Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
ArtyÂści i ich muzyka
>
Nikolay Khozyainov
Strony:
1
...
5
6
[
7
]
8
9
...
14
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Nikolay Khozyainov (Przeczytany 102354 razy)
TeresaGrob
Ekspert
Odp: Nikolay Khozyainov w Polsce
«
Odpowiedz #90 :
Lipiec 19, 2011, 20:55:32 »
No jakÂże ja bym mogÂła zamazaĂŚ Janusza? To ten pan co nuciÂł sobie Mozarta pod nosem
http://www.franzschubert.pl/
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #91 :
Lipiec 19, 2011, 21:23:17 »
Chopin cykn¹³ to zdjêcie?
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #92 :
Lipiec 19, 2011, 21:35:05 »
Acha, z okna PaÂłacu Ostrogskich.A potem wrzuciÂł na fejsa
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #93 :
Lipiec 19, 2011, 22:40:06 »
Na YT- kolejne odcinki moich "tarasowych" produkcji
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #94 :
Lipiec 22, 2011, 15:55:01 »
Czy ktoÂś z Was, drodzy szafarczycy, wybiera siĂŞ na koncert MikoÂłaja do Krakowa ?
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #95 :
Lipiec 23, 2011, 11:51:41 »
Z bloga Doroty Szwarcman na temat pÂłyty MikoÂłaja: "NajÂświeÂższe wieÂści o Koli: nagranie zrobiono w Filharmonii Narodowej, poszÂło Âświetnie, realizator zadowolony Nagrane zostaÂły: Nokturn H-dur, Bolero, Sonata b-moll oraz Liszta owa fantazja na temat Mozarta i Sonata."
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #96 :
Lipiec 25, 2011, 17:53:36 »
WyglÂąda na to, Âże chyba jako jedyna reprezentowaÂłam Kuriera na koncercie, wiĂŞc nie pozostaje mi nic innego jak zdaĂŚ relacjĂŞ z tego wydarzenia ...
Otó¿, moi drodzy, teraz mogê z ca³¹ stanowczoœci¹ stwierdziÌ, ¿e to co Kola zaprezentowa³ nam tydzieù temu,to by³ zaledwie przedsmak, a mo¿e nawet jedynie namiastka tego, co mog³am us³yszeÌ wczoraj.
Nie wiem, co ten ch³opak za czary uprawia, co w nim jest takiego, ¿e sprawia i¿ widownia ulega jakiejœ zbiorowej hipnozie, poddaje sie jego muzyce, nie pozwala mu zejœÌ ze sceny i nawet osoby które przysz³y na koncert bez jakichœ szczególnych oczekiwaù, b¹dŸ dla towarzystwa, równie¿ ulegaj¹ temu.
Przyznam szczerze,Âże po ubiegÂłotygodniowych produkcjach NikoÂłaja, nie oczekiwaÂłam juÂż wiĂŞcej, maÂło tego :wiedzÂąc Âże Aula Collegium Novum nie jest salÂą stricte koncertowÂą, a wÂłaÂściwie wcale niÂą nie jest, byÂłam peÂłna obaw odnoÂśnie akustyki. Tak bardzo chciaÂłam posÂłuchaĂŚ Koli w "cywilizowanych" warunkach, usÂłyszeĂŚ tĂŞ barwĂŞ dÂźwiĂŞku, ktĂłra mnie tak urzekÂła na konkursie i gdyby znowu byÂło coÂś nie tak...No, nie byÂło to fajne.
Pierwsze wra¿enie po wejœciu do sali : dostojeùstwo, duch historii, mo¿e nawet majestat: ciekawy entourage dla muzyki Chopina. Potem lekkie zdziwienie i kolejna fala obaw : fortepian marki....No Name :-) Tak, jak w ¯elazowej Woli. A wiêc nawet nie Yamaha, tylko coœ co nie wiadomo jak bêdzie brzmia³o. No, ale có¿... Có¿ ci pozosta³o Miko³aju...
Pierwszy utwór : znane z ubieg³ego tygodnia Bolero...I tu nagle niespodzianka: fortepian odezwa³ sie.... DŸwiêkiem mocnym,miêsistym, chwilami aksamitnym ,œpiewnym, a w piano brzmia³ s³odko i lirycznie.Wiem, ¿e to od umiejetnoœci pianisty zale¿y co wydobêdzie z instrumentu, ten sam ró¿nie brzmi u ró¿nych wykonawców, ale z kiepskim fortepianem chyba tylko geniusz mog³by coœ zrobiÌ. No wiêc zabrzmia³o dobrze: po³owa sukcesu.
I dopiero teraz ukaza³a sie ca³a pe³nia talentu tego m³odego artysty: Bolero made in Kola: skoczne , energetyczne, rytmiczne, takie do taùca... Ale ja wci¹¿ (i okaza³o sie ¿e nie tylko ja)s³ysza³am w tym niby radosnym utworze, jakiœ ból, têsknotê, coœ smutnego . Chopinowski ¿al? W Portugalii powiedzieliby: fado.
Scherzo E-dur znane z konkursu: najradoÂśniejsze ze wszystkich scherz, ktos Âładnie powiedziaÂł :chochlikowate. I rzeczywiÂście: sÂłychaĂŚ byÂło te skrzacie igraszki,podskoki , ale tu znĂłw gdzieÂś wkradÂła siĂŞ jakaÂś tajemnica, niedopowiedzenie, jakiÂś znak zapytania, szczegĂłlnie w partii kantyleny.
No i Fantazja f-moll, któr¹ w pierwszym etapie zrobi³ furorê. Podobno to jego ulubiony utwór. W istocie, przekona³am sie ¿e tak dobrze opowiedzianej historii dawno nie s³ysza³am. Autentycznie da³o sie zauwa¿yc jakby dialog pomiedzy dwoma osobami, intonacjê , melodiê jêzyka. Pojawia³y siê obrazy w mojej wyobraŸni, poddawa³am siê im , a to znaczy ¿e wykonanie by³o plastyczne ,trójwymiarowe, oddzia³ywuj¹ce. Kola zabra³ mnie gdzieœ w dalek¹ podró¿...
..........Z ktĂłrej trzeba byÂło szybko wrĂłciĂŚ, bo nastÂąpiÂła przerwa. Bardzo miÂły antrakcik notabene, bo okazaÂło sie Âże rozpoznaÂłyÂśmy sie my: fanki NikoÂłaja z Facebooka. Na gorÂąco wymieniÂłysmy sie pierwszymi wraÂżeniami (bardzo, bardzo pozytywnymi) i uwieczniÂłysmy sie malowniczo przy fortepianie. Oj, oddane z nas fanki z caÂłej Polski: Kielce, Warszawa, Bydgoszcz,WrocÂław i ...Italia. MiÂło byÂło i radoÂśnie, ale przerwa sie skoĂączyÂła i przyszedÂł czas na ostatni punkt koncertu: Sonata h-moll.
Wstêp tym razem tak jak trzeba , tak jak lubiê, a potem wartka opowieœÌ, która choÌ trwa³a blisko 30min, nie pozwoli³a siê nudziÌ...Wszystko p³ynê³o, ³aczy³y sie ze soba poszczególne ogniwa, nie by³o jakichœ mielizn, które rozwadniaj¹ ca³y utwór i czyni¹ go niestrawnym. Bo przeciez ta sonata, tak j¹ odbieram, to jakieœ poszukiwanie drogi ,b³¹dzenie czasami, a potem powrót na w³aœciwe tory. Znów najbardziej wzruszy³o mnie Largo: zagrane wolniej, znów z przebijaj¹cym smutkiem, ale i te¿ nadziej¹.Rytmicznie, coœ jakby marszowo,ale ja i tak oczami wyobraŸni widzia³am matkê czule g³aszcz¹c¹ swoje dziecko po g³owie i szepcz¹ca mu coœ do ucha. Dziwne mo¿e to skojarzenie, lecz w³aœnie tak by³o.
No i FinaÂł: zagrany nie tak szybko, jak zwykle ostatnio jest wykonywany( no moÂże oprĂłcz Wundera z najnowszej pÂłyty) i jak by moÂżna byÂłoby oczekiwaĂŚ od Koli, ale iskrzÂący siĂŞ , peÂłen emocji, no i te przebiegi po caÂłej klawiaturze...Cudo...
I co? To juz koniec?
O,nie. Publicznoœc nie da³a mu tak ³atwo skoùczyÌ, choÌ wsta³ od fortepianu na wpó³ ¿ywy, skonany prawie. Dopiero po chwili oprzytomnia³, zacz¹³ sie nieœmia³o uœmiechaÌ, dziêkowac za owacje, ale ci¹gle jakby siê dziwi³ ¿e a¿ takie wra¿enie wywo³a³.
Na bis zagraÂł Walc As-dur Chopina, rĂłwnieÂż z jego konkursowego repertuaru: utwĂłr lekki, w sam raz na pokoncertowy popis, pokaz wirtuozerii...
I znĂłw burnyje apÂładismienty, kwiaty, okrzyki...OK-daÂło sie usÂłyszeĂŚ i tym razem zaserwowaÂł nam swĂłj sztandarowy ostatnio
utwór, którym taka burzê wywo³a³ na tym¿e w¹tku: Parafrazê Liszta nt. Wesela Figara. Te¿ doœÌ kontrowersyjnie, bo w koùcu na Festiwalu Muzyki Polskiej wystêpowa³. Ale co tam. Zewsz¹d da³o sie s³yszeÌ g³osy zachwytu, a tym razem publika na stoj¹co mu podziêkowa³a. I jeszcze chcia³a....Artysta ju¿ naprawdê zmêczony, ale da³ sie ub³agaÌ i zaprezentowa³ utwór , którego nie zna³am(a¿ takim expertem nie jestem)ale bardzo mi sie spodoba³. Z poczatku myœla³am,¿e to coœ z Pór Roku Czajkowskiego: takie rosyjsko-melancholijne(ten Chazjajnow to chyba chodz¹ca melancholia), ale jak siê potem okaza³o by³a to II cz. z II Sonaty Rachmaninowa. Ludzie chcieli jeszcze i jeszcze, ale to ju¿ by³ naprawdê koniec i... ustawi³a sie d³uuuga kolejka do Koli. Gratulowano, ¿yczono mnogo uspiechow, nawet jakieœ prezenciki dosta³. No i mnóstwo kwiatów.
Tak, to by³ Jego dzieù. Zaczarowa³ nas wszystkich. Ma³y Ksi¹¿ê fortepianu....
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2011, 19:26:42 wysłane przez Janusz1228
»
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #97 :
Lipiec 25, 2011, 18:08:39 »
Dziêki za recenzjê Kati, szkoda, ¿e mnie tam nie by³o.A okreœlenie "ma³y ksi¹¿ê
fortepianu" piĂŞknie do Koli pasuje.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #98 :
Lipiec 25, 2011, 18:44:29 »
Dorotko, jesteœ Wielka! Sprawozdanie - bogactwo emocji i kolorytu wra¿eù. Podziwiam Twój dar malowania w³asnych uczuÌ w po³¹czeniu z rzeteln¹ dziennikarsk¹ robot¹, któr¹ dla nas wykona³aœ. Kola - jak ¿yw - zagra³ Twymi s³owy dla nas i przed nami. Czytaj¹c tak¹ relacjê i obserwuj¹c Twoj¹ pasjê, o której od jakiegoœ czasu wiem, ze jest wspania³a i szlachetna - cieszy mnie, bo uœwiadamia mi , ze wci¹¿ s¹ ludzie, którzy w imiê piêkna i prawdy wielkiej sztuki - za swym idolem ci¹gn¹ przez pola i lasy. Bêd¹c tak¹ w³asnie autentyczn¹ i szalon¹ (w tym najlepszym znaczeniu!) fank¹, dajesz dobry przyk³ad, który krzepi i zachêca do naœladowania. Doroto, Dziêkujemy, ¿e jestœ z nami
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #99 :
Lipiec 25, 2011, 19:30:20 »
DziĂŞkujĂŞ
Dziêkujê, ¿e wam siê podoba. Stara³am sie jak mog³am, choÌ wiem ¿e nie zawsze s³owa do koùca wyra¿¹ to, co sie czuje.
Najlepsz¹ jednak recenzj¹ i komplementem dla Koli by³oby to, co siê dzia³o ze mn¹ i mê¿em po koncercie. Ca³¹ praktycznie drogê do Wroclawia (ponad 2 godz.) spêdziliœmy milcz¹c. I nie bynajmniej dlatego, ¿e sie pok³óciliœmy;-)
To muzyka MikoÂłaja w nas trwaÂła, wibrowaÂła, nie dawaÂła spokoju. OczywiÂście w pozytywnym znaczeniu...
No i czy on nie ma charyzmy ?
P.S. Fortepian no name okazaÂł siĂŞ ostatecznie instrumentem marki Kawai.
jaccol55
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #100 :
Lipiec 26, 2011, 12:34:18 »
Ja teÂż byÂłem - caÂłe szczĂŞÂście!
Nie bêdê ukrywa³, ¿e Bolero i to konkretne Scherzo nie s¹ moimi ulubionymi utworami, wiêc jakoœ przesz³y u mnie bez echa, poza tym, dosyÌ d³ugo "wchodzê" w koncert, przez co wykonawca na tym niejako cierpi. I jeden mankament, który mnie nieco denerwowa³ u Koli w pierwszej czêœci koncertu. W przypadku rozpoczynania ka¿dego z 3 utworów, nie by³o (jak dla mnie) ³adnego pocz¹tku. Kola jakby chcia³ je odegraÌ, bo trzeba i ju¿, ale nie wk³ada³ w nie za du¿o serca. Ponadto z tej czêœci koncertu wynios³em wra¿enie, ¿e Kola skupia siê na fragmentach trudnych, które wychodz¹ mu wspaniale, jednak gdy przychodzi fragment ³atwy technicznie, Kola jakby traci koncentracjê. Fantazja rzeczywiœcie by³a piorunuj¹ca, koùcówka elektryzowa³a. Znakomicie wykonana technicznie oraz zinterpretowana emocjonalnie. Jak siê okaza³o, by³ to przedsmak wspania³ej Sonaty. Po przerwie Kola zasiad³ do fortepianu i wykona³ Sonatê tak, ¿e rêce same sk³ada³y siê do oklasków (na szczêœcie nie z³o¿y³y siê nikomu w trakcie przerw pomiêdzy poszczególnymi czêœciami). Allegro i Scherzo zosta³y wykonane z gracj¹ i bardzo piêknie, acz by³a to tylko zapowiedŸ dla tych wyj¹tkowych dwóch ostatnich czêœci. Largo, jak juz Kati wspomnia³a, zosta³o wykonane spokojnie, ale w³aœnie o to chodzi w tej czêœci. Bo¿anow wykona³ podobnie tê czêœÌ na Konkursie. DŸwiêki urzeka³y, nostalgia przesi¹ka³a na wskroœ. Piêkno, jakie zdarza siê tak rzadko w naszym ¿yciu. Ostatnia czêœÌ zosta³a wykonana z charakterystyczn¹ dla Niko³aja werw¹, która bardzo pasuje do tej czêœci Sonaty. Zaskakiwa³o mnie w pewnych momentach genialne odseparowanie lewej rêki od prawej, gdzie u innych wykonawców do tej pory s³ysza³em jeden wielki nat³ok dŸwiêków. By³em zdziwiony, ale jednoczeœnie uradowany, ¿e mog³em doœwiadczyÌ po raz pierwszy takiego wykonania, które dope³ni³o genialnie ca³¹ Sonatê. Cieszê siê podwójnie, ¿e mog³em jej wys³uchaÌ, gdy¿ na p³ycie znajdzie siê nie ta Sonata - a szkoda! 3 bisy spe³ni³y oczekiwania chyba ka¿dego s³uchacza. Zreszt¹, sprytnie to rozegraliœmy jako widownia, gdy¿ Kola owacjê na stoj¹co dosta³ dopiero po 2 bisie. Nie móg³ odmówiÌ jeszcze jednego utworu tak wspania³ej publicznoœci, która sprawi³a mu tyle radoœci. Z piêknej sali, która nadawa³a siê do koncertu idealnie, zarówno wykonawca, jak i s³uchacze wyszli szczêœliwi. Cieszê siê, ¿e koncert w Krakowie wypad³ jako ostatni w ma³ej trasie koncertowej Koli. Warszawa i ¯. Wola pozostawi³y chyba spory niedosyt, koncert w Krakowie powinien zatrzeÌ ten œlad.
Dodatkowo na koncercie pozna³em nowego znajomego, z którym uda³em siê na herbatê po koncercie. Rozmawialiœmy dosyÌ d³ugo, co dope³ni³o fajnie muzyczn¹ czêœÌ dnia. Zaprosi³em go do nas na forum, ale boi siê zarejestrowaÌ, tak wiêc S³awku: rejestruj siê i nie dziwuj!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #101 :
Lipiec 26, 2011, 13:28:19 »
Kubo, wielkie dziĂŞki za ko-relacjĂŞ do impresji Doroty. Przy okazji szkoda tylko, ze nie skojarzyliÂście siĂŞ na koncercie (jak rozumiem). Z obu Waszych opisĂłw wysnuwa siĂŞ wspĂłlny wniosek, ze recitalem tym nasz Kola jeszcze raz potwierdziÂł (po konkursowych zmaganiach), jak wspaniaÂłym jest artystÂą. MieliÂście teÂż niewÂątpliwe szczĂŞÂście sÂłuchaĂŚ go w najlepszym koncercie, z jakim wystĂŞpowaÂł u nas w Polsce.
Bardzo fajnie, ze dziêkiu koncertowi pozana³es nowego przyjaciela. Mam nadzieje, ¿e do nas do³¹czy
SÂławku, zapraszamy!
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
jaccol55
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #102 :
Lipiec 26, 2011, 13:39:13 »
Cytat: Janusz1228 Lipiec 26, 2011, 13:28:19
Kubo, wielkie dziĂŞki za ko-relacjĂŞ do impresji Doroty. Przy okazji szkoda tylko, ze nie skojarzyliÂście siĂŞ na koncercie (jak rozumiem).
W czwartek wyjechaÂłem z domu i nie miaÂłem dostĂŞpu do Internetu. ChĂŞtnie bym siĂŞ z niÂą spotkaÂł, ale moÂże uda siĂŞ innym razem.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #103 :
Lipiec 26, 2011, 13:45:36 »
MaÂłe uzupeÂłnienie koncertu krakowskiego
http://polskamuza.eu/wywiady.php?id=400
i miniwywiad z KolÂą
http://polskamuza.eu/wywiady.php?id=399
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #104 :
Lipiec 26, 2011, 14:47:45 »
DziĂŞki Beatko, wÂłaÂśnie miaÂłam to wkleiĂŚ....
ÂŁadnie to powiedziaÂł:"Ta muzyka nie jest mi obca, mogĂŞ siĂŞ z niÂą utoÂżsamiaĂŚ. Kiedy wykonujĂŞ dzieÂła Chopina, opowiadam teÂż swojÂą historiĂŞ."
I o to w³aœnie chodzi: o szczeroœÌ i prawdê....
Strony:
1
...
5
6
[
7
]
8
9
...
14