Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wunder Chopin :) Ingolf Wunder - Chopin Recital  (Przeczytany 59259 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #120 : Lipiec 05, 2011, 19:47:53 »

Acha... wiem, Âże wiesz ale to jednak nie to samo, co przesÂłuchanie caÂłoÂści. BĂŞdĂŞ czekaĂŚ niecierpliwie na TwĂłj werdykt
Mam nadziejĂŞ, Âże nie bĂŞdzie zbyt surowy, nawet jeÂśli zauwaÂżysz pewne braki Chichot
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #121 : Lipiec 05, 2011, 23:12:59 »

Werdykt...    Asiu, sÂłucham, sÂłucham, sÂłucham...

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #122 : Lipiec 06, 2011, 00:09:46 »

ZresztÂą "werdykt" to brzmi tak groÂźnie...niech bĂŞdzie recenzja, mon ami:))
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #123 : Lipiec 06, 2011, 10:10:38 »

ZresztÂą "werdykt" to brzmi tak groÂźnie...
Werdykt brzmi "pó³groŸnie". GroŸnie to brzmi "wyrok" Chichot

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #124 : Lipiec 06, 2011, 14:57:40 »

Przepraszam Was, nie jest to milczenie dyplomatyczne, tylko brak czasu. Dzisiaj bedĂŞ miaÂł wolny dzieĂą i postaram siĂŞ opisaĂŚ album.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #125 : Lipiec 06, 2011, 15:03:54 »

I can't wait.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #126 : Lipiec 06, 2011, 15:36:37 »

Werdykt brzmi "pó³groŸnie". GroŸnie to brzmi "wyrok" Chichot
Chichot  Chichot
Jednak moÂże to byĂŚ teÂż wyrok uniewinniajÂący
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #127 : Lipiec 06, 2011, 15:46:01 »

A zatem "wyrok" nie musi brzmiec tak groznie.
Do takiej konkluzji doszlismy.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #128 : Lipiec 06, 2011, 16:08:31 »

Bartku, groÂźna jest zawsze sama sytuacja zaistnienia wyroku   Natomiast po ogÂłoszeniu moÂże nastÂąpiĂŚ westchnienie ulgi Chichot
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #129 : Lipiec 06, 2011, 16:12:58 »

Czyli wyrazenie "wyrok" mozemy podzielic na "wyrok" i "powyrok".
Pierwsze grozne a drugie nie musi byc grozne.
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #130 : Lipiec 06, 2011, 16:16:25 »

ProszĂŞ PaĂąstwa - pozwĂłlcie mi byĂŚ obiektywnym, i poczekajcie - nie jestem w stanie zrecenzowaĂŚ pÂłyty, ktĂłrej sÂłuchaÂłem krĂŞcÂąc siĂŞ po domu, zmywajÂąc naczynia, sprzÂątajÂąc - nie byÂłem w stanie dostrzec tego, co najbardziej Was interesuje.

ZauwaÂżyÂłem jedno - "Âślimacze" Presto non tanto bardzo mi siĂŞ podoba - przynajmniej w wykonaniu Ingolfa.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #131 : Lipiec 07, 2011, 17:03:22 »

PrzesÂłuchaÂłem CHOPIN SOLO RECITAL Ingolfa kilka razy. Ale zrobiÂłem coÂś jeszcze  - coÂś, czego nie podjĂŞli siĂŞ zapewne ani pan Miklaszewski, ani pan SuÂłek. Mianowicie -  porĂłwnaÂłem najnowsze interpretacje utworĂłw z pÂłyty DG z wykonaniami konkursowymi z paÂździernika 2010. Nie jestem caÂłkowitym entuzjastÂą nowej pÂłyty, ale  w Âżadnym wypadku nie mogĂŞ zgodziĂŚ siĂŞ z twierdzeniami SuÂłka (czy teÂż Szwarcmanowej), ktĂłrzy uznajÂą debiut Ingolfa w DG za totalnÂą poraÂżkĂŞ, niszczenie muzyki itd.  Co?

Przede wszystkim  -  uderzyÂło mnie to, gdy SuÂłek ze zdziwieniem odniĂłsÂł siĂŞ do stwierdzenia Miklaszewskiego, ktĂłry wychwalaÂł piĂŞkny dÂźwiĂŞk, barwĂŞ brzmienia fortepianu Wundera. Mimo, Âże ta -  wydaje siĂŞ, moim zdaniem , ciekawsza w nagraniach paÂździernikowych, to przecieÂż i laik takÂże w wykonaniach pÂłytowych usÂłyszy wspaniaÂły ÂświatÂłocieĂą w A. spianato, dbanie o szlachetnoœÌ kaÂżdego tonu. WÂłaÂśnie  -  paradoksalnie byĂŚ moÂże z tego rodzi siĂŞ pewien mankament, ktĂłry staÂł siĂŞ pretekstem do zaognionej krytyki.  Otó¿ wydaje siĂŞ, Âże Wunder zbytnio skupia siĂŞ na tym, co "tu i teraz", na drobiazgach (by piĂŞknie brzmiaÂły), pewnych utworĂłw nie pojmujÂąc perspektywicznie. Skupia siĂŞ na danej frazie, potem na kolejnej, kolejnej - nie ³¹czÂąc ich w dramatycznÂą caÂłoœÌ - szczegĂłlnie w Allegro maestoso z Sonaty. NiektĂłre frazy sÂą teÂż chyba zbyt ujednolicone, brakuje w nich nieco g³êbszego rubata (a to byÂła, jak wiemy, Âświadoma decyzja Wundera), przez co niektĂłrzy (nieelegancko i summa summarum bardzo niesprawiedliwie) okreÂślajÂą jego grĂŞ jako nudnÂą. Brakuje mi  czasem kontrastĂłw dynamicznych, dramatycznych, emocjonalnych WEWNÂĄTRZ frazy i MIÊDZY frazami. Tak przecieÂż buduje siĂŞ ChopinowskÂą romantycznÂą dramaturgiĂŞ, zwÂłaszcza w Sonacie. Wunderowi udaje siĂŞ jednak (tak jak w paÂździerniku) nie zgubiĂŚ, nie zatraciĂŚ romantycznej frazy - udaje siĂŞ to nielicznym . Na konkursie zazwyczaj piĂŞknie jÂą budowaÂł - nasycaÂł jÂą (wg mnie) g³êbszymi uczuciami niÂż teraz. Brakuje nieco tej spontanicznoÂści, tego romantycznego "nerwu", namiĂŞtnego poniesienia muzyki (myÂślĂŞ g³ównie o Sonacie czy fragmentach P.-F.)  - z drugiej strony pamiĂŞtajmy, Âże w czasie Konkursu Sala Filharmonii byÂła natchniona Chopinem, jak Âżadne inne miejsce na Âświecie.  Chichot

PomijajÂąc zarzuty o miejscowych wygÂładzeniach utworĂłw (co objawia siĂŞ wolniejszÂą dynamikÂą czy niedostatkiem rubata i w konsekwensji brakiem odpowiedniej emocjonalnoÂści) i zbytnim skupianiem siĂŞ na szczegó³ach (co jest minusem, bo traci na tym utwĂłr jako caÂłoœÌ, opowieœÌ, ale i plusem dla jakoÂści brzmienia)  - interpretacje z pÂłyty sÂą bardzo zbliÂżone do konkursowych. Scherzo -  tak jak i w paÂździerniku - peÂłne polotu, bardzo brillant, Largo – jeszcze bardziej liryczne, medytacyjne. Co do FinaÂłu  - w DwĂłjce zaprezentowano poczÂątek, ktĂłry jest - wg mnie - najsÂłabszy  - trochĂŞ pÂłytki i za powolny - potem jest coraz piĂŞkniej, faktura siĂŞ komplikuje, napiĂŞcie roÂśnie (pasaÂże jedynie moÂże trochĂŞ zbyt jednolite) - wreszcie koda, ktĂłra jest Âświetna...

Polonez-Fantazja  - nieco "ugÂładzony" w niektĂłrych frazach (szkoda), sam poczÂątek (niezwykÂłe "pytania") jakby mniej ekspresyjny niÂż na Konkursie - ale napiĂŞcie jest budowane i kulminacjĂŞ w ff uwaÂżam za znakomitÂą, jest taka wÂłaÂśnie, jakÂą pamiĂŞtam z nagrodzonej, paÂździernikowej interpretacji!!  Wunder (myÂślĂŞ) najlepiej brzmi w PIANO  (Andante spianato - czarujÂące!)  i FORTE/FF (jest wywaÂżone i bardzo szlachetne!) -  najsÂłabsze jest chyba mezzoforte, wtedy gdy niedostatecznie nasyca je emocjami.  Rewelacyjna jest Ballada, utwĂłr epicki, dramatyczny, peÂłen kontrastĂłw  - Wunder to pokazuje. JednoczeÂśnie prezentowanie g³ównego tematu -  kaÂżdorazowo inaczej i z wielkÂą kulturÂą  - Âświadczy o kunszcie Ingolfa.  Tak samo Wielki Polonez  - zagrany z wirtuozeriÂą, blaskiem i liryzmem. Dreszcze przechodzÂą, gdy sÂłuchamy Wunderowego romantycznego forte, w Balladzie, Polonezie, Polonezie-Fantazji…  Chichot

UwaÂżam, Âże Wunder nie powinien iœÌ drogÂą klasycyzowania muzyki romantycznej. Ona jest z zaÂłoÂżenia daleka od ogÂłady czy uporzÂądkowania. Jestem niemal pewien, Âże nastĂŞpne pÂłyty z muzykÂą romantycznÂą bĂŞdÂą rĂłwnie Âświetne jak interpertacje Ballady czy Poloneza…    UwaÂżam, Âże niektĂłre negatywne opinie -  sÂą zdecydowanie przesadzone!

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #132 : Lipiec 07, 2011, 17:43:49 »

Uff... CaÂłkowita rehabilitacja! Chichot
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #133 : Lipiec 07, 2011, 19:06:48 »

Zatem werdykt zasadniczo uniewinniajÂący;) Tak siĂŞ cieszĂŞ:) SÂłyszysz to zatem tak, jak ja czujĂŞ i co wiĂŞcej, jako Âże potrafisz to precyzyjnie zanalizowaĂŚ i przedstawiĂŚ, mogĂŞ siĂŞ nie obawiaĂŚ, Âże na moje ucho zbyt wielki wpÂływ wywiera subiektywna sympatia dla naszego Ingolfa:))
Te elementy, ktĂłre pozostawiajÂą pewien niedosyt nie powinny przecieÂż przesÂłaniaĂŚ caÂłoÂści i skutkowac tak ekstremalnymi ocenami, jakie siĂŞ zdarzaÂły np. SuÂłkowi ("tego siĂŞ nie da sÂłuchaĂŚ", itp.)
Masz racjê, Ingolf móg³ troszkê przesadziÌ w cyzelowaniu formy, zabawie szczegó³em, i kosztem przepiêknego (któ¿ móg³ tego nie s³yszeÌ?) brzmienia zatraciÌ nieco tego ¿aru i energii, która jednak jest nieodzowna romantyzmowi. Ale tylko trochê! Recenzenci z P³ytomanii jakby specjalnie skupili siê w³aœnie na tych elementach, które by³y w p³ycie najs³absze, chocia¿by eksponuj¹c do bólu ów pocz¹tek Fina³u. Dobrze, ¿e wspomnieli chocia¿ Balladê (pewnie nie wypada³o ju¿ o niej nie wspomnieÌ - jest szczególnie piêkna). O Andante spianato, Polonezie, Polonezie Fantazji nie pad³o ani s³owo. A przecie¿ nawet w Sonacie, jak piszesz, s¹ partie œwietne w ca³oœci, lub czêœciowo (jak Fina³, który przecie¿ "roœnie w si³ê")
 Ogromnie lubiĂŞ barwĂŞ dÂźwiĂŞku Ingolfa, jego melodyjnoœÌ, budowanie muzycznych nastrojĂłw. PiĂŞkna barwa, subtelnoœÌ i szlachetnoœÌ dÂźwiĂŞku mogÂą mi wynagrodziĂŚ mniejszy Âładunek emocji i jako laikowi generalnie sÂłucha mi siĂŞ tego "medytacyjnego Chopina" rĂłwnie przyjemnie, jak tego paÂździernikowego, bardziej "Sturm und Drang"
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #134 : Lipiec 07, 2011, 20:13:44 »

Po przeczytaniu recenzji Patryka,tak sobie pomyÂślaÂłam,Âże byĂŚ moÂże to
taki trend wÂśrĂłd mÂłodych pianistĂłw, tzn klasyczne wykonanie romantycznej muzyki.
SÂłucham teraz pÂłyty Daniela Freya(to taki mÂłody pianista teraz na fali)
z schubertowskimi Improptus i Moment Musicaux zagranymi bardzo
spokojnie, prawie nie romantycznie.Ale ta p³yta w odró¿nieniu od Ingolfa bardzo mi siê nie
podoba.

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land twistedgamers thepunisher paktprzyjazni silverstar