Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 3 [4]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Lubiê, nie lubiê  (Przeczytany 30483 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #45 : Pa¼dziernik 23, 2011, 18:49:16 »

Bez komentarza.

Zgoda. Bo i co tu komentowaæ?...

Witaj chingate!

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #46 : Pa¼dziernik 23, 2011, 18:50:54 »

Nie zgodzê siê z Pani±, TeresaGrob. Ksi±¿ka Iwaszkiewicza jest sucha, cyniczna i napisana z prze¶wiadczeniem o w³asnej nieomylno¶ci. Pomin±wszy fakt, i¿ napisana nieciekawie. Mo¿e jestem uprzedzony, bo uwa¿am, ¿e "twórczo¶æ" Iwaszkiewicza zosta³a wprowadzona przez komunê do kanonu lektur w ramach parytetu- potrzebny by³ im homo¶ jako potwierdzenie "tolerancyjno¶ci" w³adzy ludowej.
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #47 : Pa¼dziernik 23, 2011, 18:55:23 »

Witaj Janusz, pogadamy se z pewno¶ci± niejeden jeszcze raz Mniemam, ¿e¶ tolerancyjny dla m³odych entuzjastów muzyki Chopina, za jakiego siê uwa¿am?
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #48 : Pa¼dziernik 23, 2011, 19:08:25 »

Witaj Janusz, pogadamy se z pewno¶ci± niejeden jeszcze raz Mniemam, ¿e¶ tolerancyjny dla m³odych entuzjastów muzyki Chopina, za jakiego siê uwa¿am?
Postawa, o której piszesz, jest dewiz± naszego forum. Witam serdecznie i zachêcam do dyskusji.

Co do Marsza Pogrzebowego, to moim zdaniem jest to majstersztyk: prosty "tekst", a tyle wyra¿a. Ale trzeba ws³uchaæ siê w smaczki, które te¿ nie wszyscy piani¶ci potrafi± oddaæ. To jest ten paradoks: wbrew pozornej prostocie utwór nie jest ³atwy, bo wymaga czego¶, co jest chyba trudniejsze ni¿ opanowanie techniki.
A je¶li kto¶ uwa¿a, ¿e Chopin smêci, to znaczy, ¿e niewiele Chopina s³ysza³, a mo¿e i s³ysza³, ale nie zrozumia³. Tak samo jak kto¶, kto t³umaczy³ mi, ¿e Chopin wszystko gra na jedno kopyto, który to os±d sformu³owa³ na podstawie... dwóch utworów (i to chyba nawet nie ca³ych...).

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #49 : Pa¼dziernik 23, 2011, 19:14:52 »

Ten prymityw, co uwa¿a³, ¿e nuta Chopina jest "na jedno kopyto", to jaki¶ patafian jest...
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #50 : Pa¼dziernik 24, 2011, 18:34:50 »

Chichot
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #51 : Pa¼dziernik 24, 2011, 19:20:54 »

Nie zgodzê siê z Pani±, TeresaGrob. Ksi±¿ka Iwaszkiewicza jest sucha, cyniczna i napisana z prze¶wiadczeniem o w³asnej nieomylno¶ci. Pomin±wszy fakt, i¿ napisana nieciekawie. Mo¿e jestem uprzedzony, bo uwa¿am, ¿e "twórczo¶æ" Iwaszkiewicza zosta³a wprowadzona przez komunê do kanonu lektur w ramach parytetu- potrzebny by³ im homo¶ jako potwierdzenie "tolerancyjno¶ci" w³adzy ludowej.
To,¿e komuna ho³ubi³a Iwaszkiewicza nie mia³o nic wspólnego z jego orientacj± seksualn±,
raczej potrzebny by³ jej kto¶ wa¿ny, artysta, cz³owiek  o wielu miêdzynarodowych koneksjach, ¶wiatowiec
króry j± popiera³ na ró¿nych ¶wiatowych kongresach itp.Tak te¿ by³o z Zygmuntem Mycielskim.Ja nie bardzo przepadam
za twórczo¶ci± Iwaszkiewicza(mo¿e z wyj±tkiem paru opowiadañ).Ale ksi±¿ka o Chopinie to wyj±tek.
Moim zdaniem nie jest sucha ani cyniczna.Iwaszkiewicz Chopina kocha³, pisze o tym np.Rubinstein w swoich
pamiêtnikach.Ale je¶li wolisz biografie typu "urodzi³ siê i umar³", to trudno, chacun a son gout

chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #52 : Pa¼dziernik 25, 2011, 11:55:55 »

Otó¿ mia³o wiele wspólnego, Pani TeresaGrob. Mój sokoli wzrok, wzmocniony dodatkowo dwunastoma dioptriami potê¿nych szkie³, natkn±³ siê w jednej z dzisiejszych gazet na informacjê, ¿e "W przedwojennej Warszawie kr±¿y³o powiedzenie Alfreda £aszowskiego, ¿e do polskiej literatury mo¿na wej¶æ albo przez ³ó¿ko Na³kowskiej albo Iwaszkiewicza.".  W ten sposób (opcja nr 2) zosta³ wed³ug tej¿e gazety, wylansowany Mi³osz Czes³aw, którego kariera trwa w niektórych krêgach po dzi¶ dzieñ. Komuna wiedzia³a oczywi¶cie o potê¿nych koneksjach Iwaszkiewicza i jego s³awie "wszystkomog±cego" promotora m³odych "literatów" p³ci mêzkiey, dlatego zrobi³a z niego "po¿ytecznego idiotê", podobnie zreszt± jak z Mi³osza i wielu, wielu innych.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #53 : Pa¼dziernik 25, 2011, 18:01:50 »

Tak, tak, te plotki dotyczy³y równie¿ Bruno Schulza.  Je¶li kto¶ ma ochotê na tego typu pikantne plotki zapraszam do ksi±¿ki pt: "Zycie prywatne elit artystycznych drugiej Rzeczypospolitej" Kopra
fabura
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 94

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #54 : Maj 24, 2013, 21:59:41 »

Oczywi¶cie Chopin to muzyka niszowa oraz muzyka niemodna, niefajna i nie zachêcimy wszystkich do s³uchania jej lecz rzeczywi¶cie takie a nie inne podej¶cie do tego kompozytora wynika równie¿ w³a¶nie z niewiedzy. Wiêkszo¶æ ludzi potrafi wymieniæ góra 2-3 pozycje Chopina czy innych kompozytorow. Wydajê mi siê, ¿e mog³oby byæ nieco wiêcej s³uchaczy gdyby wiedzieli wiêcej i nie byli wprowadzani w b³±d. Sama muzyka klasyczna ma jakie¶ swoje przyklejone etykiety, a co dopiero jeszcze Chopin. To jak funkcjonuje on w wyobra¼ni ludzi w tym kraju nie ma nic wspólnego z prawd± - ludzie nie wiedz± nic choæ my¶l±, ¿e wiedz± bo tak mówi± ca³e pokolenia. Proszê sobie wyobraziæ, ¿e np. wg mojego kuzyna "muzyka Chopina jest o wojnie"  Szok Warto¶æ sztuki zostaje sp³ycona do jakich¶ prymitywnych znaczeñ wiêc ja mu siê nawet nie dziwie, ¿e s³owo Chopin go odpycha skoro tak mu siê kojarzy. I to ju¿ jest efekt nie tylko jego ignorancji, ale i dzia³añ starszych pokoleñ.
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2013, 22:01:58 wys³ane przez fabura » Zapisane

tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #55 : Maj 25, 2013, 20:36:32 »

Niestety... panuje stereotyp, ¿e muzyka Chopina to przenikliwy smutek na piêciolinii.
To nie utwory decyduj± o nastroju... lecz ich wykonanie. Dlatego te¿ twierdzê, ¿e twórczo¶æ Chopina stanowi spektrum wielorakiej emocji...
no dobrze... koniec tego filozofowania.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #56 : Maj 27, 2013, 13:55:42 »

Moi s±siedzi s³uchali Chopina niemal ka¿dej niedzieli, przy otwartym balkonie, uznawa³am to za ciekaw±, ale dziwn± pasjê. Nie ci±gnê³o mnie to tego dziwnego innego od zupe³nie wszystkiego brzmienia. Dziwno¶æ by³a obca, odleg³a, nieprzyjazna. Przez 3 konkursowe tygodnie 2010 ciekawo¶æ pozwoli³a mi niepostrze¿enie przedrzeæ siê przez barierê dziwno¶ci i odkryæ Chopina. Nie da siê nikogo namówiæ ani zmusiæ, chyba, ¿e we wczesnym dzieciñstwie, w doros³ym ¿yciu zainteresowanie muzyk± Chopina musi przyj¶æ samo.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #57 : Sierpieñ 14, 2014, 14:52:04 »

Nie s³ucham Jednynki wiêc nawet nie zauwa¿y³am znikniecia tej audycji.

Po co komu Chopin??

http://niezalezna.pl/57690-po-co-nam-chopin

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #58 : Sierpieñ 15, 2014, 22:32:00 »

Zmar³ prof. Jan Ekier, pianista, kompozytor, chopinolog.
Strony: 1 2 3 [4]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar twistedgamers countrylife paktprzyjazni mini-land