Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 14   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Nikolay Khozyainov  (Przeczytany 96970 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #120 : Grudzieñ 05, 2011, 17:31:27 »

Anna Markiewicz która przeprowadzi³a w Dusznikach wywiad z Daniilem rozmawia³a tak¿e ostatnio z Kol± naszym kochanym. Jeszcze nie wiem gdzie i kiedy uka¿e siê wywiad, ale na pewno tak¿e bêdzie ciekawy. Nie ma to jak rozmowa muzyka z muzykiem (Anna jest wiolonczelistk±)
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 386

« Odpowiedz #121 : Grudzieñ 06, 2011, 02:24:01 »

O Beatko, skarbnico wiedzy, sk±d Ty takie wie¶ci masz?

Cieszê siê niepomiernie, bo wywiadów z Kol± jak na lekarstwo, a w³a¶ciwie wcale.. Smutny

Je¿eli to interwju bêdzie tak obszerne i ciekawie przeprowadzone jak rozmowa z Dani³em, to cieszê siê tym bardziej ...

Jak tylko co¶ wiêcej bêdziesz wiedzia³a, powiadom mnie szybciutko, najlepiej na FB 

Dziêki za newsa  Buziak

A dla tych, co jeszcze nie wiedz± : w³a¶nie ukaza³a siê debiutancka p³yta Nikolaya z Chopinem i Lisztem....Moja zamówiona, ju¿ w drodze,

mo¿e dzi¶ ¶w. Miko³aj (Nikolay?) mi j± przyniesie?

P.s. ¯eby nie by³o, ¿em monotematyczna: pisz±c tego posta, s³ucham I koncertu b-moll Czajkowskiego w wyk. Dani³a T. :-) Nastrajam siê   przed pi±tkowym koncertem A. Gavryluka, który zagra równie¿ ten koncert 

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #122 : Grudzieñ 07, 2011, 15:11:37 »

Trochê kosztuje.
http://merlin.pl/Piano-Recital-Jewelcase_Nikolay-Khozyainov/browse/product/4,972795.html
Kati, jak p³yta dojdzie i przes³uchasz, to podziel siê wra¿eniami koniecznie
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #123 : Grudzieñ 08, 2011, 02:31:11 »

P³yta ci±gle w drodze, ale mia³am ju¿ okazjê przes³uchaæ podziemnymi kana³ami jego lisztowskiej Dante Sonaty...

S³uchajcie Drodzy Kurierowicze! Ten ch³opak jest wart ka¿dej ceny!  Szok

Ja, która jeszcze niedawno narzeka³am na Liszta, ¿e ciê¿ki, mroczny, niezbyt strawny dla mnie, teraz nie mogê siê oderwaæ od s³uchania  Apres une lecture de Dante!  Szok

Krótko:
Przede wszystkim zwraca uwagê przepiêkny d¼wiêk: miêkki, perlisty, niczym balsam dla uszu, wspaniale poprowadzona fraza, znowu te   aksamitne piana, które znamy ju¿ z konkursu..
Kola tak wci±ga swoim opowiadaniem, ¿e te 17 min. sonaty to dla mnie stanowczo za ma³o...Chcia³abym us³yszeæ co¶ jeszcze z Lat Pielgrzymstwa...
Nie ma w±tpliwo¶ci, ¿e ten m³ody cz³owiek ma szczególny dar wyci±gania z muzyki tego, co najwa¿niejsze, siêgania po to co ukryte gdzie¶ g³êboko, czego inni nie potrafi±, ¶lizgaj±c siê po powierzchni wirtuozowskich sztuczek...Zostaje sam ekstrakt, esencja bêd±ca Prawd±, do której nie ka¿dy artysta ma dostêp.

Jak tylko p³yta dojdzie i po przes³uchaniu 'ule¿y' mi siê, na pewno podzielê siê z wami moimi impresjami 
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #124 : Grudzieñ 25, 2011, 02:16:50 »

Nie wiem czy wiecie, Drodzy Forumowicze, ¿e w ostatni± niedzielê w audycji  red. Rozlacha "Koncert chopinowski", by³y prezentowane konkursowe zmagania Koli K. Jako¶ siê zagapi³am i w³±czy³am radio grubo po 23-ciej. A o tym, ¿e Niko³aj bêdzie bohaterem nawet nie wiedzia³am, bo ostatnio jako¶ mniej uwa¿nie i systematycznie s³ucha³am "Koncertu".
Ale poniek±d w pewien sposób wp³ynê³am na to, ¿e p. Adam przypomnia³ s³uchaczom o Koli ;-)
Mniej wiêcej w listopadzie bohaterem audycji by³ p. Drewnowski i jego nowa p³yta z nagraniami sonat Chopina. Mo¿na by³o w³±czyæ siê w smsowe komentowanie. I ja siê odwa¿y³am, ale recenzuj±c krótko sonatê b-moll p. Drewnowskiego, nie omieszka³am wspomnieæ o niezapomnianej, wrêcz natchnionej przynajmniej dla mnie, kreacji Niko³aja z III etapu konkursu. Na co p. Redaktor napomkn±³, ¿e ju¿ od jakiego¶ czasu my¶li o tym, aby po¶wiêciæ audycjê temu arty¶cie, a ten sms na pewno to przyspieszy. ¦miali¶my siê potem na czacie z Piotrkiem, ¿e ma³ym smsikiem za³atwi³am sobie expresowo audycjê z Kol± 
 W tej ubieg³oniedzielnej zmie¶ci³y siê utwory z I etapu i nieca³y II etap, ci±g dalszy p. Rozlach zapowiedzia³ po Nowym Roku  ( dzi¶ bêdzie spotkanie z Rafa³em Blechaczem). Chc±c dowiedzieæ siê szczegó³ów, napisa³am maila do p. Redaktora, o którym to mailu pisa³am Wam w dziale ¯yczeñ ¦wi±tecznych.
Odpowied¼ zacytujê, bo jest równie¿ do nas wszystkich:

"Chazjajnowa zaprezentujê zaraz po Nowym Roku,  8 lub 15 stycznia (ale
jeszcze potwierdzê).
Proszê zawsze o recenzenck± aktywno¶æ smsow±, liczê na Wasz±
fachow± ocenê wystêpów!"

Tak wiêc zapraszam Was na "Koncert Chopinowski" z Niko³ajem Chozjainowem 

p.s. Audycja emitowana w ka¿d± niedzielê w radiowej Jedynce o 23-ciej.

TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #125 : Marzec 03, 2012, 23:22:35 »

Kati chyba ci±gle wraca z Krakowa, wiêc recenzja z koncertu Koli kogo¶ innego:

http://bachandlang.blogspot.com/

kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #126 : Marzec 04, 2012, 21:58:09 »

Witam Teresko, poniek±d masz racjê: ci±gle wracam z Krakowa....
Choæ fizycznie by³am w domu juz 2 godz. po koncercie, to duchem wci±¿ jestem na recitalu Koli....Trudno mi wiêc by³o siê zebraæ, by co¶ napisaæ. Lecz równie¿ wiem, ¿e relacje nale¿y zdawaæ ¶wie¿o po koncercie, bo potem du¿o szczegó³ów siê zaciera...

Nie spodziewa³am siê, ¿e pojadê na ten koncert. Do ostatniej chwili nic nie by³o wiadomo...
Ale teraz wiem, ¿e to by³o co¶ fantastycznego, co mnie spotka³o u schy³ku lutego...
Zreszt±...Jak koncert mojego ulubionego pianisty nie móg³by byæ fantastyczny?
I w tym tkwi szkopu³... W zwi±zku z tym nie powinnam pisaæ recenzji... Absolutnie nie potrafiê byæ obiektywna...
Jak kiedy¶ napisa³am, biorê  w ciemno wszystko, co ten ch³opak proponuje..I nie obchodz± mnie recenzje ró¿nych mêdrców i ich "szkie³ka i oka", którymi wypunktuj± wszelkie niedoskona³o¶ci.
A wypunktowali....Bloger, którego wpis przytoczy³a Terenia i tak obszed³ siê z nim wyj±tkowo ³agodnie, bo u p.Szwarcman komentatorzy nie byli tacy ³askawi...
A, ¿e program kiepsko pomy¶lany jako spiêtrzenie programowo romantycznych utworów, brak ró¿norodno¶ci, a ¿e go ponosi, ¿e forsuje tempa, ¿e za g³o¶no, ¿e czasami nie za bardzo wie co gra i w zwi±zku z tym brakuje mu g³êbi...I tak dalej....
Powiem tyle: m a r u d z e n i e...
Byæ mo¿e owi mêdrcy spodziewali siê wra¿liwego, eterycznego Koli jakiego pamiêtamy z konkursu, a tu... niespodzianka. Przy fortepianie (Steinway tym razem) zasiad³ nie anio³ muzyki, ale czystej wody wirtuoz który przez prawie 2 godziny czarowa³ nas ekwilibrystycznymi, karko³omnymi sztuczkami i jeszcze w dodatku wcale siê nie zmêczy³(przynajmniej w ogóle nie by³o po nim tego widaæ).
To ambitny m³odzieniec. Program recitalu u³o¿y³ z samych piekielnie trudnych technicznie utworów. Bo chyba nikt nie powie, ¿e Wanderer Fantasy Schuberta, Mephisto Waltz Liszta czy tego¿ Dante Sonata do ³atwych nale¿±...A jeszcze Sonata op.110 Beethovena, którego równie¿ trudno "ogarn±æ" nie tylko technicznie, ale interpretacyjnie. "Odetchn±æ" sobie da³ jedynie po¶rodku koncertu, umieszczaj±c tam dobrze nam znane Bolero i Balladê F-dur Chopina.
Owszem, by³o g³o¶no...Ale nie mog³o byæ inaczej. Taka natura tych wirtuozowskich kompozycji, spiêtrzeñ kulminacji których nie da siê graæ piano. A dodaj±c jeszcze m³odo¶æ i wielk± si³ê, która siê kryje w raczej w±t³ym ciele Niko³aja- efekt musia³ byæ piorunuj±cy. Siedzia³am dok³adnie po¶rodku sali, w miejscu wrêcz idealnym, dla mnie by³o w sam raz. Nawet je¿eli czasami ciut przesadza³( przez co barwa d¼wiêku na tym cierpia³a lub wrêcz co nieco siê zamazywa³o), to i tak uwielbiam tê jego m³odzieñczo¶æ, ¶wie¿o¶æ i power i chcê siê go nas³uchaæ jak najwiêcej w takim "stadium"...Przypuszczam, ¿e tak jak i on sam ci±gle jeszcze dorasta, tak i jego granie bêdzie "szlachetnieæ" z wiekiem.
Bardzo przypad³ mi do gustu jego Beethoven: przefiltrowany przez spojrzenie m³odego cz³owieka. Tu w³a¶nie us³ysza³am refleksyjny ton dobrze mi ju¿ znany, zamy¶lenie w cz.I, a tak¿e jakby rodz±c± siê nadziejê w pocz±tku ostatniej czê¶ci. To by³o wzruszaj±ce.Bardzo ³adnie pokaza³ polifoniê, us³ysza³am "wchodz±ce" poszczególne g³osy.
O ile Wanderer, Mephisto Waltz czy Dante Sonata by³y tymi utworami, których brawurowe wykonanie mia³o wprawiæ publiczno¶æ w os³upienie  Szok, co i tak siê sta³o ( zwa¿ywszy jeszcze na wiek pianisty) to i w nich by³y czê¶ci liryczne, wolniejsze na które szczególnie czeka³am. Bo tu Kola pokaza³ swoj± wra¿liwo¶æ i umiejêtno¶æ wyra¿enia swoich uczuæ poprzez fortepian. Co prawda wyczerpuj±cy repertuar tego wieczoru jednak os³abi³ jego koncentracjê pod koniec, przez co nie zawsze 'wchodzi³' w g³±b utworu, ale i tak to, co mu pozosta³o, wystarczy³o mi ¿eby po raz kolejny siê zachwyciæ.
Publika pod koniec niemal¿e oszala³a....Okrzyki "Brawooooo!!!!" by³y te¿ moim udzia³em, co nie jest takie oczywiste bo raczej nigdy tego nie robi³am...A tu jako¶ tak spontanicznie mi wysz³o Chichot
Bisowa³ dwa razy: na deser zaserwowa³ "Sztuczne ognie" Debussy'ego mieni±ce siê kolorami i swoj± s³ynn± ju¿ Parafrazê Liszta-Busoniego opart± na motywach z "Wesela Figara", któr± taki ferment wywo³a³ na naszym forum po jej wykonaniu w ¯elazowej Woli...
Bawi³ siê. Po prostu siê bawi³, a nie mozoli³ graj±c ten utwór...
"G³adko tak, lekko tak toczy siê w dal,
Jak gdyby to by³a pi³eczka, nie stal,
Nie ciê¿ka maszyna zziajana, zdyszana,
Lecz fraszka, igraszka, zabawka blaszana."
Nie mog³am siê oprzeæ, aby nie zacytowaæ Tuwima..Bo tak w³a¶nie gra³ Niko³aj...A przy tym tyle by³o w tym dzieciêcej rado¶ci, nieokie³znanej energii, ¿e......
Po ostatnich akordach, publiczno¶æ poderwa³a siê z miejsc, aby szczerze nagrodziæ Artystê na stoj±co...My¶lê,¿e naprawdê mu siê nale¿a³o...I ¿ywiê nadziejê, i¿ ten fakt nie spowoduje syndromu tzw. wody sodowej u tego, jakby nie by³o, wci±¿ jeszcze ucz±cego siê pianisty...

A tymczasem, na³adowana energi± p³yn±c± spod palców Koli, czekam z niecierpliwo¶ci± na jego recital w Dusznikach....
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #127 : Marzec 04, 2012, 23:35:57 »

Jak temu Koli uda³o siê az tak zaczarowac nasz± umi³owana, poczciw±, roztropn±, stonowan± i bardzo opanowan± w emocjach Dorotkê, skoro jako widac - zatraci³a dla Koliuszy g³owe, a moze nawet i dusze? "Kwiat nie pyta rosy czemu j± strz±sa motylek'.
To ona - Pani Muzyka, krolewna ludzkich serc raz kolejny napiê³a ³uk i wypu¶ci³a strza³ê.
Nie wiem, jak naprawde zagra³ Kola, ale wiem na pewno, ze jego gra znów jak w bajce pokolorowa³a z³ocist± kredk± wszystkie uczucia i emocje Dorotki. To musial byæ nie koncert, to musia³o byæ misterium d¼wiêkowo-estradowe rozpisane na wzloty i odloty.
I nic dla mnie nie znacz± jakie¶ p³oche s³owa innych spektatorów, inne czyje¶ krytyki a moze nawet zobojêtnienie. Bo tam gdzie choc jedno serce wzrusza siê i s³ucha, tam skarb, a "gdzie skarb twój tam i serce twoje".
Dorotko Twoje serce jest skarbem serca Koli. ¯ebysz ten ch³opak wiedzia³, tak jak my ju¿ wiemy, jak wielki to skarb! Ale mo¿e lepiej niech nie wie... Przynajmniej nie wykradnie nam Ciebie, nasza Katiuszo...

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #128 : Marzec 05, 2012, 01:28:19 »

Och, Januszu... ....  Jak Ty to piêknie napisa³e¶...Chyba oprawiê sobie w ramki ten post... Dziêkujê !!!!  Buziak
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #129 : Marzec 05, 2012, 02:51:52 »

Czytam jeszcze raz i....

Jestem wzruszona....   <3   Spoko 
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #130 : Marzec 07, 2012, 01:11:43 »

Sonata nr 31 op.110 Beethovena w wykonaniu Koli...Najlepiej od razu prze³±czyæ na jako¶æ HD 1080p ( lepszy d¼wiêk)

http://www.youtube.com/watch?v=xrWCMF_endU
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #131 : Kwiecieñ 26, 2012, 12:04:37 »

Od 4 maja kibicujemy naszemu Koli w Dublinie!!!

http://dipc.ie/PianoPeople.aspx?Type=2012_Competitors

kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #132 : Maj 03, 2012, 20:09:45 »

Kola rozpoczyna swoje konkursowe zmagania w niedzielê 6 maja w samo po³udnie czasu warszawskiego.
 W swoim pó³godzinnym wystêpie zagra:

Chopin - Ballada F-dur op. 38
  Liszt -    Feux Follets
  Liszt -    Après une Lecture du Dante

Znamienne dla tego konkursu jest to, ¿e uczestnicy nie s± ograniczeni wyborem repertuaru: graj± to, co im najbardziej bliskie sercu i co najlepiej im wychodzi.
Relacja na ¿ywo na stronie konkursu: http://www.dipc.ie/StreamingLive.aspx

Trzymajmy kciuki!
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #133 : Czerwiec 19, 2012, 11:22:14 »

Obszernie o konkursie w w±tku za³o¿onym przez Beatkê..
Wiemy, ¿e Kola wygra³ w cuglach tê rywalizacjê jawi±c siê niemal¿e jako Cud, muzyczne Objawienie..Fina³owy III koncert Rachmaninowa - kto s³ucha³, ten wie o czym piszê....

Po konkursie, w tak zwanym miêdzyczasie, "skoczy³" na kilka dni do Stanów ¿eby zagraæ 2 koncerty organizowane przez tamtejsze Towarzystwo Chopinowskie, a po powrocie wykona³ "B³êkitn± Rapsodiê" z Orkiestr± moskiewskiej Nowej Opery pod batut± Jana Lathama Koeniga..Tutaj mo¿na sobie co nieco pos³uchaæ: http://www.youtube.com/watch?v=NBn2I2bXNfM...

Ukaza³a siê te¿(wreszcie) p³yta z Niebieskiej Serii NIFC z nagraniami z konkursu chopinowskiego, a na pocz±tku pa¼dziernika bêdzie mia³ premierê jego kolejny album wydany w Japonii z jego ostatnim koncertowym repertuarem (Sonata Beethovena op.110, Schuberta Wanderer, Scherzo E-dur op.54 Chopina, Ballada nr 2 Chopina, Liszta Feux Follets oraz Mephisto Waltz)

Piszê o tzw. miêdzyczasie, gdy¿ zanim us³yszymy go 5 sierpnia w Dusznikach, w lipcu czekaj± go kolejne konkursowe zmagania- tym razem na  Antypodach.
Konkurs w Sydney od 4 do 21 lipca transmitowany w ca³o¶ci przez radio ABC...
http://www.sipca.com.au/

Beatka, mi³o¶niczka konkursów pianistycznych, ju¿ mo¿e powoli zak³adaæ w±tek, choæ zastanawiam siê jak tu "uczestniczyæ" w przes³uchaniach, kiedy ró¿nica stref czasowych to a¿ 8 godzin.. Szok

Kronika uzupe³niona- Tereska sugerowa³a mi , aby Koli za³o¿yæ osobny w±tek( tak jak Ingolfowi, Dani³owi i innym), choæ tak naprawdê w³a¶nie ten w±tek sta³ siê niepostrze¿enie jego w³asnym...Ja proponowa³abym jedynie zmieniæ jego nazwê ( bo obecna mia³a zwi±zek z jego ubieg³orocznymi wystêpami w Polsce)...I my¶lê, ¿e tak by by³o najlepiej. 
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #134 : Czerwiec 19, 2012, 13:02:50 »

Oj, Kati, nie w nocy, nie podejmujê siê  Czasem trzeba sobie co¶ odpu¶ciæ.
Ale je¶li za³o¿ysz w±tek, to obiecujê czytaæ, ju¿ w dzieñ
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 14   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers silverstar black-for thepunisher countrylife