Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 10   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wunder Chopin :) Ingolf Wunder - Chopin Recital  (Przeczytany 57337 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #30 : Czerwiec 20, 2011, 19:20:29 »

Jest jakas strona Julianny costam.net, ale jest na has³o. Ma profil na FB.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #31 : Czerwiec 21, 2011, 00:21:59 »

Có¿, w³a¶ciwie to nie Ingolf zagra³ na nosie Awdiejewej, a DG - ale tak czy tak, my¶lê, ¿e dobrze siê sta³o. Czytaj±c co s±dzi Jacek Hawryluk o brzmieniu tej p³yty - w po³±czeniu z faktem wydania jej na winylu (faktycznie, nobilitacja!), nie mo¿na chyba mieæ w±tpliwo¶ci, ¿e firma z ¿ó³t± nalepk± prawid³owo oceni³a, który z laureatów jest w stanie zaprezentowaæ naprawdê klasyczne wykonanie, które bêdzie godnie reprezentowaæ chopinowsk± tradycjê.
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #32 : Czerwiec 21, 2011, 10:39:01 »

Porówna³em sobie
klatka po klatce wykonania Poloneza Fantazji
Wundera i Awdiejewej podczas Konkursu Chopinowskiego 2010
i stwierdzam, ¿e
dobór instrumentu te¿ jest wa¿ny do rodzaju muzyki.

Instrument Julianny inaczej (na niekorzy¶æ) brzmi.

pozdrawiam          
               Marek
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 21, 2011, 21:58:34 »

Mogê siê prawie za³o¿yæ, ¿e (a propos nastêpnej p³yty) ten drugi koncert fortepianowy, który zostanie nagrany przez Ingolfa - to bêdzie Mozart (oby!). Nie wiem jeszcze, który KV.  Chichot

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #34 : Czerwiec 22, 2011, 09:15:45 »

O tak, oczywi¶cie, to bardzo mo¿liwe
No w³a¶nie - tylko który, który??
W³a¶ciwie którykolwiek wybierze, bêdzie to niew±tpliwie uczta dla uszu i serca. Bo przecie¿ to niemal same arcydzie³a, piêkne i ukochane. Jednak w¶ród ukochanych s± te¿ te ukochane bardziej
Zastanawiam siê, który najbardziej pasowa³by do Ingolfowego grania, wiêc od razu przymierzam go "uszami duszy" do czê¶ci "pianissimistycznych", gdzie bêdzie mia³ najwiêcej okazji do sypania pere³, uwodzenia blaskiem i subtelno¶ci± d¼wiêku.
Czy o wiêkszy dreszcz przyprawi mnie s³uchanie go graj±cego to nieziemskie, przejmuj±ce niewys³owionym smutkiem Adagio z 488, czy uwodz±c± magicznym czarem Romancê z 466 (trochê inaczej by zagra³ ni¿ Gulda, delikatniej, ale przecie¿ wspaniale)
Ale jak¿e piêknie pod jego palcami zabrzmia³oby te¿ tak nastrojowe Andante z 453 - Twojego lekarstwa na deszczow± aurê:). I cudne by³oby romantyczne Andante z "Elwiry Madigan". I wreszcie, z jakim zachwytem s³ucha³oby siê "filigrane girlanden" splatanych w rozmarzonym Andante, i tak¿e w perlistej fina³owej czê¶ci z 482....
Ach, czy mo¿na ³atwo wybraæ spo¶ród takiego bogactwa...to jak zanurzanie r±k w skrzyniê pe³n± klejnotów...
Jakie s± Twoje typowania, mon ami?
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #35 : Czerwiec 23, 2011, 23:24:18 »

Asiu, gdyby Ingolf przeczyta³ Twojego posta, to mogliby¶my byæ niemal pewni, ¿e po takich rekomendacjach - nagra³by od razu je wszystkie. 

Do tej listy doda³bym z wielk± chêci± KV 491, 503 i 595. Czyli zrobi³ siê nam materia³ na jakie¶ cztery p³yty.    Hm, wa¿ny jest równie¿ czas trwania koncertów. Koncert e-moll Chopina (jestem przekonany, ¿e znajdzie siê on na kr±¿ku - w koñcu otrzyma³ zañ nagrodê specjaln± na KCh!) trwa oko³o 40 minut, zostaje zatem oko³o 30 minut. Koncert C-dur KV 503 - najrozleglejszy czasowo - trwa ponad 35 min., KV 466, 467, 482 - te¿ s± jednymi z d³u¿szych... Szczerze mówi±c, stawiam na 488 (potem - mo¿e KV 595). A-dur daje wielkie mo¿liwo¶ci. Jak ju¿ pisa³em, mnóstwo w nim ró¿norakich emocji. Wymaga gry perlistej, b³yskotliwej, ale i uczuciowo zaanga¿owanej. Adagio pod wzglêdem ekspresji jest przecie¿ bardzo romantyczne. Pamiêtam, jak jeszcze przed KCh w 2005 r. gra³ go w TVP Kultura Blechacz - pó¼niejszy zwyciêzca!

Z kolei Ingolfowe wykonanie koncertu c-moll czy d-moll pokaza³oby pianistê nie tylko o wielkiej technice, ale równie¿ o niezwyk³ym wywa¿eniu klasycznej formy i pote¿nej, dramatyczno-romantycznej tre¶ci. Co tu du¿o mówiæ, liczê na Wunderowy album z Mozartem.  Chichot

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 23, 2011, 23:37:18 »

Wreszcie mam przed sob± tê p³ytê:) Jest bardzo elegancka, wysmakowana w detalach. Sama p³yta czarna, z ¿ó³tym logo DG. Na ok³adce p³yty nalepka: "Ingolf Wunder, gwiazda Miêdzynarodowego Konkursu Chopinowskiego debiutuje w Deutsche Grammophon"
I jeszcze komplementy od Grammophone i Sunday Telegraph ("najpiêkniej ujêty dwiêk Chopina). W ksi±¿eczce zdjêcia znane ju¿ ze strony Wundera na FB. Wywiad z Ingolfem, zatytu³owany "Architekt d¼wiêku" Chichot
Co ciekawe, chyba pierwszy raz Ingolf otwarcie przyznaje, ¿e jednak by³ rozczarowany wynikiem Konkursu. "Byæ drugim, to jest tak, jak byæ pierwszym pokonanym". Jednak stwierdza, ¿e to uczucie szybko przeminê³o w zwi±zku z tym wszystkim, co dzia³o siê po konkursie. Zdjêcia p³yty z przyleg³o¶ciami wklei³am na swój profil na facebooku. Nie jestem jednak pewna, czy tekst wywiadu da siê bez problemu odczytaæ.

A sama p³yta... Nie wiem, byæ mo¿e na tyle podoba mi siê sposób interpretacji i d¼wiêk Ingolfa, ¿e nie oceniam obiektywnie jego wykonañ. Jednak w moim odczuciu s³uchanie jej pozostawi³o znowu, a nawet jeszcze bardziej ni¿ przedtem, wra¿enie prze¿ycia g³êbokiej duchowej medytacji - niezwyk³y spokój umys³u, zachwyt kontemplacji, poczucie dotkniêcia czego¶ nieuchwytnego, nienazwanego. W porównaniu z nagraniami z konkursu jest tak idealnie wywa¿ona, dopracowana, ¿e odnoszê wra¿enie, jakby minê³o kilka lat.
Bêdê jej jeszcze s³uchaæ i mo¿e pokuszê siê o jakie¶ próby amatorskiej analizy:) Na razie widzê ju¿, ¿e Largo w sonacie jest d³u¿sze, ni¿ w konkursowym nagraniu. Pó³ minuty wiêcej piêkna - i to jakiego piêkna:) To jest - jak pieszczota... najsubtelniejszy z dotyków - dotyk d¼wiêku... Presto te¿ nieco d³u¿sze. Wydaje mi siê, ¿e Ingolf tym razem stawia raczej na zbudowanie nastrojowej, dynamicznej opowie¶ci, ni¿ hipnotyczn± motorykê, demoniczny pêd z poprzedniej interpretacji. Ta wersja zachwyca mnie tak samo:) No tak, w koñcu zawsze by³am apologetk± Wunderowej Sonaty

Zauwa¿y³am przy okazji notatkê na temat p³yty na tvp Kultura.
http://www.tvp.pl/kultura/muzyka-powazna/chopin/aktualnosci/muzyka-chopina-nie-ma-przed-nim-tajemnic/4716205
Zwracam Wasz± uwagê na ostatnie zdanie Chichot Chichot
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #37 : Czerwiec 24, 2011, 19:26:12 »

Asiu, gdyby Ingolf przeczyta³ Twojego posta, to mogliby¶my byæ niemal pewni, ¿e po takich rekomendacjach - nagra³by od razu je wszystkie. 
... i jeszcze koncert na 2 fortepiany Es-dur KV 365 z Daniilem Trifonowem i koncert na 3 fortepiany F-dur KV 242 z Trifonowem i Bo¿anowem 

Amo la musica sopra tutte le arti
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #38 : Czerwiec 24, 2011, 20:01:16 »

Ha! Album - marzenie. Choæ szczerze, nie lubiê KV 242.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #39 : Czerwiec 24, 2011, 20:20:27 »

Do tej listy doda³bym z wielk± chêci± KV 491, 503 i 595. Czyli zrobi³ siê nam materia³ na jakie¶ cztery p³yty.    Hm, wa¿ny jest równie¿ czas trwania koncertów. Koncert e-moll Chopina (jestem przekonany, ¿e znajdzie siê on na kr±¿ku - w koñcu otrzyma³ zañ nagrodê specjaln± na KCh!) trwa oko³o 40 minut, zostaje zatem oko³o 30 minut. Koncert C-dur KV 503 - najrozleglejszy czasowo - trwa ponad 35 min., KV 466, 467, 482 - te¿ s± jednymi z d³u¿szych... Szczerze mówi±c, stawiam na 488 (potem - mo¿e KV 595). A-dur daje wielkie mo¿liwo¶ci. Jak ju¿ pisa³em, mnóstwo w nim ró¿norakich emocji. Wymaga gry perlistej, b³yskotliwej, ale i uczuciowo zaanga¿owanej. Adagio pod wzglêdem ekspresji jest przecie¿ bardzo romantyczne. Pamiêtam, jak jeszcze przed KCh w 2005 r. gra³ go w TVP Kultura Blechacz - pó¼niejszy zwyciêzca!

Z kolei Ingolfowe wykonanie koncertu c-moll czy d-moll pokaza³oby pianistê nie tylko o wielkiej technice, ale równie¿ o niezwyk³ym wywa¿eniu klasycznej formy i pote¿nej, dramatyczno-romantycznej tre¶ci. Co tu du¿o mówiæ, liczê na Wunderowy album z Mozartem.  Chichot
No tak, jeszcze c-moll, wspania³y, potê¿ny. Fakt, cztery albumy co najmniej  Chichot Ja chyba w ostateczno¶ci waha³abym siê miêdzy A-dur i d-moll, ze wskazaniem na A-dur:) Ten koncert jest tak genialny, tak jak piszesz wielowymiarowy, pe³en wszelkich emocji, barw, to poruszaj±ce Adagio otulone czê¶ciami promienuj±cymi tak± rado¶ci±. Choæ z kolei mo¿e d-moll faktycznie bardziej romantyczny... W ostateczno¶ci cokolwiek wybierze, bêdzie dobrze, choæ ma³o
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #40 : Czerwiec 24, 2011, 21:55:57 »

Co¶ mi siê wydaje, ¿e zadali¶cie naszemu piani¶cie materia³ na kilka p³yt, i to d³ugograj±cych w pe³nym tego s³owa znaczeniu Chichot

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 25, 2011, 15:38:34 »

I jeszcze jedna rozmowa z Ingolfem, przeprowadzona przez dziennikarza "Newsweeka" (trafi³em na ni± przypadkowo, studiuj±c newsweekow± recenzjê "Trans" Gretkowskiej, która trzasnê³a we mnie z moc± pioruna - czyta³ kto¶ now± Manuelê?): http://www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/kultura/cudowny-ingolf-wydal-plyte,78607,1

Wiemy Ingolfie, ¿e nie rozmawiasz o swych prywatnych sprawach. 

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #42 : Czerwiec 25, 2011, 18:18:12 »

Bardzo ciekawy wywiad, dobrze siê czyta. Biedny Ingolf, niektóre odpowiedzi pewnie zna ju¿ na pamiêæ Chichot
A ja trafi³am na starsz± rzecz, która jednak mo¿e rzuciæ nowe ¶wiat³o na nasze plany co do repertuaru Ingolfa na kolejnej p³ycie
http://www.express.bydgoski.pl/look/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=2&NrIssue=1809&NrSection=100&NrArticle=202364&IdTag=2734 
To nasza bydgoska gazeta, jednak wcze¶niej nie zauwa¿y³am tego wywiadu.
Ingolf tu równie¿ przyznaje siê do fascynacji Mozartem (ale i Beethovenem). Jednak zwróæmy uwagê na ulubione koncerty, które wymienia: e-moll Chopina, V koncert Beethovena (ciekawe, ¿e nie IV, z którym przyjedzie do Krakowa:)), I koncert Liszta, II koncert Rachmaninowa, I koncert Czajkowskiego. Zatem mo¿e to spo¶ród nich wybierze ten drugi na p³ytê?
Wzruszy³y mnie te pozaklejane plastrami palce. Zreszt± pamiêtamy przecie¿ tamte wszystkie wywiady, gdzie przyznawa³, ¿e aby osi±gn±æ tak szybki postêp æwiczy³ ca³ymi latami po osiem, dziesiêæ godzin dziennie. Nieczêsto pamiêta siê o takich aspektach drogi do gwiazd...

Nie czyta³am - generalnie mam ostatnio zaleg³o¶ci w lekturze:( Zagrzeba³am siê niczym borsuk w pracy i nauce, dajê siê uwie¶æ tylko muzyce, czas to nadrobiæ:) Zaintrygowa³e¶ mnie - jest jaki¶ skandal?) Spieszê przeczytaæ recenzjê

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #43 : Czerwiec 25, 2011, 22:08:10 »

Acha... my¶lê, ¿e co¶ o tym napiszê na w±tku o ksi±¿kach.

A jutro o 16:00 w P³ytomanii - rozmowa o p³ycie Wundera!

http://www.polskieradio.pl/8/651/Artykul/391253,Debiut-Ingolfa-Wundera-dla-DG

Spieraæ siê bêd±! To znaczy, ¿e któremu¶ z nich ta p³yta siê nie podoba - chyba nie Miklaszewskiemu? Jemu gra Ingolfa zawsze siê podoba³a... có¿, pos³uchamy, zobaczymy.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #44 : Czerwiec 25, 2011, 23:54:42 »

Komu ma prawo siê nie podobaæ? Oj, oj! Je¶li to Su³ek, to wiele u mnie traci.

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher countrylife paktprzyjazni mini-land black-for