Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 20   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Chopin i jego Europa 16 sierpnia – 3 wrzeÂśnia 2011  (Przeczytany 92826 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #180 : Sierpień 30, 2011, 09:57:03 »

"Trifonowa Oklaskiwano na stojÂąco nie wypuszczajac za kulisy domagajac siĂŞ bisĂłw niemal przez 10 minut..."

"W Polsce, rosyjskich artystĂłw wita siĂŞ jak honorowych goÂści. Plakaty z ich zdjĂŞciami rozwieszono po caÂłym mieÂście, takÂże duÂży plakat - na fasadzie koÂścioÂła, gdzie wmurowane jest serce Chopina..."

Czyli fragmenty relacji w rosyjskim magazynie  po wczorajszym koncercie Trifiego...

http://www.vesti.ru/doc.html?id=553402&cid=460
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2011, 10:25:53 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #181 : Sierpień 30, 2011, 10:06:10 »

Na miejscu DaniÂła nie zapomniaÂłbym tak "namolnej" fanki 

Chyba raczej w tonacji durowej (pogodnej)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #182 : Sierpień 30, 2011, 10:43:53 »

Namolnej? Raczej wiernej  Nie jestem nic a nic natarczywa ani nic w tym rodzaju, wczoraj pan H. wyciÂągn¹³ mnie z kÂąta, w ktĂłrym siĂŞ zadekowaÂłam, wÂłaÂśnie unikajÂąc "namolnoÂści". WielbiĂŞ sobie Daniila raczej po cichu, no i tu, na forum. Wczoraj, kiedy go trochĂŞ chwaliÂłam, Âże tak urok rzuca na publicznoœÌ i Âże jak¹œ magiĂŞ stosuje, skromnie i szczerze odpowiedziaÂł, Âże tÂą magiÂą jest sama muzyka, Âże to nie jego zasÂługa, tylko czaru samej muzyki... On chyba jednak sobie nie zdaje w peÂłni sprawy z wÂłasnej wielkoÂści.

Nie spaÂłam gdzieÂś do drugiej tym razem, jak pĂłjœÌ ot tak spaĂŚ, kiedy w uszach jeszcze brzmi ten sÂłodki f-moll 
Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #183 : Sierpień 30, 2011, 11:06:55 »

MiÂło poczytaĂŚ, Beatko, o Twoich muzycznych wzruszeniach i Twoim wielkim zauroczeniu grÂą DaniiÂła.
Masz swĂłj skarb, masz dar i ciesz siĂŞ nim, jak lubisz. I w kÂąciku i tutaj.
NajwaÂżniejsze i tak jest niewidoczne dla oczu.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #184 : Sierpień 30, 2011, 11:10:31 »

To ja pozwĂłlcie trochĂŞ o wczorajszej muzyce
JakoÂś mnie Howard Shelley nie porwaÂł, symfonia Schuberta trochĂŞ bez wdziĂŞku, ale tu siĂŞ muszĂŞ przyznaĂŚ, Âże mogĂŞ siĂŞ
czepiaĂŚ.Koncert Krogulskiego sÂłyszaÂłam pierwszy raz, bardzo hmm.. dziwaczny jeÂśli chodzi o formĂŞ (kotÂły otwierajÂące
œrodkow¹ woln¹ czêœÌ).Shelley zagra³ dyryguj¹c od klawiatury ma³ego Steinwaya z zamkniêt¹ klap¹ (weszlyœmy nawet
z BeatkÂą na scenĂŞ Âżeby zobaczyĂŚ to dziwo),jego gra bardzo siĂŞ publicznoÂści podobaÂła otrzymaÂł rzĂŞsiste brawa,
ale Âżadnych bisĂłw.WystÂąpiÂło teÂż maÂłe nieporozumienie miĂŞdzy dyrygentem a koncertmistrzyniÂą na samym poczÂątku
fmola.No ale caÂły koncert Chopina naleÂżaÂł do DaniÂła, cudowne, liryczne wykonanie. I trzy bisy Schubert-Liszt "PstrÂąg"
ku mojej uciesze i dwie etiudy Chopina z op.25. 2 i 12, druga grana w takim tempie, Âże obie z B. jej nie
rozpozna³yœmy Chichot. Pewnie publicznoœÌ chcia³aby aby Dani³ gra³ do œwitu, ale pod koniec by³ ju¿ wyraŸnie zmêczony.
Nie wiedziaÂł bidak co go czeka

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #185 : Sierpień 30, 2011, 11:13:27 »

DziĂŞki Tereniu. A piszac o tempie etudy 25/2 miaÂłas na mysli bardzo wolne, czy hiper szybkie?

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #186 : Sierpień 30, 2011, 11:16:28 »

Bardzo, super szybkie .

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #187 : Sierpień 30, 2011, 14:10:19 »

Tak byÂło, jak Terenia napisaÂła Nie lubiĂŞ koncertĂłw mieszanych, raz orkiestra, a raz fortepian, zawsze trochĂŞ niecierpliwie oczekujĂŞ na wjazd fortepianu, bo dla mnie wtedy dopiero zaczyna siĂŞ zabawa  WiĂŞc w czasie symfonii trochĂŞ pobujaÂłam w obÂłokach, sÂłuchajÂąc jednym uchem, ale z przyjemnoÂściÂą. GrajÂąca orkiestra, to dla mnie przede wszystkim spektakl, teatr, performance. PatrzĂŞ sobie na grajÂących ludzi jak na film i ÂżaÂłujĂŞ tylko, Âże wzrokiem mogĂŞ omieœÌ tylko niektĂłrych muzykĂłw, wiĂŞkszoœÌ siedzi za daleko albo zasÂłoniĂŞta. WypatrzyÂłam takÂże wolne miejsce w I rzĂŞdzie prawie na Âśrodku i w czasie nieoficjalnej przerwy na wtoczenie "czarodziejskiego instrumentu" przeskiknĂŞÂłam sobie do rzÂądku frontowego. Fortepian ustawiono tyÂłem, a wÂłaÂściwie przodem, dziĂŞki czemu wydawaÂł siĂŞ malutki. Dziwny widok, dyrygent grajÂący koncert, musiaÂł co chwilĂŞ siadaĂŚ i wstawaĂŚ, i jeszcze przekÂładaĂŚ sobie nuty, niezÂła gimnastyka. Fortepian brzmiaÂł miĂŞkko, delikatnie, cichutko, aksamitnie. OkazaÂło siĂŞ, Âże miaÂł caÂłkiem zdjĂŞtÂą klapĂŞ, sprawdziÂłyÂśmy potem z AgnieszkÂą To nie byÂł Âżaden koncert, to byÂł koncercik. Wszystkie czĂŞÂści koĂączyÂły siĂŞ jakoÂś tak "finaÂłowo", nie byÂło chwytajÂących za serce momentĂłw, dÂźwiĂŞki byÂły przyjemne, uÂłoÂżone w niezbyt skomplikowane sekwencje. Przerwa a po niej clou wieczoru (a tam wieczoru, NOCY  ). Daniil wszedÂł powaÂżny, usiadÂł i czekaÂł. Orkiestra zaczĂŞÂła graĂŚ, falstart  Szok, orkiestra ponownie zaczĂŞÂła graĂŚ, Trifi skupiony, skoncentrowany, powaÂżny, zmruÂżyÂł oczy, zamkn¹³. Zacz¹³ graĂŚ, z caÂłym asortymentem swoich min, najczĂŞÂściej z tym swoim "miÂłosnym" wyrazem twarzy. ByÂło sÂłodko, przepiĂŞknie, nie rzucaÂło siĂŞ w oczy, Âże to jedno z pierwszych publicznych wykonaĂą tego koncertu. I sala na bacznoœÌ i wielkie oklaski i okrzyki i wielokrotne kÂłanianie siĂŞ, raz po raz i aÂż trzy bisy, zwaÂżajÂąc, Âże orkiestra czekaÂła, bynajmniej nie zniecierpliwiona, im teÂż sprawiaÂło radoœÌ sÂłuchanie gry Daniila. Pierwszy bis Âżartobliwy, drugi popisowy, wiedziaÂłam, Âże to Chopin, Âże dobrze utwĂłr znam, ale nie mogÂłam zidentyfikowaĂŚ, okazaÂło siĂŞ, Âże to dlatego, Âże zagraÂł etiudĂŞ z prĂŞdkoÂściÂą zbliÂżonÂą do 300 tys km/s. Ostatni bis poÂżegnalny i odejÂście na zaplecze chyba dlatego, Âże ta orkiestra czekaÂła, bo Trifonov jakoÂś sÂłaniajÂący siĂŞ na nogach stanowczo jeszcze nie byÂł, widziaÂłam z pierwszego rzÂądka. A potem to juÂż tylko czysta przyjemnoœÌ pokonwersowania na zapleczu, kolejne podejÂście do skÂłonienia Daniila do nauki mĂłwionego jĂŞzyka polskiego, odpowiedziaÂł, Âże polski jest dla niego Âłatwy i Âże przyswaja go doœÌ szybko .
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #188 : Sierpień 30, 2011, 15:11:02 »

Drogie koleÂżanki, proszĂŞ, wyjasnijcie mi, co znaczy, ze byÂł falstart Co?
Z pewnych wzglêdów osobisto-rodzinnych chcia³bym znaÌ szczegó³owo naturê rzeczy
CzyÂżby ktĂłryÂś z grajkĂłw zacz¹³ bez znaku dyrygenta? A moÂże miast wprowadzajÂącego tutti rozlegÂły siĂŞ pasaÂże finaÂłu? albo po prostu, zaraz po starcie kapeli ktoÂś z orkiestry musiaÂł siĂŞ oddaliĂŚ pospiesznie za potrzebÂą?  Chichot HĂŞ  Co? No jak byÂło naprawdĂŞ?

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #189 : Sierpień 30, 2011, 16:47:08 »

Na prĂłbie byÂło ok, peÂłna harmonia solisty i orkiestry. Na Âżywo, kiedy rozlegÂły siĂŞ pierwsze dÂźwiĂŞki orkiestry w f-mollu, byÂły one wyraÂźnie faÂłszywe, nie byÂło piĂŞknej idealnej harmonii, tylko skrzeczenie. MiaÂłam wraÂżenie, Âże oni strojÂą instrumenty! WiĂŞc chycili na raz drugi, tym razem pÂłynnie ale chyba mocno poddenerwowani wszyscy wpadkÂą, co zapewne jakoÂś tam przeÂłoÂżyÂło siĂŞ na ich zgranie w pozostaÂłej czĂŞÂści koncertu. Na szczĂŞÂście byÂłam tak wpatrzona i zasÂłuchana w partiĂŞ fortepianu, Âże nie zwaÂżaÂłam za bardzo na resztĂŞ. Na moje ucho potem juÂż byÂło dobrze, ale to nieobiektywny osÂąd.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #190 : Sierpień 30, 2011, 17:14:49 »

a kto dyrygowaÂł?

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #191 : Sierpień 30, 2011, 17:16:48 »

Howard Shelley, oczywiÂście.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #192 : Sierpień 30, 2011, 20:15:26 »

Na prĂłbie byÂło ok, peÂłna harmonia solisty i orkiestry.

byÂłyscie takÂże na prĂłbie, przed koncertem  Szok

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #193 : Sierpień 30, 2011, 20:29:38 »

Nie, nie byÂłyÂśmy na prĂłbie, "ÂźrĂłdeÂłko" powiedziaÂło.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #194 : Sierpień 30, 2011, 20:42:54 »

Bardzo, super szybkie .

Beatko, Agnieszko

Czy tak szybko, jak ten gosciu  http://www.youtube.com/watch?v=1b3u7AqA348

Pianista ten prawdopodobnie zostalby zdeptany przez IKONY, ktore zawlascily sobie prawo do takiej a nie innej interpretacji
dziel Chopina.

Mnie sie bardzo podoba, Chopinowi tez.
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 20   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar kalinowatyper twistedgamers paktprzyjazni animilkowo