy Beethoven.
Ale s³uchaj±c tej transkrypcji kwartetu fortepianowe F-dur na fortepian i orkiestrê mo¿emy mieæ choæ przedsmak tego jak taki
koncert móg³by zabrzmiec.
Bardzo piêknie moim zdaniem:

http://www.youtube.com/watch?v=znlBYvhSeR0

muzycznezacisze
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #745 : Styczeñ 13, 2013, 12:53:12 »

"Motylem jestem"

Friedrich von Schlegel (1772 - 1829)

Motyl

I jak mam nie pl±saæ,
                                                                                                      Gdy trudu nie czujê,
                                                                                                     I zieleñ w¶ród s³oñca
                                                                                                     Tak barwnie wibruje.

Piêkniejsze b³yszczenia
                                                                                                    Barwy skrzyde³ maj±,
                                                                                                   Te¿ ni¿ kwiaty s³odsze
                                                                                                 Tchnienia w kr±g rozdaj±.

W¶ród w kwiatach swawoli
                                                                                                         Siê sycê do woli,
                                                                                                W¶ród w kwiatach swawoli
                                                                                                         Siê sycê do woli.

W rado¶ci siê nurzam
                                                                                               W mych dniach zakochany;
                                                                                                   Gdzie doliny, wzgórza,
                                                                                                     Tam s± te¿ me tany.

Gdy w pomrukach burzy
                                                                                                 Chmur blaski siê mieni±,
                                                                                                  To wieczorem w z³ocie
                                                                                                     Trawy siê zieleni±.

W¶ród w kwiatach swawoli
                                                                                                      Siê sycê do woli,
                                                                                               W¶ród w kwiatach swawoli
                                                                                                      Siê sycê do woli.

www.youtube.com/watch?v=oVFNos40kqs&feature=related
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #746 : Styczeñ 13, 2013, 19:19:51 »

Schubert nigdy nie skomponowa³ koncertu fortepianowego, nawet chyba nigdy o tym nie my¶la³.

No to ju¿ wiem, czemu nie ci±gnie mnie a¿ tak do Schuberta Chichot
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #747 : Styczeñ 13, 2013, 20:18:42 »

Przecie¿ Schubert nie dlatego nie skomponowa³ koncertu fortepianowego, bo nie chcia³ czy nie umia³.
Po prostu by³ biednym muzykiem i nie staæ go by³o na wynajêcie wirtuoza, orkiestry i sali.
Sk±d u Ciebie ta niechêæ do biednych muzyków droga xbw Chichot

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #748 : Styczeñ 14, 2013, 00:47:16 »

U mnie bardzo du¿a chêæ do biednych muzyków, ale te¿ nie wiem sk±d
Fakt faktem, nie skomponowa³, i pewnie tak naprawdê nikt nie wie, dlaczego. I czy chcia³ czy nie.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #749 : Styczeñ 26, 2013, 16:22:20 »

Bardzo proszê wszystkich obecnych na fb o zajrzenie i ewentualne polubienie tej
strony.
Autorka jest m³od± Angielk± i ¶piewa pie¶ni Schuberta(tak¿e zawodowo)
S³awku jakby¶ by³ taki mi³y i umie¶ci³ ten link na Schubertiadzie by³abym wdziêczna Buziak

https://www.facebook.com/SchubertIsGod

Strony: 1 ... 48 49 [50] 51 52 ... 55   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife twistedgamers kalinowatyper thepunisher paktprzyjazni