Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Koncert Ingolfa Wundera - 2 XII Warszawa  (Przeczytany 19464 razy)
Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #30 : Listopad 25, 2010, 11:11:56 »

DziĂŞkujĂŞ, na pewno bĂŞdĂŞ siĂŞ jeszcze udzielaĂŚ :-).
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #31 : Listopad 25, 2010, 11:17:20 »

Witaj Allegro!! Serdecznie gratulujĂŞ zdobycia tak dobrego miejsca i ÂżyczĂŞ niezapomnianych wraÂżeĂą, ktĂłrymi, mam nadziejĂŞ, podzielisz siĂŞ z nami.
Po prostu zostaĂą z nam
Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #32 : Listopad 25, 2010, 11:24:40 »

ZostajĂŞ
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #33 : Listopad 25, 2010, 11:30:37 »

MiÂło nam CiĂŞ powitaĂŚ. 
Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #34 : Listopad 25, 2010, 11:48:53 »

DziekujĂŞ za miÂłe przyjĂŞcie nowicjuszki!

MaÂły prezencik na powitanie (nie wiem, czy to video juz zagoÂściÂło na formu):

http://www.youtube.com/watch?v=2sltIHh731c

MateriaÂł o IW na koĂącu chyba byÂł krĂŞcony przed ogÂłoszeniem wynikĂłw, ale moÂże sie mylĂŞ, bo wyglÂąda na nie zbyt przekonanego do idei konkursĂłw...

Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #35 : Grudzień 03, 2010, 12:07:35 »

WraÂżenia z wczorajszego recitalu Wundera w Filharmonii Narodowej – relacja bardzo subiektywna! WahaÂłam sie, czy zamieÂściĂŚ, bo w sposobie, w jaki ten koncert odebraÂłam, jest duÂżo mojej "winy"...

Witam wszystkich.
Fanatyczni wyznawcy Wundera nie bĂŞdÂą zadowoleni Zawstydzony Ale sÂą tez pozytywy.
ZacznĂŞ od poczÂątku. Mam do FN jakieÂś 3 kroki z pracy. PoszÂłam wczeÂśniej, Âżeby trochĂŞ poobserwowaĂŚ sprawy pozamuzyczne.  Pierwsze, co mi siĂŞ rzuciÂło w oczy, to pan odÂśnieÂżajÂący chodnik pod budynkiem, beztrosko zasypujÂący przednie zderzaki zaparkowanych  samochodĂłw
Przy kasach kolejka po wejÂściĂłwki – „kilkadzieÂści” (dlaczego nie ma takiego sÂłowa?!) osĂłb. OgĂłlnie atmosfera pt. „AleÂż bĂŞdzie wspaniale!”. Ja sama byÂłam trochĂŞ przygaszona. Bilet na koncert kupiÂłam wiele tygodni temu i przez ten czas wyÂśrubowaÂłam chyba za mocno swoje oczekiwania, bo w dniu recitalu jakoÂś zeszÂło ze mnie powietrze i miaÂłam problemy z koncentracjÂą (proszĂŞ to wzi¹Ì pod uwagĂŞ, czytajÂąc moja ocenĂŞ).
PublicznoœÌ bardzo rĂłznorodna wiekowo z przewaga mÂłodych, widziaÂłam dzieciaki 8 letnie,  osoby starsze i wszystkie kategorie wiekowe pomiĂŞdzy. ProgramĂłw dla ludnoÂści zabrakÂło przed rozpoczĂŞciem. CzêœÌ wejÂściĂłwkowiczĂłw na pewno siĂŞ dostaÂła, bo widziaÂłam kilka osĂłb stojÂących. Kolejki po kawĂŞ w czasie przerwy masakrycznie dÂługie.
MiaÂłam miejsce w pierwszym rzĂŞdzie, trochĂŞ z lewej strony, ze Âświetnym widokiem na dÂłonie pianisty (siedziaÂł tyÂłem do mnie).  WystĂŞp zapowiedziaÂł p. Majchrowski z PR2, ktĂłrego uwielbienie dla Wundera wszyscy znamy. W zawoalowany sposĂłb daÂł do zrozumienia, Âże UW powinien byÂł wygraĂŚ Konkurs Chopinowski, choĂŚby dlatego, Âże dostaÂł 2 najwaÂżniejsze nagrody: za poloneza fantazjĂŞ i koncert. Jeszcze bardziej mnie to rozstroiÂło, bo poczuÂłam przymus zachwycenia siĂŞ tym, co nastapi. PowiedziaÂł jeszcze interesujÂąca rzecz, ktĂłrej wczeÂśniej nie wiedziaÂłam: IW podpisaÂł kontrakt z DG a 3 pÂłyty!
Zapowiedz nie byÂła dÂługa, krĂłtka charakterystyka utworĂłw zaplanowanych na 1 czêœÌ: nokturn 9/3, impromptu ges-dur 51, moja ukochana ballada f-moll i scherzo e-dur i wyszedÂł IW, powitany mocnymi brawami. Pierwsze wraÂżenie: jest bardzo drobny, chÂłopiĂŞcy, bardzo duÂża rĂłznica w porĂłwnaniu z obrazem telewizyjnym. WraÂżenie przy pierwszych dzwiĂŞkach Steinwaya duzo przyjemniejsze niÂż przy  Fazioli Trifonowa sprzed kilku tygodni. I, o dziwo, podoba mi siĂŞ bardziej forte (choĂŚ IW = pianissimist”). Widok na dÂłonie  niesamowity – palce zginaja siĂŞ w przedziwnych miejscach i takie sÂą „przezroczyste”, delikatne jak pajÂączki czy macki meduzy;-) PiĂŞkne zakoĂączenie nokturnu, impromptu  nie powaliÂło, ale mnie to nigdy nie powala.  Czekam na moja ukochanÂą balladĂŞ. Niestety wraÂżenie zepsute dzwoniÂącym gdzies telefonem, dzwiĂŞk wydawaÂł siĂŞ plyn¹Ì ze sceny, wiĂŞc pewnie gdzies w pierwszych rzĂŞdach – juÂż wczesniej byÂłam rozstrojona, a to mnie dobiÂło. Telefon odzywaÂł siĂŞ kilka razy, potem przerwa i znĂłw parĂŞ dzwonkĂłw. Ktos nie chciaÂł siĂŞ przyznac, Âże to jego i wy³¹czyĂŚ… W kaÂżdym razie ballada przepadÂła. Po balladzie brawa. Czuje, Âże w pierwszej czĂŞÂści juÂż siĂŞ nie skupiĂŞ, czekam na sonatĂŞ, ktĂłra Trifonow dla mnie ostatnio odczarowaÂł, i przede wszystkim andante spianato i poloneza.
Przerwa, jak to przerwa, tÂłumy, kolejki po kawĂŞ, widaĂŚ, Âże jest mnĂłstwo dzieciarni. O dziwo, strojenie fortepianu!
Po przerwie kolejna zapowiedÂź p. M. Majchrowskiego i sonata. Przy wykonaniu Trifonowa miaÂłam tzw. „ciary”. Tutaj – nie. I w ogĂłle nie, ani przy andante spianato, ktĂłre uwielbiam choĂŚby w wykonaniu Wundera z konceru laureatĂłw, ani przy polonezie, ktĂłrego IW gra mniej dynamicznie niÂż Trifonow czy chociaÂżby Yundi Li (jest na pÂłycie DG Chopin 2010). W ogĂłle miaÂłam wraÂżenie naduÂżywania piano i potrzebowaÂłam „mocnego uderzenia”, ktĂłre by mnie wyrwaÂło z letargu
Brawa na koniec  energetyczne, owacja na stojÂąco nie spontaniczna i potem powtĂłrzona przy prawie kaÂżdym bisie, ktĂłrych, moim zdaniem, byÂło chyba 6 (marsz turecki,  mazurki i Clair de lune?).
Marsz turecki w tej transkrypcji brzmi rzeczywiÂście niezwykle, mĂłj ulubiony bis. Jednak bisy poznaĂąskie (sÂłuchaÂłam transmisji radiowej) zrobiÂły na mnie wiĂŞksze wraÂżenie.
Musimy pamiĂŞtac,  Âże dotychczasowe koncerty pokonkursowe w Polsce wszystkie skÂładaÂły siĂŞ tylko  ze-molla (czy siĂŞ mylĂŞ?). Tu byÂł recital z trudnym programem, bez „hiciorĂłw”, crowdpleaserĂłw, na to tez trzeba wzi¹Ì poprawkĂŞ.
Generalnie jestem w ciê¿kim szoku, ¿e nie spodoba³o mi siê tak, jak siê spodziewa³am, ale wybieram siê na dalsze koncerty, bo gra IW w konkursie zrobi³a na mnie takie wra¿enie, ¿e nie odpuszczê tak ³atwo. Motylki w ¿o³¹dku chwilowo spi¹, ale powróc¹. Na pewno.

PS. ZostaÂłam po koncercie, Âżeby poobserwowac ÂłowcĂłw autografĂłw (byÂły reprezentowane wszystkie grupy wiekowe). IW wyszedÂł z menadzerem, widac, Âże majÂą strasznie fajny ukÂład, IW bardzo siĂŞ liczy z jego zdaniem, a p. Haluch jest bardzo opiekuĂączy.  IW jest rzeczywiÂście uroczy poza scenÂą, podpisywaÂł wszystko, pozowaÂł do zdjĂŞĂŚ  (podsuwano mu aparaty i telefony pod sama twarz – masakra), caÂły czas  uÂśmiechniĂŞty. KtoÂś przyniĂłsÂł mu spreparowana okÂładkĂŞ Chopin Express z jego zdjĂŞciem i podpisem „And the winner is …” SmiaÂł siĂŞ, ale trochĂŞ siĂŞ spÂłoszyÂł i mĂłwiÂł „I will not sign this, I cannot sign this!" z uÂśmiechem, a pani, ktĂłra to przyniosÂła, powiedziaÂła „But it’s true, ask anybody!” ÂŚmiaÂł siĂŞ dalej i wahaÂł, w koĂącu spytaÂł menadzera, czy moÂże podpisac, a on powiedziaÂł, Âże tak i podpisaÂł. CaÂła sytuacja przeurocza.
PS2. JakaÂś starsza pani spytaÂła o dalsze koncerty, a Haluch odpowiedziaÂł „teraz jedziemy na Jasna GĂłre!” Mowa o koncercie w CzĂŞstchowie 10XII. Tez fajne.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2010, 12:18:29 wysłane przez Allegra » Zapisane
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #36 : Grudzień 03, 2010, 13:02:02 »

Serdecznie dziêkujê za ten ciekawy i szczegó³owy opis koncertu.
Przykro mi, ¿e nie bawi³aœ siê tak dobrze, jak mog³aœ przypuszczaÌ. Nie zawsze cz³owiek, pomimo tak wyj¹tkowego wydarzenia artystycznego, ma humor na zawo³anie, potrafi siê skupiÌ i wy³¹czyÌ na zawo³anie.
Tyle czekania, wyobraÂżeĂą, planĂłw, zachwytu, a tu....

Masz racjê, ¿e komórki odzywaj¹ce siê na g³os podczas koncertu, potrafi¹ wybiÌ z zas³uchania, wrêcz pozbawiÌ ca³ej przyjemnoœci. Nie rozumiem tego zupe³nie. Czy to tak trudno prze³¹czyÌ na "milcz¹cy?
O ile kaszlu w filharmonii nie da siê unikn¹Ì, to dzwoni¹ce telefony da siê wyciszyÌ, zale¿y to tylko i wy³¹cznie od kultury, która jak widaÌ, pozostawia wiele do ¿yczenia.

Pomimo Twoich odczuĂŚ, widzĂŞ, Âże nie daÂłaÂś siĂŞ caÂłkiem zÂłemu nastrojowi. ÂŻyczĂŞ ci, Âżeby nastĂŞpny koncert przyniĂłsÂł takie wraÂżenia, jakich oczekujesz.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #37 : Grudzień 03, 2010, 13:09:37 »

DziĂŞki Allegra za bardzo barwny opis,
wiesz znam dobrze takie uczucie jak czÂłowiek nastawia siĂŞ na coÂś wielkiego, niezapomnianego,
a potem czuje siĂŞ rozczarowany bo nie byÂło tak jak w wyobraÂżni.
Normalka.
Nie wiem dlaczego FN nie zatrudnia jakiÂś miĂŞÂśniakĂłw co by chamĂłw z komĂłrkami po prostu
wyciÂągali za koÂłnierz i won na ulicĂŞ.
CieszĂŞ siĂŞ, Âże jednak (przy odrobinie szczĂŞÂścia) spotkamy siĂŞ 9 stycznia.

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #38 : Grudzień 03, 2010, 13:16:44 »

Nie wiem, co napisaÌ. Chyba dobrze, ¿e siê nie wybra³am na koncert Ingolfa. Oczekiwania, znowu te oczekiwania. Jakoœ mnie nie poci¹ga za specjalnie jego gra, choÌ relacja na ¿ywo z Poznania by³a doskona³a. Mo¿e to ze wzglêdu na osobê, osobowoœÌ, inteligencjê muzyczn¹ i inteligencjê w ogóle, taki ca³okszta³t wokó³ cz³owieka i w cz³owieku. Nie wiem, czemu, ale Danii³ Trifonow ma w sobie coœ magicznego, przek³ada siê to na dŸwiêki jego fortepianu. Taka magia u Wundera bywa tylko momentami. Có¿, Wunder - nie mój cz³owiek. Na pewno z wielk¹ ochot¹ pos³ucham retransmisji, wszak to Chopin. A co do telefonów - jakaœ masakra, nie rozumiem, przecie¿ podaj¹ komunikat przypominaj¹cy o koniecznoœci wy³¹czenia....
Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #39 : Grudzień 03, 2010, 13:50:21 »

Dzieki za Wasze komentarze - jakoÂś mi lepiej, kiedy sie tym wszystkim podzieliÂłam
Jeszcze uwaga odnoœci do telefonu podczas ballady - to by³ bardzo cichy dŸwiêk, mam nadziejê, ¿e niewielu osobom zak³óci³ odbiór. Brzmia³ jak telefon stacjonarny dzwoni¹cy gdzies pod scen¹, ale ludzie takie dzwonki ustawiaj¹ sobie w komórkach. Pianista móg³ (ale nie musia³) go s³yszeÌ, skoro ja s³ysza³am, a siedzia³am blisko...

ZapomniaÂłam napisac o rozchichotanych gimnazjalistkach piszczÂących podczas braw jak na koncercie boysbandu!
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #40 : Grudzień 03, 2010, 14:12:27 »

Ach, na to patrzyÂłabym przez palce- takim wunder Wunderem moÂżna siĂŞ zachwycaĂŚ  i wolĂŞ, kiedy gimnazjalistki majÂą takiego idola., wszak jakiÂś musi byĂŚ.  To pocieszajÂące.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #41 : Grudzień 03, 2010, 14:18:28 »

PrzypomniaÂłam sobie koncert laureatĂłw z 1980 roku gdy graÂł Pogorelic, wtedy teÂż piszczÂących i wrzeszczÂących
maÂłolat byÂła caÂła masa. Ile z nich staÂło siĂŞ melomankami???

Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #42 : Grudzień 03, 2010, 15:39:09 »

Bardzo bym nie chciaÂła byc Âżle zrozumiana:
Nadal uwielbiam Wundera i czekam z niecierpliwoÂściÂą na uruchomienie sprzedazy koncertu 9I2011.
Kiedy Mozart pisze "nasz Wunder", ja sie pod tym podpisujĂŞ.
MoÂże mi siĂŞ niezbyt Âładnie napisaÂło na poczÂątku, Âże fanatyczni wyznawcy Wundera nie bĂŞdÂą zadowoleni, Âżle to zabrzmiaÂło. Sama jestem "wyznawczyniÂą" SÂłucham sobie teraz nagran z konkursu i magia powraca!
ChciaÂłam Wam opisaĂŚ jak najwierniej moje wraÂżenia, choc wiem, Âże o wiele przyjemniej czyta siĂŞ entujastyczne recenzje (sama sie co jakis czas raczĂŞ opisami koncertĂłw w Katowicach, Krakowie i Poznaniu).
 UwaÂżam, Âże kaÂżdy koncert jest wydarzeniem, na ktĂłre skÂłada sie wiele czynnikĂłw, a nastawienie odbiorcy jest tak samo wazne jak wszysko inne, a u mnie wczoraj ten czynnik ludzki nie zadziaÂłaÂł Smutny
Allegra
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #43 : Grudzień 03, 2010, 15:54:59 »

Mam nadziejĂŞ, Âże Micoona i Niebieskooki sie wkrĂłtce odezwÂą ze swoimi wraÂżeniami - mogÂły byc zupeÂłnie odmienne!
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #44 : Grudzień 03, 2010, 17:41:59 »

WÂłaÂśnie, jestem bardzo ciekawy kolejnych recenzji w warszawskiego recitalu.
Allegro, do ktĂłrych nagraĂą konkursowych Wundera powracasz najczĂŞÂściej? Koncert, moÂże piĂŞkne mazurki, polonez-fantazja? Ja - uwielbiam Bolero - w Wunderowym wykonaniu jest po prostu wzorcowe.

Strony: 1 2 [3] 4   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher paktprzyjazni animilkowo countrylife twistedgamers