Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
Chopin i jego Europa 16 sierpnia – 3 wrze¶nia 2011
Strony:
1
...
11
12
[
13
]
14
15
...
20
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Chopin i jego Europa 16 sierpnia – 3 wrze¶nia 2011 (Przeczytany 87485 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
Odp: Chopin i jego Europa 16 sierpnia – 3 wrze¶nia 2011
«
Odpowiedz #180 :
Sierpieñ 30, 2011, 09:57:03 »
"Trifonowa Oklaskiwano na stoj±co nie wypuszczajac za kulisy domagajac siê bisów niemal przez 10 minut..."
"W Polsce, rosyjskich artystów wita siê jak honorowych go¶ci. Plakaty z ich zdjêciami rozwieszono po ca³ym mie¶cie, tak¿e du¿y plakat - na fasadzie ko¶cio³a, gdzie wmurowane jest serce Chopina..."
Czyli fragmenty relacji w rosyjskim magazynie po wczorajszym koncercie Trifiego...
http://www.vesti.ru/doc.html?id=553402&cid=460
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 30, 2011, 10:25:53 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #181 :
Sierpieñ 30, 2011, 10:06:10 »
Na miejscu Dani³a nie zapomnia³bym tak "namolnej" fanki
Chyba raczej w tonacji durowej (pogodnej)
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #182 :
Sierpieñ 30, 2011, 10:43:53 »
Namolnej? Raczej wiernej
Nie jestem nic a nic natarczywa ani nic w tym rodzaju, wczoraj pan H. wyci±gn±³ mnie z k±ta, w którym siê zadekowa³am, w³a¶nie unikaj±c "namolno¶ci". Wielbiê sobie Daniila raczej po cichu, no i tu, na forum. Wczoraj, kiedy go trochê chwali³am, ¿e tak urok rzuca na publiczno¶æ i ¿e jak±¶ magiê stosuje, skromnie i szczerze odpowiedzia³, ¿e t± magi± jest sama muzyka, ¿e to nie jego zas³uga, tylko czaru samej muzyki... On chyba jednak sobie nie zdaje w pe³ni sprawy z w³asnej wielko¶ci.
Nie spa³am gdzie¶ do drugiej tym razem, jak pój¶æ ot tak spaæ, kiedy w uszach jeszcze brzmi ten s³odki f-moll
Julka
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 192
«
Odpowiedz #183 :
Sierpieñ 30, 2011, 11:06:55 »
Mi³o poczytaæ, Beatko, o Twoich muzycznych wzruszeniach i Twoim wielkim zauroczeniu gr± Danii³a.
Masz swój skarb, masz dar i ciesz siê nim, jak lubisz. I w k±ciku i tutaj.
Najwa¿niejsze i tak jest niewidoczne dla oczu.
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #184 :
Sierpieñ 30, 2011, 11:10:31 »
To ja pozwólcie trochê o wczorajszej muzyce
Jako¶ mnie Howard Shelley nie porwa³, symfonia Schuberta trochê bez wdziêku, ale tu siê muszê przyznaæ, ¿e mogê siê
czepiaæ.Koncert Krogulskiego s³ysza³am pierwszy raz, bardzo hmm.. dziwaczny je¶li chodzi o formê (kot³y otwieraj±ce
¶rodkow± woln± czê¶æ).Shelley zagra³ dyryguj±c od klawiatury ma³ego Steinwaya z zamkniêt± klap± (weszly¶my nawet
z Beatk± na scenê ¿eby zobaczyæ to dziwo),jego gra bardzo siê publiczno¶ci podoba³a otrzyma³ rzêsiste brawa,
ale ¿adnych bisów.Wyst±pi³o te¿ ma³e nieporozumienie miêdzy dyrygentem a koncertmistrzyni± na samym pocz±tku
fmola.No ale ca³y koncert Chopina nale¿a³ do Dani³a, cudowne, liryczne wykonanie. I trzy bisy Schubert-Liszt "Pstr±g"
ku mojej uciesze i dwie etiudy Chopina z op.25. 2 i 12, druga grana w takim tempie, ¿e obie z B. jej nie
rozpozna³y¶my
. Pewnie publiczno¶æ chcia³aby aby Dani³ gra³ do ¶witu, ale pod koniec by³ ju¿ wyra¼nie zmêczony.
Nie wiedzia³ bidak co go czeka
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #185 :
Sierpieñ 30, 2011, 11:13:27 »
Dziêki Tereniu. A piszac o tempie etudy 25/2 mia³as na mysli bardzo wolne, czy hiper szybkie?
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #186 :
Sierpieñ 30, 2011, 11:16:28 »
Bardzo, super szybkie .
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #187 :
Sierpieñ 30, 2011, 14:10:19 »
Tak by³o, jak Terenia napisa³a
Nie lubiê koncertów mieszanych, raz orkiestra, a raz fortepian, zawsze trochê niecierpliwie oczekujê na wjazd fortepianu, bo dla mnie wtedy dopiero zaczyna siê zabawa
Wiêc w czasie symfonii trochê pobuja³am w ob³okach, s³uchaj±c jednym uchem, ale z przyjemno¶ci±. Graj±ca orkiestra, to dla mnie przede wszystkim spektakl, teatr, performance. Patrzê sobie na graj±cych ludzi jak na film i ¿a³ujê tylko, ¿e wzrokiem mogê omie¶æ tylko niektórych muzyków, wiêkszo¶æ siedzi za daleko albo zas³oniêta. Wypatrzy³am tak¿e wolne miejsce w I rzêdzie prawie na ¶rodku i w czasie nieoficjalnej przerwy na wtoczenie "czarodziejskiego instrumentu" przeskiknê³am sobie do rz±dku frontowego. Fortepian ustawiono ty³em, a w³a¶ciwie przodem, dziêki czemu wydawa³ siê malutki. Dziwny widok, dyrygent graj±cy koncert, musia³ co chwilê siadaæ i wstawaæ, i jeszcze przek³adaæ sobie nuty, niez³a gimnastyka. Fortepian brzmia³ miêkko, delikatnie, cichutko, aksamitnie. Okaza³o siê, ¿e mia³ ca³kiem zdjêt± klapê, sprawdzi³y¶my potem z Agnieszk±
To nie by³ ¿aden koncert, to by³ koncercik. Wszystkie czê¶ci koñczy³y siê jako¶ tak "fina³owo", nie by³o chwytaj±cych za serce momentów, d¼wiêki by³y przyjemne, u³o¿one w niezbyt skomplikowane sekwencje. Przerwa a po niej clou wieczoru (a tam wieczoru, NOCY
). Daniil wszed³ powa¿ny, usiad³ i czeka³. Orkiestra zaczê³a graæ, falstart
, orkiestra ponownie zaczê³a graæ, Trifi skupiony, skoncentrowany, powa¿ny, zmru¿y³ oczy, zamkn±³. Zacz±³ graæ, z ca³ym asortymentem swoich min, najczê¶ciej z tym swoim "mi³osnym" wyrazem twarzy. By³o s³odko, przepiêknie, nie rzuca³o siê w oczy, ¿e to jedno z pierwszych publicznych wykonañ tego koncertu. I sala na baczno¶æ i wielkie oklaski i okrzyki i wielokrotne k³anianie siê, raz po raz i a¿ trzy bisy, zwa¿aj±c, ¿e orkiestra czeka³a, bynajmniej nie zniecierpliwiona, im te¿ sprawia³o rado¶æ s³uchanie gry Daniila. Pierwszy bis ¿artobliwy, drugi popisowy, wiedzia³am, ¿e to Chopin, ¿e dobrze utwór znam, ale nie mog³am zidentyfikowaæ, okaza³o siê, ¿e to dlatego, ¿e zagra³ etiudê z prêdko¶ci± zbli¿on± do 300 tys km/s. Ostatni bis po¿egnalny i odej¶cie na zaplecze chyba dlatego, ¿e ta orkiestra czeka³a, bo Trifonov jako¶ s³aniaj±cy siê na nogach stanowczo jeszcze nie by³, widzia³am z pierwszego rz±dka. A potem to ju¿ tylko czysta przyjemno¶æ pokonwersowania na zapleczu, kolejne podej¶cie do sk³onienia Daniila do nauki mówionego jêzyka polskiego, odpowiedzia³, ¿e polski jest dla niego ³atwy i ¿e przyswaja go do¶æ szybko
.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #188 :
Sierpieñ 30, 2011, 15:11:02 »
Drogie kole¿anki, proszê, wyjasnijcie mi, co znaczy, ze by³ falstart
Z pewnych wzglêdów osobisto-rodzinnych chcia³bym znaæ szczegó³owo naturê rzeczy
Czy¿by który¶ z grajków zacz±³ bez znaku dyrygenta? A mo¿e miast wprowadzaj±cego tutti rozleg³y siê pasa¿e fina³u? albo po prostu, zaraz po starcie kapeli kto¶ z orkiestry musia³ siê oddaliæ pospiesznie za potrzeb±?
Hê
No jak by³o naprawdê?
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #189 :
Sierpieñ 30, 2011, 16:47:08 »
Na próbie by³o ok, pe³na harmonia solisty i orkiestry. Na ¿ywo, kiedy rozleg³y siê pierwsze d¼wiêki orkiestry w f-mollu, by³y one wyra¼nie fa³szywe, nie by³o piêknej idealnej harmonii, tylko skrzeczenie. Mia³am wra¿enie, ¿e oni stroj± instrumenty! Wiêc chycili na raz drugi, tym razem p³ynnie ale chyba mocno poddenerwowani wszyscy wpadk±, co zapewne jako¶ tam prze³o¿y³o siê na ich zgranie w pozosta³ej czê¶ci koncertu. Na szczê¶cie by³am tak wpatrzona i zas³uchana w partiê fortepianu, ¿e nie zwa¿a³am za bardzo na resztê. Na moje ucho potem ju¿ by³o dobrze, ale to nieobiektywny os±d.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #190 :
Sierpieñ 30, 2011, 17:14:49 »
a kto dyrygowa³?
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #191 :
Sierpieñ 30, 2011, 17:16:48 »
Howard Shelley, oczywi¶cie.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #192 :
Sierpieñ 30, 2011, 20:15:26 »
Cytat: xbw Sierpieñ 30, 2011, 16:47:08
Na próbie by³o ok, pe³na harmonia solisty i orkiestry.
by³yscie tak¿e na próbie, przed koncertem
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #193 :
Sierpieñ 30, 2011, 20:29:38 »
Nie, nie by³y¶my na próbie, "¼róde³ko" powiedzia³o.
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #194 :
Sierpieñ 30, 2011, 20:42:54 »
Bardzo, super szybkie .
Beatko, Agnieszko
Czy tak szybko, jak ten gosciu
http://www.youtube.com/watch?v=1b3u7AqA348
Pianista ten prawdopodobnie zostalby zdeptany przez IKONY, ktore zawlascily sobie prawo do takiej a nie innej interpretacji
dziel Chopina.
Mnie sie bardzo podoba, Chopinowi tez.
Strony:
1
...
11
12
[
13
]
14
15