Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Ex libris
Strony:
1
...
5
6
[
7
]
8
9
...
16
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Ex libris (Przeczytany 72007 razy)
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
Odp: Ex libris
«
Odpowiedz #90 :
Marzec 30, 2011, 20:21:50 »
Beatko
nie wiem czy to szyfr do Eli
ale dla mnie ten fragment
jest piêkny.
pozdrawiam
Marek
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #91 :
Marzec 30, 2011, 20:55:58 »
No, mo¿e trochê szyfr, tajemniczy szyfr Marabuta
Anelik ju¿ wcze¶niej w tym w±tku zacytowa³a inny fragment ksi±¿ki Macieja Wojtyszki, te¿ "muzyczny".
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #92 :
Marzec 31, 2011, 00:42:33 »
Z szyframi te¿ mi siê co¶ skojarzy³o.."Twierdza szyfrów" - bardzo dobra ksi±¿ka Wo³oszañskiego, choæ niekiedy nieco naci±gana..
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #93 :
Kwiecieñ 20, 2011, 15:14:57 »
Upolowa³am ksi±¿kê polecan± tu przez Asiê i jestem ni± zachwycona coraz bardziej. Lata czterdzieste XX wieku, upalne po³udnie Stanów, czternastoletnia dziewczynka marzy o kupnie fortepianu. W miasteczku pods³uchuje pod drzwiami, pod oknami, zakradaj±c siê do ogrodów - wy³apuje muzyczne audycje radiowe, poznaje Mozarta, uczy siê na pamiêæ jego utworów, odtwarza je sobie potem z pamiêci, samodzielnie usi³uje skonstruowaæ skrzypce (!). Którego¶ wieczoru prze¿ywa szok, s³yszy po raz pierwszy III symfoniê Beethovena i znika czas... To tylko jeden z wielu w±tków, ale wiem, ¿e mogê za Asi± ¶mia³o ksi±¿kê poleciæ. Carson McCullers, Serce to samotny my¶liwy.
http://www.youtube.com/watch?v=tHvztnHOWEQ&feature=related
Niestety, nie znalaz³am niepociêtej.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #94 :
Kwiecieñ 20, 2011, 21:15:40 »
Beatko, bardzo siê cieszê, ¿e Ci siê podoba
Dzi¶ kupi³am sobie co¶ lekkiego do poczytania w poci±gu
Ksi±¿eczka taka, jakie lubiê, choæ nie mam czasu czytaæ - ponad 700 stron:)) (chocia¿ 100 to przypisy). Jeszcze nie zaczê³am, ale ju¿ wiem, ¿e to bêdzie pasjonuj±ca lektura.
Charless Nicholl.
Leonardo da Vinci. Lot wyobra¼ni
(The Flights of Mind). Czy biografia kogo¶ takiego mo¿e nie byæ pasjonuj±ca?
Niezwyk³y umys³, wyprzedzaj±cy epokê na tyle, ¿e w pewnym sensie mo¿na rzec, ¿e siê w niej marnowa³, mimo ¿e tyle po sobie pozostawi³. Gdyby urodzi³ siê w XIX, a choæby w XVIII wieku, mia³by wiêksze pole dla swojej niestrudzonej pasji tworzenia.
Ze wstêpu wynika, ¿e autor ma ambicje przedstawiæ Leonarda nie tylko z perspektywy wysokich lotów jego wyobrani i wy¿yn intelektu "najbardziej ciekawskiego cz³owieka w dziejach", ale jako cz³owieka z krwi i ko¶ci, ¿yj±cego w konkretnym czasie, w epoce zmian, zamêtu, burzenia starych porz±dków i tworzenia nowych - mo¿e nieco podobnej do naszych czasów. Bêd± opisy jego losów, otoczenia, kulisy powstawania najs³ynniejszych dzie³. Podró¿ zapowiada siê ciekawie:)
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #95 :
Kwiecieñ 21, 2011, 08:57:33 »
Poezja w Wielki Tydzieñ
Liryka mi³osna Krzysztofa Kamila Baczyñskiego
15. VI. 1943 r. "Niebo z³ote ci otworzê..."
Niebo z³ote ci otworzê,
w którym ciszy bia³a niæ
jak ogromny d¼wiêków orzech,
który pêknie, aby ¿yæ
zielonymi listeczkami,
¶piewem jezior, zmierzchu graniem,
a¿ uka¿e j±dro mleczne
ptasi ¶wit.
Ziemiê tward± ci przemieniê
w mleczów miêkkich p³ynny lot,
wyprowadzê z rzeczy cienie,
które pr꿱 siê jak kot,
futrem iskrz±c zwin± wszystko
w barwy burz, w serduszka listków,
w deszczów siwy splot.
I powietrza dr¿±ce strugi
jak z anielskiej strzechy dym
zmieniê ci w aleje d³ugie,
w brzóz przejrzystych ¶piewny p³yn,
a¿ zagraj± jak wiolonczel
¿al - ró¿owe ¶wiat³a pn±cze,
pszczelich skrzyde³ hymn.
Jeno wyjmij mi z tych oczu
szk³o bolesne - obraz dni,
które czaszki bia³e toczy
przez p³on±ce ³±ki krwi.
Jeno odmieñ czas kaleki,
zakryj groby p³aszczem rzeki,
zetrzyj z w³osów py³ bitewny,
tych lat gniewnych
czarny py³.
«
Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 21, 2011, 09:07:31 wys³ane przez aro 49
»
pozdrawiam
Marek
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #96 :
Kwiecieñ 25, 2011, 22:33:17 »
Specjalnie dla Eli (Anelik)
Podzielê siê innym cytatem, z innej zupe³nie autorki. Zaczê³am j± czytaæ dawno, dawno temu (choæ nie za górami, za lasami) i czytam do dzi¶, starzej±c siê z bohaterami. Kocham jej ksi±¿eczki dla wielu powodów. Tak¿e dlatego, ¿e piêknie pisze o muzyce.
"Nagle w¶ród tych powszednich, spokojnych d¼wiêków zaja¶nia³a muzyka - i to tak, jakby szar± uliczk± pomknê³a z³ota b³yskawica: kto¶ zacz±³ graæ na skrzypcach - Mozarta! Po chwili do skrzypiec do³±czy³a altówka, oplataj±c ich skargê powolnymi, aksamitnymi zawijasami. (...) Ruszy³a za muzyk±, jakby poci±gniêta na z³otej nici. Wysz³a szybko z cienia uliczki na ostre s³oñce i , mru¿±c oczy, patrzy³a wprost przed siebie: to tu grano, na zacisznym, ma³ym placyku pod ko¶cio³em. Oddzieleni od niej trójk±tem uko¶nego ¶wiat³a, muzycy stali pod murem, w cieniu obok portalu. Byli par± niem³odych ludzi. Bardzo powa¿nie, skupieni, grali Andante ze spokojem i klas± profesjonalistów:ona na skrzypcach, on - na altówce. Otacza³ ich zas³uchany t³umek. Grali wspaniale. Po pierwsze, mieli doskona³e instrumenty o d¼wiêku pe³nym, bogatym i miêkkim. Po drugie, ich technice tak¿e nie mo¿na by³o niczego zarzuciæ. Ale chyba umieli te¿ g³êboko czuæ - i w wyj±tkowy sposób potrafili przek³adaæ emocje na mowê d¼wiêków. Laura zna³a ten utwór. W czê¶ci drugiej, jedenastominutowego Andante, dwa intrumenty, na dyskretnym tle orkiestry prowadzi³y rozmowê: skrzypce siê skar¿y³y, altówka odpowiada³a ¿arliwym uczuciem. Granie tego dialogu bez wsparcia innych instrumentów by³o dosyæ ryzykowne, jednak uliczni muzycy ¶wietnie sobie z tym poradzili. Laura obserowa³a ich z zawodow± ciekawo¶ci±, lecz z wolna jej umys³ siê wy³±cza³. Przy tak piêknej muzyce mo¿na by³o tylko siê poddaæ tej mi³osnej rozmowie, pozwoliæ jej siê ogarn±æ jak powolnej fali, p³yn±cej z dwóch ¼róde³ i ³±cz±cej siê w jeden nurt. (...) Jedena¶cie minut czystego piêkna. Dialog, pe³en potê¿nych, bogatych emocji, trwa³ i nasila³ siê. Ludzie stali przed muzykami bez ruchu, zas³uchani, zagapieni. Na ich twarzach malowa³o siê - ale¿ tak: szczê¶cie. Jak wspaniale by³o czuæ tê jedno¶æ z innymi lud¼mi! Mo¿e to w³a¶nie o takie poczucie wspólnoty chodzi³o(...) Mo¿e najwspanialsze w muzyce jest to, ¿e jednoczy ludzi i ¿e potrafi po³±czyæ ich ubogi ¶wiat z nieskoñczono¶ci± wiecznego piêkna."
Chyba warto w tym miejscu pus³uchaæ samego Andante:
http://www.youtube.com/watch?v=OKgS5LoSQPw
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #97 :
Kwiecieñ 25, 2011, 23:08:25 »
Elu a gdzie tytu³???Co to tortury pierwszego stopnia???
http://www.franzschubert.pl/
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #98 :
Kwiecieñ 25, 2011, 23:42:59 »
No dobra, dobra - ju¿ siê nie dra¿niê! Ma³gorzata Musierowicz i jej "Je¿ycjada". Ten konkretny fragment z ostatniego tomu serii pt. "Sprê¿yna". Napisa³o siê Ma³ogorzacie Musierowicz ca³kiem sporo naprawdê ¶wietnych fragmentów, nie tylko zreszt± muzycznych. Wracam do tych ksi±¿ek wci±¿. Tworz± tak± niszê pe³n± ciep³a, humoru, dobrych ludzi i zwyk³ej, codziennej m±dro¶ci, mimo ¿e nie zawsze traktuj± o rzeczach prostych, ³atwych i przyjemnych. Polecam. Mo¿na przy nich odsapn±æ, kiedy rzeczywisto¶æ nie chce trzymaæ harmonii.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #99 :
Kwiecieñ 25, 2011, 23:50:57 »
Czytam Musierowicz od wczesnej m³odo¶ci ale o tym tytule jeszcze nie s³ysza³am,dzieki Elu.
Ta Laura to Pyziakówna??Lecê do ksiêgarnii..
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #100 :
Kwiecieñ 26, 2011, 10:05:01 »
Ano Tygrys we w³asnej tajemniczej i dra¿ni±cej osobie. Sprawd¼ Tereniu czy czyta³a¶ poprzednie jeszcze tomy, bo oprócz tej serii z czasów naszych szczêniêcych w ci±gu ostatnich paru lat wysz³o kilka nowych tomów. Poprzednio seria koñczy³a siê na tomie "Tygrys i Ro¿a". Potem pojawi³y siê jeszcze: "Jêzyk Trolli", "¯aba", "Czarna polewka" i w³a¶nie "Sprê¿yna". Dodatkowo wyszed³ tomik "Kalamburka" - trochê w innej konwencji, retrospektywny, pokazuj±cy w obrazkach ¿yciorysy Mili i Ignacego Borejko na tle burzliwej historii kraju. Warto przeczytaæ (jesli nie czyta³a¶
). W przygotowaniu jest teraz "McDusia".
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #101 :
Kwiecieñ 26, 2011, 10:36:53 »
Nie kojarzê "Czarnej polewki" bo "¯aba" jest o Hildegardzie??
Lubiê te muzyczne chwile u Musierowicz, jej ulubiony kompozytor to Mozart, ale mam u niej d³ug
wdziêczno¶ci. Poniewa¿ Borejkowie mieli na pó³ce ksi±¿kê Riegera "Glenn Gould albo sztuka fugi"
naby³am tê pozycjê a to otworzy³o przede mn± zupe³nie nowy ¶wiat muzyki.
Lubiê jak tak ksi±¿ki sobie rozmawiaj± z ksi±¿kami
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #102 :
Kwiecieñ 26, 2011, 21:34:34 »
I Senekê, i Marka Aureliusza. Ale te¿ i "Dziwne losy Jane Eyre", które p³omiennow³osa oraz wyra¼nie jêzyczna (jak powiedzieliby w Lipcach) Ida czytywa³a pomiêdzy fasolk± szparagow± odgrzewan± z makaronem kolanka a wizytami na targowisku z w³asnorêcznie zrobion± bi¿uteri±. A "Czarna polewka" to benefis Tygrysa, który postanowi³ w przyp³ywie maturalnie dojrza³ych uczuæ oraz jak zwykle wbrew rodzinie wyj¶æ za m±¿ za Wolfganga Amadeusza. I trochê te¿ o Januszu Wrednym Typie Pyziaku. Mo¿e nie najlepszy z tomów ale wart przeczytania raz dla kontynuacji, dwa jako preludium do "Sprê¿yny".
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #103 :
Maj 01, 2011, 22:18:23 »
Jako¶ nigdy nie trafi³am na ¿adn± ksi±¿kê z tego cyklu, i jak widzê, pewnie szkoda. Najwyra¼niej bohaterowie maj± bardzo dobry gust
Stoicy wywarli na mnie bardzo du¿y wp³yw, i "My¶li" i "Rozmy¶lania" stoj± na mojej pó³ce, jednej z wa¿niejszych:))
Co do Marka Aureliusza, w³a¶nie niedawno w Dwójce by³a o nim bardzo sympatyczna pogadanka.
http://www.polskieradio.pl/8/22/Artykul/351979,Dopoki-zyjesz-badz-dobry
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #104 :
Maj 01, 2011, 22:50:48 »
Tak mi siê przypomnia³o jak to córka pañstwa Borejków, ma³a wtedy Nutria(dziecko o przy¶pieszonym
rozwoju) czyta³a ksi±¿ke o pewnym ksiêciu, która w tytule ma nieprzyzwoite s³owo :)i w której bohaterka
wrzuca do kominka 100 tys.rubli(walutê kraju naszych bratnich przyjació³)
Strony:
1
...
5
6
[
7
]
8
9
...