Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
Koncert Ingolfa Wundera - 2 XII Warszawa
Strony:
1
2
[
3
]
4
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Koncert Ingolfa Wundera - 2 XII Warszawa (Przeczytany 18551 razy)
Allegra
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 110
Odp: Koncert Ingolfa Wundera - 2 XII Warszawa
«
Odpowiedz #30 :
Listopad 25, 2010, 11:11:56 »
Dziêkujê, na pewno bêdê siê jeszcze udzielaæ :-).
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #31 :
Listopad 25, 2010, 11:17:20 »
Witaj Allegro!! Serdecznie gratulujê zdobycia tak dobrego miejsca i ¿yczê niezapomnianych wra¿eñ, którymi, mam nadziejê, podzielisz siê z nami.
Po prostu zostañ z nam
Allegra
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #32 :
Listopad 25, 2010, 11:24:40 »
Zostajê
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #33 :
Listopad 25, 2010, 11:30:37 »
Mi³o nam Ciê powitaæ.
Allegra
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #34 :
Listopad 25, 2010, 11:48:53 »
Dziekujê za mi³e przyjêcie nowicjuszki!
Ma³y prezencik na powitanie (nie wiem, czy to video juz zago¶ci³o na formu):
http://www.youtube.com/watch?v=2sltIHh731c
Materia³ o IW na koñcu chyba by³ krêcony przed og³oszeniem wyników, ale mo¿e sie mylê, bo wygl±da na nie zbyt przekonanego do idei konkursów...
Allegra
Aktywny u¿ytkownik
Odp: Relacje z koncertów, (info o koncertach)...
«
Odpowiedz #35 :
Grudzieñ 03, 2010, 12:07:35 »
Wra¿enia z wczorajszego recitalu Wundera w Filharmonii Narodowej – relacja bardzo subiektywna! Waha³am sie, czy zamie¶ciæ, bo w sposobie, w jaki ten koncert odebra³am, jest du¿o mojej "winy"...
Witam wszystkich.
Fanatyczni wyznawcy Wundera nie bêd± zadowoleni
Ale s± tez pozytywy.
Zacznê od pocz±tku. Mam do FN jakie¶ 3 kroki z pracy. Posz³am wcze¶niej, ¿eby trochê poobserwowaæ sprawy pozamuzyczne. Pierwsze, co mi siê rzuci³o w oczy, to pan od¶nie¿aj±cy chodnik pod budynkiem, beztrosko zasypuj±cy przednie zderzaki zaparkowanych samochodów
Przy kasach kolejka po wej¶ciówki – „kilkadzie¶ci” (dlaczego nie ma takiego s³owa?!) osób. Ogólnie atmosfera pt. „Ale¿ bêdzie wspaniale!”. Ja sama by³am trochê przygaszona. Bilet na koncert kupi³am wiele tygodni temu i przez ten czas wy¶rubowa³am chyba za mocno swoje oczekiwania, bo w dniu recitalu jako¶ zesz³o ze mnie powietrze i mia³am problemy z koncentracj± (proszê to wzi±æ pod uwagê, czytaj±c moja ocenê).
Publiczno¶æ bardzo róznorodna wiekowo z przewaga m³odych, widzia³am dzieciaki 8 letnie, osoby starsze i wszystkie kategorie wiekowe pomiêdzy. Programów dla ludno¶ci zabrak³o przed rozpoczêciem. Czê¶æ wej¶ciówkowiczów na pewno siê dosta³a, bo widzia³am kilka osób stoj±cych. Kolejki po kawê w czasie przerwy masakrycznie d³ugie.
Mia³am miejsce w pierwszym rzêdzie, trochê z lewej strony, ze ¶wietnym widokiem na d³onie pianisty (siedzia³ ty³em do mnie). Wystêp zapowiedzia³ p. Majchrowski z PR2, którego uwielbienie dla Wundera wszyscy znamy. W zawoalowany sposób da³ do zrozumienia, ¿e UW powinien by³ wygraæ Konkurs Chopinowski, choæby dlatego, ¿e dosta³ 2 najwa¿niejsze nagrody: za poloneza fantazjê i koncert. Jeszcze bardziej mnie to rozstroi³o, bo poczu³am przymus zachwycenia siê tym, co nastapi. Powiedzia³ jeszcze interesuj±ca rzecz, której wcze¶niej nie wiedzia³am: IW podpisa³ kontrakt z DG a 3 p³yty!
Zapowiedz nie by³a d³uga, krótka charakterystyka utworów zaplanowanych na 1 czê¶æ: nokturn 9/3, impromptu ges-dur 51, moja ukochana ballada f-moll i scherzo e-dur i wyszed³ IW, powitany mocnymi brawami. Pierwsze wra¿enie: jest bardzo drobny, ch³opiêcy, bardzo du¿a róznica w porównaniu z obrazem telewizyjnym. Wra¿enie przy pierwszych dzwiêkach Steinwaya duzo przyjemniejsze ni¿ przy Fazioli Trifonowa sprzed kilku tygodni. I, o dziwo, podoba mi siê bardziej forte (choæ IW = pianissimist”). Widok na d³onie niesamowity – palce zginaja siê w przedziwnych miejscach i takie s± „przezroczyste”, delikatne jak paj±czki czy macki meduzy;-) Piêkne zakoñczenie nokturnu, impromptu nie powali³o, ale mnie to nigdy nie powala. Czekam na moja ukochan± balladê. Niestety wra¿enie zepsute dzwoni±cym gdzies telefonem, dzwiêk wydawa³ siê plyn±æ ze sceny, wiêc pewnie gdzies w pierwszych rzêdach – ju¿ wczesniej by³am rozstrojona, a to mnie dobi³o. Telefon odzywa³ siê kilka razy, potem przerwa i znów parê dzwonków. Ktos nie chcia³ siê przyznac, ¿e to jego i wy³±czyæ… W ka¿dym razie ballada przepad³a. Po balladzie brawa. Czuje, ¿e w pierwszej czê¶ci ju¿ siê nie skupiê, czekam na sonatê, która Trifonow dla mnie ostatnio odczarowa³, i przede wszystkim andante spianato i poloneza.
Przerwa, jak to przerwa, t³umy, kolejki po kawê, widaæ, ¿e jest mnóstwo dzieciarni. O dziwo, strojenie fortepianu!
Po przerwie kolejna zapowied¼ p. M. Majchrowskiego i sonata. Przy wykonaniu Trifonowa mia³am tzw. „ciary”. Tutaj – nie. I w ogóle nie, ani przy andante spianato, które uwielbiam choæby w wykonaniu Wundera z konceru laureatów, ani przy polonezie, którego IW gra mniej dynamicznie ni¿ Trifonow czy chocia¿by Yundi Li (jest na p³ycie DG Chopin 2010). W ogóle mia³am wra¿enie nadu¿ywania piano i potrzebowa³am „mocnego uderzenia”, które by mnie wyrwa³o z letargu
Brawa na koniec energetyczne, owacja na stoj±co nie spontaniczna i potem powtórzona przy prawie ka¿dym bisie, których, moim zdaniem, by³o chyba 6 (marsz turecki, mazurki i Clair de lune?).
Marsz turecki w tej transkrypcji brzmi rzeczywi¶cie niezwykle, mój ulubiony bis. Jednak bisy poznañskie (s³ucha³am transmisji radiowej) zrobi³y na mnie wiêksze wra¿enie.
Musimy pamiêtac, ¿e dotychczasowe koncerty pokonkursowe w Polsce wszystkie sk³ada³y siê tylko ze-molla (czy siê mylê?). Tu by³ recital z trudnym programem, bez „hiciorów”, crowdpleaserów, na to tez trzeba wzi±æ poprawkê.
Generalnie jestem w ciê¿kim szoku, ¿e nie spodoba³o mi siê tak, jak siê spodziewa³am, ale wybieram siê na dalsze koncerty, bo gra IW w konkursie zrobi³a na mnie takie wra¿enie, ¿e nie odpuszczê tak ³atwo. Motylki w ¿o³±dku chwilowo spi±, ale powróc±. Na pewno.
PS. Zosta³am po koncercie, ¿eby poobserwowac ³owców autografów (by³y reprezentowane wszystkie grupy wiekowe). IW wyszed³ z menadzerem, widac, ¿e maj± strasznie fajny uk³ad, IW bardzo siê liczy z jego zdaniem, a p. Haluch jest bardzo opiekuñczy. IW jest rzeczywi¶cie uroczy poza scen±, podpisywa³ wszystko, pozowa³ do zdjêæ (podsuwano mu aparaty i telefony pod sama twarz – masakra), ca³y czas u¶miechniêty. Kto¶ przyniós³ mu spreparowana ok³adkê Chopin Express z jego zdjêciem i podpisem „And the winner is …” Smia³ siê, ale trochê siê sp³oszy³ i mówi³ „I will not sign this, I cannot sign this!" z u¶miechem, a pani, która to przynios³a, powiedzia³a „But it’s true, ask anybody!” ¦mia³ siê dalej i waha³, w koñcu spyta³ menadzera, czy mo¿e podpisac, a on powiedzia³, ¿e tak i podpisa³. Ca³a sytuacja przeurocza.
PS2. Jaka¶ starsza pani spyta³a o dalsze koncerty, a Haluch odpowiedzia³ „teraz jedziemy na Jasna Góre!” Mowa o koncercie w Czêstchowie 10XII. Tez fajne.
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 03, 2010, 12:18:29 wys³ane przez Allegra
»
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #36 :
Grudzieñ 03, 2010, 13:02:02 »
Serdecznie dziêkujê za ten ciekawy i szczegó³owy opis koncertu.
Przykro mi, ¿e nie bawi³a¶ siê tak dobrze, jak mog³a¶ przypuszczaæ. Nie zawsze cz³owiek, pomimo tak wyj±tkowego wydarzenia artystycznego, ma humor na zawo³anie, potrafi siê skupiæ i wy³±czyæ na zawo³anie.
Tyle czekania, wyobra¿eñ, planów, zachwytu, a tu....
Masz racjê, ¿e komórki odzywaj±ce siê na g³os podczas koncertu, potrafi± wybiæ z zas³uchania, wrêcz pozbawiæ ca³ej przyjemno¶ci. Nie rozumiem tego zupe³nie. Czy to tak trudno prze³±czyæ na "milcz±cy?
O ile kaszlu w filharmonii nie da siê unikn±æ, to dzwoni±ce telefony da siê wyciszyæ, zale¿y to tylko i wy³±cznie od kultury, która jak widaæ, pozostawia wiele do ¿yczenia.
Pomimo Twoich odczuæ, widzê, ¿e nie da³a¶ siê ca³kiem z³emu nastrojowi. ¯yczê ci, ¿eby nastêpny koncert przyniós³ takie wra¿enia, jakich oczekujesz.
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #37 :
Grudzieñ 03, 2010, 13:09:37 »
Dziêki Allegra za bardzo barwny opis,
wiesz znam dobrze takie uczucie jak cz³owiek nastawia siê na co¶ wielkiego, niezapomnianego,
a potem czuje siê rozczarowany bo nie by³o tak jak w wyobra¿ni.
Normalka.
Nie wiem dlaczego FN nie zatrudnia jaki¶ miê¶niaków co by chamów z komórkami po prostu
wyci±gali za ko³nierz i won na ulicê.
Cieszê siê, ¿e jednak (przy odrobinie szczê¶cia) spotkamy siê 9 stycznia.
http://www.franzschubert.pl/
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #38 :
Grudzieñ 03, 2010, 13:16:44 »
Nie wiem, co napisaæ. Chyba dobrze, ¿e siê nie wybra³am na koncert Ingolfa. Oczekiwania, znowu te oczekiwania. Jako¶ mnie nie poci±ga za specjalnie jego gra, choæ relacja na ¿ywo z Poznania by³a doskona³a. Mo¿e to ze wzglêdu na osobê, osobowo¶æ, inteligencjê muzyczn± i inteligencjê w ogóle, taki ca³okszta³t wokó³ cz³owieka i w cz³owieku. Nie wiem, czemu, ale Danii³ Trifonow ma w sobie co¶ magicznego, przek³ada siê to na d¼wiêki jego fortepianu. Taka magia u Wundera bywa tylko momentami. Có¿, Wunder - nie mój cz³owiek. Na pewno z wielk± ochot± pos³ucham retransmisji, wszak to Chopin. A co do telefonów - jaka¶ masakra, nie rozumiem, przecie¿ podaj± komunikat przypominaj±cy o konieczno¶ci wy³±czenia....
Allegra
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #39 :
Grudzieñ 03, 2010, 13:50:21 »
Dzieki za Wasze komentarze - jako¶ mi lepiej, kiedy sie tym wszystkim podzieli³am
Jeszcze uwaga odno¶ci do telefonu podczas ballady - to by³ bardzo cichy d¼wiêk, mam nadziejê, ¿e niewielu osobom zak³óci³ odbiór. Brzmia³ jak telefon stacjonarny dzwoni±cy gdzies pod scen±, ale ludzie takie dzwonki ustawiaj± sobie w komórkach. Pianista móg³ (ale nie musia³) go s³yszeæ, skoro ja s³ysza³am, a siedzia³am blisko...
Zapomnia³am napisac o rozchichotanych gimnazjalistkach piszcz±cych podczas braw jak na koncercie boysbandu!
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #40 :
Grudzieñ 03, 2010, 14:12:27 »
Ach, na to patrzy³abym przez palce- takim wunder Wunderem mo¿na siê zachwycaæ i wolê, kiedy gimnazjalistki maj±
takiego
idola., wszak jaki¶ musi byæ. To pocieszaj±ce.
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #41 :
Grudzieñ 03, 2010, 14:18:28 »
Przypomnia³am sobie koncert laureatów z 1980 roku gdy gra³ Pogorelic, wtedy te¿ piszcz±cych i wrzeszcz±cych
ma³olat by³a ca³a masa. Ile z nich sta³o siê melomankami???
http://www.franzschubert.pl/
Allegra
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #42 :
Grudzieñ 03, 2010, 15:39:09 »
Bardzo bym nie chcia³a byc ¿le zrozumiana:
Nadal uwielbiam Wundera i czekam z niecierpliwo¶ci± na uruchomienie sprzedazy koncertu 9I2011.
Kiedy Mozart pisze "nasz Wunder", ja sie pod tym podpisujê.
Mo¿e mi siê niezbyt ³adnie napisa³o na pocz±tku, ¿e fanatyczni wyznawcy Wundera nie bêd± zadowoleni, ¿le to zabrzmia³o. Sama jestem "wyznawczyni±"
S³ucham sobie teraz nagran z konkursu i magia powraca!
Chcia³am Wam opisaæ jak najwierniej moje wra¿enia, choc wiem, ¿e o wiele przyjemniej czyta siê entujastyczne recenzje (sama sie co jakis czas raczê opisami koncertów w Katowicach, Krakowie i Poznaniu).
Uwa¿am, ¿e ka¿dy koncert jest wydarzeniem, na które sk³ada sie wiele czynników, a nastawienie odbiorcy jest tak samo wazne jak wszysko inne, a u mnie wczoraj ten czynnik ludzki nie zadzia³a³
Allegra
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #43 :
Grudzieñ 03, 2010, 15:54:59 »
Mam nadziejê, ¿e Micoona i Niebieskooki sie wkrótce odezw± ze swoimi wra¿eniami - mog³y byc zupe³nie odmienne!
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #44 :
Grudzieñ 03, 2010, 17:41:59 »
W³a¶nie, jestem bardzo ciekawy kolejnych recenzji w warszawskiego recitalu.
Allegro, do których nagrañ konkursowych Wundera powracasz najczê¶ciej? Koncert, mo¿e piêkne mazurki, polonez-fantazja?
Ja - uwielbiam Bolero - w Wunderowym wykonaniu jest po prostu wzorcowe.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Strony:
1
2
[
3
]
4
Do góry
Drukuj
« poprzedni