Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 20   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Chopin i jego Europa 16 sierpnia – 3 wrzeÂśnia 2011  (Przeczytany 92698 razy)
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #60 : Sierpień 21, 2011, 09:51:53 »

Kochani, dziÂś WIELKI DZIEÑ!!!  Za kilka godzin po pierwsze!: spotkam siĂŞ z AgnieszkÂą (po raz pierwszy) i BeatkÂą, a wieczorem. PosÂłuchamy na Âżywo DaniiÂła i jego Pierwszego konceru Czajkowskiego!!!! JuÂż pÂłonĂŞ!!!

PadÂł mi laptop, wiĂŞc jestem trochĂŞ do tyÂłu ze Âśledzeniem forum
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #61 : Sierpień 21, 2011, 11:25:32 »

Te¿ siê cieszê na dzisiejszy koncert. Podobno wczoraj Rosjanie publicznoœÌ og³uszyli.
Mam nadziejĂŞ, Âże dziÂś nie wypÂłoszÂą Beatki (te trÂąby w IV Symfonii).MoÂże weÂź zatyczki Chichot

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #62 : Sierpień 21, 2011, 11:56:27 »

No, dziewczyny! Prosze , miejscie wspaniaÂły wieczĂłr i czekamy na relacje

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #63 : Sierpień 21, 2011, 12:29:27 »

Jeszcze jestem trochê pod wra¿eniem wczorajszego Liszta na ¿ywo, s³uchaliœcie tak¿e? Ja sobie zrobi³am ucztê, tylko ciemnoœÌ ja i muzyka transmitowana, co prawda radio z³oœliwie szumia³o i nijak nie da³o siê ustawiÌ, ale i tak by³o cudnie. W³aœciwie by³y to trzy poematy symfoniczne, bo drugi koncert Liszta to bardziej poemat symfoniczny z udzia³em fortepianu ni¿ koncert, trwa³ jakieœ 20 minut (w odró¿nieniu od koncertu pierwszego, który trwa³ 16 minut, choÌ powstawa³ na przestrzeni 26 lat ). Jest taki jeden moment w tym 16 minutowcu, ¿e dech zapiera Szok Dwa bisy by³y œmieszne, radosne, fajny cz³owiek musi byÌ z tego Matsueva.

Tak sobie pomyÂślaÂłam, ile miaÂłabym sÂłuchania, gdyby do wszystkich poematĂłw symfonicznych "dograĂŚ" partiĂŞ fortepianu...
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #64 : Sierpień 21, 2011, 12:35:56 »

No, dziewczyny! Prosze , miejscie wspaniaÂły wieczĂłr i czekamy na relacje

Januszu, daleko nie masz, zapewne bêd¹ wejœciówki, mo¿e siê skusisz i tak¿e do³¹czysz?
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #65 : Sierpień 21, 2011, 12:39:15 »

mam dziÂś, niestety, inne zajÂątka... Z politowaniem
Ale skoro bĂŞdzie tam taka silna szafaerska ekipa - to prawie jakbym byÂł razem z Wami Buziak

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #66 : Sierpień 21, 2011, 14:34:04 »

Tak, Beatko, sÂłuchaÂłam wczorajszego koncertu "na Âżywo", kursujÂąc poÂśrĂłd sobotniego obrzÂądku pomiĂŞdzy kuchniÂą a salonem... Dlatego u mnie byÂło prawdziwe stereo, a moÂże i kwadrofonia gdyÂż miaÂłam w³¹czonÂą i wie¿ê , i wiekowe radyjo w kuchni...Przyznam , Âże pierwszÂą czêœÌ koncertu nie byÂłam w stanie wysÂłuchaĂŚ w naleÂżytym skupieniu, ale wiem jedno...Liszt jest na razie dla mnie tabula rasa, czystÂą kartÂą ktĂłra powoli napeÂłnia siĂŞ moimi pierwszymi imresjami...Nie jest mi Âłatwo zachwyciĂŚ siĂŞ Lisztem...Niby romantyk, a tak ró¿ny od Chopina...Dla mnie jego muzyka ma jakiÂś mroczny odcieĂą, nie jest Âłatwo mi jej sÂłuchaĂŚ....DuÂżo w jego kompozycjach wirtuozostwa, przeró¿nych pianistycznych sztuczek, ktĂłrymi sam lubiÂł sie popisywac...Lecz na razie, z tego co usÂłyszaÂłam w Dusznikach i wczoraj, wiem Âże potrzebuje jeszcze czasu aby rozsmakowaĂŚ sie w jego dzieÂłach...A moÂże nie trafiÂłam dotÂąd na wykonawcĂŞ, ktĂłry swojÂą interpretacjÂą dotarÂł do mnie i znalazÂł klucz do przyswojenia tej ,jak na razie ,
trudnej dla mnie muzyki...ChociaÂż musze stwierdziĂŚ, Âże wÂłaÂśnie DaniÂł tydzieĂą temu, wykonaniem transkrypcji pieÂśni Schuberta, coÂś jednak poruszyÂł...Lecz zdajĂŞ sobie rĂłwnieÂż sprawĂŞ ,Âże transkrypcje nie sÂą do koĂąca autorskimi dzieÂłami Liszta...
   Pierwsza czĂŞÂśc koncertu to nie byÂło to, co by mi kazaÂło rzuciĂŚ mopa, Âściery i si¹œÌ jak zahipnotyzowana...CiĂŞÂżkie to jakieÂś byÂło, smutne (poemat symfoniczny ), zresztÂą pani komentatorka z DwĂłjki, we wprowadzeniu zaznaczyÂła funeralny charakter tego utworu...I koncert Es-dur...do rozsmakowania...na pierwszy, a wÂłasciwie drugi "sÂłuch" ( mam ten koncert na pÂłycie, nawet raz go przesÂłuchaÂłam) wci¹¿ nie mogĂŞ siĂŞ do niego  przekonaĂŚ. No, moÂże z maÂłymi wyjÂątkami w niektĂłrych 
fragmentach....A orkiestra...Oj, jak ona mocaaaarnie  graÂła...RzeczywiÂście mogÂła ogÂłuszyĂŚ sÂłuchaczy...My,radiomelomani, mamy tĂŞ wyÂższoœÌ nad zgromadzonymi w filharmonii, Âże moÂżemy sami sterowaĂŚ sobie gÂłoÂśnoÂściÂą ;-))
   DrugÂą czêœÌ mogÂłam "wchÂłon¹Ì" w  wiĂŞkszym skupieniu, walczÂąc z potĂŞÂżnÂą gĂłrÂą prasowania... Ale ta, jakÂże monotonna czynnoÂśc, pozwoliÂła mi wejÂśc znacznie Âłatwiej w Âświaty Liszta niÂż jeszcze przed przerwÂą... Poemat symfoniczny "Orfeusz" to jest to, do czego jednak chciaÂłabym wrĂłcic jeszcze raz...Liryczne i delikatne...II koncert teÂż zdecydowanie lepszy niÂż pierwszy...Nawet nie zauwaÂżyÂłam, Âże oto juÂż koniec....To znaczy, Âże mnie wciÂągnĂŞÂło...I dobrze...To znaczy, Âże Liszt ma wiele twarzy i kaÂżdy moÂże sobie wybraĂŚ to, co mu najbardziej odpowiada.
   Burnyje apÂładismienty kazaÂły Matsuevovi rozdawac "cukierki" chyba 3 razy (Beatko?). ByÂło dowcipnie, lekko ,z humorem, taka popisĂłwka...SzczegĂłlnie w jego autorskiej wersji fragmentu z "Peer Gynta"....Oj, zasuwaÂł ci on z brawurÂą...A w ogĂłle ciekawy to fakt, Âże zarĂłwno Pletnev (dyrygent) jak i Matsuev (pianista) sÂą zwyciĂŞzcami konkursu Czajkowskiego...No, a dziÂś kolejny zwyciĂŞzca Czajka : Beatkowy DaniÂłek...Oj, to bĂŞdzie uczta...

KoĂączĂŞ juÂż... Niewiele moÂże moje pisanie wniosÂło jeÂśli chodzi o meritum sprawy, to takie na gorÂąco spisane wraÂżenia z radiowej transmisji...Zbieram manatki  i... uwaga....jadĂŞ do Antonina reprezentowaĂŚ jednoosobowo Kuriera...DziÂś recital PawÂła Wakarecego w ramach Letniego Festiwalu Muzycznego...BĂŞdzie graÂł Poloneza-fantazjĂŞ, 4 mazurki z op.24, sonatĂŞ b-moll...Ciekawa jestem jak p. PaweÂł rozwin¹³ sie od konkursu, posÂłuchac  na Zywo jego Chopina...A i Liszt dzisiaj bĂŞdzie: Etiuda transcendentalna "Harmonie wieczoru", Sonet Petrarki nr 104 oraz tryptyk "Wenecja i Neapol" ze zbioru "Lata Pielgrzymstwa"...Aparat oczywiÂście rĂłwnieÂż jedzie ze mnÂą...A wiĂŞc, w drogĂŞ....
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #67 : Sierpień 21, 2011, 18:35:03 »

EwuÂś, ÂżyczĂŞ Ci niezapomnianych wraÂżeĂą wszech-zmysÂłowych
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #68 : Sierpień 21, 2011, 19:59:53 »

...Zbieram manatki  i... uwaga....jadĂŞ do Antonina reprezentowaĂŚ jednoosobowo Kuriera...DziÂś recital PawÂła Wakarecego w ramach Letniego Festiwalu Muzycznego...BĂŞdzie graÂł Poloneza-fantazjĂŞ, 4 mazurki z op.24, sonatĂŞ b-moll...Ciekawa jestem jak p. PaweÂł rozwin¹³ sie od konkursu, posÂłuchac  na Zywo jego Chopina...A i Liszt dzisiaj bĂŞdzie: Etiuda transcendentalna "Harmonie wieczoru", Sonet Petrarki nr 104 oraz tryptyk "Wenecja i Neapol" ze zbioru "Lata Pielgrzymstwa"...Aparat oczywiÂście rĂłwnieÂż jedzie ze mnÂą...A wiĂŞc, w drogĂŞ....
Wprawdzie nie jestem Beatka, ale dziĂŞki za opis TwĂłj - gospodyni domowej sÂłuchajacej spod Âżelazka symfonikĂŞ Liszta (no dobra - koncerty). DaÂłaÂś Dorotko prawdĂŞ przekazu dla potomnoÂści i historii, jak to muzyka, dziÂś, przenosi siĂŞ z sal koncertowych pod wspĂłlczesne srtrzechy.

A z Antoniona, oczywiscie, prosimy o relacje i zdjÂątka do naszej stronki pod FB

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #69 : Sierpień 21, 2011, 23:50:45 »

Cudowny, niezapomniany wieczĂłr.
SpotkaÂłyÂśmy siĂŞ we trzy troszkĂŞ wczeÂśniej, pogadaÂłyÂśmy przy butelkach eau de minerale. Wspaniale byÂło
poznaÌ przemi³¹ Ewê nareszcie w realu i ruszy³yœmy na koncert. Przed filharmoni¹ zbity t³um, salony Warszawy
i mnĂłstwo zagranicznych goÂści.
Dani³³ I Koncert zagra³ wspaniale, choÌ by³y momenty gdy potê¿nie brzmi¹ca orkiestra trochê partiê
fortepianu przygÂłuszaÂła. Po koncercie pan Haluch powiedziaÂł nam, co usÂłyszaÂł od DaniÂła,Âże w Czajkowskim zawsze siĂŞ tak zdarza.
Mo¿e dlatego mnie najbardziej podoba³a siê czêœÌ druga, ale s³ysza³am Dani³a pierwszy raz na ¿ywo i by³am zachwycona.
Bisy niestety tylko dwa: pierwszy Grand Valse Brillante i drugi, ktĂłrego nikt z nas nie rozpoznaÂł, ale po krĂłtkiej dyskusji
doszliÂśmy do wniosku, Âże chyba byÂł to Schumann. Owacja na stojÂąco oczywiÂście.
Po swoim koncercie Dani³³ wszed³ na widowniê aby pos³uchaÌ Symfonii, usiad³ obok pana Halucha, parê rzêdów przed nami.
TakÂże miaÂłam widok na orkiestrĂŞ, poprzez gÂłowĂŞ pianisty.

IV SymfoniĂŞ znam bardzo sÂłabo, wiĂŞc tak specjalnie nic nie umiem powiedzieĂŚ, oprĂłcz tego, Âże bardzo mi siĂŞ i
Pletniev i orkiestra podobali.
Dyrygent jeszcze podbiÂł serca publicznoÂści bisem, ktĂłrym byÂł polonez OgiĂąskiego "PoÂżegnanie ojczyzny"
MoÂżecie sobie wyobraziĂŚ te oklaski i oczywiÂście znowu "standing ovation"
I jeszcze trochĂŞ ciekawostek poza koncertowych.
Dla mnie najwaÂżniejsze oczywiÂście byÂło poznanie Ewuni, ale takÂże poznanie pana Halucha(co za miÂły, bezpoÂśredni czÂłowiek).
PoznaÂłyÂśmy takÂże jego towarzyszkĂŞ, wielkÂą wielbicielkĂŞ RafaÂła Blechacza, ktĂłra jeÂżdzi na jego koncerty po caÂłej
Europie.
I jeszcze (last but not least) sÂąsiadkÂą Beatki byÂła Pani, ktĂłra czyta nasze forum i jÂą poznaÂła.
Nasz Kurier wylansowaÂł multimedialnÂą gwiazdĂŞ
Dobranoc choĂŚ dziÂś chyba nie prĂŞdko zasnĂŞ.

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #70 : Sierpień 22, 2011, 00:45:19 »

Marudzi³am, ¿e mamy bilety na balkonie, ale przesta³am, kiedy po przerwie 4 rzêdy przede mn¹ zasiad³ Daniil Trifonov we w³asnej spoconej i radosnej postaci Koncert Czajkowskiego wykonywa³ Daniil pierwszy raz od konkursu moskiewskiego, zatem drugi raz w ¿yciu z orkiestr¹. Nie jest to rzecz idealnie dla niego stworzona, za ma³o mi by³o Trifonova, a za du¿o orkiestry. Nie by³o wielu chwil, kiedy sobie mo¿na by³o Daniila pos³uchaÌ, brylowa³a orkiestra, czêsto gêsto graj¹c równo z fortepianem, a czêsto go zag³uszaj¹c. Mia³am wra¿enie, ¿e od pierwszych dŸwiêków doœÌ mocno pogoni³ orkiestrê, a ona nie mog³a siê tak od razu dostosowaÌ i wisia³a ciut z ty³u. Wiêc mo¿e niech sobie Danny Boy ten koncert w repertuarze odpuœci, bo my chcemy 100% cukru w cukrze.

Symfoniê Czajkowskiego bym lekko przedrzema³a najchêtniej, wszak fortepian zjecha³ by³ ze sceny, ale Czwarta nie da³a siê przedrzemaÌ. Raz, ¿e te tr¹by, a dwa, to ¿e mi siê strasznie spodoba³a, zw³aszcza od momentu, kiedy muzyka zaczê³a skakaÌ jak zaj¹c po strunach bez smyczków. I potem ju¿ by³o piêkniej i piêkniej, a¿ do koùca. Pletnev dyrygowa³ znowu, zdaje siê, bez partytury, podobnie jak wczoraj w trzech pierwszych utworach. Na bis Ogiùskiego publicznoœÌ zareagowa³a rozbawionym œmiechem za którym posz³y chwilê póŸniej spontaniczne oklaski, doœÌ g³oœne i doœÌ d³ugie jak na rozpoczête w trakcie wykonywania utworu.

Jak Agnieszka napisa³a, obok mnie siedzia³a Pani Joanna, która mnie jakoœ pozna³a Co?, zagl¹da tu do nas na forum, ale loguje siê jako goœÌ. Te¿ jest wielk¹ fank¹ Daniila, by³a nie tylko w Dusznikach, ale nawet w Petersburgu i na dodatek wybiera siê do Baku. Pani Joanno, bardzo proszê, wystarczy siê zalogowaÌ, mo¿e choÌ parê s³ów o tym jak by³o w Petersburgu na koncercie Trifonova? A z Baku to ju¿ koniecznie poprosimy.

Zaprosi³am do naszego grona tak¿e Pani¹ Ma³gosiê z Torunia, która po Europie podró¿uje za swoim ulubieùcem Rafa³em Blechaczem, ale tak¿e bardzo lubi Daniila. Pani Ma³gosiu, mam nadziejê, ¿e do przeczytania wkrótce!

Niby nic takiego, kolejny koncert w filharmonii, ale w jakim doborowym towarzystwie, w jakiej sympatycznej atmosferze. WiĂŞc ja znowu lekka jak piĂłrko nie chodzĂŞ ale unoszĂŞ siĂŞ kilka centymetrĂłw nad ziemiÂą i uÂśmiech nie schodzi z twarzy.

A Ewa w³aœnie w tej chwili wsiad³a (dopiero!) do autokaru i szczêœliwie pod¹¿a do domku.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2011, 00:50:53 wysłane przez xbw » Zapisane
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #71 : Sierpień 22, 2011, 08:01:02 »

...skoro bĂŞdzie tam taka silna szafaerska ekipa - to prawie jakbym byÂł razem z Wami Buziak
I dziĂŞki Waszym relacjom - byÂłem 

Tereniu i Beatko - dziĂŞkujĂŞ za Wasze spisane wraÂżenia. CieszĂŞ siĂŞ, ze krÂąg naszej szafarskiej rodzinki stale poszerza siĂŞ o nowych sympatykow :-) i sympatyczne znajomoÂści...

suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #72 : Sierpień 22, 2011, 08:45:37 »

Beatko!!! wow. UnosiÂłaÂś siĂŞ nad ziemiÂą pomimo dziaÂłania prawa powszechnego ci¹¿enia. A wiĂŞc tzw. lewitacja. NajtĂŞÂższe umysÂły tego Âświata gÂłowiÂą siĂŞ nad tym fenomenem, a Ty to zrobiÂłaÂś. No nie wiem czy przy okazji wraÂżeĂą artystycznych nie odkryÂłaÂś nowego prawa fizyki  . A tak na powaÂżne to Âświetnie, Âże rozszerzasz naszÂą gromadkĂŞ o nowych fantastycznych ludzi

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #73 : Sierpień 22, 2011, 08:53:43 »

Dziekuje nocnym Markom za recenzje z koncertu Czajkowskiego.
Wyglada na to, ze koncert byl typu "proletariusze wszyskich krajow laczcie sie"....

A teraz na serio:
Przewidywalem, ze Czajkowski Danilowi nie siadzie.
I dobrze.
Danil jest pianista delikatnym, ktory okazjonalnie potrafi przypieprzyc, a w Czajkowskim trzeba dowalac bardzo glosno caly czas.
Koncert Czajkowskiego nie wymaga wielowarstwowego odczuwania struktury.
Jedna warstwa (ale za to jaka!!) jest odczytywana dobrze przez jednozwojowcow, prostolinijnych, mocnych (na swoj rodzaj wspanialych) np. Gawrilow czy Bunin.

Dziewczyny, kilkakrotnie wspominacie o panu Haluchu. Kto to taki?
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #74 : Sierpień 22, 2011, 09:40:11 »

Dla niektĂłrych! Chichot postaĂŚ legendarna, a tak naprawdĂŞ przesympatyczny impresario m. in. DaniÂła. Podobno w przerwie czekali na nas (z DaniÂłem) za kulisami, a my trÂąbki jerychoĂąskie nie miaÂłyÂśmy ÂśmiaÂłoÂści!

Koncert naprawdê mocarstwowy, momentami og³uszaj¹cy! (Ju¿ nigdy nie zarzucê mojemu potomkowi, ¿e s³ucha muzyki zbyt g³oœno!) Mo¿e dlatego, ¿e siedzia³am w niszy pod balkonem i w 4 rzêdzie. Faktycznie, Trifiego momentami zag³usza³a orkiestra, ja jednak zrzuci³am to na karb niezbyt szczêœliwego miejsca. Nie mniej, jak zwykle, wygrana ka¿da nutka powali³a mnie z nóg. (Poza Trifim, uwielbiam I koncert!) Zafascynowa³ mnie równie¿ sposób prowadzenia orkiestry przerz Pletnewa. WidaÌ, ¿e robi to z ogromn¹ mi³oœci¹ do muzyki i dyrygentury. Oczywiœcie nie znam siê na technicznej stronie muzyki, ale interpretacja obu granych dzie³ powali³a mnie na kolana zupe³nie i nawet to, ¿e w domu by³am dopiero wpó³ do trzeciej nie jest ¿adnym poœwiêceniem, jeœli wczeœniej dostaje siê w prezencie tyle piêkna i wznios³ych prze¿yÌ.
Zadziwi³a mnie Beatka, która zadzwoni³a o 2:30 z informacj¹, ¿e fruwa po domu, zamiast spaÌ Co? Chichot, ja jednak, prawdê mówi¹c, równie¿ d³ugo nie mog³¹m zasn¹Ì.
Za to dzisiaj.... Niezdecydowany

Aha, DwĂłjka serwuje nam kolejnÂą dawkĂŞ przyjemnoÂści!
13.00 – 14.30 – XIV MiĂŞdzynarodowy Konkurs im. Piotra Czajkowskiego Moskwa 2011 – komentuje Aleksander Laskowski

I jeszcze: DaniÂła moÂżna posÂłuchaĂŚ w doskonaÂłej jakoÂści: http://classical-music-online.net/en/performer/2713
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2011, 09:50:15 wysłane przez ewa578 » Zapisane
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper countrylife mini-land thepunisher paktprzyjazni