Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 20   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Chopin i jego Europa 16 sierpnia – 3 wrze¶nia 2011  (Przeczytany 87488 razy)
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #135 : Sierpieñ 25, 2011, 11:33:37 »

Bartusie, mo¿e zechcesz nam przedstawiæ w³asn± ocenê wczorajszego recitalu?
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #136 : Sierpieñ 25, 2011, 12:16:44 »

Trudno napisac recenzje z koncertu, ktorego sie nie sluchalo.
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #137 : Sierpieñ 25, 2011, 12:20:54 »

Szkoda, by³am pewna, ¿e jednak s³ucha³e¶...
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #138 : Sierpieñ 25, 2011, 12:22:30 »

Ja tez zaluje.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #139 : Sierpieñ 25, 2011, 12:26:42 »

subiektywn± opini± recenzenta

Czyli "subjective statement(stwierdzenie) of a reviewer".
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #140 : Sierpieñ 25, 2011, 12:39:38 »

Wiem, ze czepiam sie slow, ale gdzie jest granica miedzy niesmiala opinia recenzenta amatora a kategoryczna opinia eksperta.
Wiem rowniez, ze "wazna" ocene wyznacza autorytet. Z tym jednak nie musimy sie zgadzac.
Biorac pod uwage wszystkie te kryteria przebieg dyskusji wygladalby nastepujaco:

- Janusz: stylowo
- p Kozubek: niestylowo
- Janusz: stylowo!
- p Kozubek: niestylowo!
- Janusz: stylowo!!!
- p Kozubek: niestylowo!!!

PS
Slowo "subiektywne" jest bardzo wygodne, ale w dyskusji prowadzi do nikad.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #141 : Sierpieñ 25, 2011, 15:10:44 »

Wiem, ze czepiam sie slow, ale gdzie jest granica miedzy niesmiala opinia recenzenta amatora a kategoryczna opinia eksperta.
PS
a dok±d ma prowadziæ? Znowu szukasz, bartusie, matematycznych regu³ek na klasyfikowanie Sztuki Co? odpu¶æ sobie, please...

Bartusie, granica jest prosta do namierzenia: jest tam, gdzie j± ustawisz.

Jesli zdanie recenzenta-amtaora nie ma dla ciebie znaczenia - nie czytaj go! Powiem wiecej: nie zabieraj sobie czasu na uczestnictwa w takich forach, jak nasze, gdzie praktycznie pisuj± sami amatorzy. Tutaj, na Kurierze,  - jak doskonale wiesz - zawodowych ekspertów nie ma, i w moim przekonaniu - to nie wada - a si³a naszego forum i zaleta. Mozemy bowiem nasze odczuwanie muzyki opisywac po swojemu, dostrzec podobieñstwa, ró¿nice, z kims siê zgodziæ, z kim¶ nie ...Poczuæ siê w takim gronie jednym z nas!... a nie siliæ na profesjonalne, przem±drza³e wierszówki.
Po fachowe oceny (je¶li chcesz ich u¿ywaæ do dysertacji) siêgaj do specjalistycznych rubryk, pism i biuletynów. Wówczas granicê stawiaj wysoko (byle by¶ nie dosta³ zawrotu g³owy).
Ale, pamiêtaj, nawet najwy¶mienitsi eksperci wielokrotnie ze soba polemizuj±, sprzeczj± siê o prawo do prawdy, a bywa: o¶mieszaj± siê i panosz±. Nie traktuj ich wiêc ocen, jako absolutne objawienia i nie wpatruj siê w nich, jak w ¶wiête obrazki, bo szybko zb³±dzisz. I tutaj powtórzê: jesli zdanie recenzenta-eksperta nie ma dla ciebie znaczenia - nie czytaj i jego! I zastanów siê raz jeszcze, czy jest sens wytyczaæ granice?

Poza wszystkim - czy rzeczywi¶cie fachowo¶æ opini ekspertów s± dopustem dla postrzegania piêkna i prze¿ywania muzyki? Piêkno ka¿dego arcydzie³a nie potrzebuje s³ów. Ono do nas przemawia samym sob±. ...Albo nie przemawia. I ju¿. Ekspert na niewiele siê tu zda. Amator te¿.
Powtórzê raz jeszcze: nie szukaj wiec granic, miêdzy zawodowstwem a "amatork±" a ustawiaj j± wedle w³asnych odczuæ i potrzeb, wedle gustów i upodobañ, których podobieñstwo postrzegasz u innych. Masz prawo siê z kim¶ zgadzaæ, albo nie.
Dla mnie nie ma znaczenia, czy to ekspert czy amator. Proponujê, przyjmij podobn± filozofiê.

I jeszcze jedno - twój "stenogram" z zaimprowizowanej dyskusji - jest, w moim odczuciu, co najmniej oznak± ...twej  nieskromno¶ci (mocniejsze s³owo: braku szacunku dla autorytetów, bufonady!) Z politowaniem
Jesli chodzi o mnie, to ostatni± rzecz±, do której bym dopu¶ci³ - to licytowanie (eksponowanie) mych dyletanckich, amatorskich argumentów na tle Ikon.

Jak mawia ludowa m±dro¶æ - "Wedle stawu grobla", przyjacielu...

« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 25, 2011, 18:36:33 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #142 : Sierpieñ 25, 2011, 17:48:19 »

Owszem, ale jak to siê mówi ... "o gustach siê nie dyskutuje" - tutaj byæ mo¿e troszeczkê naginamy t± zasadê, ale robimy to ¶wiadomie i w dobrej wierze, przy czym nikt nie jest guru i nie krzyczy (przytaczaj±c fragment Dnia ¦wira) "moja racja jest najmojsza".
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #143 : Sierpieñ 25, 2011, 18:44:38 »

Januszu.

No, poleciales po mnie i to niesprawiedliwie.
Cala moja wypowiedz byla tylko zastanowieniem sie, czy taka granica w ogole istnieje.
Przeciez wyraznie,"fachowca" wrzucilem do jednego worka z "amatorem"
Wykazalem zatem , ze nie ma roznicy w wartosci oceny podczas, kiedy nie ma istotnych argumentow.
Powiem wiecej. Akurat Twoje recenzje sa na ogol dla mnie przekonywujace i stanowia dla mnie
wieksza wartosc niz krytyki p. Kazubek, czy nieszczesnej p. Szwarcmann itd
Jestem daleki od wywyzszania sie, gdyz zdaje sobie sprawe, ze piszac recenzje na tym forum tylko bym sie wyglupil.
Przykro mi, ze nie jestem rozumiany przez Ciebie (byc moze jestes troche uprzedzony do mnie po slowie na "l".., ktore wywolalo tyle zamieszania).
Powiedziales, ze Awdjejewa grala mazurki stylowo. Przekonaj mnie o tym. Powiedz cos wiecej. Co to znaczy stylowo?

Owszem, ale jak to sie mówi ... "o gustach sie nie dyskutuje"

Gogusiu
Wlasnie o gustach sie dyskutuje..... porownuje, przekonuje, przekomarza. Sam to robisz

PS
"a nie siliæ na profesjonalne, przem±drza³e wierszówki."

....inponterabilii......liczba Eulera, albo zatwardziale sta³a - jak sta³a grawitacji Newtona skad in±d - tez nie do koñca taka sta³a "
YOU CAN TALK.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #144 : Sierpieñ 25, 2011, 19:25:25 »

Januszu.
No, poleciales po mnie i to niesprawiedliwie.
Je¶li tak to odczu³es, to przepraszam! Na pewno nie by³o to moim zamiarem!!

Powiedziales, ze Awdjejewa grala mazurki stylowo. Przekonaj mnie o tym. Powiedz cos wiecej. Co to znaczy stylowo?

Nie napisze wiecej ni¿ to, co ju¿ raz pare spotów cze¶niej napisa³em, a napisa³em tak:

mazurki, które pod palcami Julianny z tak dobrze znanych ka¿demu utworów – przeistacza³y siê w rozpoetyzowane, ale jednocze¶nie dziarskie tañce, gdy trzeba by³o - z przytupem, ze zwad±, ale i z zadum±. A wszystko to pod jedn± przewodni± my¶l±, artystyczn± koncepcj±, konsekwencj±
Nie napisze nic wiecej, bo nie potrafiê, a je¶li nawet gdybym potrafi³, to sili³bym siê na kogo¶ – kim nie jestem: mazurkowym autorytetem 
Je¶li ww. opis ci nie wystarcza – trudno… Nie bêdê siebie wini³  za niesprostanie twoim wymogom, ani tym bardziej wini³ ciebie, ¿e nie przekonuj± ciê moje s³owa

....inponterabilii......liczba Eulera, albo zatwardziale sta³a - jak sta³a grawitacji Newtona skad in±d - tez nie do koñca taka sta³a "
YOU CAN TALK.

It's true. Yes, I can 
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 25, 2011, 19:34:35 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #145 : Sierpieñ 25, 2011, 19:36:11 »

YOU CAN TALK.
It's true. Yes, I can

To nie bylo pytanie.
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #146 : Sierpieñ 25, 2011, 19:37:00 »

Gogusiu
Wlasnie o gustach sie dyskutuje..... porownuje, przekonuje, przekomarza. Sam to robisz

Owszem, ale nie po to, ¿eby wynale¼æ jedn± i tylko jedn± ¶wiêt± prawdê o danym utworze.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #147 : Sierpieñ 25, 2011, 19:38:36 »

To nie bylo pytanie.
a z mej nie odpowied¿, a potwierdzenie 

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #148 : Sierpieñ 25, 2011, 19:53:35 »

to nie bylo pytanie.

a z mej nie odpowied¿, a potwierdzenie 

Potwiedzenie bedace odpowiedzia na niezadane pytanie. Chichot
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #149 : Sierpieñ 25, 2011, 19:58:10 »

Potwiedzenie bedace odpowiedzia na niezadane pytanie. Chichot
a czy¿ nie potwierdza sie czasem tego, co stwierdzaj± wcze¶niej inni ?  Chichot

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher twistedgamers mini-land animilkowo silverstar