Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 14   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Nikolay Khozyainov  (Przeczytany 96893 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #150 : Lipiec 20, 2012, 23:16:28 »

Kati, Helene Grimaud nagra³a w zesz³ym roku piêkn± Mozartowsk± p³ytê w DG, miêdzy innymi z KV 488 (jednym z moich ukochanych:)) - w³a¶nie z kadencj± Ferruccio Busoniego.

Dziêki ogromne za linki - du¿o mam do nadrobienia, a czasu dramatycznie ma³o, ale w miarê mo¿no¶ci wys³ucham wszystkich finalistów, a przede wszystkim, jak najbardziej, Mozarta Koli i Oniszczenki
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #151 : Lipiec 20, 2012, 23:29:07 »

Un GRAND merci Dorotko   Jak ju¿ Ci napisa³am, to dziêki Tobie wogóle dowiedzia³am siê o tym konkursie.

Twórczo¶æ Busoniego nie jest mi obca i mo¿e dlatego zgad³am   W dodatku fakt, ¿e pisa³ on kadencje do wielu dzie³ dawnych Mistrzów jest do¶æ znany, tak wiêc rozwi±zanie tej zagadki
nie by³o jakim¶ megawyczynem  

Amo la musica sopra tutte le arti
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #152 : Lipiec 20, 2012, 23:32:09 »

Tutaj na YT jest wywiad i próbka jej wykonania - tylko ma³y fragment jednej z moich w ogóle najukochañszych, najbardziej magicznych melodii Chichot, ale ju¿ ciarki przechodz±:)) Ma piêkny d¼wiêk:)

http://www.youtube.com/watch?v=pND33_CvN-M
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #153 : Lipiec 21, 2012, 00:39:36 »

Doroto, ja równie¿ nie pisa³bym o tym wszystkim gdyby nie Ty. A zatem stokrotne dziêki! 

Recenzja niemal¿e pokrywa siê z moimi odczuciami Pani Tani nie s³ucha³em - ale s±dz±c po tym, co piszesz Ty i recenzenci niewiele tracê (choæ, btw, nie jest chyba "obowi±zkiem" konkursowicza rzucania nowego ¶wiata na jaki¶ utwór).

S³ucha³em dzi¶ jeszcze koncertu KV 453 w wykonaniu Avan Yu. Pianista gra na Steinway'u, ale na pewno nie wykorzystuje wszystkich jego brzmieniowych mo¿liwo¶ci. Interpretacja jest klarowna, choæ wyrazowo nieco "p³aska", brakuje dynamicznego skontrastowania. Nie jest efektem szczególnie wnikliwego odczytania partytury - mo¿emy przewidzieæ zamys³y pianisty; jego koncepcja jest czytelna i prosta. ¦wie¿o brzmi zw³aszcza fina³, w którym pianista (parafrazuj±c reviewers) rzeczywi¶cie bawi siê d¼wiêkami (dialogi z orkiestr± itd.). Mo¿na odczuæ, ¿e ten pianista o dobrym warsztacie relaksuje siê graj±c pasa¿e (pasa¿owa wariacja w finale).

Hao Zhu jako jedyny gra³ koncert c-moll KV 491. Tytaniczne dzie³o. Pianista z Chin bardzo zaciekawia; jego gra ró¿ni siê od Yu. Mamy tu jasno wyra¿one kontrasty, cyzelowanie szczegó³ów, zmiany temp (nieraz ich nie rozumiem - podobnie chyba jak orkiestra). Czasem pomys³y s± naprawdê trafione (zamkniêcie czê¶ci I), czasem jednak zmniejszenie dynamiki do piano pod koniec frazy jest zbyt ma³o stanowcze - muzyka niepotrzebnie siê "rozp³ywa" (fina³owe wariacje; tu zreszta trafi³ siê nieprzyjemny kiks). W ka¿dym razie interpretacja jest barwna i warto pos³uchaæ. Zhu gra z wielk± lekko¶ci± i pewno¶ci±.

Na koniec, wypada siê zgodziæ z Bartusem, ¿e...

Tak prawde mowiac, to slucham raczej kompozycji niz wykonawcy.
[...]
Emocje zawdzieczasz przede wszystkim
niezyjacym juz Bachom Mozartom, czy Vivaldim.

Bardzo m±dre s³owa 

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #154 : Lipiec 21, 2012, 01:16:52 »

Prawda, bardzo dobrze Bartus to uj±³.
Takie dzie³o jest ju¿ skoñczonym cudem, drogocennym klejnotem, a wykonawcy przypada ju¿ tylko (ha, tylko:)) rola pokazania go w odpowiednim ¶wietle, nadania odpowiedniej, godnej go oprawy. Mniej wtajemniczonym pozostaje czysta rado¶æ odbioru dzie³a, fachowcy mog± bardziej skupiæ siê na detalach wykonania, szukaæ potkniêæ, chwaliæ szczególnie udane momenty.
Jednak w momencie, gdy osi±gniêty jest pewien próg przekazu idei genialnego twórcy, zapewne wszyscy doznajemy podobnych wra¿eñ estetycznych (choæ mo¿e byæ i tak, o czym ju¿ by³a mowa, ¿e akurat sk±din±d perfekcyjne wykonanie nie wzbudzi oczekiwanego rezonansu akurat u danej jednostki - odbiór sztuki jest w koñcu spraw± indywidualn±)

Czy g³êboka znajomo¶æ warsztatu mo¿e zniechêciæ do zachwytu, oczarowania muzyk±? Chyba przewa¿nie tak siê nie dzieje, bo przecie¿ sk±d wszystkie wyznania wykonawców o ich fascynacjach, mi³o¶ci do dzie³, do twórców, chêci ich studiowania, jak najg³êbszego poznawania ich wymowy, szukania nowych sposobów wyrazu. A naukowcy wrêcz nagminnie kochaj± przedmioty swoich badañ Chichot Takie studia mog± wrêcz daæ badaj±cemu nowe ¼ród³a zachwytu i rado¶ci. Jednak z drugiej strony ca³kiem intuicyjny odbiór muzyki mo¿e prowadziæ do równie wysokich wzlotów ducha, choæ rzecz jasna bez towarzysz±cej mu ¶wiadomo¶ci i analizy. Bo w koñcu ostatecznie wszystko to jest po to, by nas zachwyca³o
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #155 : Lipiec 21, 2012, 06:46:36 »

Oczywi¶cie i Bartek i Patryk maj± racjê kompozytor jet na pierwszym miejscu bo inaczej oczywi¶cie
byæ nie mo¿e.Nie pamietam kto ale pewien pianista zwyk³ mawiaæ do swoich uczniów: gracie tak jakby¶cie mówili
patrzcie jak piêknie gram, a powinni¶cie mówiæ patrzcie jak piêkna jest muzyka która gram.
Tylko,¿e w dzisiejszych fonograficznych czasach interpretacja jest tak¿e bardzo wa¿na, na pewno
wa¿niejsza ni¿ kiedys. Gdy idziemy do sklepu lub przegladamy katalogi firm fonograficznych i widzimy
100 dostêpnych wykonañ np. "Ksiê¿ycowej" na co¶ zdecydowaæ sie musimy.Poza tym istnieje, oczywi¶cie garstka ale
istnieje, wykonawców których interpretacje stanowia moim zdaniem osobne arcydzie³a.
Nie obcujemy z samym dzie³em, bo gdyby tak by³o wystarcza³oby nam samo czytanie partytury.Pewnie, ¿e s³uchamy raczej kompozycji ni¿ wykonawcy, ale uwielbienie dla wykonawcy, które Bartek nazwa³ 'histerycznym"Co?? jest bardzo istotnym sk³adnikiem
prze¿ywania przez nas muzyki.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #156 : Lipiec 21, 2012, 23:02:58 »

My¶lê, ¿e nikt z nas nie obdarza wykonawców - nawet tych szczególnie przez nas lubianych, zauwa¿onych po Konkursie Chopinowskim (Kola, Wunder, Trifonov...) fanatycznym uwielbieniem. Studiowanie partytury mo¿e byæ fascynuj±ce, ale to jej interpretator, wysy³aj±cy w eter d¼wiêki jest bezpo¶rednim ¼ród³em naszych artystycznych prze¿yæ. St±d, jak pisa³a Asia, trudn± sztuk± wykonawcy jest owa interpretacja, poprawny, wielop³aszczyznowy (a zatem wnikliwy) i inteligentny odczyt zapisu nutowego. I wtedy s³uchacz, zw³aszcza preferuj±cy doznanie stricte akustyczne od wczytywania siê w partytury, jest w stanie poczuæ wielko¶æ utworu i jego autora.

W Sydney zacz±³ siê fina³ fina³ów; bardzo ceniê twórczo¶æ Rachmaninowa, ale równocze¶nie ¿a³ujê, ¿e za jego spraw± ostatni etap sta³ siê niemal¿e monotematyczny  Chichot  Brakuje mi koncertowego Beethovena, Schumanna, Ravela czy Bartoka...

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #157 : Lipiec 23, 2012, 18:34:30 »

Doroto  , nic nie piszesz, a Kola w Sydney chyba ostatecznie drugi, prawda? Congratulations!

fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #158 : Lipiec 24, 2012, 10:24:20 »

Oprócz drugiego miejsca na Kolê spad³ prawdziwy deszcz dodatkowych nagród (7) Bravo!

A "nasz" mozarcista Onishchenko na 3. miejscu, ale bez nagrody za najlepsze wykonanie koncertu Mozarta.

Amo la musica sopra tutte le arti
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 386

« Odpowiedz #159 : Lipiec 24, 2012, 17:28:16 »

Och, moi Drodzy...Poch³onê³y mnie trochê inne sprawy, radosna(choæ mo¿e nie a¿ taka radosna ni¿, gdybym mog³a og³osiæ kolejny triumf Koli) wie¶æ ju¿ nie¶mia³o zosta³a og³oszona przez Patryka i Kasiê (dziêki!)

Tak wiêc, Niko³aj zdoby³ drugie miejsce w Sydney i przyznam, ¿e nie tylko dla mnie by³o to lekkie zaskoczenie...
Kola by³ przez wielu melomanów, ekspertów, blogerów, komentatorów typowany na zwyciêzcê, jako ten który najbardziej porywa³ swoimi interpretacjami.
Szczególnie w sobotê, po swoim niesamowitym koncercie (Rach3), nikt praktycznie nie mia³ w±tpliwo¶ci..
Jednak, jak to na konkursach bywa, wyroki jury s± niezbadane i werdykt by³ w³a¶nie taki.
Zwyciêzc± zosta³ Kanadyjczyk Avan Yu, który równie¿ rywalizowa³ w Dublinie, jednak odpad³ po pó³finale.
Czym jury kierowa³o siê wybieraj±c w³a¶nie jego?
Jak wynika z artyku³ów, wywiadów - to w³a¶nie Avan, choæ mo¿e mniej elektryzuj±cy( tak w³asnie SIPCA siê wyrazi³a- a¿ mnie to zdziwi³o- jakby próba usprawiedliwienia siê?), to jednak jego rzemios³o jest nieskazitelne , technika perfekcyjna, barwa d¼wiêku wspania³a...
No có¿, Kola jeszcze musi trochê zdobyæ do¶wiadczenia w tej materii ( nawet jako fanka, wiem ¿e nie wszystko jeszcze jest idealne u niego)
Niemniej jednak, nie wydaje mi siê aby Avan kiedykolwiek posiad³ to, co Kola ma ju¿ teraz - to, czego nie mo¿na siê nigdzie wyuczyæ, to "co¶" co sprawia, ¿e publiczno¶æ zahipnotyzowana jego gr±, pod±¿a za nim jak po sznurku...
Czyta³am wczoraj wpisy na rosyjskim forum muzycznym( notabene o podobnym layoucie jak nasz Kurier)..Moderator tego¿ forum wyrazi³ siê dosadnie: "Chozjainow chwyta publikê za gard³o i nie pozwala odetchn±æ a¿ do koñca utworu"..Zauwa¿y³ te¿ co¶, co i ja wychwyci³am. Napisa³: "On nie gra³ jak gdyby by³ uczestnikiem konkursu, ale jak dojrza³y artysta, malarz d¼wiêku, dla którego rzemios³o, technika jest tylko ¶rodkiem, dziêki któremu tworzy swoje artystyczne wizje, nie ogl±daj±c siê na nic i na nikogo: na jury, publiczno¶æ i fakt, ¿e to jest konkurs, a nie koncert."
Kola, jak na prawdziwego artystê przysta³o, nie poszed³ na ¿adne kompromisy, gra³ tak jak chcia³, a nie jak jury by chcia³o.
To by³o ryzykowne, bo sêdziowie nie zawsze preferuj± indywidualno¶ci na takich imprezach...I choæ w przypadku Dublina to siê nie potwierdzi³o, tutaj jednak, wybieraj±c Yu, postawiono na bezpieczn± '¶rednicê'.
Bardzo by³am ciekawa opinii jego rodaków, tym bardziej ¿e w Rosji, gdzie dobrych pianistów jest naprawdê sporo, zaistnieæ i zdobyæ jeszcze uznanie krytyków nie jest ³atwo..
Kola zas³u¿y³ na swój w±tek na tamtejszym  forum dopiero po zwyciêstwie w Dublinie, przedtem -owszem s³yszano o nim- i tyle...
Teraz zosta³ tak¿e przez swoich doceniony, ale ¿eby mu siê w g³owie nie przewróci³o, to jednak zauwa¿aj± ¿e aby byæ "jarkim i zamiecziatielnym" przedstawicielem rosyjskiej szko³y pianistycznej, musi sporo jeszcze popracowaæ nad samokontrol± i dyscyplin± w grze (to fakt - jak chyba ka¿dego m³odego - "ponosi" go czasem, ale to akurat mi siê bardzo podoba - taka ¶wie¿a, szczera, spontaniczna i m³odzieñcza gra)...
Ciekawe s± spostrze¿enia tego¿ forumowicza po wys³uchaniu Walca Mefisto:"By³em po prostu oczarowany brzmieniem, pewnego rodzaju urokiem, buchaj±c± w sposób wrêcz niekontrolowany fantazj± Chozjainowa. To by³a totalna koncentracja na artystycznej stronie utworu, zanurzenie siê w jego strukturze...Walc Mefisto wys³ucha³em na 'jednym oddechu" i, co nie jest takie oczywiste, a¿ do ostatniej nuty.. Miejscami nie by³o idealnie, nie gra³ zbyt dobrze: s³ychaæ by³o pewne 'zamazania'..Ale co najwa¿niejsze: z³apa³ 'nerw' utworu..To by³o wspania³e! Prawdziwie  romantyczne! Charyzmatyczny, autentyczny, prawdziwy Romantyk urodzony( choæ my¶la³em, ¿e to ju¿ siê nie zdarza) w B³agowieszczeñsku!"

Tak jak Kasia wspomnia³a, Kola zdoby³ a¿ 7 dodatkowych nagród, w tym dwie chyba najbardziej cenne: Nagrodê Publiczno¶ci i Nagrodê ufundowan± przez Sydney Symphony Orchestra dla najlepszego wykonawcy obu koncertów.
Oprócz tego: nagroda za najlepsze wykonanie etiudy Liszta w I etapie (Feux Follets), za najlepsze wykonanie utworu Liszta poza I etapem (Mefisto Walc), za najlepsze wykonanie utworu Schuberta (Wanderer Fantasy), za najlepsze wykonanie etiudy w I etapie( Chopin op.10 nr 1) oraz nagroda dla najm³odszego finalisty.
Zwyciêzca Avan Yu zgarn±³ prawie ca³± pulê nagród specjalnych, w tym za najlepsze wykonanie koncertu Mozarta i do¶æ kuriozaln± "dla najlepszego uczestnika p³ci mêskiej(!)- by³a te¿ wersja "damska" - otrzyma³a j± Tanya Gabrielian.

Dla porz±dku podam kolejno¶æ nagrodzonych:

I m-ce:   Avan Yu
II m-ce:  Nikolay Khozyainov
III m-ce: Dmitry Onishchenko
IV m-ce: Mikhail Berestnev
V m-ce:  Hao Zhu
VI m-ce: Tanya Gabrielian

Zdobywców pierwszych 3 nagród oraz Ulubieñca Publiczno¶ci czeka teraz tournee pokonkursowe po Australii- do¶æ mordercze, bo prawie 2- miesiêczne, z du¿± ilo¶ci± koncertów.
I choæ wczorajszy "Limelight Magazine" napisa³, ¿e udzia³ Nikolaya w tym tournee wci±¿ stoi pod znakiem zapytania, ze wzglêdu na jego zobowi±zania  jako studenta wobec uczelni (trasa koñczy siê w po³owie wrze¶nia), to jednak rodzi siê pytanie:

Czy Kola przyjedzie do Dusznik?
Mam cich± nadziejê, ¿e mimo wszystko jednak wybierze Europê..

A na zakoñczenie: link do sobotniego III koncertu Rachmaninowa ( komentatorzy zauwa¿yli, ¿e pokaza³ zupe³nie innego "nie-rosyjskiego" Rachmaninowa, nie stara³ siê zwróciæ na siebie uwagê 'si³owym' wykonaniem tego koncertu, ale jak prawdziwy poeta pokaza³ ca³± gamê subtelnych uczuæ, miejscami gra³ tak 'kontemplacyjnie", ¿e mia³o siê wra¿enie s³uchania niemal¿e nokturnu Chopina..Co jednak¿e nie pozbawi³o go pasji tam, gdzie trzeba by³o j± pokazaæ). To by³ nieco inny Rach3 ni¿ ten z Dublina i je¶li mam byæ szczera- tamten bardziej chwyta³ mnie za serce. Oceñcie sami:

http://www.youtube.com/watch?v=SYJlJFT5Wxg
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #160 : Lipiec 24, 2012, 20:16:50 »

Doroto, z uwag± wys³ucham wszystkich konkursowych interpretacji Koli. We wcze¶niejsze etapy Avana siê nie zag³êbia³em, bo - jak pisa³em - nie uj±³ mnie w koncercie Mozarta.

Muszê chyba stwiedziæ, ¿e wcale nie dziwi mnie taki werdykt jury (nagroda za etap mozartowski). Próbujê od pewnego czasu "wgry¼æ siê" w logikê decyzji jurorów konkursowych. Avan generalnie gra³ koncert Mozarta raczej przeciêtnie, znów nieco "akademicko" i przede wszystkim efektownie, szczególnie w finale, za który nale¿± mu siê zreszt± du¿e brawa, bo w nim uda³o mu siê odczytaæ intencje kompozytora. Dla publiczno¶ci jego gra pewnie by³a porywaj±ca. Co do Nikolaja - mam nadziejê, ¿e II nagrodê potraktuje b±d¼ co b±d¼ jako sukces 

kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #161 : Lipiec 24, 2012, 21:01:44 »

Ja te¿ jestem zdania i mam nadziejê, ¿e Niko nie potraktowa³ drugiego miejsca jako pora¿ki.. 
Nagrody tego konkursu maj± praktycznie tylko wymiar finansowy. To s± co prawda spore sumy pieniê¿ne, ale one kariery nie zbuduj±.
Mog± jedynie pomóc w realizacji jakich¶ marzeñ ( np. kupna nowego fortepianu chocia¿by)...
Wiêc nie jest ¼le, bo Kola za wszystkie benefity z tej imprezy, spokojnie takie marzenie móg³by zrealizowaæ, o ile takie ma.
Najwiêksz± jednak¿e nagrod± i to co zapamiêta na d³ugo, to bêdzie uwielbienie publiczno¶ci, która go pokocha³a i to ¿e w umys³ach i pamiêci tamtejszych melomanów po prostu zaistnia³ i nie pozostawi³ ich obojêtnymi..Tego nie kupi siê za ¿adne pieni±dze.
Za¶ to, co zdoby³ wygrywaj±c w Dublinie ma o wiele wiêksz± warto¶æ: wszak koncert w Carnegie Hall, Wigmore Hall i innych presti¿owych salach, wsparcie w karierze, profesjonalna promocja m³odego artysty- to nie byle co...
I o to naprawdê warto by³o walczyæ..
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #162 : Lipiec 25, 2012, 11:42:52 »

Kola jednak przyjedzie do Dusznik! 

Informacja potwierdzona przez jego management! 

Ma³o tego: bêdzie bezpo¶rednia transmisja tego koncertu w radiowej Dwójce! 
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #163 : Lipiec 26, 2012, 02:25:59 »

O, wspaniale! To jednak trochê bêdziemy razem!!!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #164 : Lipiec 31, 2012, 01:06:11 »

No w³a¶nie, Ewo, przynajmniej duchowo i wirtualnie To ostatecznie zawsze jest do wykonania.
Z uwagi na wiecznie piêtrz±ce siê przed nami trudno¶ci w organizowaniu spotkañ odnoszê wra¿enie, ¿e wiêkszy zjazd Kurierowiczów móg³by doj¶æ do skutku jedynie w przypadku, gdyby panowie sprawni komputerowo wygenerowali nam jaki¶ Second Life Chichot
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 14   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land twistedgamers black-for silverstar paktprzyjazni