Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 16   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ex libris  (Przeczytany 71906 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #135 : Czerwiec 29, 2011, 21:17:55 »

Mi³osz - moje ulubione to Wiara, Nadzieja, Mi³o¶æ, wiêc do klubu nie przystêpujê.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #136 : Czerwiec 29, 2011, 21:19:06 »

Dzisiaj mija dziesi±ta rocznica ¶mierci Tove Jansson, autorki, bez której dzieciñstwo wielu z nas nie by³oby takie samo;)

Cieszê siê, ¿e o niej wspomnia³a¶, Asiu. Jej Muminki to magiczny ¶wiat, jej ksi±¿ki - niezwyk³e refleksje nad ¿yciem - to pozycje - moim zdaniem - przeznaczone dla doros³ych - wiekiem, ale przede wszystkim umys³em, który z dojrza³± wra¿liwo¶ci± pojmuje ¶wiat .  

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #137 : Czerwiec 29, 2011, 21:28:11 »

Z ksi±¿ek dla dzieci czyta³am ostatnio Most do Terabithii, strasznie siê sp³aka³am przy koñcówce, podobnie jak przy filmie. Cudne obie ods³ony, i ksi±¿kowa, i filmowa.
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #138 : Czerwiec 29, 2011, 21:37:20 »

Kazdy ma prawo przekazac swoja opinie o wierszu (o muzyce)
Januszu nie trzeba zamykac usta ludziom (sobie), ktorzy chca podzielic sie tym co czuja.

Juz na tym forum czytalem bardziej przekonujace mnie wiersze od miloszowskich.
Wiersz dla mnie, to przede wszystkim rytm, ktorego jakos nie wyczuwam u Milosza.

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #139 : Czerwiec 29, 2011, 21:50:06 »

Wiersz dla mnie, to przede wszystkim rytm, ktorego jakos nie wyczuwam u Milosza.
Dobry wiersz nie musi mieæ rytmu ani rymów. Ale wiersz wolny, je¶li jest zbyt d³ugi, nieuchronnie przestaje odró¿niaæ siê od prozy. I takie s± w³a¶nie wiersze Mi³osza - do¶æ szybko przestaj± byæ poezj±, a staj± siê traktatami. Podobnie poezje Herberta, ale on przynajmniej nadrabia³ innymi walorami. Z kolei wiersze z rymami nie s± obecnie zbyt popularne. Problem polega na tym, ¿e poeci programowo trzymaj± siê jakiej¶ metody tworzenia poezji, nie zauwa¿aj±c, ¿e jej zmiana mog³aby byæ korzystna i lepiej s³u¿yæ wyra¿eniu pewnych tre¶ci. Czu³a to np. Szymborska, któr± ceniê za talent, ale nie za g³oszone tre¶ci.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #140 : Czerwiec 29, 2011, 22:21:00 »

Januszu nie trzeba zamykac usta ludziom (sobie), ktorzy chca podzielic sie tym co czuja.

oj, bartus, bartus... co Ty jeszcze, poczciwino, ludziom zarzucisz?
Je¶li ju¿ komentujesz moje posty (co jest dla mnie bardzo mi³e) to jednak, sugerujê, czytaj je wnikliwiej. W przeciwnym wypadku zacznê mniemac, ze bartusow± retoryk± odprawiasz jakie¶ januszowe egzorcyzmy    Chichot
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2011, 07:08:15 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #141 : Czerwiec 30, 2011, 08:22:12 »

e¶li ju¿ komentujesz moje posty (co jest dla mnie bardzo mi³e) to jednak, sugerujê, czytaj je wnikliwiej. W przeciwnym wypadku zacznê mniemac, ze bartusow± retoryk± odprawiasz jakie¶ januszowe egzorcyzmy

To nie byl zarzut. Przeczytaj troche inaczej, moze zrozumiesz.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #142 : Czerwiec 30, 2011, 08:25:56 »

Dobry wiersz nie musi mieæ rytmu

Zgadzam sie, nie musi. Jednak rytm w wierszu jest dla mnie istotny.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #143 : Czerwiec 30, 2011, 09:07:35 »

To nie byl zarzut. Przeczytaj troche inaczej, moze zrozumiesz.

Chyba nie dorastam, chyba nie nad±¿am za bartusowym szybuj±cym lotem  Z politowaniem

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #144 : Czerwiec 30, 2011, 21:27:28 »

I ja jako¶ nie mogê sobie z Mi³oszem poradziæ. Zgadzam siê z Niebieskookim. S± utwory tr±c±ce traktatem. I jest ich wiele. Kto¶ kiedy¶ postawi³ mi zarzut, ¿e idê na ³atwiznê i nie ceniê trudnej poezji. Wydaje mi siê jednak, ¿e to nie trudno¶æ tej twórczo¶ci mnie odstrêcza. Jest w niej dla mnie co¶ ... nieszczerego. Nie wiem zreszt± nawet czy takie okre¶lenie jest tym, które oddaje to, co my¶lê o poezji Mi³osza. Mi³osz nie nadawa³ widocznie na mojej fali.

Asiu - witaj na pok³adzie! O Muminkach ju¿ pisali¶my, gdzie¶ tam na pocz±tku naszego forumowego spotkania. Dolina Muminków jest rzeczywi¶cie TYM miejscem, atmosfera którego otacza cz³owieka jak ciep³ym szalem, mimo ¿e - je¶li siê tak uwa¿niej przyjrzeæ - spotykamy tam porzucone i podrzucone dzieci, fale tsunami, nadlatuj±ce komety i gorsze od komet ciotki Paszczaka i Wuja Truja, uciekaj±cego od krewnych i neurotycznych samotników. A mimo to, z jakiego¶ zupe³nie niezdefiniowanego powodu, ksi±¿ki te przynosz± spokój
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #145 : Czerwiec 30, 2011, 23:44:31 »

Cieszê siê, ¿e o niej wspomnia³a¶, Asiu. Jej Muminki to magiczny ¶wiat, jej ksi±¿ki - niezwyk³e refleksje nad ¿yciem - to pozycje - moim zdaniem - przeznaczone dla doros³ych - wiekiem, ale przede wszystkim umys³em, który z dojrza³± wra¿liwo¶ci± pojmuje ¶wiat .  
Pat, zatem dzielimy i tê krainê   Tak, te¿ my¶lê, ¿e to kwestia wra¿liwo¶ci. Najpiêkniejsze ksi±¿ki s± pisane dla dzieci o umy¶le doros³ych i doros³ych o duszy dziecka Chichot - a mo¿e w³a¶nie po prostu dla tej cz±stki w nas, która - je¶li jest - nie zmienia siê, a tylko doznaje nowych wra¿eñ, bada nowe l±dy:)
Czêsto tego typu pisane prostym jêzykiem, g³êbokie teksty s± mylnie przypisywane wy³±cznie dzieciêcej lekturze, ze wzglêdu na ich z³udn± prostotê:) A pod ni± s± takie przestrzenie m±dro¶ci, wiedzy:)
Nigdy nie odesz³am z Doliny. Wci±¿ znajdujê tam ¶wiat, który pokocha³am, mo¿e nawet wyczytujê z niego wiêcej, a mo¿e tylko formu³ujê nieco bardziej wprost to, co zawsze w nim odczuwa³am:) 

Asiu - witaj na pok³adzie! O Muminkach ju¿ pisali¶my, gdzie¶ tam na pocz±tku naszego forumowego spotkania. Dolina Muminków jest rzeczywi¶cie TYM miejscem, atmosfera którego otacza cz³owieka jak ciep³ym szalem, mimo ¿e - je¶li siê tak uwa¿niej przyjrzeæ - spotykamy tam porzucone i podrzucone dzieci, fale tsunami, nadlatuj±ce komety i gorsze od komet ciotki Paszczaka i Wuja Truja, uciekaj±cego od krewnych i neurotycznych samotników. A mimo to, z jakiego¶ zupe³nie niezdefiniowanego powodu, ksi±¿ki te przynosz± spokój
Elu, tak, jak ja to czujê, ten ¶wiat jest w pewnym sensie naszym w³asnym ¶wiatem, przefiltrowanym jedynie przez niesamowit± wyobra¼niê Tove, nasycony ciep³ym ¶wiat³em. To jest ¶wiat, jaki w³a¶ciwie jest, jaki mo¿e byæ - je¶li tylko zechcemy. To tak naprawdê nie jest ¶wiat z bajki, choæ bajkowy - jak i nasz, je¶li przyjrzeæ mu siê w odpowiedni sposób
My te¿ mo¿emy ¿yæ w Dolinie
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #146 : Lipiec 01, 2011, 11:43:23 »

Muminki, mo¿e to dziwne, ale dla mnie to przede wszystkim W³óczykij.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #147 : Lipiec 01, 2011, 23:18:18 »

Och, wcale siê tak bardzo nie dziwiê - W³óczykij rzuca siê w oczy Chichot To prawdziwy artysta - niewiele siê dla niego liczy poza tworzon± muzyk±:) Chcia³oby siê mieæ wiêcej jego wolno¶ci, niezale¿no¶ci. Podejrzewam, ¿e sama wiêcej mam w sobie z Homka:))
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #148 : Lipiec 01, 2011, 23:30:12 »

Ha, mnie równie¿ W³óczykij by³ chyba najbli¿szy. Niezwyk³a osobowo¶æ - lubiê indywidualistów.  Jednocze¶nie przypomina mi siê w tym miejscu ów s³ynny wers Konradowy: "Samotno¶æ! – có¿ po ludziach, czym ¶piewak dla ludzi?"...

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #149 : Lipiec 01, 2011, 23:36:49 »

O tak, to do mnie przemawia... A jednak... co innego t³umy, co innego ci, którzy zrozumiej±... W³óczykij, choæ lubi³ samotno¶æ, kiedy ju¿ u³o¿y³ melodiê, wyobra¿a³ sobie, jakie zachwycone oczy bêdzie mia³ Muminek, kiedy mu j± zagra Chichot
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 16   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo countrylife silverstar kalinowatyper neder-live