Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Muzyka
>
P³yty
>
Wunder Chopin :) Ingolf Wunder - Chopin Recital
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
10
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Wunder Chopin :) Ingolf Wunder - Chopin Recital (Przeczytany 57319 razy)
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
Odp: Wunder Chopin :) Ingolf Wunder - Chopin Recital
«
Odpowiedz #15 :
Czerwiec 18, 2011, 00:58:46 »
Cytat: Aleksias Czerwiec 17, 2011, 21:05:35
Ciekawe, sk±d siê to wziê³o:)
Asiu..a wziê³o siê to zapewne (oczyw.
) z okresu naszej edukacji w szkole podstawowej..Kiedy to na lekcjach muzyki ju¿ od najm³odszych klas, starano siê nam wszystkim wpajaæ taki oto zapis, podstawowej gamy durowej - jak± jest gama C-dur.., zaczynaj±ca siê rzecz jasna od d¼wiêku "c"
..a wiêc: c, d, e, f, g, a,
h
, c...b±d¼ jeszcze inaczej: do, re, mi, fa, sol, la,
si
, do.. Zatem podobne nazewnictwo przylgnê³o do nas ju¿ od ma³ego i w zyciu dojrza³ym, nic a nic nie zamierza siê przemianowywaæ..
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #16 :
Czerwiec 18, 2011, 11:34:25 »
Narobi³em trochê zamieszania, ale dziêki temu wszyscy dowiedzieli¶my siê trochê nowych rzeczy. Fakt, ¿e to chyba szko³a namiesza³a nam w g³owach. Có¿, dla mnie dzwiêk b zawsze oznacza³ h z bemolem. No ale cz³owiek uczy siê ca³e ¿ycie.
Wywiad z Wunderem interesuj±cy. Sam pianista przyznaje, ¿e uda³o mu siê rozwin±æ melodyczn± czê¶æ ballady, ca³kowicie siê z tym zgadzam, jego interpretacja ballady f-moll jest jedn± z najlepszych interpretacji jakie s³ysza³em.
Polonez-Fantazja to utwór którego nieczêsto mo¿na spotkaæ na p³ytach z utworami Chopina. Utwór ten "wpad³ mi w ucho" dopiero podczas konkursu, i mimo ¿e od jego zakoñczenia minê³o ponad pó³ roku to nadal nie mogê siê zdecydowaæ które wykonanie jest moim ulubionym. Rozwa¿am Wundera, Bozhanowa i Awdeew±.
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 142
«
Odpowiedz #17 :
Czerwiec 18, 2011, 12:04:14 »
Cytat: Gogu¶ Czerwiec 18, 2011, 11:34:25
Polonez-Fantazja to utwór którego nieczêsto mo¿na spotkaæ na p³ytach z utworami Chopina. Utwór ten "wpad³ mi w ucho" dopiero podczas konkursu, i mimo ¿e od jego zakoñczenia minê³o ponad pó³ roku to nadal nie mogê siê zdecydowaæ które wykonanie jest moim ulubionym. Rozwa¿am Wundera, Bozhanowa i Awdeew±.
Ja po wys³uchaniu na YT tego Poloneza w wykonaniu Blechacza nie mia³em w±tpliwo¶ci, kto najbardziej przekona³ mnie swoj± interpretacj±. Nawet chwilowa s³aba jako¶æ nagrania nie jest w stanie mnie do niego zniechêciæ.
Zaczyna siê na 1:10:
http://www.youtube.com/watch?v=Uq3y7axx42k
http://www.youtube.com/watch?v=IUoqa_F717s&feature=related
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #18 :
Czerwiec 18, 2011, 16:02:19 »
Nie przekona³e¶ mnie do Blechacza. Zd±¿y³em ods³uchaæ podes³any przez Ciebie klip i wykonanie Bozhanowa z konkursu, i porównuj±c t± dwójkê wolê B³ugara.
http://www.youtube.com/watch?v=QxA63lU5eeE
No ale ka¿dy ma swoje gusta...
Postaram siê przes³uchaæ i porównaæ pozosta³ych wymienionych przeze mnie wykonawców, podzielê siê z Wami wnioskami, je¿eli takowe zostan± wyci±gniête.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #19 :
Czerwiec 18, 2011, 21:50:53 »
Cytat: Mozart Czerwiec 18, 2011, 00:02:49
Wspaniale. Nasz Wunder t± premier± narobi³ trochê szumu, co - mnie - jak najbardziej odpowiada.
Asiu, piêkna zawarto¶æ Twoich dwóch ostatnich postów.
Science-pozdrowienia!
S³awa rycerzom Nauki!
Dziêkujê, Pat:) Dzieje zapisów i oznaczeñ muzycznych s± równie ciekawe, jak historia samej muzyki.
Co do solmizacji, dowiedzia³am siê jeszcze, ¿e sylaby oznaczaj±ce nazwy d¼wiêków zosta³y ustalone w XI w. przez mnicha Guidia z Arezzo, który w tym celu pos³u¿y³ siê tekstem hymnu na cze¶æ ¦wiêtego Jana:
Ut
queant laxis,
re
sonare fibris.
Mi
ra gestorum
fa
muli tuorum
Solve polluti labii
re
atum,
S
ancte
J
oanes.
Pocz±tkowe sylaby wierszy hymnu da³y nazwy kolejnym nutom. Sylabê "si" doda³ dopiero w XVI w. Anzelm z Flandrii, sk³adaj±c j± z pierwszych liter wyrazów Sancte Joanes, a w wieku XVII zmieniono "ut" na bardziej wygodne do ¶piewania "do" Inicjator owej zmiany nazywa³ siê, nomen omen, Donni - tym sposobem w pewien sposób zyska³ nie¶miertelno¶æ
A oto ten hymn, któremu zawdziêczamy nasze "doremifasol". Przyjemnie siê go s³ucha:)
http://www.youtube.com/watch?v=SugtS3tqsoo
Co do pytania "sk±d siê to wziê³o": czywi¶cie wiadomo, ¿e wiedzê na temat notacji muzycznej otrzymujemy w szkole. Jednak chodzi³o mi o to, sk±d pochodzi ta wiedza:) Kto wymy¶li³ takie a nie inne oznaczenie, i czy jest jakie¶ wyt³umaczenie umiejscowienia tego, nie daj±cego siê wyt³umaczyæ ci±giem alfabetycznym, nieszczêsnego H. Niestety, nie natrafi³am tu ¿adne informacje.
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #20 :
Czerwiec 18, 2011, 21:58:40 »
Normalnie Uniwersytet Muzyczny, niby mam wakacje a tyle mimowolnie wkuwam
Bardzo ciekawa informacja, Asiu.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #21 :
Czerwiec 18, 2011, 22:03:40 »
Uniwersytet ma pewne niedoci±gniêcia
- w³a¶nie widzê, Beatko, ¿e pomyli³y mi siê oznaczenia w sylabach tego hymnu: oczywi¶cie tam ma byæ:
Sol
ve Polluti
la
bii reatum
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #22 :
Czerwiec 18, 2011, 22:32:19 »
Co do Poloneza Fantazji, uwa¿am, ¿e Bo¿anow gra go piêknie, chocia¿ wolê wykonanie Wundera, które za pierwszym razem pozostawi³o mnie w stanie ca³kowitego, euforycznego oszo³omienia:)) No i nie ma siê co dziwiæ, skoro nawet Martha p³aka³a...
http://www.youtube.com/watch?v=ISzqefuXiJ4&feature=related
Blechacza te¿ pos³ucham, choæ nie s±dzê, by znacz±co zachwia³ moj± klasyfikacj±:)
Oczywi¶cie okaza³o siê, ¿e fakt, i¿ p³yta ukazuje siê w danym dniu niekoniecznie oznacza, ¿e bêdzie ona dostêpna w tym¿e dniu na naszym rynku:( W Merlinie album jest opisany jako "towar trudnodostêpny", z dostaw± w ci±gu 21 dni.
Pan w Empiku którego spyta³am o p³ytê Wundera, mia³ w oczach pust± przestrzeñ, wielk± niczym step Akermañski
Po sprawdzeniu w komputerze przyzna³, ¿e istotnie, teoretycznie jest na stronie informacja o tej p³ycie, i jej "dostawie w 24 h", jednak w praktyce dojdzie ona dopiero w okolicach wtorku. W zwi±zku z tym zamówi³am j± sobie sama internetowo, co wyjdzie na jedno - równie¿ przyjdzie we wtorek:)
jaccol55
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 142
«
Odpowiedz #23 :
Czerwiec 18, 2011, 22:34:23 »
P³yta ta wyjdzie równie¿ na vinylu, jak poinformowa³a DG.
No i nie ma siê co dziwiæ, skoro nawet Martha p³aka³a...
Mo¿e i p³aka³a, a i tak g³osowa³a na Avdeev±.
Wunder wed³ug niej by³ 4...
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2011, 22:37:36 wys³ane przez jaccol55
»
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #24 :
Czerwiec 19, 2011, 10:47:12 »
W winylu? To obecnie rzadko¶æ ze wzglêdu na fakt, i¿ jest to rynek niszowy, a jednocze¶nie elitarny. Winylowe wydanie to obecnie nobilitacja dla artysty i jego muzyki. Ten fakt ¶wiadczy jednak o stosunku DG do tej p³yty. Tym wiêksze gratulacje dla Ingolfa!
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
fille007
Ekspert
Wiadomo¶ci: 845
«
Odpowiedz #25 :
Czerwiec 19, 2011, 12:30:20 »
Winyle maja jedn± zasadnicz± wadê - ciê¿ko je zabraæ na wakacyjne wyjazdy
Chocia¿ lubiê Empik muszê przyznaæ ¿e wprowadzaj± czasem klienta w b³±d. W sklepie internetowym jest informacja, ¿e dana p³yta jest dostêpna w ci±gu 3-5 dni, klient zamawia, mijaj± 2 tygodnie i dostaje siê maila, ¿e niestety dany produkt jest niedostêpny (ale na stronie netowej dalej widnieje info, ¿e "dostêpne w ciagu 3-5 dni").
Amo la musica sopra tutte le arti
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #26 :
Czerwiec 19, 2011, 18:50:11 »
Wydanie winylowe to ciekawostka, a jednocze¶nie, jak ju¿ wcze¶niej zauwa¿yli¶cie, wielkie wyró¿nienie.
G³osowanie g³osowaniem, interpretacja Wundera nale¿y do moich ulubionych, niemniej Awdeewa zagra³a ten utwór z werw±, bardzo ¿ywo co zw³aszcza w czê¶ci fantazji wp³ywa na korzy¶æ tego utworu. Zreszt±, od pocz±tku lubi³em jej mocny d¼wiêk, choæ nie do ka¿dej Chopinowskiej kompozycji taki d¼wiêk pasuje. Przypominam, ¿e ocena za trzeci etap dotyczy³a ca³o¶ci programu, a Polonez by³ tylko jego sk³adow±.
Poni¿ej zamieszczam wykonanie Rosjanki
http://www.youtube.com/watch?v=NtLLjyx5QMQ&feature=fvwrel
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #27 :
Czerwiec 20, 2011, 00:15:29 »
Mnie osobi¶cie, jak wiesz Piotrze, niezbyt akurat przekonuje Chopin Awdiejewej; ale wiadomo, ¿e mamy swoich ulubieñców i po tylu gor±cych dyskusjach nie bêdziemy siê ju¿ o to spierali:)
Jako ¿e mowa by³a o Empiku i Merlinie, chcia³abym zwróciæ Wasz± uwagê na mniej znany sklep internetowy, Dalga.
http://www.dalga.pl/advanced_search_result.php?search_in_description=1&keywords=Ingolf+Wunder&osCsid=eefd84825dfb68e1ef7d214c4207e69e&x=23&y=7
Ju¿ raz znalaz³am tam p³ytê, której nie by³o nigdzie indziej. A teraz - p³yta Ingolfa w sobotê by³a "na pó³ce", gotowa do wys³ania! Godne uwagi jest to, ¿e zajmuj± siê g³ównie w³a¶nie klasyk±. I maj± dobre recenzje. My¶lê, ¿e bêdê siê u nich zaopatrywaæ, a je¶li zdarzy mi siê byæ w Poznaniu, mo¿e kupiæ osobi¶cie:)
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #28 :
Czerwiec 20, 2011, 08:49:43 »
Artykul z Wyborczej w temacie (jesli juz by³ wczesniej linkowany, to przepraszam za powtorke):
http://wyborcza.pl/1,75475,9798509,Wunder_gra_na_nosie_jurorom.html
fille007
Ekspert
Wiadomo¶ci: 845
«
Odpowiedz #29 :
Czerwiec 20, 2011, 18:31:36 »
Oj zagra³ na nosie i to jak
Hehe, sytuacja Julianny nie jest do pozazdroszczenia. Na pewno jest jej dziwnie i po prostu przykro. Takiego obrotu sprawy siê nie spodziewa³a. Ale konkursy bywaj± przewrotne
Np. Piotr Anderszewski nie wygra³ ¿adnego, w 1990 w Leeds normalnie zwia³ ze sceny, a karierê zrobi³ przez du¿e K.
Wogóle Awdiejewa ma swoj± stronê internetow±? Kiedy¶ by³a jaka¶ stronka, teraz nie mogê jej znale¼æ w sieci.
Amo la musica sopra tutte le arti
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
10
Do góry
Drukuj