Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wunder Chopin :) Ingolf Wunder - Chopin Recital  (Przeczytany 57399 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #45 : Czerwiec 26, 2011, 00:00:53 »

Chichot
Mo¿e to bêdzie jedynie spór dotycz±cy tego, które wykonania ka¿demu z nich bardziej siê podobaj± - czy te bardziej spontaniczne i m³odzieñcze, czy klasyczne i wycyzelowane:)
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #46 : Czerwiec 26, 2011, 17:05:34 »

Có¿, nasi recenzenci zgodnie p³ytê skrytykowali.
Nie s³ysza³am jej jeszcze wiêc w kwestiach muzycznych nie mogê siê wypowiedzieæ.
A wiêc pozamuzycznie: protekcjonalizm do kwadratu. DG podpisa³ kontrakt z Wunderem
bo straci³ Youndi Li i Land Langa i potrzebowa³ nowej twarzy Co?
Wunder jest introwertyczny a Awdeewa przebojowa, zdziwienie pana KM Co?
Niech Ingolf odpocznie i wszystko przemy¶li Co? Co?
I co Wy na to?

jaccol55
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 142

« Odpowiedz #47 : Czerwiec 26, 2011, 17:31:13 »

Niestety za³apa³em siê na koñcówkê. Pamiêtasz mo¿e, jakich argumentów muzycznych u¿yli?

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2011, 17:32:59 wys³ane przez jaccol55 » Zapisane
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #48 : Czerwiec 26, 2011, 17:44:18 »

Przede wszystkim skrytykowali sonatê, to by³a g³ówna czê¶æ dyskusji, bo ballada siê podoba³a.
Chyba jej formê tzn. uwa¿ali,¿e jest to jeden fragment za drugim a nie ca³o¶æ.
Jedna czê¶æ nie zapowiada nastêpnej, odnios³am wra¿enie,¿e uwa¿ali ja za nudn±, nie
przykuwaj±c± uwagi. W ka¿dym razie "wypadek przy pracy".

jaccol55
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 142

« Odpowiedz #49 : Czerwiec 26, 2011, 17:50:36 »

Dziêki. 

Wunder wspomina³, ¿e nastawia³ siê na bardzo spokojne wykonania. Mo¿e gra³ tak spokojnie, ¿e a¿ przesadzi³?

Zreszt±... krytycy s± od krytykowania. Ludzie oceni± p³ytê.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #50 : Czerwiec 26, 2011, 17:58:09 »

O dok³adnie tak powiedzieli,¿e Wunder przesadzi³

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #51 : Czerwiec 26, 2011, 19:12:17 »

O matko! Zapomnia³am!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #52 : Czerwiec 26, 2011, 20:57:16 »

Biedny Ingolf, nie ma szczê¶cia do tej sonaty:( Znowu go za ni± strofuj± - raz jest zbyt ¿ywio³owa, raz znów zbyt spokojna...
To prawda - dyskusja opiera³a siê g³ównie na sonacie - wynika z tego, ¿e do reszty utworów nie mieli raczej zastrze¿eñ; a ballada by³a ich zdaniem wrêcz zachwycaj±ca (ponoæ niemal nikomu nie uda³o siê tak wydobyæ melodii z I tematu).
Co za¶ do owej krytyki: z jednej strony - by³y i komplementy: "wspania³a, kulturalna barwa, przepiêkny d¼wiêk, cudna harmonia, piêkny akompaniament, absolutnie przepiêkne detale..." No i to jest akurat to, co i ja potrafiê ³atwo us³yszeæ i oceniæ
A teraz ten wy¿szy stopieñ wtajemniczenia, czyli: zbyt ma³y ich zdaniem dramatyzm, a zbyt du¿a liryczno¶æ, jak na to w³a¶nie dzie³o, zbyt ma³o emocji; no i to "niezapowiadanie" nastêpnej czê¶ci, co ju¿ trudno mi jest oceniæ.
Jednak zwróci³am uwagê, ¿e fina³ potraktowano trochê nie fair - porównuj±c go z próbkami w wykonaniu Yundi Li (2001) i Ursuleasy (2000) (powiedzmy sobie, ¿e po jej wykonaniu ka¿de wydawa³oby siê zbyt wolne i spokojne Chichot Sami przyznali, ¿e j± ponios³o). Jednocze¶nie zauwa¿yli te¿ przecie¿, ¿e Ingolf wspomina³ o chêci odciêcia siê od m³odzieñczych, "pêdz±cych" wykonañ, dlatego te¿ takie porównanie z góry nie mia³o sensu. Mo¿e lepiej by by³o siêgn±æ w³a¶nie do tych wykonañ, na których siê wzorowa³, które by³y dla niego inspiracj±?
Kochani, nagra³am specjalnie dla Was ten fina³. Os±d¼cie sami. Czy nie ma w nim emocji?? Zgadzam siê, jest liryczny. Spokojniejszy, ni¿ wariacki, acz sugestywny pêd w konkursowym wydaniu Chichot Lecz czy liryka oznacza brak emocji? Czy wszystko musi byæ powiedziane wprost?
http://www.youtube.com/watch?v=l7Sk4yq7DPU

A teraz jeszcze co¶. Proszê, pos³uchajcie Ingolfa, i pos³uchajcie tego pana, którego wklejam poni¿ej. Postarajcie siê nie patrzeæ, kto zacz:). I powiedzcie szczerze, czy te wykonania nie s± podobne
http://www.youtube.com/watch?v=D2-Mxo_Uli0&feature=related

Dla u³atwienia podam, ¿e mierzy³am im czas;) Wstêpne akordy bior± niemal równo (0:11 - 0:13). Pierwsze odegranie I tematu - 0:31 - 0:31. Koniec drugiej powtórki tego tematu, tej trochê d³u¿szej - 0:56 - 0:55 (pewnie nie opisujê tego zbyt fachowo, ale wiadomo, o co mi chodzi:). Ha, có¿, zatem ten drugi pan równie¿ gra zbyt spokojnie. A jednak, wielu go ceni
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #53 : Czerwiec 26, 2011, 21:09:18 »

Ja równie¿ nie bardzo rozumiem po co by³y te kawa³ki z Yundi Li i Ursuleasy. ¿eby
pokazaæ ,¿e Wunder gra³ wolniej?? I co z tego?

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #54 : Czerwiec 26, 2011, 21:16:34 »

A, jeszcze do sonaty - przyznali, ¿e Largo jest przepiêkne i bardzo im siê podoba, choæ znowu wed³ug A.S. niezgodne z jego pomys³em na Largo:) No w³a¶nie, tak mi siê wydaje, ¿e oni oczekiwali, ¿e Wunder zast±pi w DG Lang Langa:) ¯e bêdzie nowym, przebojowym, eksperymentuj±cym narybkiem:) A on zrobi³ im psikus - i nagra³ nie to, co inni oczekiwali. Zamiast wybiegaæ w przysz³o¶æ, nagra³ baaardzo klasyczn± muzykê, odwo³uj±c± siê do przesz³o¶ci. Wrêcz to o¶wiadczy³ - ¿e teraz mo¿e ju¿ byæ w pe³ni sob±, nie graæ tak, jak bêdzie siê temu czy tamtemu podoba³o, ale jak chce.
Co do mnie, p³yta mnie zachwyci³a, bowiem ja siê niczego po Ingolfie nie spodziewa³am:) To znaczy, rzecz jasna, spodziewa³am siê piêknej gry Chichot Jednak by³am gotowa przyj±æ wszystko, co mi zaproponuje, je¶li bêdzie to piêkne i je¶li z³apie mnie za serce. Poniewa¿ uwa¿am, ¿e jest piêkne, i podoba mi siê, wiêc nie jestem rozczarowana.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #55 : Czerwiec 26, 2011, 21:41:18 »

Haha! Zaskakuj±ce to porównanie z Rubinsteinem. Id± równo, chocia¿ na pocz±tku Rubinstein wydaje siê zdecydowanie szybszy. To nie jest sprawa tempa, bo ono jest w sumie identyczne, ale o rozk³ad proporcji miêdzy d¼wiêkami. Poza tym trudno porównywaæ. S± to w pewnym sensie ró¿ne wykonania. Rzek³bym, ¿e bardzo ró¿ne, chocia¿ utwór ten sam - znaæ ten inny sposób "artykulacji" d¼wiêków przez obydwu artystów. Te wykonania po prostu inaczej brzmi±.
Wunder w swoim wykonaniu jakby zacz±³ spokojniej, ¿eby zostawiæ sobie rezerwê na podkrêcenie pod koniec. Mo¿e nie jest to jaka¶ wariacka szar¿a jak - je¶li dobrze pamiêtam - w konkursowym wykonaniu Bo¿anowa, ale nie o to chyba chodzi. Chyba jest tak, jak piszesz: czego innego siê po Ingolfie spodziewano. Tylko nie wiem, na jakiej podstawie... Przy czym "innego" wcale nie znaczy, ¿e lepszego czy gorszego. Szkoda, ¿e nie mo¿emy zapytaæ o zdanie samego Chopina...

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #56 : Czerwiec 26, 2011, 21:57:11 »

Rety, rety! To przecie¿ - wbrew zapowiedzi - nie by³ spór. To by³a wielka nagana dla Ingolfa...

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #57 : Czerwiec 26, 2011, 22:28:22 »

Chichot Mo¿e siê wydaje, ale nie jest - w ci±gu pierwszej minuty id± równiuteñko co do sekundy:) Pó¼niej Ingolf ciut wolniejszy, ale to kwestia sekund. Mo¿e faktycznie nieco spokojniejszy d¼wiêk sprawia wra¿enie troszkê wolniejszego tempa. Mo¿e niezrêcznie to ujê³am. Nie chodzi³o mi tu w ¿adnym razie o sugerowanie, ¿e Ingolf usi³owa³ wykonaæ kalkê Rubinsteina:) G³ównie chcia³am zaprezentowaæ, ¿e zarzut zbyt wolnego pocz±tku jest nie w porz±dku. Wykonania ró¿ne, ale w porównaniu jako¶ nie czujê u Ingolfa tego braku emocji, czy nudy Szok Moim zdaniem koñcówka jest naprawdê brzmi±ca, pe³na uczucia A co do szar¿owania, pewnie uzna³, ¿e je¶li kto¶ chcia³by go takim pos³uchaæ, to wariacko ju¿ by³o
Macie jeszcze do pos³uchania to piêkne, ale "niezgodne..." )
http://www.youtube.com/watch?v=-hqMY7nkbzY
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #58 : Czerwiec 26, 2011, 22:36:38 »

I s³uchajcie szybko, bo YT ju¿ siê niepokoi )
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #59 : Czerwiec 26, 2011, 22:41:56 »

Wci±¿ nie mam p³yty. Niecierpliwie na ni± czekam, w Empikach nie mo¿na jej dostaæ... St±d by³em bardzo dziwiony tak negatywnymi opiniami A.S. i K.M. Ko¶liwie rzec by mo¿na, ¿e skoro "Wunder zagra³ na nosie jutorom", to Panu S., wspó³organizatorowi XVI KCh. nie wypada wrêcz pozytywnie oceniaæ p³ytê nie-zwyciêzcy Konkursu, którego wybra³o do wspó³pracy Deutsche Grammophon (co zdarza siê przecie¿ rzadko). S. nie stara³ siê byæ choæ trochê pow¶ci±gliwy, twierdzi³ przecie¿, ¿e o tej p³ycie nie mówi³by wcale, gdyby nie to, ¿e to p³ytowy debiut laureata II nagrody KCh. Dla S. - wydaje mi siê - to po prostu destrukcja Chopina... W wypowiedziach obu panów by³o zreszt± wiele sprzeczno¶ci, niekonsekwencji. K. M. na pocz±tku twierdzi, ¿e to totalna pora¿ka, po czym potem nie przebiera w epitetach, które zacytowa³a Asia - afirmuj±c wykonanie Balladê, jedyne takie w potraktowaniu I tematu od czasu albumu Casadesus'a.

Có¿ mogê napisaæ... Przenikliwie zanalizujê p³ytê. Dziêki Asiu za ca³y fina³ Sonaty, który umie¶ci³a¶ na YT.   Dziwi mnie zreszt± to, ¿e skupiono siê tylko na omówieniu interpretacji Sonaty (wiecie sami, ¿e ju¿ konkursowe wykonanie Ingolfa mnie nie zachwyci³o...). Zaprezentowali fragment ekspozycji Maestoso, na którym niestety siê nie skupi³em... Wydawa³o mi siê troszkê suche, zbyt klasyczne. Rzeczywi¶cie, ta niezwyk³a Sonata to wielka, dramatyczna opowie¶æ. I epicentrum fortepianowego Romantyzmu. Klasyczne jej potraktowanie (jak u Wundera??) dzia³a raczej na niekorzy¶æ. No i fina³. Bardzo siê zdziwi³em tym zestawieniem. Interpretacja Yundi trochê arogancka, choæ romantyczna, Michaela zapêdzi³a siê, wrêcz zbyt dos³ownie odda³a ten "koñski cwa³" - wreszcie, po tym Prestissimo - pocz±tek Presto ma non tanto w wykonaniu Wundera. Pocz±tek nieszczê¶liwy, muszê przyznaæ - wg mnie za wolny (choæ mniejsza o to), ale trochê jakby p³ytki (ale nie jak "mazowiecka równina"!), trochê pozbawiony emocji... Pasa¿e - jak dla mnie - zbyt klasyczne, nie czuje siê w nich ducha romantycznej wirtuozerii - jak u Rubinsteina. Rubinstein gra nieco inaczej. To jest, rzeczywi¶cie, kwestia artykulacji, innego przechodzenia miêdzy d¼wiêkami. Rubinstein traktuje te¿ ca³o¶æ bardziej romantycznie, improwizacyjnie - tzn. wyra¼niejsze s± u niego rubata, akcenty, pulsuj± pasa¿e. Spójrzcie - subtelne, balladowe zmiany tempa wewn±trz tego Presta u Rubinsteina, zwi±zane ze zmian± dynamiki. U Wundera - im dalej, tym jednak piêkniej - faktura, emocje gêstniej±, choæ s± stonowane wobec emocjonalnych wykonañ konkursowych. Wzmaga siê romatyczna dramaturgia, ale nie przekracza pewnych granic.

Nie wiem, co z tym "zusammen do kupy", z tym "roz³a¿eniem siê" ogniw. Trzeba by przes³uchaæ dok³adnie ca³o¶æ op. 58. Mój laptop odtwarza d¼wiêk zmieniaj±c potê¿nie barwê, a ta jest wielkim Ingolfa atutem.
W koñcu - co z P-Fantazj± i Andante-Polonezem? Ogólnie ¼le - ale tu, co konkretnie? Wrêcz nie chce mi siê wierzyæ, za P-F dosta³ nagrodê, Polonez (na KCh) by³ naprawdê wspania³y, Andante - zjawiskowe (Pianissimist...).

Ingolf przyzna³, ¿e bardzo sklasycyzowa³ swego Chopina. Dlaczego? Mo¿e za bardzo. Mieszane moje odczucia...

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for silverstar kalinowatyper thepunisher neder-live