Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 20   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Chopin i jego Europa 16 sierpnia – 3 wrze¶nia 2011  (Przeczytany 87448 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #120 : Sierpieñ 24, 2011, 22:59:49 »

...no i mazurek a-moll. Sliczniutki.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #121 : Sierpieñ 24, 2011, 23:25:58 »

I niech kto powie, ze mazurki by³y niestylowe

Niestylowe.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #122 : Sierpieñ 25, 2011, 06:56:13 »

Niestylowe.
"strzy¿ono, golono"

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #123 : Sierpieñ 25, 2011, 09:35:24 »

"strzy¿ono, golono"
Ha,ha,ha....
Moim skromnym zdaniem by³o piêknie, zw³aszcza w czê¶ci drugiej Lisztowskiej!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #124 : Sierpieñ 25, 2011, 09:41:26 »

Dusznicki koncert Awdiejewej i wiele znakomitych po nim recenzji, jak siê okaza³o, nie przekona³ nieprzekonanych, nie wyciszy³ chóru sêpów, nie doda³ wiary malkontentom. Wiêcej: sprowokowa³ do kolejnych sceptycznych wypowiedzi i deklaracji. Wczorajszy recital Julianny nale¿a³ do tych, po których moja zbrukana takim przejawem chmurnego ponuractwa dusza piêknieje. To by³ bowiem kolejny, bardzo dobry wystêp pianistki.

Program obu recitali by³ w zasadzie jednakowy. Z tym wiêksz± ciekawo¶ci± zasiad³em przed g³o¶nikiem radia, bo oto nadarza siê niecodzienna okazja przyrównaæ doznania z Sali i za po¶rednictwem mediów. Gdybym jedn± sentencj± próbowa³ spointowaæ moje do¶wiadczenie – napisa³bym: kryszta³ pozostaje kryszta³em bez wzglêdu na kolor padaj±cego ¶wiat³a. Czy to bowiem fluidy Sali, czy drgaj±ca membrana g³o¶nika – efekt jaki malowa³ siê w przekazie – by³ identyczny: piêkne frazy, cyzelowanie szczegó³ów, wielka kultura i wra¿liwo¶æ na nieforsowanie dynamiki, precyzja i znakomita artykulacja. Pisz±c o piêknych frazach mam na my¶li nokturny i mazurki, szczególnie mazurki, które pod palcami Julianny z tak dobrze znanych ka¿demu utworów – przeistacza³y siê w rozpoetyzowane, ale jednocze¶nie dziarskie tañce, gdy trzeba by³o - z przytupem, ze zwad±, ale i z zadum±. A wszystko to pod jedn± przewodni± my¶l±, artystyczn± koncepcj±, konsekwencj±. Je¶li za¶ wspominam o cyzelowaniu szczegó³ów (i wy³aniania kontrapunktów) – to w partyturze scherza h-moll, szczególnie w jego czê¶ci wolnej osi±gnê³a wierzcho³ki Himalajów.

Porównuj±c doznania Sali i mojego domowego radia – dostrzegam pewne i obiektywne ró¿nice. Utwory zamaszyste, mistrzowskie ale i te najbardziej intymne, filozoficzne oprócz walorów stricte muzycznych – nios± przekaz tak¿e wizualny: podkre¶laj± wirtuozeriê pianisty (transkrypcja lisztowska Tannhausea), prowokuj± – w ¶lad za interpretacj± i wizualnym skupieniem pianisty - transcendentalne skupienie s³uchacza (gondola, utwór atonalny). Tego typu doznañ, obiektywnie przyznam, w drugiej czê¶ci recitalu – nieco mi zabrak³o. Ale, jako rzek³em, nie za spraw± pianistki, a techniki i technologii trnsmisji recitalu. (W moim przypadku - do¶æ pó¼na godzina koncertu: ok. 23 - równie¿ nie pomaga³a mi w percepcji).

To, ze by³ to kolejny dobry recital nie chcia³bym tu nikogo przekonywaæ. Wierzê, ¿e kazdy w swoim zaciszu mysli i serca - przekona³ siê sam. Mam nadzieje, ze dotychczasowi malkontenci w swoich arbitralnych os±dach stan± siê bardziej welwetowi. Ju¿ sam fakt, ze sceptyczna wobec Awdiejewej jedna z naszych umi³owanych kole¿anek (bu¼ka dla Beatki) zechcia³a z nami go wys³uchaæ do koñca – to potwierdzenie i otucha.
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 25, 2011, 10:38:25 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #125 : Sierpieñ 25, 2011, 10:27:27 »

Beatko, ogromnie jestem ciekawa Twojej opinii o wczorajszym recitalu.

Mi niestety zabrak³o fluidów fruwaj±cych po sali dusznickiego dworku, ale i tak scherzo przyprawi³o mnie o dreszcze (tym razem jednak bez ³ez), a ponure, g³êbokie utwory Lista przenios³y mnie w inny ¶wiat.
Po namy¶le, krystalizuje mi siê nieodparte wra¿enie, ¿e Julianny najlepiej s³uchaæ na ¿ywo - wokó³ jej osoby powstaje jaka¶ niesamowita atmosfera, której fale eteru niestety nie przenosz±.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #126 : Sierpieñ 25, 2011, 10:39:48 »

Chcialbym uslyszec, co to znaczy mazurek grany stylowo.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #127 : Sierpieñ 25, 2011, 10:42:11 »

Ze az chce sie tanczayc.....?
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #128 : Sierpieñ 25, 2011, 10:44:41 »

Czy jest zgodny z wymaganiami pani Kozubek?
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #129 : Sierpieñ 25, 2011, 10:46:48 »

Ktos powiedzial, ze Afdjejewa wyglada jak corka Chopina.
Jest w tym cos.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #130 : Sierpieñ 25, 2011, 10:54:03 »

Chcialbym uslyszec, co to znaczy mazurek grany stylowo.
Wiesz... to trochê tak, jakby¶ ¿ada³ napisania wzoru matematycznego na doznania, jakie miewamy obcujac ze sztuk±.
W przeciwieñstwie do nauk scis³ych - tu nie doczekasz siê ¿adnych jedynie s³usznych inponterabilii i absolutnych regu³. Gdyby tak by³o, sztuka by³aby nudna, jak najestat liczby Pi, albo niewzruszenie przem±drza³a - jak liczba Eulera, albo zatwardziale sta³a - jak sta³a grawitacji Newtona (skad in±d - tez nie do koñca taka sta³a Chichot).

Ka¿dy os±d w Sztuce - jest mie tylko subiektywny, ale nawet w zale¿no¶ci od epoki - ewoluuje, tak jak i w kazdym tañcu - kazdy tancerz niby tañczy to samo, ale (nie tylko w zale¿no¶ci od epoki) nie tak samo . Nie da siê tego spisac, opisaæ, oprawiæ w ramkli. (Na szczê¶cie). Gdyby tak by³o - ju¿ dawno by tak uczyniono i zdeponowano w sejfie w podparyskim Sevre
Podumowuj±c: podzielam, bartusie, i ja Twoj± chêæ "us³yszenia" - ale, jak rozumiem, w przeciwieñstwie do Ciebie - nie oczekujê odpowiedzi Ka¿dy, kreuje j± dla swoich os±dów i potrzeb samodzielnie - wedle wlasnego oodczuwania.

A odczucia - dla jednego czyje¶ s± bli¿sze, dla drugiego nie... I tyle.
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 25, 2011, 11:14:31 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #131 : Sierpieñ 25, 2011, 10:55:43 »

Ze az chce sie tanczayc.....?
Nigdy nie miewasz takich ci±got (mamiony skocznymi dxwiêkami) ?  Chichot
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 25, 2011, 11:14:55 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #132 : Sierpieñ 25, 2011, 10:57:21 »

Ktos powiedzial, ze Afdjejewa wyglada jak corka Chopina.
Jest w tym cos.
Przypuszczam, ze to samo, co w twym porównaniu wizerunku Piotra do maestro Prokofiewa  Chichot

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #133 : Sierpieñ 25, 2011, 11:20:51 »

W przeciwieñstwie do nauk scis³ych - tu nie doczekasz siê ¿adnych jedynie s³usznych inponterabilii i absolutnych regu³

Czyli "mazurek grany stylowo nie jest stwierdzeniem", a zatem czym jest?
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #134 : Sierpieñ 25, 2011, 11:26:41 »

Czyli "mazurek grany stylowo nie jest stwierdzeniem", a zatem czym jest?
subiektywn± opini± recenzenta

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

countrylife kalinowatyper twistedgamers neder-live thepunisher