Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 11 12 [13] 14   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Nikolay Khozyainov  (Przeczytany 96915 razy)
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #180 : Luty 26, 2013, 14:19:32 »

Relacja Dorotki jest
jak malowany obraz:
 Kola na scenie a z instrumentu rozchodz± siê postaci i kolory muzyki.

pozdrawiam          
               Marek
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #181 : Luty 26, 2013, 21:14:28 »

Kati, wynios³am z koncertu naprawdê bardzo dobry nastrój, ca³e towarzystwo przeurocze zadzia³a³o na mnie wespó³ z muzyk± jak ¶rodek przeciwbólowy, którego zapomnia³am za¿yæ, bo na spotkaniu przedkoncertowym z Dorotk± i jej mê¿em zdecydowa³am nagle, ¿e jednak pójdê, pogna³am do kas po bileta i do dom po marynarê.

Jednak muzyka by Miko³aj z B³agowieszczeñska nadal do mnie bezpo¶rednio z serca do serca, z duszy do duszy - nie przemawia. Lubiê Kolê, jest Rosjanin, jest pianista, da³ recital, gra³ dobr± muzykê, wy¶mienitych kompozytorów. Ale sposób w jaki gra nie trafia do mnie w przekazie bezpo¶rednim, tak jak do Ciebie. Beethoven nie podoba³ mi siê, brakowa³o mi, najpro¶ciej, harmonii. Ravel ju¿ brzmia³ mi o niebo lepiej, choæ te¿ wykresowo - jak szczyty Tatr. Siedem dzwonków ró¿nych telefonów, dzwoni±cych uporczywie i d³ugo, jeden za mn± nawet ODEBRANY ("no co siê sta³o?" rzek³a pani do mikrofonu szeptem, ale siedzia³a za mn± i s³ysza³am), ten obok mnie dzwoni³ d³ugo, bo dziewczyna szuka³a aparatu w przepastnej torbie, skutecznie wytr±ci³y z równowagi chyba ca³± filharmoniê, ³±cznie z artyst±. Po przerwie by³a ciekawa Barkarola, i sonata h-moll ju¿ wci±gaj±ca, a oba bisy bliskie idea³u momentami czy wrêcz idealne. Raz nawet a¿ iskry posz³y i mocno zaja¶nia³o, normalnie jakby kto¶ co¶ spawa³, a to tylko Kola na wy¿yny wszed³. Znaczy siê, momenty by³y
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 386

« Odpowiedz #182 : Marzec 03, 2013, 20:49:30 »

Czekam i czekam na p.Joannê, ale chyba ju¿ siê nie doczekam..

Dziêki, kochani, za odzew. To fajne uczucie móc siê podzieliæ z innymi czym¶ inspiruj±cym, ale jeszcze fajniejsze jest to, gdy widzê, ¿e czytacie i reagujecie na to, co napisa³am.

Janusz: niezapominajki to jedne z moich ulubionych kwiatków Kola mo¿e byæ dumny ze mnie? Hmmm..Raczej ja z niego  Ale je¿eli przypadkiem sk±d¶ wie, ¿e tu i nie tylko tu, robiê mu przy okazji swego rodzaju PR, to mam nadziejê ¿e nie ma nic przeciwko, a wrêcz przeciwnie...

Kasiu, dziêkujê za mi³e s³owa.. Przeczytaj uwa¿nie do koñca ten post - bêdzie co¶ dla Ciebie i Patryka, Asi i pozosta³ych "mozart-maniaków"..

Marek-jak zwykle mi³y... Ale to raczej Asia maluje nam swoimi relacjami kolorowe obrazy pe³ne barwnych metafor i plastycznych porównañ..

Bartku, dziêki ¿e zada³e¶ sobie "trud" przes³uchania nagrania...Piszê "trud" nie z przek±sem bynajmniej, lecz wiedz±c ¿e to amatorskie nagranie, bêd±c niedoskona³ym, je¶li chodzi o jako¶æ d¼wiêku, nie oddaje tego, co by³o na sali. Kawalkady o jakich piszesz, to tylko wina marnego sprzêtu nagrywaj±cego i warunków w jakich przysz³o tego nagrania dokonywaæ. Nak³adanie siê d¼wiêków, sprzê¿enia, zamazanie w niektórych momentach - wierz mi - tego na ¿ywo nie by³o. Lecz pozwolê siê nie zgodziæ z Twoj± opini± o niejako "zero-jedynkowej" grze Niko³aja. Wed³ug mnie, on wspaniale buduje nastrój w utworze, pewne napiêcie - jak w dobrym filmie - wci±ga nas sw± akcj± i nie mamy ochoty "prze³±czyæ na inny kana³"  Jest dobrym muzycznym "opowiadaczem" ( nie chcia³abym u¿yæ s³owa "gawêdziarz"), w jego grze mo¿na wys³yszeæ intonacjê ludzkiej mowy - to siê dziwi, to pyta, to szepcze, to rozpacza - wszystkie emocje  mo¿na tam znale¼æ. I dlatego tak dobrze mi siê go s³ucha, tak frapuj±ca jest ka¿da historia opowiedziana przez niego ( szczególnie w wiêkszych formach - pamiêtacie jego Fantazjê f-moll z Konkursu?)
Lecz - de gustibus, Bartku - jeste¶ fachowcem, widzisz, a raczej s³yszysz wiêcej, analizujesz na zupe³nie innym poziomie - i oczywi¶cie masz prawo do swojej opinii.
Ale cieszê siê, ¿e "ogólnie Ci siê podoba³o" 

A Beatce dziêkujê(my) za wszechstronn± pokoncertow± opiekê nad zb³±kanymi kolowymi pielgrzymami, którzy spó¼niwszy siê na powrotny autobus ( Kola znacznie przekroczy³ regulaminowy czas grania!) musieli na gwa³t szukaæ alternatywnego po³±czenia. Beata kompleksowo zajê³a siê szczê¶liwymi nieszczê¶nikami i dziêki niej nie zginêli¶my w d¿ungli, jak± jest stolica. 
A ¿e muzyka Niko³aja dzia³a znieczulaj±co- uzdrawiaj±co: to tylko siê cieszyæ i korzystaæ z ka¿dej okazji do pos³uchania tego uzdolnionego m³odzieñca 

Za niespe³na miesi±c - 7 kwietnia - Kola gra w Pradze.
To bêdzie specjalny koncert z jego udzia³em w wy¶mienitej sali, jak± jest Smetana Hall..Wystarczy wspomnieæ, ¿e gra³y tam takie s³awy jak Richter czy Gilels.
Zagra, uwaga...Koncert Mozarta nr 22,  KV 482
Pamiêtam jego 21 koncert Amadeusza z Sydney - bardzo mi siê podoba³ - choæ w kwestii Mozarta jestem wiêcej ni¿ laikiem.

Ale moja g³ówka ju¿ pracuje...Wiecie nad czym?
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #183 : Marzec 03, 2013, 21:50:44 »

Tak siê zastanawiam Kati nad tym co napisa³a¶.
Oczywi¶cie zdajê sobie sprawe,¿e nagranie dostêpne na YT jest amatorskie i oczywi¶cie trudno jest mieæ o to pretensje.
Ja niestety nie by³am w stanie wys³uchac go w ca³o¶ci choæ próbowa³am.
I tu moje w±tpliwo¶ci.Je¶li "trud" w jego wys³uchaniu by³ za du¿y (jak w moim wypadku) czy je¿eli jego wys³uchanie prowadzi³o do b³êdnych wniosków
(jak w wypadku Bartka) to mo¿e by³oby lepiej gdyby zosta³o tylko w archiwach jego autorki.
Rozumiem chêæ do archiwizacji wszystkich wystêpów Koli ale czasem lepiej za ma³o ni¿ za du¿o.
Bardzo lubiê Kolê ale Koli w tym nagraniu nie lubiê (bo go jest tam bardzo ma³o albo wcale.

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #184 : Marzec 03, 2013, 23:44:50 »

Dorciu i Ago

Opinie o koncercie K.H nie wydalem li tylko na podstawie tego marnego nagrania.
Moja wyobraznia siega troche dalej niz rzeczywiste slyszenie dzwiekow.
Jego fraze jestem sobie odtworzyc bez rozkoszowania sie pieknem tonu.
Wiem o tym, ze K.H dysponuje pelnym, aksamitnym tonem.
Fraza i dynamika, to elementy, ktore, w ocenie moga wystepowac bez jakosci dzwieku.
Kawalkady, to nie dzwiek, lecz dlugasna artykulacja.
K.H. dysponuje bardzo spojnym legato. Ten rodzaj artykulacji jest niezwykle trudny do osiagniecia dla pianistow.
Oprocz legata mamy rowniez setki innych odmian artykuuowania dzwieku. Tego brakuje K.H.
Falujace napiecie "robione" dynamika jest u K.H. zbyt powtarzalne, monotonne. Dlatego sluchajac jego gry trace przestrzen, trace 3D.

Zdecydowanie wole interpretacje innego pupilka naszych forumowiczek - Trifonova.
A tak po prawdzie najlepiej artykuuje dzwiek Kaufamann.

aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #185 : Marzec 04, 2013, 13:41:19 »

Jak s³ucham recenzentów radiowych zajmuj±cych siê profesjonalnie muzyk±, to Wam nie dorównuj±.
Szkoda, ¿e nie zostali¶cie dziennikarzami.

pozdrawiam          
               Marek
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #186 : Marzec 04, 2013, 15:05:07 »

Piêknie siê czyta, nieprawda¿? A w moim odczuciu szafarscy krytycy najwspanialej dzia³aj± w³a¶nie jako ca³o¶æ, relacjonuj±c jedno wydarzenie  - bogate prze¿ycia emocjonalne podparte eksperck± wiedza, entuzjazm ch³odzony dystansem, zderzenie wizji z pozycji ró¿nych "punktów s³yszenia", ró¿nych upodobañ, sympatii, do¶wiadczeñ - dostajemy fascynuj±c±, wielobarwn±, wielowymiarow± syntezê.

Kati, dziêki serdeczne za uznanie, a ja nie wyobra¿am sobie, abym mog³a wyraziæ swoje uczucia bardziej plastycznie i kolorowo:)
Ha - s³uchaæ Mozarta w Pradze, jest to prze¿ycie szczególne To Ci siê mo¿e udaæ - dojazd z Wroc³awia nie jest zbyt karko³omnym przedsiêwziêciem (przynajmniej kolej± - a przy odrobinie kombinacji - nawet niezbyt kosztownym:))
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #187 : Marzec 06, 2013, 11:25:17 »

Tak, Asiu, zdecydowanie! Praga, mo¿na ¶mia³o powiedzieæ jest o przys³owiowy "rzut beretem" od Wroc³awia, szczególnie je¶li skorzysta siê z autostrad.. Pra¾ský sen - czy¿by by³ w zasiêgu?

Aga, pójd¼my kiedy¶ razem na koncert Koli live ( tego na Tamce nie liczê). Zamiast mêczyæ siê s³uchaniem nagrañ, zaczerpnij ze ¼ród³a
Szansê mo¿esz mieæ ju¿ w sierpniu, kiedy Niko³aj zagra recital na festiwalu "Chopin i jego Europa"...I nie przyjmê wtedy wymówek, ¿e ¶nieg pada³, wiêc...

A wczoraj dotar³a radosna wie¶æ - bohater tego w±tku po wstêpnych przes³uchaniach zosta³ zakwalifikowany, jako jeden z 30 spo¶ród bodaj¿e ok.200 startuj±cych, do udzia³u w konkursie Van Cliburna! Na li¶cie wielu znajomych, ekipa mocna, bêdzie kogo pos³uchaæ. Bardzo siê ucieszy³am równie¿, gdy zobaczy³am w¶ród tych wybrañców naszego Marcina Koziaka!
Szykuj± siê wielkie emocje na prze³omie maja i czerwca!

http://www.cliburn.org/cliburn-competition/current-competitors/
Lawendynka
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 161

« Odpowiedz #188 : Marzec 06, 2013, 13:03:03 »

Marcin Koziak jest moim ulubieñcem, bêdê mocno trzyma³a za niego kciuki!

Czy bedzie mo¿na pos³uchaæ tego konkursu w jakiej¶ stacji radiowej?
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #189 : Marzec 06, 2013, 13:09:41 »

O widze ¿e jest Hyung-Min Suh pamiêtacie bardzo siê nam podoba³ w Dublinie.
Oby by³a transmisja nawet je¶li bêdzie w nocy.
Na koncert Koli na ChijE nie pójdê tylko w wypadku gro¼nej choroby Chichot

kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #190 : Marzec 07, 2013, 10:42:41 »

Lawendynko, s±dz±c po "oprawie" poprzednich edycji, mo¿na siê spodziewaæ nie tyle audio-relacji, ale transmisji na ¿ywo "w stereo i w kolorze"...Widzia³am te¿ na youtube nagrane wystêpy uczestników.
 Jedynym problemem mo¿e byc dla nas ró¿nica stref czasowych..
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #191 : Marzec 13, 2013, 15:49:38 »

Pra¾ský sen - czy¿by by³ w zasiêgu?

Vìøím, ¾e Pra¾ský sen se Vám splní! 

http://www.youtube.com/watch?v=K2hx73aps5Q

Amo la musica sopra tutte le arti
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #192 : Marzec 18, 2013, 11:23:00 »

Oby!  Na razie nic pewnego..
Dziêkujê Ci Kasiu, nasza forumijna poliglotko! 
I za prask± symfoniê Amadeusza...On i Praga - to by³ szczególny zwi±zek - mo¿na powiedzieæ: ukocha³ to miasto.."Meine Prager verstehen mich"...podobno tak mówi³.
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #193 : Maj 25, 2013, 20:32:08 »

Dzi¶ Nikolay zaczyna swoje zmagania za oceanem w konkursie Van Cliburna.
Jego wystêp jest przewidziany nad ranem naszego czasu (3:20 - 4:05), ale zaraz po transmisji na ¿ywo pod adresem: http://cliburn.org/landing.html , video ka¿dego uczestnika wêdruje do archiwum i mo¿na je sobie obejrzeæ w dogodnym czasie tutaj: http://www.cliburn.org/ondemand.html

A Kola w pierwszym etapie zagra: 

HAYDN       Sonata in D Major, Hob. XVI:33
CHOPIN      Étude in C Major, op. 10, no. 1
LISZT        Transcendental Étude No. 5: Feux follets
SCRIABIN    Étude in C-sharp Minor, op. 42, no. 5
RAVEL        Gaspard de la nuit

Repertuar znany z poprzednich konkursów, Ravel w ca³o¶ci - z koncertu- a wiêc nihil novi sub sole..Ale oczywi¶cie fakt bezpo¶redniej transmisji video w b. dobrej jako¶ci jest bardzo kusz±cy i dlatego jest to nie lada gratka, nawet je¶li pos³ucham tego po raz n-ty. No, mo¿e niekoniecznie o godzinie, która nie istnieje..Ale kto wie?
Trzymam kciuki..
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #194 : Maj 27, 2013, 09:46:43 »

Z konkursu Cliburna.

Hozjajnow jest mistrzem muskania klawiszy.
Z taka technika trudno grac muzyke klasyczna (Haydn, Mozart), gdyz brakuje artykulacji.
Ale....... tym razem H. zlamal moje kanony i przekonal mnie do swojego Haydna.
Zwlaszcza II cz byla zagrana b. pieknie.
Owszem w Haydnie byly tez punkty martwe (zachamowania pulsu, brak czytelnego wykonczenia fraz).
Wszystko niby OK, ale martwo. Bledy te byly jednak tak znikome, ze nie zniszczyly ogolnego wrazenia.
HAYDN byl swietny.

Z Chopinem H. rozprawil sie bezproblemowo (ponoc, to najtrudniejsza etiuda Chopina).

Liszt natomiast byl wspanialy, lekki. Gra Mikolaja przeszla wszelkie oczekiwania.
Arcytrudne pasaze, motywy przestaly istniec. Pozostala MUZYKA w czystej postaci.
Pomimo troche slabszego poczatku, moim zdaniem Liszt byl najlepszym punktem programu.

Skriabin - ciag dalszy kruszenia lodow. Wulkan emocji przedstawiony w bardzo naturalny sposob (bez tzw. "robienia muzyki").
Podobalo mi sie, chociaz cresc i forte mogly byc z wiekszym kopem.

Ravel - pole do popisu dla stylu "muskamklawisze". W tej muzyce Hozjajnow czuje sie najlepiej.
Muzyka piekna dla samotnych nostalgicznych kobiet o zlamanych sercach.
Ale nie tylko panie sa poruszone,.. ja tez..

Ogolnie mowiac, M.H zachwyca swoja naturalnoscia.
Stonowane kontrasty wplywaja na odbior muzyki Hozjajnowa jako blok zrobiony z monolitu.
Wydawaloby sie, ze taki sposob traktowania gry moze byc nudny. NIE w wykonaniu Hozjajnowa.
Jego muzykowanie tworzy OBRAZ i wprowadza w delikatny trans.....
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land neder-live kalinowatyper paktprzyjazni countrylife