Nie wiem Kozio³ku, czy nieznany, choæ mo¿e jest w tym co¶.Schubert napisa³ wiele pie¶ni,
ale wykonywane w innym jêzyku ni¿ niemiecki nie nadaj± siê do s³uchania.
Znowu sonaty, niby proste ale bardzo trudne je¶li chodzi o interpretacjê.
S³ucha³am kiedy¶ transmisji z Dusznik. Sonatê G-dur gra³a pewna pani profesor i by³o to wykonanie koszmarne.
Chyba najpopularniejsza jest jego kameralistyka no i symfonie.
Je¶li chodzi o Teresê Grob to byli s±siadami, Schubert zwierzaj±c siê kiedy¶ przyjacielowi ze swej mi³o¶ci, ³adnie o niej
powiedzia³ "..nie by³a nawet ³adna, na twarzy mia³a ¶lady po ospie, ale by³a dobra, serdecznie dobra.."
W jego pierwszej mszy ¶piewa³a solo, podobno bardzo piêknie.Ale wysz³a za m±¿ za mistrza piekarskiego,
có¿ zawód pewniejszy ni¿ kompozytor
Wczoraj by³o du¿o i raczej smutnie, wiêc dzisiaj weselej.
Schubert by³ autorem takiej formy muzycznej jak
moment musicalczyli chwila muzyczna, chwila muzykowania.
Po nim moment musicaux pisa³ Rachmaninow , ale jak pisze Jerzy Waldorff "by³y odmienne w nastroju, jak ró¿ny by³
pogodny w ¿yciu wiedeñczyk od chmurnego Rosjanina."
Dalej Waldorff pisze:
"W³a¶nie tak musia³o byæ; Schubert oczekiwa³ kogo¶, mo¿e z kim¶ mi³ym mia³ sie udaæ na spacer po pracy.
Zamkn±³ wieko fortepianu, zapisany tego ranka papier nutowy od³o¿y³ na bok i czeka³.
Ale przyjaciel spó¼nia³ sie, wiêc Schubert ponownie otworzy³ fortepian i korzystaj±c z chwili, z któr± nie wiadomo by³o, co robiæ, ot tak pomuzykowa³ sobie..I oto powsta³ ¶liczny Moment musical f-moll"
http://www.youtube.com/watch?v=MS0Hzy4LMmE&feature=related