Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 53 54 [55] 56 57   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XIV Konkurs im. Czajkowskiego  (Przeczytany 173022 razy)
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #810 : Lipiec 02, 2011, 23:44:33 »

PosÂłuchaj jeszcze raz, jest przepiĂŞkna!

MoÂże mogÂłabyÂś poleciĂŚ mi kilka arii, ktĂłre byÂłyby w stanie zachĂŞciĂŚ mnie do zmiany zdania?

ByĂŚ moÂże to nie muzyka, a jĂŞzyk niemiecki tak mnie odrarza.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #811 : Lipiec 02, 2011, 23:52:53 »

Ojj, bardzo prowokujesz, Piotrze...  Zawstydzony   Spoko

GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #812 : Lipiec 02, 2011, 23:56:38 »

Ojj, bardzo prowokujesz, Piotrze...  Zawstydzony   Spoko

WÂłaÂśnie Ciebie obawiaÂłem siĂŞ najbardziej. Na swojÂą obronĂŞ powiem tylko tyle, Âże uwielbiam "Wesele Figara" i "Don Giovanniego" (obie opery majÂą libretto napisane po wÂłosku)..
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #813 : Lipiec 02, 2011, 23:58:29 »

Przede wszystkim, nie wiem, Piotrze, czy wiesz, Âże Czajkowski nazwaÂł Mozarta "Chrystusem Muzyki". CeniÂł go najbardziej ze wszystkich kompozytorĂłw. Kiedy pisaÂł swoje operowe divertissiment w listach wyznaÂł, Âże czuje jakby "po Mozarcie - nikogo i niczego juÂż nie byÂło". 

GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #814 : Lipiec 03, 2011, 00:05:00 »

Przede wszystkim, nie wiem, Piotrze, czy wiesz, Âże Czajkowski nazwaÂł Mozarta "Chrystusem Muzyki". CeniÂł go najbardziej ze wszystkich kompozytorĂłw. Kiedy pisaÂł swoje operowe divertissiment w listach wyznaÂł, Âże czuje jakby "po Mozarcie - nikogo i niczego juÂż nie byÂło". 

Nie wiedziaÂłem o tym. SwojÂą opiniĂŞ zbudowaÂłem na osobistych odczuciach. CaÂłoksztaÂłt Czarodziejskiego fletu odczytuje jako zbyt surowy w stosunku do samej fabuÂły. Czajkowski wÂłaÂśnie muzykÂą ÂłagodziÂł operowy czy baletowy przekaz.

Z drugiej strony, ca³y czas zastanawiam siê, czy istnieje taka mo¿liwoœÌ, ¿e to nie muzyka, ale jêzyk tak bardzo zniechêci³ mnie do tego dzie³a. Postaram siê przes³uchaÌ t¹ operê jeszcze raz. Obiecujê. Wtedy podzielê siê z Wami moimi spostrze¿eniami. Mam nadziejê, ¿e wtedy nie "podpadnê".
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #815 : Lipiec 03, 2011, 00:07:10 »

ByĂŚ moÂże to nie muzyka, a jĂŞzyk niemiecki tak mnie odrarza.
Czy myÂśmy juÂż o tym nie rozmawiali? Tak mi siĂŞ wÂłaÂśnie wydaje, Âże Tobie w odbiorze piĂŞkna tej muzyki przeszkadza jĂŞzyk, ktĂłry akurat mniej Ci siĂŞ podoba. MoÂże powinieneÂś posÂłuchaĂŚ tego dzieÂła w innej wersji jĂŞzykowej:)

kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #816 : Lipiec 03, 2011, 00:08:52 »

rĂłwnieÂż nie za bardzo przepadam za zachodnio-germaĂąskim, ale mimo tego uwaÂżam Âże taki przykÂładowo "Czarodziejski flet", to dzieÂło wielkie - Ba, to arcydzieÂło  
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #817 : Lipiec 03, 2011, 00:10:33 »

ByĂŚ moÂże rozumiem, skÂąd bierze siĂŞ TwĂłj brak akceptacji dla "Fletu". To opera ³¹czÂąca w sobie ró¿ne style, sama muzyka jest bardzo ró¿norodna (moÂżna by powiedzieĂŚ - zÂłamanie antycznej zasady decorum i jednoÂści stylu  Chichot), przez Ciebie moÂże zostaĂŚ nazwana "niespĂłjnÂą". Nie-krytycy widzÂą w tym jednak ogromny walor tej opery, kiedyÂś juÂż o tym pisaÂłem.    Muzyka "Fletu" niesie przecieÂż g³êbokie, filozoficzne przesÂłanie - afirmuje ideĂŞ humanizmu, braterstwa, rĂłwnoÂści. Wiara w potĂŞgĂŞ czÂłowieka i ludzkoÂści wyraÂża siĂŞ tu inaczej niÂż w IX Symfonii Beethovena - ale z tÂą samÂą si³¹.

Szczerze mĂłwiÂąc, nie mogĂŞ sobie wyobraziĂŚ Czajkowskiego piszÂącego muzykĂŞ do tekstu Schikandera. Tematyka wolnomularska - w moim odczuciu - nie pasowaÂłaby Czajkowskiemu. PisaÂł on muzyczne baÂśnie - ale ich charakter jest inny.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #818 : Lipiec 03, 2011, 00:12:04 »

MoÂże to kwestia gustu, osobistych upodobaĂą, ale nie trawiĂŞ Mozartowskiego "Czarodziejskiego Fletu" - moÂże to jakiÂś nieobiektywny uraz, moÂże chwilowa niemoc podczas wysÂłuchiwania tej opery, ale gdyby byÂła ona napisana w stylu Czajkowskiego, jestem pewien, Âże byÂłaby dla mnie bardziej "zjadliwa".
Ale Mozart skomponowaÂł "Czarodziejski flet" w 18 wieku, Czajkowski pod koniec 19.kto tu jest epigonem i
kto byÂł pierwszy?
Gombrowicz pisze "klêska artystyczna Czajkowskiego, nieznoœny odór przenikaj¹cy jego twórczoœÌ, jak gdyby
nieistotnoœÌ zmieszanej z czymœ "by³ym", ex, pogrzebanym, a teraz wydymanym sztucznie, kiepskoœÌ tej melodyjnoœci ju¿ nie
w porĂŞ".
Mozart miaÂłby pisaĂŚ jak Czajkowski??? Nie rozumiem.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #819 : Lipiec 03, 2011, 00:17:08 »

Nie wiedziaÂłem o tym. SwojÂą opiniĂŞ zbudowaÂłem na osobistych odczuciach. CaÂłoksztaÂłt Czarodziejskiego fletu odczytuje jako zbyt surowy w stosunku do samej fabuÂły. Czajkowski wÂłaÂśnie muzykÂą ÂłagodziÂł operowy czy baletowy przekaz.

Nie za bardzo rozumiem, jak moÂżna "zÂłagodziĂŚ" tekst "Fletu". SÂą tam momenty monumentalne, peÂłne powagi - jest rĂłwnieÂż wiele bardzo pogodnych, dowcpinych, lekkich arii i ensambli. Po prostu - dzieÂło idealne.  Chichot  NajczĂŞÂściej wystawiana opera w obszarze niemieckojĂŞzycznym... Asiu, a propos jĂŞzyka - "Flet" w innej wersji jĂŞzykowej - dla mnie byÂłaby to czĂŞÂściowa destrukcja dzieÂła. W operze zostaÂła przecieÂż zaznaczona przez Mozarta ta "niemieckoœÌ", Niemcy nazywajÂą 'Flet" - pierwszÂą operÂą narodowÂą.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #820 : Lipiec 03, 2011, 00:22:22 »

Gombrowicz pisze "klêska artystyczna Czajkowskiego, nieznoœny odór przenikaj¹cy jego twórczoœÌ, jak gdyby
nieistotnoœÌ zmieszanej z czymœ "by³ym", ex, pogrzebanym, a teraz wydymanym sztucznie, kiepskoœÌ tej melodyjnoœci ju¿ nie
w porĂŞ".

No tak, Gombrowicz pisze zgodnie z duchem swoich czasów, z w³aœciw¹ sobie absurdo-grotesk¹... KiepskoœÌ melodyjnoœci!
Czêsto przeciwstawiano muzykê Czajkowskiego muzyce Brahmsa. Budowano antagonizm: s³odycz u Czajkowskiego - ch³ód muzyki Brahmsa. To wszystko schematy, bzdury. Dziœ wspaniale brzmi¹ ich dzie³a wykonywane obok siebie...

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #821 : Lipiec 03, 2011, 00:24:54 »

Ale Mozart skomponowaÂł "Czarodziejski flet" w 18 wieku, Czajkowski pod koniec 19.kto tu jest epigonem

W³asnie, w³aœnie. Libretto Schikandera nie powsta³oby z pewnoœci¹ w wieku XIX i ¿aden twórca romantyczny (czy póŸnoromantyczny, jak Czajkowski) nie siêgn¹³by po taki tekst.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #822 : Lipiec 03, 2011, 00:30:39 »

Nie za bardzo rozumiem, jak moÂżna "zÂłagodziĂŚ" tekst "Fletu". SÂą tam momenty monumentalne, peÂłne powagi - jest rĂłwnieÂż wiele bardzo pogodnych, dowcpinych, lekkich arii i ensambli. Po prostu - dzieÂło idealne.  Chichot  NajczĂŞÂściej wystawiana opera w obszarze niemieckojĂŞzycznym... Asiu, a propos jĂŞzyka - "Flet" w innej wersji jĂŞzykowej - dla mnie byÂłaby to czĂŞÂściowa destrukcja dzieÂła. W operze zostaÂła przecieÂż zaznaczona przez Mozarta ta "niemieckoœÌ", Niemcy nazywajÂą 'Flet" - pierwszÂą operÂą narodowÂą.
Pat, wÂłaÂśnie z pewnÂą nieÂśmiaÂłoÂściÂą zaprezentowaÂłam taki eksperyment;)) Branagh potraktowaÂł to dzieÂło w kategoriach uniwersalnych, nie narodowych - jako alegoriĂŞ walki dobra ze zÂłem, nie przywiÂązanej do konkretnego jĂŞzyka:)
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #823 : Lipiec 03, 2011, 00:31:52 »

Nie znam wizji Branagha, ale oczywiÂście siĂŞ z niÂą zapoznam - wydaje siĂŞ ciekawa...  Chichot

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #824 : Lipiec 03, 2011, 00:33:26 »

Na swojÂą obronĂŞ powiem tylko tyle, Âże uwielbiam "Wesele Figara" i "Don Giovanniego" (obie opery majÂą libretto napisane po wÂłosku)..

A co z "Cosi fan tutte", "Idomeneo", "La clemenza", "Lucio Silla"?  O "Uprowadzenie z Seraju" nie pytam. 

Strony: 1 ... 53 54 [55] 56 57   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper neder-live animilkowo paktprzyjazni black-for