Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
XIV Konkurs im. Czajkowskiego
Strony:
1
...
53
54
[
55
]
56
57
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XIV Konkurs im. Czajkowskiego (Przeczytany 173022 razy)
GoguÂś
Ekspert
Odp: XIV Konkurs im. Czajkowskiego
«
Odpowiedz #810 :
Lipiec 02, 2011, 23:44:33 »
Cytat: ewa578 Lipiec 02, 2011, 23:38:38
PosÂłuchaj jeszcze raz, jest przepiĂŞkna!
MoÂże mogÂłabyÂś poleciĂŚ mi kilka arii, ktĂłre byÂłyby w stanie zachĂŞciĂŚ mnie do zmiany zdania?
ByĂŚ moÂże to nie muzyka, a jĂŞzyk niemiecki tak mnie odrarza.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #811 :
Lipiec 02, 2011, 23:52:53 »
Ojj, bardzo prowokujesz, Piotrze...
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #812 :
Lipiec 02, 2011, 23:56:38 »
Cytat: Mozart Lipiec 02, 2011, 23:52:53
Ojj, bardzo prowokujesz, Piotrze...
WÂłaÂśnie Ciebie obawiaÂłem siĂŞ najbardziej. Na swojÂą obronĂŞ powiem tylko tyle, Âże uwielbiam "Wesele Figara" i "Don Giovanniego" (obie opery majÂą libretto napisane po wÂłosku)..
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #813 :
Lipiec 02, 2011, 23:58:29 »
Przede wszystkim, nie wiem, Piotrze, czy wiesz, Âże Czajkowski nazwaÂł Mozarta "Chrystusem Muzyki". CeniÂł go najbardziej ze wszystkich kompozytorĂłw. Kiedy pisaÂł swoje operowe divertissiment w listach wyznaÂł, Âże czuje jakby "po Mozarcie - nikogo i niczego juÂż nie byÂło".
Blog o muzyce:
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #814 :
Lipiec 03, 2011, 00:05:00 »
Cytat: Mozart Lipiec 02, 2011, 23:58:29
Przede wszystkim, nie wiem, Piotrze, czy wiesz, Âże Czajkowski nazwaÂł Mozarta "Chrystusem Muzyki". CeniÂł go najbardziej ze wszystkich kompozytorĂłw. Kiedy pisaÂł swoje operowe divertissiment w listach wyznaÂł, Âże czuje jakby "po Mozarcie - nikogo i niczego juÂż nie byÂło".
Nie wiedziaÂłem o tym. SwojÂą opiniĂŞ zbudowaÂłem na osobistych odczuciach. CaÂłoksztaÂłt Czarodziejskiego fletu odczytuje jako zbyt surowy w stosunku do samej fabuÂły. Czajkowski wÂłaÂśnie muzykÂą ÂłagodziÂł operowy czy baletowy przekaz.
Z drugiej strony, ca³y czas zastanawiam siê, czy istnieje taka mo¿liwoœÌ, ¿e to nie muzyka, ale jêzyk tak bardzo zniechêci³ mnie do tego dzie³a. Postaram siê przes³uchaÌ t¹ operê jeszcze raz. Obiecujê. Wtedy podzielê siê z Wami moimi spostrze¿eniami. Mam nadziejê, ¿e wtedy nie "podpadnê".
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #815 :
Lipiec 03, 2011, 00:07:10 »
Cytat: GoguÂś Lipiec 02, 2011, 23:44:33
ByĂŚ moÂże to nie muzyka, a jĂŞzyk niemiecki tak mnie odrarza.
Czy myÂśmy juÂż o tym nie rozmawiali? Tak mi siĂŞ wÂłaÂśnie wydaje, Âże Tobie w odbiorze piĂŞkna tej muzyki przeszkadza jĂŞzyk, ktĂłry akurat mniej Ci siĂŞ podoba. MoÂże powinieneÂś posÂłuchaĂŚ tego dzieÂła w innej wersji jĂŞzykowej:)
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #816 :
Lipiec 03, 2011, 00:08:52 »
rĂłwnieÂż nie za bardzo przepadam za zachodnio-germaĂąskim, ale mimo tego uwaÂżam Âże taki przykÂładowo "Czarodziejski flet", to dzieÂło wielkie - Ba, to arcydzieÂło
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #817 :
Lipiec 03, 2011, 00:10:33 »
ByÌ mo¿e rozumiem, sk¹d bierze siê Twój brak akceptacji dla "Fletu". To opera ³¹cz¹ca w sobie ró¿ne style, sama muzyka jest bardzo ró¿norodna (mo¿na by powiedzieÌ - z³amanie antycznej zasady decorum i jednoœci stylu
), przez Ciebie moÂże zostaĂŚ nazwana "niespĂłjnÂą". Nie-krytycy widzÂą w tym jednak ogromny walor tej opery, kiedyÂś juÂż o tym pisaÂłem.
Muzyka "Fletu" niesie przecie¿ g³êbokie, filozoficzne przes³anie - afirmuje ideê humanizmu, braterstwa, równoœci. Wiara w potêgê cz³owieka i ludzkoœci wyra¿a siê tu inaczej ni¿ w IX Symfonii Beethovena - ale z t¹ sam¹ si³¹.
Szczerze mĂłwiÂąc, nie mogĂŞ sobie wyobraziĂŚ Czajkowskiego piszÂącego muzykĂŞ do tekstu Schikandera. Tematyka wolnomularska - w moim odczuciu - nie pasowaÂłaby Czajkowskiemu. PisaÂł on muzyczne baÂśnie - ale ich charakter jest inny.
Blog o muzyce:
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #818 :
Lipiec 03, 2011, 00:12:04 »
Cytat: GoguÂś Lipiec 02, 2011, 23:31:45
MoÂże to kwestia gustu, osobistych upodobaĂą, ale nie trawiĂŞ Mozartowskiego "Czarodziejskiego Fletu" - moÂże to jakiÂś nieobiektywny uraz, moÂże chwilowa niemoc podczas wysÂłuchiwania tej opery, ale gdyby byÂła ona napisana w stylu Czajkowskiego, jestem pewien, Âże byÂłaby dla mnie bardziej "zjadliwa".
Ale Mozart skomponowaÂł "Czarodziejski flet" w 18 wieku, Czajkowski pod koniec 19.kto tu jest epigonem i
kto byÂł pierwszy?
Gombrowicz pisze "klêska artystyczna Czajkowskiego, nieznoœny odór przenikaj¹cy jego twórczoœÌ, jak gdyby
nieistotnoœÌ zmieszanej z czymœ "by³ym", ex, pogrzebanym, a teraz wydymanym sztucznie, kiepskoœÌ tej melodyjnoœci ju¿ nie
w porĂŞ".
Mozart miaÂłby pisaĂŚ jak Czajkowski??? Nie rozumiem.
http://www.franzschubert.pl/
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #819 :
Lipiec 03, 2011, 00:17:08 »
Cytat: GoguÂś Lipiec 03, 2011, 00:05:00
Nie wiedziaÂłem o tym. SwojÂą opiniĂŞ zbudowaÂłem na osobistych odczuciach. CaÂłoksztaÂłt Czarodziejskiego fletu odczytuje jako zbyt surowy w stosunku do samej fabuÂły. Czajkowski wÂłaÂśnie muzykÂą ÂłagodziÂł operowy czy baletowy przekaz.
Nie za bardzo rozumiem, jak moÂżna "zÂłagodziĂŚ" tekst "Fletu". SÂą tam momenty monumentalne, peÂłne powagi - jest rĂłwnieÂż wiele bardzo pogodnych, dowcpinych, lekkich arii i ensambli. Po prostu - dzieÂło idealne.
Najczêœciej wystawiana opera w obszarze niemieckojêzycznym... Asiu, a propos jêzyka - "Flet" w innej wersji jêzykowej - dla mnie by³aby to czêœciowa destrukcja dzie³a. W operze zosta³a przecie¿ zaznaczona przez Mozarta ta "niemieckoœÌ", Niemcy nazywaj¹ 'Flet" - pierwsz¹ oper¹ narodow¹.
Blog o muzyce:
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #820 :
Lipiec 03, 2011, 00:22:22 »
Cytat: TeresaGrob Lipiec 03, 2011, 00:12:04
Gombrowicz pisze "klêska artystyczna Czajkowskiego, nieznoœny odór przenikaj¹cy jego twórczoœÌ, jak gdyby
nieistotnoœÌ zmieszanej z czymœ "by³ym", ex, pogrzebanym, a teraz wydymanym sztucznie, kiepskoœÌ tej melodyjnoœci ju¿ nie
w porĂŞ".
No tak, Gombrowicz pisze zgodnie z duchem swoich czasów, z w³aœciw¹ sobie absurdo-grotesk¹... KiepskoœÌ melodyjnoœci!
Czêsto przeciwstawiano muzykê Czajkowskiego muzyce Brahmsa. Budowano antagonizm: s³odycz u Czajkowskiego - ch³ód muzyki Brahmsa. To wszystko schematy, bzdury. Dziœ wspaniale brzmi¹ ich dzie³a wykonywane obok siebie...
Blog o muzyce:
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #821 :
Lipiec 03, 2011, 00:24:54 »
Cytat: TeresaGrob Lipiec 03, 2011, 00:12:04
Ale Mozart skomponowaÂł "Czarodziejski flet" w 18 wieku, Czajkowski pod koniec 19.kto tu jest epigonem
W³asnie, w³aœnie. Libretto Schikandera nie powsta³oby z pewnoœci¹ w wieku XIX i ¿aden twórca romantyczny (czy póŸnoromantyczny, jak Czajkowski) nie siêgn¹³by po taki tekst.
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #822 :
Lipiec 03, 2011, 00:30:39 »
Cytat: Mozart Lipiec 03, 2011, 00:17:08
Nie za bardzo rozumiem, jak moÂżna "zÂłagodziĂŚ" tekst "Fletu". SÂą tam momenty monumentalne, peÂłne powagi - jest rĂłwnieÂż wiele bardzo pogodnych, dowcpinych, lekkich arii i ensambli. Po prostu - dzieÂło idealne.
Najczêœciej wystawiana opera w obszarze niemieckojêzycznym... Asiu, a propos jêzyka - "Flet" w innej wersji jêzykowej - dla mnie by³aby to czêœciowa destrukcja dzie³a. W operze zosta³a przecie¿ zaznaczona przez Mozarta ta "niemieckoœÌ", Niemcy nazywaj¹ 'Flet" - pierwsz¹ oper¹ narodow¹.
Pat, wÂłaÂśnie z pewnÂą nieÂśmiaÂłoÂściÂą zaprezentowaÂłam taki eksperyment;)) Branagh potraktowaÂł to dzieÂło w kategoriach uniwersalnych, nie narodowych - jako alegoriĂŞ walki dobra ze zÂłem, nie przywiÂązanej do konkretnego jĂŞzyka:)
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #823 :
Lipiec 03, 2011, 00:31:52 »
Nie znam wizji Branagha, ale oczywiÂście siĂŞ z niÂą zapoznam - wydaje siĂŞ ciekawa...
Blog o muzyce:
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #824 :
Lipiec 03, 2011, 00:33:26 »
Cytat: GoguÂś Lipiec 02, 2011, 23:56:38
Na swojÂą obronĂŞ powiem tylko tyle, Âże uwielbiam "Wesele Figara" i "Don Giovanniego" (obie opery majÂą libretto napisane po wÂłosku)..
A co z "Cosi fan tutte", "Idomeneo", "La clemenza", "Lucio Silla"? O "Uprowadzenie z Seraju" nie pytam.
Blog o muzyce:
Strony:
1
...
53
54
[
55
]
56
57