Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Geniusas w Bydgoszczy :)  (Przeczytany 9395 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« : Marzec 26, 2011, 23:55:54 »

Lukas wyst±pi u nas 13. maja.  Chichot W programie Czajkowski: I Koncert fortepianowy b-moll i IV Symfonia f-moll op 36.
No i, rzecz jasna, bisy...  (mo¿e jakie¶ etiudki??)

¯eby tylko nie by³o tak, jak z Trifonovem... W koñcu to pi±tek trzynastego!  Chichot
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Marzec 27, 2011, 17:07:24 »

Asiu, I Koncert jest te¿ strasznie wymagaj±cy!!

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #2 : Marzec 31, 2011, 21:31:07 »

Pat, ten koncert ogromnie mi siê podoba i cieszê siê, ¿e bêdê mia³a okazjê us³yszeæ go w tak znakomitym wykonaniu Jednak kiedy zobaczy³am nazwisko Lukasa w programie, w pierwszej chwili pomy¶la³am sobie "¦wietnie, ja te¿ pos³ucham tego niezwyk³ego popisu, wszystkich chopinowskich etiud". Mo¿e Geniusas po brawurowym wystêpie w stolicy nie ma ochoty ju¿ a¿ tak siê wysilaæ w naszym miasteczku  W ka¿dym razie wspaniale, ¿e wyst±pi, i my¶lê, ¿e mo¿e nam zagraæ jak±¶ etiudê na bis, albo mo¿e który¶ z utworów, które prezentowa³ w Warszawie. FP trochê siê w moich oczach zrehabilitowa³a. Mo¿e by tak jeszcze zaprosili Bo¿anowa:)
Tym razem wybra³am sobie miejsce po prawej stronie, chocia¿ to Czajkowski i s±dzê, ¿e Lukas da radê przebiæ siê przez orkiestrê:)
Przy okazji kupi³am te¿ bilet na koncert Ewy Pob³ockiej pi±tego kwietnia - trochê z marszu zaraz po wyprawie na Ingolfa, ale nie mog³am sobie odmówiæ - 3 razy Mozart Chichot Divertimento KV205, Koncert F-dur KV459 i Koncert na dwa fortepiany Es-dur KV365 (tego chyba w ogóle nie przerabiali¶my, panie profesorze  Chichot). I Haydna Symfonia e-moll na deser. To bêdzie prawdziwa duchowa uczta
Okaza³o siê, ¿e z okazji systematycznego uczêszczania do filharmonii posiadam ju¿ jako klientka pewne przywileje:) Dosta³am bilety po obni¿onej cenie. Oto z kolei uroki miasta mniejszego od Warszawy Chichot 
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #3 : Kwiecieñ 01, 2011, 00:59:04 »

A jak wygl±da perspektywa wizyty Geniusza w Poznaniu?
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Kwiecieñ 01, 2011, 23:15:33 »

Nic o niej nie wiem, nie sprawdza³em.

3 razy Mozart - zazdroszczê takiego koncertu. ¦wietny wybór. Chichot  Koncert F-dur - pierwszy "Koronacyjny" jest lepszy ni¿ (bardziej chyba znany) drugi "Koronacyjny" KV 537. Koncert na 2 fortepiany - bardzo ciekawy i w moim (naszym) kochanym w±tku co¶ o nim napiszê.

Ja zawsze czyta³em co¶ o dzie³ach, które pó¼niej grane by³y na koncercie, ¿eby zwróciæ uwagê na ciekawe szczegó³y, fragmenty... Chichot

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #5 : Kwiecieñ 02, 2011, 15:48:44 »

3 razy Mozart - zazdroszczê takiego koncertu. ¦wietny wybór. Chichot  Koncert F-dur - pierwszy "Koronacyjny" jest lepszy ni¿ (bardziej chyba znany) drugi "Koronacyjny" KV 537. Koncert na 2 fortepiany - bardzo ciekawy i w moim (naszym) kochanym w±tku co¶ o nim napiszê.

Ja zawsze czyta³em co¶ o dzie³ach, które pó¼niej grane by³y na koncercie, ¿eby zwróciæ uwagê na ciekawe szczegó³y, fragmenty... Chichot
To bardzo dobra koncepcja! Wstêpne rozpoznanie terenu Z wielk± chêci± siê do niej zastosujê. A najchêtniej przeczytam to, co Ty bêdziesz mia³ o nich do powiedzenia. Zatem tak, proszê, opowiedz o nich na naszym kochanym w±tku - koniecznie do wtorkowego popo³udnia

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #6 : Kwiecieñ 02, 2011, 23:37:17 »

proszê, opowiedz o nich na naszym kochanym w±tku - koniecznie do wtorkowego popo³udnia
Chyba, ¿e do wtorku nie znajdziesz do¶æ czasu. Nikt nie potrafi tak jak Ty opowiedzieæ mi o Mozarcie, ale je¶li masz zbyt wiele zajêæ, mogê Twój opis przeczytaæ pó¼niej.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Kwiecieñ 02, 2011, 23:54:19 »

Zrobiê to, z wielk± rado¶ci±...  Chichot

sapphireeyed
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 20

« Odpowiedz #8 : Kwiecieñ 04, 2011, 11:44:36 »

Witam serdecznie!

Z wielka rado¶cia kupi³am 2 bilety na koncert Lukasa 13 maja i dos³ownie 2 godziny pó¼niej dowiedzia³am siê, ¿e musze byæ w tym czasie w innym miejscu. Rozpacz i ¿al.
Zwracam siê wiêc do Was drodzy forumowicze: czy kto¶ z Was chcia³by siê wybraæ do Filharmonii Pomorskiej i pos³uchaæ Czajkowskiego w wykonaniu Geniusasa?

Zainteresowanych prosze o kontakt telefoniczny, u³atwi to nam wymianê informacji: 602 537 159

pozdrawiam!

Szukam nowego wcielenia F. Chopina
sapphireeyed
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Kwiecieñ 08, 2011, 15:40:16 »

Nie wierzê, ¿e nikt nie chce siê wybraæ! Szkoda by jakiekolwiek miejsce pozosta³o puste.
Oczywi¶cie nie chcê ¿adnych pieniêdzy(!), za to bardzo sprawiæ komu¶ ta przyjemno¶æ, której ja nie mogê niestety do¶wiadczyæ. Bardzo chcê
Prze¿ycie bêdzie niepowtarzalne!
Je¿eli inne obowi±zki Was ograniczaj±, to mo¿e znajomy kogo¶, kto ju¿ ma bilety, chcia³by pojechaæ?

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #10 : Kwiecieñ 08, 2011, 20:57:04 »

Ja siê chcê wybraæ, ale ju¿ mam bilet Pójd¼ do kasy i popro¶ pani±, ¿eby Ci te bilety przyjê³a. Najlepiej mieæ paragon, bo wtedy nie ma ¿adnych problemów ze zwrotem biletów, ale pewnie nie masz, bo kupuj±c bilet na ogó³ nie my¶li siê o tym, ¿e mo¿e trzeba bêdzie go oddaæ:) W takim razie popro¶ pani± w kasie, ¿eby Ci je spróbowa³a jako¶ sprzedaæ. Ja tak zrobi³am jaki¶ czas temu. Jeszcze jest sporo czasu i na pewno siê uda.
sapphireeyed
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #11 : Kwiecieñ 09, 2011, 11:26:21 »

Bilety s± do odbioru w kasie (kupi³am je przez internet), a ja nawet gdybym bardzo chcia³a nie mam mo¿liwo¶ci pojawiæ sie w Bydgoszczy. Jestem pewna, ¿e kto¶ z Twoich znajomych chcia³by pos³uchaæ! Nie wierzê, ¿e wrêcz zmuszam.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #12 : Kwiecieñ 09, 2011, 17:21:47 »

Zasadniczo moi znajomi, którzy chcieliby pos³uchaæ, s± tutaj Chichot Da³oby siê jako¶ za³atwiæ, ¿ebym mog³a odebraæ za Ciebie te bilety? Spróbowa³abym wtedy sama przeprowadziæ tê operacjê ze sprzeda¿±.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #13 : Kwiecieñ 09, 2011, 17:30:14 »

Mogê jeszcze zapytaæ kilka osób, które ewentualnie mo¿na by by³o podejrzewaæ o ekstrawaganck± chêæ pój¶cia na koncert klasyki Mo¿e siê znajdzie kto¶ chêtny.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #14 : Maj 22, 2011, 22:55:56 »

Geniuszas ma coraz silniejsz± pozycjê na li¶cie moich ulubionych pianistów:)
Przy okazji muszê stwierdziæ, ¿e je¶li chodzi o wej¶ciówki, nasza Filharmonia zachowuje siê bardzo przyzwoicie. O ma³y w³os nie spó¼ni³am siê na koncert - wpad³am na salê w ostatniej chwili, i moje miejsce by³o ju¿ zajête Na szczê¶cie zosta³y jeszcze dwa wolne fotele i nie musia³am mieæ wyrzutów sumienia, ¿e pozbawiam mi³o¶niczkê muzyki komfortowych warunków odbioru.

Pierwszy koncert Czajkowskiego jaki jest, ka¿dy s³yszy:)) Jednak chyba pierwszy raz przysz³o mi go s³uchaæ na ¿ywo w tak dobrym, wrêcz porywaj±cym wykonaniu. Lukas gra³ z uczuciem i pasj±,  s³ychaæ by³o, ¿e to jest "jego" muzyka, pewnie bardziej jeszcze, ni¿ kiedy gra³ Chopina. W finale pierwszy raz chyba widzia³am naszego Geniusza a¿ tak zatopionego w graniu, ko³ysz±cego siê w takt orkiestry zupe³nie jak Ingolf  w emolu:), przebiegaj±cego pasa¿e z rozchylonymi ustami,  rozmarzon± twarz±... i brawa by³y równie gor±ce jak ów koncert i wywo³ano go jeszcze dwa razy do bisów, i ¿al by³o, ¿e na wiêcej nie da³ siê ju¿ namówiæ. Walca na bis gra ju¿ najwyra¼niej w sta³ym repertuarze:). Natomiast nie rozpozna³am tego, co zagra³ potem, i nikt, kogo zaczepia³am w czasie przerwy nie umia³ mi tego powiedzieæ, a szkoda, bo cokolwiek to by³o, wycisnê³o mi ³zy z oczu:) Mo¿e jeszcze siê tego dowiem.

Po przerwie znik³ fortepian i pozostali¶my sam na sam z orkiestr± i dyrygentem. Czyli równie jasn±, je¶li nie jeszcze ja¶niejsz± gwiazd± tego wieczoru:) Bowiem Geniuszas przywióz³ ze sob± swojego dyrygenta, i  to nie byle jakiego. Za pulpitem stan±³ Juozas Domarkas - pierwszy maestro Litwy:) I chyba najstarszy:) Siwy, niewysoki, przypominaj±cy Bilba Bagginsa:) - podczas koncertu nie by³o go widaæ zza fortepianu:) Jednak by³o s³ychaæ orkiestrê:) I ju¿ wtedy, choæ najbardziej zwraca³o siê uwagê na pianistê, by³o s³ychaæ, ¿e co¶ siê z t± orkiestr± sta³o:)

A potem, po przerwie, Domarkas pozosta³ sam na sam z nami i orkiestr±, by zagraæ IV symfoniê f-moll. I mo¿na by³o obserwowaæ mistrza przy pracy. I to, co on uczyni³ z nasz± orkiestr±, co z niej wykrzesa³. Có¿ - siedzia³am sobie w filharmonii w Bydgoszczy, a my¶lê, ¿e równie dobrze mog³am zasiadaæ w najlepszej koncertowej sali w Pary¿u czy Berlinie:) Ta symfonia spad³a na nas jak z³oty deszcz, okry³a nas d¼wiêkami i porwa³a ze sob± do tej magicznej krainy, po której idzie siê ¶cie¿kami tonów:). Nie by³o w niej nic niedoskona³ego, nic, do czego mo¿na by by³o zg³aszaæ uwagi. By³a po prostu perfekcyjna w tonacji, w nastroju. I pierwsza czê¶æ, owo "niezwyciê¿one fatum ci±¿±ce nad cz³owiekiem, nie pozwalaj±ce mu cieszyæ siê szczê¶ciem". I druga - "faza têsknoty, owo melancholijne uczucie, które ogarnia ciê wieczorem, gdy siedzisz sam" i trzecia, owe "chaotyczne obrazy, które pojawiaj± siê w g³owie, kiedy zasypiasz". I wreszcie fina³, bujny, radosny, jednak z tym samym powracaj±cym motywem nieub³aganego losu... I ten niedu¿y, siwy pan stoj±cy na scenie zda³ siê potê¿ny niczym wielki mag, dzier¿±cy w rêku ró¿d¿kê rzucaj±c± czar muzyki:) S³uchali¶my zachwyceni i d³ugo, d³ugo nie milk³y brawa. To by³ chyba jeden z najlepszych koncertów w FP w tym sezonie. Pozostanie na d³ugo w mojej pamiêci.
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper twistedgamers black-for thepunisher mini-land