Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Ex libris
Strony:
1
2
[
3
]
4
5
...
16
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Ex libris (Przeczytany 75468 razy)
TeresaGrob
Ekspert
Odp: Ex libris
«
Odpowiedz #30 :
Marzec 16, 2011, 16:54:12 »
Nie wierzĂŞ, Âżeby ktoÂś nie czytaÂł, ale moÂże..
Krystyna, cĂłrka Lavransa
Sigrid Undset, za ktĂłrÂą pisarka otrzymaÂła nagrodĂŞ Nobla.
Rzecz dzieje siĂŞ w Norwegii za czasĂłw krĂłla Haakona V i jego nastĂŞpcy Magnusa.
Dzieje Krystyny, ktĂłra przez caÂłe swoje Âżycie musiaÂła pokutowaĂŚ za swĂłj mÂłodzieĂączy
grzech,takie to byÂły czasy w ktĂłrych raz popeÂłniony grzech zostawaÂł grzechem do koĂąca Âżycia.
I piĂŞkna postaĂŚ Lavransa- jedna z najpiĂŞkniejszych mĂŞskich postaci w literaturze.
Du¿o mo¿na siê z tej ksi¹¿ki nauczyÌ.W ka¿dym razie czyta siê to wspaniale a ostatnie rozdzia³y ze œciœniêtym sercem.
«
Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2011, 16:57:15 wysłane przez TeresaGrob
»
http://www.franzschubert.pl/
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #31 :
Marzec 16, 2011, 17:07:28 »
Tereso Grob, oczywiÂście, Âże czytaÂłam
KrystynĂŞ
, ale mogĂŞ przeczytaĂŚ raz jeszcze. A
Olaf, syn Auduna
czyta³aœ? Bo ta przyjemnoœÌ dopiero przede mn¹.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #32 :
Marzec 16, 2011, 17:19:59 »
Podobno ksi¹¿ek, których nie chce siê czytaÌ jeszcze raz nie warto w ogóle czytaÌ.
Olafa czytaÂłam xbw
Melisa
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #33 :
Marzec 16, 2011, 18:06:28 »
Zgadzam siĂŞ . Ostatno mam ochotĂŞ powtĂłrnie przeczytaĂŚ Kwartet Aleksandryjski. Jest co czytaĂŚ - 4 tomy - Justyna, Balthazar, Mountolive, Clea ( autor Lawrence Durrel). GorÂąco polecam, jeÂżeli ktoÂś nie czytaÂł, doskonaÂła, wciÂągajÂąca lektura. Brat autora - Gerald Durrel - przyrodnik pisaÂł m.in doskonaÂłe opowieÂści o zwierzĂŞtach ( m.in. Moje ptaki, zwierzaki i krewni ,Moja rodzina i inne zwierzĂŞta) zaÂśmiewaÂłam siĂŞ do Âłez czytajÂąc je wielokrotnie.
«
Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2011, 18:08:32 wysłane przez Melisa
»
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #34 :
Marzec 16, 2011, 19:16:59 »
Podobno , jak ktos nie lubi ksiazek, to nie powinien ich czytac
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #35 :
Marzec 16, 2011, 20:16:38 »
JakiÂś czas temu dÂługo dojeÂżdÂżaÂłam do pracy i Âżeby nie traciĂŚ czasu, wpadÂłam na pomysÂł, Âże
bĂŞdĂŞ sobie sÂłuchaĂŚ audiobookĂłw.To porĂŞczniej, nie trzeba mieĂŚ siedzÂącego miejsca itp.
ZaczeÂłam od pierwszego tomu
Millenium
no i wÂłaÂśnie do dziÂś nie wiem,czy w moim odtwarzaczu
popl¹ta³y mi siê pliki, czy ta ksi¹¿ka rzeczywiœcie zaczyna siê w po³owie???
Chyba pozostanĂŞ przy formie tradycyjnej
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #36 :
Marzec 16, 2011, 20:59:22 »
wiesz, Terenia, takie tormenty moÂżna doÂświadczaĂŚ i z realnymi bookami.
Otó¿ przypomnia³o mi siê moje pierwsze czytanie Kariery Nikodema Dyzmy (daleko wczeœniej, nim zekranizowano serialem), gdy ma³o kto (z mojego pokolenia) zna³ fabu³ê i zakoùczenie. Pech chcia³, ¿e ksi¹¿ka nie mia³a ok³adki. Podejrzewa³em te¿, ¿e i kilku ostatnich stron tako¿. Gdy zatem dotar³em do ostatniego zachowanego akapitu, by³em wœciek³y, ¿e fabu³a urywa mi siê w najciekawszym momencie. Kl¹³em na czym œwiat stoi i uda³em siê na eskapadê do ksiêgarni i bibliotek, by odnaleŸÌ kompletny egzemplarz i doczytaÌ zakoùczenie. Gdy znalaz³em kompletny egzemplarz - zakl¹³em jeszcze bardziej. Pamiêtam nawet jak: bodajbyœ sczez³! Nie pamiêtam tylko, czy skierowa³em je do autora, czy do jego naiwnego czytelnika
MĂłj niekompletny egzemplarz - byÂł jak najbradziej kompletnym...
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #37 :
Marzec 16, 2011, 21:30:24 »
Dobre Janusz
bo klasyczna powieœÌ powinna mieĂŚ po prostu ZAKOĂCZENIE..moÂże dlatego ja tak
lubiĂŞ kryminaÂły, detektyw odkrywa prawdĂŞ a morderca jak ostatni idiota przyznaje siĂŞ do wszystkiego.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #38 :
Marzec 16, 2011, 23:00:27 »
Krystyna córka Lawransa przypomnia³a mi Karin córkê Monsa:) opowieœÌ o mi³oœci szalonego króla Eryka XIV Wazy i prostej dziewczyny, córki stra¿nika, któr¹ w koùcu poœlubi³. Tragiczna historia mi³osna, walki o w³adzê w XVI-wiecznej Szwecji, dla nas ciekawe o tyle, ¿e brat Eryka, Jan, który usunie go z tronu i wygna z kraju jego ukochan¹, jest ojcem Zygmunta III.
Jednak to chyba trochê s³absza ksi¹¿ka Miki Waltariego.
Gdybym mia³a wybraÌ ulubion¹, waha³abym siê miêdzy Egipcjaninem Sinuhe a Mikaelem Karvajalk¹. Ale jest jeszcze Czarny Anio³, Trylogia Rzymska, Turms nieœmiertelny... Waltari ma doœÌ podobny schemat konstruowania historii: wybiera prze³omowy, krytyczny moment w dziejach: zdobycie Konstantynopola, burzliwy czas Reformacji, rewolucja Echnatona. I w te szalej¹ce wichry historii rzuca swego bohatera, który miotany niczym liœÌ musi zmierzyÌ siê z nimi, usi³uj¹c walczyÌ o swoje miejsce w niespokojnym œwiecie, o sens swego ¿ycia, o szczêœcie, i z regu³y przegrywa. Jednak jest coœ w jego bohaterach, co rodzi poczucie, ¿e pomimo przegranej zachowali w tych trudnych czasach coœ wa¿nego.
Zawsze zachwyca mnie w jego opowieœciach niezwykle precyzyjnie dopracowane t³o historyczne. Wykonywa³ za ka¿dym razem naprawdê gigantyczn¹ pracê dokumentacyjn¹. Czytaj¹c naprawdê przenoszê siê w czasy, o których pisze. Niemal widzê obrazy, czujê zapachy, s³yszê dŸwiêki. Jego postacie sprawiaj¹ wra¿enie autentycznie osadzonych w danej epoce, zachowuj¹ siê i mówi¹ w przekonuj¹cy sposób, nie s¹ po prostu wspó³czesnymi bohaterami rzuconymi w historyczne t³o. To wiarygodna podró¿ w czasie:) A jednoczeœnie te opowieœci mówi¹ tak wiele o nas, ludziach, w ka¿dym momencie historii...
Sinuhe jest chyba najlepsz¹ z jego ksi¹¿ek. Wracam od czasu do czasu do tej historii egipskiego lekarza, jego przygód, mi³oœci, spisków, podró¿y. To ksi¹¿ka która nie daje o sobie zapomnieÌ:) Smutna, pokazuj¹ca, jak czêsto dopiero po stracie czujemy, jak cenne by³o to, co straciliœmy... A jednak piêkna w ukazywaniu walki cz³owieka z losem.
«
Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2017, 00:46:53 wysłane przez Aleksias
»
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #39 :
Marzec 16, 2011, 23:12:37 »
Cytat: Janusz1228 Marzec 16, 2011, 20:59:22
(...) Pech chcia³, ¿e ksi¹¿ka nie mia³a ok³adki. Podejrzewa³em te¿, ¿e i kilku ostatnich stron tako¿. Gdy zatem dotar³em do ostatniego zachowanego akapitu, by³em wœciek³y, ¿e fabu³a urywa mi siê w najciekawszym momencie. Kl¹³em na czym œwiat stoi i uda³em siê na eskapadê do ksiêgarni i bibliotek, by odnaleŸÌ kompletny egzemplarz i doczytaÌ zakoùczenie. Gdy znalaz³em kompletny egzemplarz - zakl¹³em jeszcze bardziej(...) Mój niekompletny egzemplarz - by³ jak najbradziej kompletnym...
..to dobre Januszu
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #40 :
Marzec 17, 2011, 01:26:02 »
Przyznam siĂŞ, Âże podstawĂłwce miaÂłem powaÂżny problem z czytaniem..zupeÂłnie, ale to zupeÂłnie mnie to nie interesowaÂło. JeÂżeli juÂż za coÂś chwytaÂłem, to byÂły to z reguÂły komiksy np odcinkowy
Thorgal
z popularnej wĂłwczas serii "Relax",
Janosik
(Âświetnie ilustrowany i dobrze napisany komiks) i oczywiÂście
Tytus, Romek i A'Tomek
- niezapomniany tomik z maszynkÂą do przemieszczania siĂŞ w czasie (obrazek na ktĂłrym po przemieszczeniu znaleÂźli siĂŞ w pracowni Kopernika w tej samej chwili, ktĂłrÂą uwiecznia sÂłynny obraz J.Matejki - do dzisiaj mam przed oczami..
)
Tak wiĂŞc z j.polskiego kompletny osioÂł, lektury czytane z wielkÂą niechĂŞciÂą (bÂądÂź wcale nie czytane), ortografia - byk na byku, wypracowania najczĂŞÂściej przepisywane byle szybciej (na kolanie) od swojej klasowej sympatii
Zreszt¹ w tamtym okresie na czytanie nie bardzo znajdowa³o siê czas - liczy³y siê bowiem tylko zabawy i gry wojenne, pi³ka, póŸniej zaœ poma³u zaczyna³a siê muzyczka..Nie wiele lepiej by³o i w szkole œredniej, dopiero gdzieœ pod jej koniec - nieco bardziej zainteresowa³em siê czytaniem i gromadzeniem ksi¹¿eczek (g³ównie o tematyce historycznej..)
W³aœciwie pierwszymi powa¿niejszymi ksi¹¿kami (okresu m³odzieùczego), które zrobi³y na mnie ogromne wra¿enie by³y 3 pozycje:
Winnetou
Karola Maya;
MaÂły Bizon
A.Fiedlera - piêkna opowieœÌ o losach indiaùskiego ch³opca ze szczepu Czarnych Stóp (Sihasapa) z grupy Teton Dakotów (tj Siuksów)..oraz wspania³a Trylogia indiaùska Szklarskich -
ZÂłoto GĂłr Czarnych
("Orle Pióra", "Przekleùstwa z³ota" i "Ostatnia walka Dakotów") Opowiada ona o losach m³odego Indianina o imieniu Tehawanka - Przebieg³y W¹¿ i w ogóle o dziejach Santee Dakotów na przestrzeni 2-3 pokoleù..Wspania³e opisy przyrody, polowaù na bizony, zwyczajów, wierzeù, walk miêdzyplemiennych oraz póŸniejszych konfliktów z amerykaùskim najeŸdzc¹..
Najlepszy chyba t.3
Ostatnia walka DakotĂłw
- obejmuje okres od lat 30-tych do 90-tych XIX stulecia. Zatem okres wypierania Indian, nieustannych walk, zbrodni dokonywanych na tym narodzie, wreszcie zbrojnych powstaù (1862, 1876, 1890) przeciw niechcianej okupacji.. TreœÌ wzbogacona jest ponadto licznymi i pomocnymi przypisami, które pozwalaj¹ bardziej zg³êbiÌ wiedzê w temacie..min krótkie biografie takich wielkich wodzów i wojowników jak: Dwa Ksiê¿yce, Czerwona Chmura, Deszcz w Twarzy, czy Szalony Koù..czy równie s³ynny Tatanka Yotanka (Siedz¹cy Bizon-Byk)
Po tych trzech pozycjach..noo moÂże jeszcze
CzerwonoskĂłrym generale
i
ÂŚladami Tecumseha
..d³ugo u mnie nie by³o nic, a dopiero potem by³y inne ksi¹¿eczki..
Unikatowe zdjêcie Szalonego Konia - os³awionego wodza plemienia Oglalów, nale¿¹cych do konfederacji Teton Dakotów (zach szczepów Siuksów)..oraz jego gigantyczny pomnik - to bodaj najwiêkszy, jeszcze nie ukoùczony pomnik na œwiecie (195m d³ i 171m szer) - jego twórc¹ jest rzeŸbiarz polskiego pochodzenia Korczak-Zió³kowski..
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5a/CrazyHorse.jpeg
http://www.worldcam.pl/images/satellite_photos/max/241.jpg
krĂłtka scenka (i nie tylko) sÂłynnej bitwy pod Little Big Horn (1876)
http://www.youtube.com/watch?v=QCxcMF9yNGs&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=SU4ofrPQ1gQ&feature=related
..i moÂże jeszcze filmik ukazujÂący miejsce ostatniej walki DakotĂłw (1890) - ÂśmierĂŚ wodza Wielkiej Stopy, mĂŞÂżczyzn, kobiet i dzieci i ich grzebanie w zbiorowej mogile..(wraÂżliwi niech nie oglÂądajÂą - obrazy ofiar amerykaĂąskiego ludobĂłjstwa..)
http://www.youtube.com/watch?v=Ku8ga-krBe4
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #41 :
Marzec 17, 2011, 09:20:31 »
moim zdaniem, powinno siê czytaÌ ksi¹¿ki, których siê nie lubi, ¿eby wiedzieÌ, dlaczego siê ich nie lubi.
Powiem szczerze,jakoÂś jakoÂś nie mogĂŞ siĂŞ przekonaĂŚ do przeczytania pozycji Grossa.
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #42 :
Marzec 17, 2011, 09:39:50 »
WedÂług mnie nie jest to takie proste, bo jak sama piszesz
Cytat: Monika_Aleksandra Marzec 15, 2011, 08:42:30
(...) No i oczywiœcie "Anhelli" - Juliusz S³owacki, pomimo ¿e wiesz, traktowany w liceum po macoszemu, dopiero teraz zg³êbiam siê w jego twórczoœÌ. Proponujê w miarê krótki, ale trudny do przebrniêcia poemat. Jeœli ktoœ woli luŸniejsze pozycje, to musi sie nastawiÌ, ¿e z tym nie bêdzie tak ³atwo. Tak, czy inaczej warto i polecam,
bo w zalewie ró¿nych ksi¹¿ek, czasami nawet tandetnych i nie wartych druku, a w mojej opinii jest takich wiele
, klasyka powinna istnieĂŚ jako wzorcowe filary. (...)
A niektórych ksi¹¿ek nie powinno siê czytaÌ!
GdyÂż sÂą groÂźne dla czÂłowieczeĂąstwa!
ZresztÂą przykÂład jaki daÂłaÂś jest dobitny:
Ostatniej ksi¹¿ki Grossa i tak nikt nie kupuje,
a poprzednie jego ksi¹¿ki zazwyczaj by³y dodawane do gazet.
pozdrawiam
Marek
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #43 :
Marzec 17, 2011, 13:50:50 »
Cytat: TeresaGrob Marzec 16, 2011, 21:30:24
bo klasyczna powieœÌ powinna mieĂŚ po prostu ZAKOĂCZENIE..moÂże dlatego ja tak
lubiĂŞ kryminaÂły, detektyw odkrywa prawdĂŞ a morderca jak ostatni idiota przyznaje siĂŞ do wszystkiego.
Czyta³am niedawno powieœÌ z w¹tkiem kryminalnym autorki norweskiej, gdzie mordercy uchodzi na sucho, bardzo przygnêbiaj¹ce, nietypowe dla tego gatunku zakoùczenie.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #44 :
Marzec 17, 2011, 21:09:25 »
Cytat: aro 49 Marzec 17, 2011, 09:39:50
Wed³ug mnie nie jest to takie proste, bo jak sama piszeszA niektórych ksi¹¿ek nie powinno siê czytaÌ!
GdyÂż sÂą groÂźne dla czÂłowieczeĂąstwa!
ZresztÂą przykÂład jaki daÂłaÂś jest dobitny:
Ostatniej ksi¹¿ki Grossa i tak nikt nie kupuje,
a poprzednie jego ksi¹¿ki zazwyczaj by³y dodawane do gazet.
Wydaje mi siê, Marku, ¿e Monika akurat da³a przyk³ad na potwierdzenie przeciwnej tezy: przeczyta³a ksi¹¿kê, ¿eby dowiedzieÌ siê, czy jej siê podoba, nie za³o¿y³a z góry, ¿e "nie powinna" jej czytaÌ. Doros³y mo¿e uznaÌ, ¿e dziecko nie powinno czytaÌ czegoœ, czego mo¿e nie udŸwign¹Ì jego psychika. Doros³y cz³owiek mo¿e zdecydowaÌ, czy chce czytaÌ, czy nie chce. Jeœli nie zechce, skazuje siê na wydawanie s¹du na podstawie opinii innych, nie na w³asnym, œwiadomym odczuciu.
Czy jakaœ ksi¹¿ka mo¿e byÌ groŸna dla spo³eczeùstwa. Pewnie tak, bo s³owa i niesione przez nie idee maj¹ du¿¹, czasem niszcz¹c¹ moc. Zapewne s¹ ksi¹¿ki w jakiœ sposób groŸne dla chocia¿by istniej¹cego porz¹dku, rewolucyjne, albo zatruwaj¹ce umys³y zbrodniczymi ideologiami.
S¹ te¿ ksi¹¿ki trudne. Pokazuj¹ce sprawy, które ciê¿ko nam przyj¹Ì do wiadomoœci, albo których wcale nie chcemy przyjmowaÌ. Bo przyjemniej jest pozostawaÌ w nieœwiadomoœci, jeœli œwiadomoœÌ jest niemi³a.
Ja czĂŞsto nie mam ochoty czytaĂŚ o przykrych rzeczach, o tym co mnie boli, co mi nie odpowiada, bo nikt nie lubi bĂłlu, bo bojĂŞ siĂŞ, Âże przez kontakt z brzydkÂą stronÂą Âświata coÂś tracĂŞ, Âże to mi burzy mojÂą idealnÂą wizjĂŞ Âświata, mĂłj wymarzony wizerunek istoty ludzkiej.
A przecie¿ czujê, ¿e jednak muszê wiedzieÌ, znaÌ te¿ tê drug¹, ciemn¹ stronê rzeczywistoœci, muszê mieÌ œwiadomoœÌ, ¿e wizja idealnego œwiata jest w³aœnie jedynie idea³em, do którego trzeba d¹¿yÌ, ale który nie istnieje. Inaczej pozostanê dzieckiem w krainie bajek.
Kocham piêkno ka¿dym nerwem cia³a, ka¿dym drgnieniem duszy. Ale nie mogê odci¹Ì siê ca³kiem od brzydoty, aby nie pozostawaÌ w b³ogim poczuciu, ¿e wszystko doko³a jest idealistyczn¹ sielank¹. Bo nie jest. Przyroda jest fantastycznym cudem, pe³nym niewyobra¿alnego piêkna. A jednoczeœnie jest przepe³niona okrucieùstwem, zbudowana na konkurencji, wzajemnym po¿eraniu siê i brutalnej walce o przetrwanie. Ludzie s¹ wspania³ym gatunkiem, zdolnym do najwy¿szych poœwiêceù i wielkich uniesieù ducha. A jednoczeœnie s¹ te¿ zdolni do przeœladowaù i okrutnych zbrodni. Co gorsze, s¹ to czêsto tacy sami, na co dzieù zwykli, przeciêtni ludzie.
Kiedy zaczniemy to zg³êbiaÌ z kolei w jednostronny sposób, mo¿emy zacz¹Ì ¿ywiÌ ca³kowicie odmienne przekonanie: zaczniemy myœleÌ, ¿e œwiat jest straszny a ludzie paskudni i Ÿli, co te¿ by³oby b³êdne. Taki sfa³szowany, wykrzywiony obraz lubi¹ podawaÌ media - pe³en katastrof, wypadków i nieszczêœÌ.
Dopiero po integracji tych dwóch obrazów jesteœmy w stanie widzieÌ ca³oœÌ.
Tylko wtedy obraz œwiata i ludzi bêdzie pe³ny. I wtedy, jeœli ten obraz przyjmiemy, naprawdê mo¿emy byÌ pogodzeni z ludzkoœci¹ i ze œwiatem. I literatura ma nie tyle szukaÌ wy³¹cznie piêkna, ale, jak to chyba napisa³ Lem, "wymierzaÌ sprawiedliwoœÌ istniej¹cemu œwiatu".
Jak siê to wszystko ma do ksi¹¿ek Grossa. Jak s¹dzê, my, Polacy, czêsto mamy w³aœnie utrwalony w³asny idealny wizerunek i nie chcemy przyznaÌ, ¿e, podobnie jak w ka¿dej innej nacji, du¿¹ czêœÌ z nas stanowi¹ bynajmniej nie anio³y. ¯e podobnie jak inni, mamy wœród nas bandytów, z³odziei, morderców, a i du¿¹ masê ludzi takich, powiedzmy, nijakich - ani dobrych, ani z³ych, ale ³atwo ulegaj¹cych czy to dobrym, czy z³ym wp³ywom. Có¿, wiele siê mówi i pisze o du¿ym procencie ludzi nieuczciwych w naszym kraju, o czêstych kradzie¿ach, tak¿e za granic¹. Nie czyta³am ksi¹¿ki Grossa, o ile siê orientujê, dotyczy rozkradania mienia ¿ydowskiego podczas wojny. Myœlê, ¿e przeczytam, ¿eby mieÌ na ten temat w³asne zdanie. Nie wiem, czy on jest tam tendencyjny, czy generalizuje. Rozumiem, ¿e osoby, które nigdy nie mia³y nic wspólnego z podobnymi praktykami, mog¹ czuÌ siê oburzone, jeœli czêœÌ spo³eczeùstwa postrzega siê tam i kreuje jako ca³oœÌ. Na to trzeba by zaprotestowaÌ. Jednak chyba wiedza tak¿e o przykrych faktach jest ogólnie potrzebna. Mo¿e wypowiedzenie jej jest potrzebne tak¿e jemu, jeœli ma mo¿e jakieœ bolesne rodzinne doœwiadczenia. To chyba jest podobne uczucie, jakie mamy, czytaj¹c np. o mafiach samochodowych w Niemczech. Jest to przykre, ale có¿ by nam da³o, gdybyœmy o tym nie wiedzieli, nie przyjmowali do wiadomoœci.
«
Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2017, 00:54:43 wysłane przez Aleksias
»
Strony:
1
2
[
3
]
4
5
...