Przegapi³am ¶wiatowy dzieñ poezji:)
Przypada on na 21. marca - dzieñ wiosny, budzenia siê do ¿ycia.
G³ówne uroczysto¶ci z tej okazji odbywaj± siê we Francji, a szczególnie w Pary¿u, gdzie od lat pielêgnowana jest tradycja festiwali poetyckich. Dzieñ Poezji ¶wiêtuje siê tak¿e w wielu innych krajach. Ostatnio ¶wiêto dotar³o równie¿ do Polski.
Potrzeba refleksyjnego i wra¿liwego spojrzenia na ¶wiat towarzyszy ludziom od pocz±tku dziejów. Poezja powstawa³a zawsze, w ka¿dych czasach i w niemal ka¿dej spo³eczno¶ci. Od greckich aojdów czasów Homera, rzymskich pisarzy i filozofów, jak Horacy, Owidiusz, Wergiliusz, poprzez skandynawskich skaldów, prowansalskich minstreli, przez wieki a¿ do wspó³czesnych nam mistrzów s³owa. Poezja jest pozornie niedostrzegaln±, lecz istotn± stron± naszego ¿ycia. Niesie ono chwile, w których wra¿liwy cz³owiek musi siê zderzyæ z rzeczywisto¶ci±, zachwyciæ, zasmuciæ, lub oburzyæ, a przede wszystkim - zatrzymaæ i zamy¶liæ nad chwil±, która zosta³a zamkniêta w klatce s³ów. Ka¿dy poeta nosi w sobie wizje, obrazy, które oprawia w s³owa. Tadeusz Ró¿ewicz napisa³: „Prawdziw± ojczyzn± poety jest jego jêzyk, bowiem poeta nosi swój ¶wiat ze sob±”.
Poezja jako twór ulotny i ma³o "ekonomiczny" nie ma ³atwego ¿ycia we wspó³czesnym pospiesznym, bardzo konkretnym, czêsto materialistycznie zorientowanym ¶wiecie. Dobrze, ¿e ma swoje ¶wiêto:)
"Bêd± te s³owa jak taneczny krok!
Bêd± - jak z³ota do Stolicy droga!
- Poezja - to jest to, proszê panów, skok,
Skok barbarzyñcy, który poczu³ Boga!"
http://jêzyk-polski.pl/wiersze-teksty/30-dwudziestolecie/2064-poezja-tuwim
Tuwim
Poezja
A poetom ¿yj±cym i przysz³ym
zapisujê mój kaflowy piec,
w nim spalone my¶li i pomys³y,
czyli ró¿ne gry niewarte ¶wiec,
nadto ksiê¿yc, pe³ny mój ka³amarz,