Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wunder Chopin :) Ingolf Wunder - Chopin Recital  (Przeczytany 57421 razy)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #75 : Czerwiec 26, 2011, 23:30:16 »

Ma racjê, Tereska.
Gdy ja nagrywam swoje W£ASNE wykonania Fryderyka - zawsze przysy³aj± mi ostrze¿enie, ¿e mój materia³ mo¿e zawieraæ tre¶ci, które nale¿± do kogo¶ tam... Chichot
Potraktuj to jako wyraz uznania - zapewne mechanizm YT ma problemy z odró¿nianiem Twoich nagrañ od nagrañ mistrzów, co zwa¿ywszy, i¿ znamy próbki Twojego talentu, nie jest szczególnie zadziwiaj±ce.

@Aleksias
Nie, nie sugerowa³em, ¿e Wunder kalkowa³ Rubinsteina, bo zauwa¿y³em, ¿e s± to ró¿ne wykonania.

Mo¿e faktycznie pocz±tek u Wundera za spokojny, ale to ju¿ zauwa¿y³em u niego, ¿e czasem ma problemy z "wej¶ciem" w utwór.
A je¶li chodzi o hucpê, to na pewno nie jest ni± gra Wundera, ale wyg³aszanie tendencyjnych i nieodpowiedzialnych opinii... Niestety, to s³owo bardzo dobrze opisuje to, co wyczynia wielu krytyków, którzy staj± siê faktycznie "krytykami", ale niekoniecznie znawcami...

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #76 : Czerwiec 26, 2011, 23:37:25 »

Ufff... Ju¿ siê martwi³am, ¿e w razie czego nie pozwol± mi nagrywaæ Wam wiêcej utworów Smutny
A ju¿ zdawa³o mi siê, ¿e tak napisa³am enigmatycznie tudzie¿ konspiracyjnie...Largo (58)  Chichot A tu masz - namierzyli
W takim razie bezczelnie wklejê wszystko i pos³uchamy w niez³ej jako¶ci, przynajmniej przez jaki¶ czas. Przecie¿ to nie w ¿adnych celach zdro¿nych b±d¼ komercyjnych, tylko w celu dokonania analizy i recenzji przez powa¿nie Towarzystwo klasyczno-chopinowskie  

Racja, Asiu. Ja praktycznie w ogóle nie s³ucham opinii p. Sz. jako krytyka muzycznego.
O, w³a¶nie. Wydaje mi siê, ¿e dobry krytyk muzyczny powinien mieæ prócz wiedzy i bardzo dobry s³uch, i jednak spor± dozê obiektywizmu. Bardzo jest te¿ mi³o, je¶li posiada takt i klasê. Có¿ mo¿na s±dziæ o s³uchu kogo¶, kto uparcie odmawia du¿ej warto¶ci piani¶cie, którym zachwycaj± siê i specjali¶ci, i muzycy, i dyrygenci, a niektórzy krytycy wrêcz sugeruj±, ¿e posiada talent "ocieraj±cy siê o geniusz Zimermana"?
Pani Szwarcman zrazi³a mnie do siebie nie tylko podej¶ciem do Ingolfa. Przeczyta³am na jej blogu tak¿e wypowied¼ o Pocieju, która wprawi³a mnie w os³upienie. Wynika³o z niej, ¿e lubi go prywatnie, natomiast nie ¿ywi estymy do jego tekstów, i je omija, bowiem s± pisane "¿argonem" Szok  Opad³y mi rêce ...
Mnie w pa¼dzierniku Wunder tak zachwyci³, ¿e wcale nie uwa¿am siebie za obiektywnego.  
Acha... Powiedzmy, ¿e ufam jednak tej dozie obiektywizmu, jaka potrafisz zachowaæ, cher ami Chichot Co widaæ po Twojej recenzji.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #77 : Czerwiec 26, 2011, 23:43:37 »

@Aleksias
Nie, nie sugerowa³em, ¿e Wunder kalkowa³ Rubinsteina, bo zauwa¿y³em, ¿e s± to ró¿ne wykonania.

Mo¿e faktycznie pocz±tek u Wundera za spokojny, ale to ju¿ zauwa¿y³em u niego, ¿e czasem ma problemy z "wej¶ciem" w utwór.
A je¶li chodzi o hucpê, to na pewno nie jest ni± gra Wundera, ale wyg³aszanie tendencyjnych i nieodpowiedzialnych opinii... Niestety, to s³owo bardzo dobrze opisuje to, co wyczynia wielu krytyków, którzy staj± siê faktycznie "krytykami", ale niekoniecznie znawcami...
Ja siê obawia³am, ¿e pomy¶lisz, ¿e ja to chcia³am zasugerowaæ:))
Generalnie mam nadziejê, ¿e jednak bêdziecie chcieli s³uchaæ tej p³yty i wyciszony Ingolf przypadnie Wam do serca podobnie, jak przypad³ Ingolf bardziej figlarny:) Jutro popracujê nad ca³o¶ci±:))
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #78 : Czerwiec 27, 2011, 00:03:32 »

Do jutra za tem, by³am w styczniu na koncercie Wundera i kocham go a krytycy niech sie wypchaj±!!

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #79 : Czerwiec 27, 2011, 00:06:27 »

W³a¶ciwie nie mogê recenzowaæ, bo nie wys³ucha³em ca³o¶ci. Przed dzisiejsz± P³ytomani± nie wys³ucha³em ani fragmentu. A audycja mnie trochê wstrz±snê³a, zmiesza³a. St±d moje dywagacje...     Jak najprêdzej trzeba pos³uchaæ i zweryfikowaæ.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #80 : Czerwiec 27, 2011, 00:08:47 »

by³am w styczniu na koncercie Wundera i kocham go a krytycy niech sie wypchaj±!!

Ja te¿ nie zapomnê listopadowego koncertu, Filharmonii Poznañskiej, cudnego e-molla i 6 bisów. I gdyby wtedy kto¶ tak skrytykowa³ wystêp, z ca³± stanowczo¶ci± powiedzia³bym NIE. Nie bez przyczyny na recitale Ingolfa ci±gn± t³umy!  Chichot

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #81 : Czerwiec 27, 2011, 00:12:43 »

W³a¶ciwie nie mogê recenzowaæ, bo nie wys³ucha³em ca³o¶ci. Przed dzisiejsz± P³ytomani± nie wys³ucha³em ani fragmentu. A audycja mnie trochê wstrz±snê³a, zmiesza³a. St±d moje dywagacje...     Jak najprêdzej trzeba pos³uchaæ i zweryfikowaæ.
My¶la³am, ¿e ju¿ s³ucha³e¶ Posiedzê dzisiaj nad filmikami, i jutro rano dostaniesz materia³ do recenzji

Do jutra za tem, by³am w styczniu na koncercie Wundera i kocham go a krytycy niech sie wypchaj±!!
Ja te¿ nie zapomnê listopadowego koncertu, Filharmonii Poznañskiej, cudnego e-molla i 6 bisów. I gdyby wtedy kto¶ tak skrytykowa³ wystêp, z ca³± stanowczo¶ci± powiedzia³bym NIE. Nie bez przyczyny na recitale Ingolfa ci±gn± t³umy!  Chichot
Ja nigdy nie zapomnê Gdañska:)) T³umy wal± na Ingolfa, i te t³umy wiedz±, co czyni±:)
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #82 : Czerwiec 27, 2011, 00:20:45 »

Postaram siê znale¼æ czas - z nim bêdzie teraz znów krucho.    Joanno, nieoceniona¶!

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #83 : Czerwiec 27, 2011, 00:29:43 »

Ach, Zawstydzony    wiesz, jak mi³o mi to czytaæ, mon ami
My¶lê, ¿e znalezienie chwili czasu na samo s³uchanie pewnie nie bêdzie a¿ tak trudne - gorzej z analiz± i pisaniem recenzji Chichot Jednak prêdzej czy pó¼niej doczekamy siê:)
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #84 : Czerwiec 27, 2011, 01:04:15 »

Pomimo, ¿e nie mo¿na ode mnie oczekiwaæ fachowych recenzji i opinii to równie¿ czekam na fragmenty p³yty.

Droga wytwórnio (to wy³±cznie apostrofa, 35 z³otych to jednak rozs±dna cena). Nie oznacza to, ¿e p³yty nie kupiê, wiêc proszê nie zdejmowaæ z YT klipów Asi, przynajmniej do momentu, kiedy wszyscy kurierowicze zd±¿± wybraæ siê do sklepu.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #85 : Czerwiec 27, 2011, 01:42:59 »

My¶lê, ¿e w naszym wypadku wytwórnia naprawdê mo¿e liczyæ na spore wp³ywy - nie wiem, czy nie powinna nam wrêcz wysy³aæ nagrañ do omawiania w Kurierze - i tak du¿a czê¶æ z nas kupuje, a w dodatku zapewniamy bezp³atn± reklamê;)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #86 : Czerwiec 27, 2011, 07:01:35 »

Ufff... Ju¿ siê martwi³am, ¿e w razie czego nie pozwol± mi nagrywaæ Wam wiêcej utworów Smutny
A ju¿ zdawa³o mi siê, ¿e tak napisa³am enigmatycznie tudzie¿ konspiracyjnie...Largo (58)  Chichot A tu masz - namierzyli
W takim razie bezczelnie wklejê wszystko i pos³uchamy w niez³ej jako¶ci, przynajmniej przez jaki¶ czas. Przecie¿ to nie w ¿adnych celach zdro¿nych b±d¼ komercyjnych, tylko w celu dokonania analizy i recenzji przez powa¿nie Towarzystwo klasyczno-chopinowskie  
Asiu, a jaki masz adres na YT? Chêtnie tak¿e bym sobie pos³ucha³...

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #87 : Czerwiec 27, 2011, 12:10:57 »

Ale Asia poukrywa³a utwory z p³yty Ingolfa.

np. Ballada IW DG Chichot
http://www.youtube.com/watch?v=eMU_EwhoZY8&feature=related
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #88 : Czerwiec 27, 2011, 13:57:31 »

Ingolf Wunder o swojej p³ycie dla Deutsche Grammophon
http://www.polskieradio.pl/Player 
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #89 : Czerwiec 27, 2011, 14:14:34 »

Pos³ucha³am sobie dzisiaj p³ytê(wielkie dziêki Asiu) i mam uczucia tzw.mieszane.
Nie ¿eby p³yta mi siê nie podoba³a, bardzo mi siê podoba. Ale to zupe³nie inny
Ingolf. Kiedy¶ mia³am w±tpliwo¶ci czy potrafi on w studio przekazaæ swoj± ¿ywio³owo¶æ,
rado¶æ grania, temperament za jaki go polubi³am podczas KCH.A on poszed³
zupe³nie inn± drog± i nie wiem czy s³uchaczy zupe³nie go nieznaj±cych(a takich
jest wiêkszo¶æ)t± p³yt± do siebie przekona.
Poczyta³am sobie te¿ blog DSZ.Niektóre wpisy kuriozalne np.¿e Harasiewicz to
drugorzêdny pianista, któremu nie uda³a siê kariera, albo ¿e marketingiem i
reklam± mo¿na wszystko wypromowaæ.Komu¶ chyba siê z popkultur± pomajta³o.

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo black-for kalinowatyper thepunisher countrylife