Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: LubiĂŞ, nie lubiĂŞ  (Przeczytany 31886 razy)
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #15 : Maj 17, 2011, 23:04:33 »

Przekonanie mÂłodzieÂży do czegoÂś sensowego (czyt. np. muzyki klasycznej) graniczy z cudem. W przypadku wiĂŞkszoÂści ludzi, Âłubu-dubu jakiego sÂłuchajÂą znajduje odzwierciedlenie w ich poziomie emocjonalnym (tu rĂłwnieÂż jest Âłubu-dubu).

Ja rozró¿niam dwa "typy" muzyki. Do s³uchania i do zabawy. S³uchaÌ lubiê klasyki, czasem starszych rockowych przebojów, jazzu, Roda Stewarta œpiewaj¹cego amerykaùskie klasyki, Cesarii Evory. W samochodzie czêsto s³ucham po prostu radia i dopóki odtwarzane tam piosenki jakoœ szczególnie mi nie przeszkadzaj¹ nie zmieniam stacji. A co mi przeszkadza - rap ... w radiu g³ównie rap.

Drugi typ muzyki to muzyka do zabawy. Owszem - chodzê po klubach, ostatnio po mniejszych, bo i towarzystwo nie takie. Tutaj kryteria zwiazane z muzyk¹ s¹ luŸniejsze. Nie tolerujê tylko ³upaniny. Dobrze bawiê siê przy znanych (g³ównie z radia) piosenkach - melodyjnych i rytmicznych, czêsto z prostymi s³owami niereprezentuj¹cych sob¹ zbyt wiele, najlepiej gdy pomieszane s¹ ze znanymi starymi przebojami.

Jaccol - niektórzy twierdz¹, ¿e "³ubu-dubu" to muzyka ambitna. Znam ludzi którzy j¹ tworz¹ i zaanga¿owanie i pasja z jak¹ o niej opowiadaj¹, w jakie szczegó³y siê wg³êbiaj¹ (charakterystyka basów, podk³ad itp itd) jest buduj¹ca. Skrajne gatunki takie jak drum'n'bass nie ciesz¹ siê wcale tak¹ popularnoœci¹. Lepiej z dup-stepami ale i tak króluje - podobno najmniej ambitne - techno. Mi to w ogóle nie odpowiada, no ale gusta s¹ ró¿ne.

Poziom emocjonalnej inteligencji nie zale¿y od muzyki jakiej ludzie s³uchaj¹. Oczywiscie generalizuj¹c masz racjê, ale problem nie tkwi w muzyce, lecz w pod¹¿aniu za mod¹, z tym, ¿e tak by³o od niepamiêtnych czasów.
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #16 : Maj 17, 2011, 23:07:38 »

Aha, Beatko - przes³ucha³em Twoj¹ propozycjê ju¿ 2 razy. Przyznajê, ¿e jest mi do Wagnera bli¿ej ni¿ dalej. To nie taki Wagner, którego zna³em wczeœniej, ale to wci¹¿ nie s¹ Ci genialni w³oscy kompozytorzy operowi. Mo¿e za jakiœ czas wrócê do Twojej propozycji. Jedyne co stwierdzam, to to, ¿e ze znanych mi dzie³ Wagnera to wydaje siê rzeczywiœcie dobre jak na pocz¹tek.
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #17 : Maj 18, 2011, 09:41:24 »

Ja rozró¿niam dwa "typy" muzyki. Do s³uchania i do zabawy.

Miewam podobne kryteria. Mam muzykĂŞ "na dobudzenie siĂŞ w samochodzie" i na ukojenie i do ogniska i do (przysÂłowiowego) kotleta i do sÂłuchania i na biesiadĂŞ ogniskowÂą i tĂŞ do sÂłuchania i tĂŞ do taĂąca i tĂŞ w autobusie na wycieczkach i wreszcie tĂŞ przy ktĂłrej macham koĂączynami na aerobiku. I ta ostatnia (na aerobik) to jest muzyka typu Âłup-Âłup-Âłup - muzyka, ktĂłrej nie jestem w stanie sÂłuchaĂŚ w jakimkolwiek innym miejscu. Tu siĂŞ sprawdza - wÂłaÂśnie z uwagi na to Âłup-Âłup-Âłup, ktĂłre punktuje kaÂżdy ruch rÂąk, nĂłg czy czym tam akurat wymachujemy. ÂŚmieszÂą mnie trochĂŞ snobizmy typu "tylko muzyka rockowa", "sÂłuchasz punka - chyba zwariowaÂłaÂś", "folklor to chÂłam", "opusy sÂą nudne" albo dla odmiany "wy³¹cznie muzyka klasyczna". Pomijam, Âże kaÂżdy ma prawo itd. itp. - juÂż o tym pisaliÂśmy. KaÂżda muzyka w jakiÂś sposĂłb wzbogaca, bo jeÂśli przy um-pa-pa ludzie wirujÂą po parkiecie i cieplo siĂŞ do siebie uÂśmiechajÂą, to juÂż samo to ma w sobie pewnÂą wartoœÌ. MoÂże maÂło ambitnÂą, moÂże nie artystycznÂą ale i tak  przecieÂż wartoœÌ.   
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #18 : Maj 18, 2011, 10:37:22 »

MoÂże maÂło ambitnÂą, moÂże nie artystycznÂą ale i tak  przecieÂż wartoœÌ.   

Dlubanie w nosie tez ma swoja wartosc. Wprawdzie malutka, ale ma
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #19 : Maj 18, 2011, 19:26:28 »

AleÂż ja lubiĂŞ muzykĂŞ Bacha. 
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #20 : Maj 18, 2011, 19:41:41 »

Napisze tak. ZadaÂłem kiedyÂś pytanie osobom gustujÂącym g³ównie w muzyce elektronicznej(Âżeby nie powiedzieĂŚ Âłagodnie trance/techno/dance) czy jeÂśli mieliby wybĂłr woleliby siĂŞ wybraĂŚ na koncert pianistyczny czy koncert filharmoniczny czyli z orkiestrÂą? W znacznej wiĂŞkszoÂści odpowiedzi usÂłyszaÂłem opcjĂŞ 2.. Muzyka Chopina jest RÓ¯NA w tym jakÂże efektowna. Dlatego teÂż na ludzi dziaÂła coÂś takiego jak widowisko, respekt co do tego czego siĂŞ indywidualnie nie potrafi. OglÂądanie szybkiego wywijania palcami to dla nich coÂś w rodzaju widowiska :mam talent:  Na koncercie orkiestry wraÂżenie jest rozbite na wielu wykonawcĂłw.

Chopin jest ciekawy dla znacznej wiĂŞkszoÂści Ziemian. Jednak nie sÂłucha siĂŞ go zbyt czĂŞsto, bo to muzyka bardzo inteligentna a jak wiadomo obecnie panuje popyt na muzykĂŞ rozrywkowa przy ktĂłrej moÂżna sobie piwko wypiĂŚ, pogrillowaĂŚ i potaĂączyĂŚ.
I mo¿e dlatego muzyka klasyczna nie jest tak popularna. To muzyka intymna, której najlepiej s³ucha siê w skupieniu, ¿eby odetchn¹Ì, odpocz¹Ì a niezbyt dobra na imprezy towarzyskie Chichot

Ostatnio doœÌ du¿o s³ucham metalu - czyli wracam do mojej pasji sprzed 10 lat i potrafie jakoœ po³¹czyÌ t¹ muzê z muzyk¹ klasyczn¹ w tym Chopina.

P.S. Ostrze pazurki na te dwie pÂłyty:
http://www.amazon.com/Chopin-Complete-Preludes/dp/B0000028YT
oraz
http://www.allmusic.com/album/chopin-the-three-piano-sonatas-w88704/

(moÂżna przesÂłuchaĂŚ 28 sekund z kaÂżdego kawaÂłka)

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #21 : Maj 18, 2011, 23:39:51 »

To prawda, Âże nie moÂżna siĂŞ zamykaĂŚ na Âżaden gatunek, ale przyznajĂŞ, Âże nie najlepiej mi to wychodzi. WÂłaÂśnie nie potrafiĂŞ siĂŞ przekonaĂŚ do muzyki elektronicznej - techno, drum'n'bassĂłw itp. Mimo iÂż jestem do takiej muzyki przekonywany a uÂżywane do tego argumementy nie sÂą zwiÂązane jedynie z modÂą to nie potrafiĂŞ siĂŞ przeÂłamaĂŚ. Mam jeden kontrargument - jeden ale mocny - taka muzyka nie sprawia mi przyjemnoÂści. Bo przecieÂż po to jest muzyka, Âżeby nasze Âżycie byÂło lepsze, przyjemniejsze...
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #22 : Maj 18, 2011, 23:49:42 »

1. Bardzo ciekawy wÂątek, droga Monikoo!

2. Zgadzam siê, m.in. z Piotrem - istnieje rzeczywiœcie kilka typów muzyki. Jest Muzyka, której idea nas na tym forum po³¹czy³a - symbol najwy¿szej sztuki, dzie³a arcymistrzów, po prostu - klasyka. Dobro duchowe, na którego czeœÌ napisano mnostwo strof-glorii. Uwznioœla, wbogaca, przemienia. Kieruje na siebie ca³¹ nasz¹ uwagê.

Jest równie¿ "muzyka rozrywkowa" - zró¿nicowana - wœród której wiele przepiêknych i wartoœciowych kawa³ków. Muzyka rozrywkowa jest jednak nieraz i synonimem popkultury-popsy (owe ³ubu-dubu) - i my zyj¹c w œwiecie radia, telewizji, internetu itd. jesteœmy na ni¹ "skazani". A kiedy idziemy do dyskoteki raczej nie zwracamy uwagê na jej artystyczn¹ wartoœÌ. Wa¿ne, by by³a rytmiczna, latwa w odbiorze, melodyjna. S³u¿y innym celom... Wg mnie - jest wtedy tylko dope³nieniem, t³em. I st¹d j¹ tolerujemy.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #23 : Maj 19, 2011, 00:19:59 »

Zatem jak i w innych rodzajach sztuki, moÂżna tu mĂłwiĂŚ o wysokim artyzmie i - dobrym bÂądÂź kiepskim - rzemioÂśle

Ta muzyka "uÂżytkowa" dzisiejszych czasĂłw czĂŞsto wydaje mi siĂŞ oparta wÂłaÂśnie bardziej na rytmie niÂż na perfekcyjnej strukturze czy linii melodycznej. Podobnie jak bĂŞbny przy ognisku pierwotnego plemienia, sÂłuÂży do wprowadzenia masowego odbiorcy w Âłatwy do osiÂągniĂŞcia trans Jeszcze pozostaje kwestia, jak dobrze to jest zrobione, bo przecieÂż i rzemiosÂło moÂże byĂŚ przyzwoite. Nie zawsze jest:)
TrochĂŞ mnie jednak martwi moda na przewagĂŞ rytmu nad melodiÂą w najnowszych trendach popkultury. MoÂże to siĂŞ zmieni - przecieÂż te trendy i mody nie trwajÂą zbyt dÂługo i byĂŚ moÂże za kilka lat zamiast monotonnych melorecytacji pojawi siĂŞ moda na Âładne, melodyjne Âśpiewanie:)
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #24 : Maj 19, 2011, 00:23:13 »

A czy nie wydaje siĂŞ Wam, Âże  ludzie ktĂłrych kiedyÂś nie otaczaÂła zewszÂąd ta muzyczna papka
jak dzisiaj,.gdy jak chcieli posÂłuchaĂŚ muzyki to musieli albo sami zagraĂŚ albo kogos poprosiĂŚ o
zagranie albo iœÌ do teatru nie byli jakoœ wra¿liwsi na muzykê ni¿ my?
Ja czasami czujĂŞ sie trochĂŞ przymulona tÂą muzykÂą wszĂŞdzie obecnÂą, czy raczej tym "muzakiem"
bo tak siĂŞ zdaje siĂŞ nazywa ta sieczka w windach, supermarketach, sklepach itp.

GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Maj 19, 2011, 00:29:59 »

Oby tak w³aœnie by³o, bo muzyka to nie tylko rytm ale tak¿e i melodia. Nie trawiê hip-hopu. Nawet pomimo tego, ¿e bity (czyli podk³ady muzyczne) nierzadko bywaj¹ genialne, to dla mnie nadal nie jest to muzyka w pe³ni tego s³owa znaczeniu. Je¿eli w muzyce wystêpuje wokal, to partia ta MUSI byÌ odœpiewana a nie tylko wypowiedziana. Pomijam ju¿ samo kreowanie kultury w stylu "mieszkam w bloku, jest mi ciê¿ko" i wi¹¿¹ce siê z ni¹: epitety, style, pseudokultura. Ze starych czasów jedynym raperem który jakoœ do mnie przemawia³ (choÌ nie mia³em bladego pojêcia o czym "œpiewa") by³ Eminem. Mia³ g³os inny ni¿ wszyscy, potrafi³ nim modulowaÌ do tego stopnia, ¿e tworzy³ genialne efekty nie wyœpiewuj¹c przy tym ¿adnej nuty.

I tak oto - krĂŞtymi drogami - poprzez pop, rap, rock, jazz ... trafiÂłem tutaj, do grona miÂłoÂśnikĂłw Chopina. Z kaÂżdej (moÂże prawie kaÂżdej) grupy utworĂłw wyniosÂłem pewne wspomnienia, zapamietaÂłem pewne utwory ktĂłre do dzisiaj odtwarzam.

PS: Dla ludzi o mocnych nerwach ... i stalowych bĂŞbenkach  - hip-hopowcy szydzÂą z techno

http://www.youtube.com/watch?v=tQd_kn9t3kM

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : Maj 19, 2011, 00:33:02 »

TrochĂŞ mnie jednak martwi moda na przewagĂŞ rytmu nad melodiÂą w najnowszych trendach popkultury. MoÂże to siĂŞ zmieni - przecieÂż te trendy i mody nie trwajÂą zbyt dÂługo i byĂŚ moÂże za kilka lat zamiast monotonnych melorecytacji pojawi siĂŞ moda na Âładne, melodyjne Âśpiewanie:)

Niestety, obawiam siĂŞ, Âże ewolucja "kultury" dla mas oznacza uproszczenia. A zatem przewaga rytmu (ktĂłry bĂŞdzie coraz mniej skomplikowany) nad linia melodycznÂą moÂże byĂŚ w przyszÂłoÂści jeszcze wiĂŞksza...

GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Maj 19, 2011, 00:40:23 »

Teresa pisze o "muzaku" czyli o muzyce w tle towarzyszÂącej zakupom i innym czynnoÂściom w miejscach publicznych.

Jest to element marketingowy, im wiêksza grupa odbiorców sklepu, tym trudniej ten muzak dobraÌ. Przypatrzmy siê sieciom odzie¿owym. Ka¿dy sklep z ubraniami ma swój styl, s¹ sklepy stricte m³odzie¿owe, sklepy specjalistyczne typu skate-shopy ... mo¿na tak w nieskoùczonoœÌ. W takich grupach ³atwo dobraÌ t³o muzyczne. Jednak w ka¿dym przypadku wymaga to generalizacji która opiera siê na panuj¹cych obecnie trendach. Dopóki muzyce towarzyszy spójna melodia takie t³o nie stanowi problemu. Oczywiœcie t³o musi byÌ rzeczywistym t³em - nie mo¿e wybijaÌ siê na pierwszy plan - nie mo¿e byÌ zbyt g³oœne. Dziêki temu nawet osoba która danego gatunku muzycznego nie lubi mo¿e wy³¹czyÌ siê i udaÌ ¿e muzyki tej nie s³yszy. Nie ka¿dy jednak tak potrafi.

W ten oto sposĂłb moÂżna zniechĂŞciĂŚ do zakupĂłw osoby (proszĂŞ tego nie braĂŚ do siebie) "draÂżliwe".

Muzyka sta³a siê nieroz³¹cznym elementem naszego ¿ycia a problem "muzaku" dotyka kwestii publicznego odtwarzania muzyki. O ile jest to koncert, to widownia stanowi grupê osób chc¹cych pos³uchaÌ tego a nie innego rodzaju muzyki. W innym przypadku stanowi to pewien problem. I tak wsiadaj¹c do taksówki, wchodz¹c do sklepu czy restauracji jesteœmy nara¿eni na zetkniêcie siê z muzyk¹, której nie lubimy. Czy w zwi¹zku z tym powinno siê odtwarzaÌ muzykê w takich miejscach?
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #28 : Maj 19, 2011, 01:00:55 »

ZauwaÂżyliÂście zapewne, Âże w supermarketach/centrach handlowych moÂżna usÂłyszeĂŚ najczĂŞÂściej muzykĂŞ  bardzo stonowanÂą, stanowiÂącÂą delikatny podklad. Ma ona prawdopodobnie wywoÂływaĂŚ odpre¿ênie, generowaĂŚ fale alfa w mĂłzgu... i tak oto - zakupy "stajÂą siĂŞ przyjemnoÂściÂą".

aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #29 : Maj 19, 2011, 08:23:11 »

LubiĂŞ

nowe interpretacje Macieja MaleĂączuka
piosenek,
ktĂłre wedÂług mnie wykonuje lepiej,
bardziej artystycznie

niÂż pierwsi wykonawcy (twĂłrcy).

pozdrawiam          
               Marek