Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
Chopin i jego Europa 16 sierpnia – 3 wrzeÂśnia 2011
Strony:
1
...
11
12
[
13
]
14
15
...
20
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Chopin i jego Europa 16 sierpnia – 3 wrzeÂśnia 2011 (Przeczytany 92826 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Odp: Chopin i jego Europa 16 sierpnia – 3 wrzeÂśnia 2011
«
Odpowiedz #180 :
Sierpień 30, 2011, 09:57:03 »
"Trifonowa Oklaskiwano na stojÂąco nie wypuszczajac za kulisy domagajac siĂŞ bisĂłw niemal przez 10 minut..."
"W Polsce, rosyjskich artystĂłw wita siĂŞ jak honorowych goÂści. Plakaty z ich zdjĂŞciami rozwieszono po caÂłym mieÂście, takÂże duÂży plakat - na fasadzie koÂścioÂła, gdzie wmurowane jest serce Chopina..."
Czyli fragmenty relacji w rosyjskim magazynie po wczorajszym koncercie Trifiego...
http://www.vesti.ru/doc.html?id=553402&cid=460
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2011, 10:25:53 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #181 :
Sierpień 30, 2011, 10:06:10 »
Na miejscu DaniÂła nie zapomniaÂłbym tak "namolnej" fanki
Chyba raczej w tonacji durowej (pogodnej)
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #182 :
Sierpień 30, 2011, 10:43:53 »
Namolnej? Raczej wiernej
Nie jestem nic a nic natarczywa ani nic w tym rodzaju, wczoraj pan H. wyci¹gn¹³ mnie z k¹ta, w którym siê zadekowa³am, w³aœnie unikaj¹c "namolnoœci". Wielbiê sobie Daniila raczej po cichu, no i tu, na forum. Wczoraj, kiedy go trochê chwali³am, ¿e tak urok rzuca na publicznoœÌ i ¿e jak¹œ magiê stosuje, skromnie i szczerze odpowiedzia³, ¿e t¹ magi¹ jest sama muzyka, ¿e to nie jego zas³uga, tylko czaru samej muzyki... On chyba jednak sobie nie zdaje w pe³ni sprawy z w³asnej wielkoœci.
Nie spa³am gdzieœ do drugiej tym razem, jak pójœÌ ot tak spaÌ, kiedy w uszach jeszcze brzmi ten s³odki f-moll
Julka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #183 :
Sierpień 30, 2011, 11:06:55 »
MiÂło poczytaĂŚ, Beatko, o Twoich muzycznych wzruszeniach i Twoim wielkim zauroczeniu grÂą DaniiÂła.
Masz swĂłj skarb, masz dar i ciesz siĂŞ nim, jak lubisz. I w kÂąciku i tutaj.
NajwaÂżniejsze i tak jest niewidoczne dla oczu.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #184 :
Sierpień 30, 2011, 11:10:31 »
To ja pozwĂłlcie trochĂŞ o wczorajszej muzyce
JakoÂś mnie Howard Shelley nie porwaÂł, symfonia Schuberta trochĂŞ bez wdziĂŞku, ale tu siĂŞ muszĂŞ przyznaĂŚ, Âże mogĂŞ siĂŞ
czepiaĂŚ.Koncert Krogulskiego sÂłyszaÂłam pierwszy raz, bardzo hmm.. dziwaczny jeÂśli chodzi o formĂŞ (kotÂły otwierajÂące
œrodkow¹ woln¹ czêœÌ).Shelley zagra³ dyryguj¹c od klawiatury ma³ego Steinwaya z zamkniêt¹ klap¹ (weszlyœmy nawet
z BeatkÂą na scenĂŞ Âżeby zobaczyĂŚ to dziwo),jego gra bardzo siĂŞ publicznoÂści podobaÂła otrzymaÂł rzĂŞsiste brawa,
ale Âżadnych bisĂłw.WystÂąpiÂło teÂż maÂłe nieporozumienie miĂŞdzy dyrygentem a koncertmistrzyniÂą na samym poczÂątku
fmola.No ale caÂły koncert Chopina naleÂżaÂł do DaniÂła, cudowne, liryczne wykonanie. I trzy bisy Schubert-Liszt "PstrÂąg"
ku mojej uciesze i dwie etiudy Chopina z op.25. 2 i 12, druga grana w takim tempie, Âże obie z B. jej nie
rozpoznaÂłyÂśmy
. Pewnie publicznoœÌ chcia³aby aby Dani³ gra³ do œwitu, ale pod koniec by³ ju¿ wyraŸnie zmêczony.
Nie wiedziaÂł bidak co go czeka
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #185 :
Sierpień 30, 2011, 11:13:27 »
DziĂŞki Tereniu. A piszac o tempie etudy 25/2 miaÂłas na mysli bardzo wolne, czy hiper szybkie?
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #186 :
Sierpień 30, 2011, 11:16:28 »
Bardzo, super szybkie .
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #187 :
Sierpień 30, 2011, 14:10:19 »
Tak byÂło, jak Terenia napisaÂła
Nie lubiĂŞ koncertĂłw mieszanych, raz orkiestra, a raz fortepian, zawsze trochĂŞ niecierpliwie oczekujĂŞ na wjazd fortepianu, bo dla mnie wtedy dopiero zaczyna siĂŞ zabawa
Wiêc w czasie symfonii trochê pobuja³am w ob³okach, s³uchaj¹c jednym uchem, ale z przyjemnoœci¹. Graj¹ca orkiestra, to dla mnie przede wszystkim spektakl, teatr, performance. Patrzê sobie na graj¹cych ludzi jak na film i ¿a³ujê tylko, ¿e wzrokiem mogê omieœÌ tylko niektórych muzyków, wiêkszoœÌ siedzi za daleko albo zas³oniêta. Wypatrzy³am tak¿e wolne miejsce w I rzêdzie prawie na œrodku i w czasie nieoficjalnej przerwy na wtoczenie "czarodziejskiego instrumentu" przeskiknê³am sobie do rz¹dku frontowego. Fortepian ustawiono ty³em, a w³aœciwie przodem, dziêki czemu wydawa³ siê malutki. Dziwny widok, dyrygent graj¹cy koncert, musia³ co chwilê siadaÌ i wstawaÌ, i jeszcze przek³adaÌ sobie nuty, niez³a gimnastyka. Fortepian brzmia³ miêkko, delikatnie, cichutko, aksamitnie. Okaza³o siê, ¿e mia³ ca³kiem zdjêt¹ klapê, sprawdzi³yœmy potem z Agnieszk¹
To nie byÂł Âżaden koncert, to byÂł koncercik. Wszystkie czĂŞÂści koĂączyÂły siĂŞ jakoÂś tak "finaÂłowo", nie byÂło chwytajÂących za serce momentĂłw, dÂźwiĂŞki byÂły przyjemne, uÂłoÂżone w niezbyt skomplikowane sekwencje. Przerwa a po niej clou wieczoru (a tam wieczoru, NOCY
). Daniil wszedÂł powaÂżny, usiadÂł i czekaÂł. Orkiestra zaczĂŞÂła graĂŚ, falstart
, orkiestra ponownie zaczê³a graÌ, Trifi skupiony, skoncentrowany, powa¿ny, zmru¿y³ oczy, zamkn¹³. Zacz¹³ graÌ, z ca³ym asortymentem swoich min, najczêœciej z tym swoim "mi³osnym" wyrazem twarzy. By³o s³odko, przepiêknie, nie rzuca³o siê w oczy, ¿e to jedno z pierwszych publicznych wykonaù tego koncertu. I sala na bacznoœÌ i wielkie oklaski i okrzyki i wielokrotne k³anianie siê, raz po raz i a¿ trzy bisy, zwa¿aj¹c, ¿e orkiestra czeka³a, bynajmniej nie zniecierpliwiona, im te¿ sprawia³o radoœÌ s³uchanie gry Daniila. Pierwszy bis ¿artobliwy, drugi popisowy, wiedzia³am, ¿e to Chopin, ¿e dobrze utwór znam, ale nie mog³am zidentyfikowaÌ, okaza³o siê, ¿e to dlatego, ¿e zagra³ etiudê z prêdkoœci¹ zbli¿on¹ do 300 tys km/s. Ostatni bis po¿egnalny i odejœcie na zaplecze chyba dlatego, ¿e ta orkiestra czeka³a, bo Trifonov jakoœ s³aniaj¹cy siê na nogach stanowczo jeszcze nie by³, widzia³am z pierwszego rz¹dka. A potem to ju¿ tylko czysta przyjemnoœÌ pokonwersowania na zapleczu, kolejne podejœcie do sk³onienia Daniila do nauki mówionego jêzyka polskiego, odpowiedzia³, ¿e polski jest dla niego ³atwy i ¿e przyswaja go doœÌ szybko
.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #188 :
Sierpień 30, 2011, 15:11:02 »
Drogie koleÂżanki, proszĂŞ, wyjasnijcie mi, co znaczy, ze byÂł falstart
Z pewnych wzglêdów osobisto-rodzinnych chcia³bym znaÌ szczegó³owo naturê rzeczy
Czy¿by któryœ z grajków zacz¹³ bez znaku dyrygenta? A mo¿e miast wprowadzaj¹cego tutti rozleg³y siê pasa¿e fina³u? albo po prostu, zaraz po starcie kapeli ktoœ z orkiestry musia³ siê oddaliÌ pospiesznie za potrzeb¹?
HĂŞ
No jak byÂło naprawdĂŞ?
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #189 :
Sierpień 30, 2011, 16:47:08 »
Na prĂłbie byÂło ok, peÂłna harmonia solisty i orkiestry. Na Âżywo, kiedy rozlegÂły siĂŞ pierwsze dÂźwiĂŞki orkiestry w f-mollu, byÂły one wyraÂźnie faÂłszywe, nie byÂło piĂŞknej idealnej harmonii, tylko skrzeczenie. MiaÂłam wraÂżenie, Âże oni strojÂą instrumenty! WiĂŞc chycili na raz drugi, tym razem pÂłynnie ale chyba mocno poddenerwowani wszyscy wpadkÂą, co zapewne jakoÂś tam przeÂłoÂżyÂło siĂŞ na ich zgranie w pozostaÂłej czĂŞÂści koncertu. Na szczĂŞÂście byÂłam tak wpatrzona i zasÂłuchana w partiĂŞ fortepianu, Âże nie zwaÂżaÂłam za bardzo na resztĂŞ. Na moje ucho potem juÂż byÂło dobrze, ale to nieobiektywny osÂąd.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #190 :
Sierpień 30, 2011, 17:14:49 »
a kto dyrygowaÂł?
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #191 :
Sierpień 30, 2011, 17:16:48 »
Howard Shelley, oczywiÂście.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #192 :
Sierpień 30, 2011, 20:15:26 »
Cytat: xbw Sierpień 30, 2011, 16:47:08
Na prĂłbie byÂło ok, peÂłna harmonia solisty i orkiestry.
byÂłyscie takÂże na prĂłbie, przed koncertem
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #193 :
Sierpień 30, 2011, 20:29:38 »
Nie, nie byÂłyÂśmy na prĂłbie, "ÂźrĂłdeÂłko" powiedziaÂło.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #194 :
Sierpień 30, 2011, 20:42:54 »
Bardzo, super szybkie .
Beatko, Agnieszko
Czy tak szybko, jak ten gosciu
http://www.youtube.com/watch?v=1b3u7AqA348
Pianista ten prawdopodobnie zostalby zdeptany przez IKONY, ktore zawlascily sobie prawo do takiej a nie innej interpretacji
dziel Chopina.
Mnie sie bardzo podoba, Chopinowi tez.
Strony:
1
...
11
12
[
13
]
14
15