Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wunder Chopin :) Ingolf Wunder - Chopin Recital  (Przeczytany 57286 razy)
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #135 : Lipiec 07, 2011, 20:46:14 »

A tak David Fray gra Bacha:

http://www.youtube.com/watch?v=v2I0tQIA_AE

Amo la musica sopra tutte le arti
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #136 : Lipiec 07, 2011, 21:10:37 »

Romantyzm, klasycyzowanie... Pewnie tak, ale... Ingolf jest teraz w szczególnym miejscu. Zastanawia siê, w któr± stronê pój¶æ w swoich interpretacjach, dlatego próbuje czego¶ innego ni¿ na konkursie. Trochê czasu na pewno mu te eksperymenty zajm±, ciekawi mnie natomiast bardzo, jaki bêdzie ostatecznie punkt doj¶cia. My¶lê, ¿e takie eksperymentowanie i poszukiwanie ma swoj± warto¶æ i pokazuje wszechstronno¶æ artysty i to, ¿e panuje on w pe³ni nad tym, co gra. To wielki atut.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #137 : Lipiec 07, 2011, 21:34:25 »

Dziêki za link.Super Kasia.

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #138 : Lipiec 07, 2011, 22:19:45 »

Asiu, rzeczywi¶cie, mamy zawsze bardzo podobne wra¿enia.    I uwa¿am, ¿e wcale nie jeste¶ laikiem (tak siê nazwa³a¶).
Dziwne, ¿e tego, co my s³yszymy, nie zauwa¿aj± tzw. eksperci, jak Su³ek czy Schwarzmanówna.  Niezdecydowany
A propos medytacyjnego Larga - za znakomite uwa¿am proporcje miêdzy praw± a lew± rêk±. Dziêki odpowiedniemu tempu i wyra¼niej frazie muzyka p³ynie naturalnym nurtem... Mo¿na siê w niej naprawdê "zanurzyæ".

Po przeczytaniu recenzji Patryka,tak sobie pomy¶la³am,¿e byæ mo¿e to
taki trend w¶ród m³odych pianistów, tzn klasyczne wykonanie romantycznej muzyki.

Agnieszko, uwa¿am, ¿e to trafne spostrze¿enie.  To chyba jaka¶ wspó³czesna "maniera" nowych pianistów. A mo¿e - efekt braku nowych koncepcji interpretacyjnych dla tej muzyki?

ciekawi mnie natomiast bardzo, jaki bêdzie ostatecznie punkt doj¶cia.

Otó¿ to. Omnia possibilia. Pomijaj±c koncerty i 2. p³ytê, mam nadziejê us³yszeæ go i w klasycznym (Mozart, Haydn, Beethoven!), i w romantycznym repertuarze (Liszt, Schumann, Brahms). Poza tym, chcia³bym us³yszeæ chopinowskie nokturny, etiudy, preludia, ballady (I i III), mazurki (narazie mieli¶my tylko "próbki").  Chichot

Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #139 : Lipiec 22, 2011, 23:57:30 »

co¶ przeoczy³em ostatnio,
a mo¿e w³a¶nie teraz jest ten czas

po pracy wskoczy³em do ciep³ej wody zmêczony nie tyle fizycznie, co z potrzeb± krótkiego relaksu
bo po 24 godzinach pracy z lud¼mi mo¿na ich kochaæ i znienawidziæ,
a¿ znowu siê zatêskni do ... wiecznych narzekañ ... bo samolot siê spó¼ni³, bo stewardesa by³a niemi³a
(a ona te¿ chce krzyczeæ i ³adnie siê u¶miecha dla wyj±tkowych pasa¿erów, którym wszystko siê nale¿y...)

...

para osiada na kafelkach, otwieram kolejn± stronê (!) Go¶cia Niedzielnego i czytam... recenzjê p³yty pana Piotra,
a koñczy siê tak: "po raz kolejny czapki z ubogich g³ów" serce zaczyna mi biæ mocniej
i praktycznie prosto z wanny wskakujê do samochodu, by do domu wróciæ ju¿ z p³yt±, któr± mam nadziejê przechowywaæ
w¶ród moich ulubionych p³yt...

z Chopin Recital spêdzam ju¿ n-t± godzinê, ale nie mierzê tego w kategorii czasu
d¼wiêk fortepianu Ingolfa przenosi mnie w jak±¶ inn± niematerialn± przestrzeñ

najpiêkniejsze dla mnie miejsce to ... Andante spianato G-dur...

(i wiem gdzie jest inaczej ni¿ w konkursie, ale tu narzekañ w moim mistycznym ¶wiecie nie bêdzie)

dobrze jest czasem w ciszy pop³akaæ

...ze szczê¶cia.

ps. biedny i ubogi, przewa¿nie ze zbyt wyeksponowanym basem jest d¼wiêk Compakt Discu w porównaniu
ze starym dobrym, ciep³ym i zrównowa¿onym w ka¿dym calu vinylem,
ile jeszcze piêknych wieczorów przed nami kochani

ps2. ..zauwa¿yli¶cie, ¿e do konkursu pozosta³o ju¿ rok mniej?
Julka
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #140 : Sierpieñ 07, 2011, 16:59:04 »

Dzieñ dobry!:)

Jestem fank± Ingolfa Wundera:)
Po konkursie 3 razy s³ysza³am go na ¿ywo. + jeden raz mia³am szczê¶cie uczestniczyæ w jego próbie z zespo³em
w mojej dawnej szkole muzycznej w Poznaniu.

I zachwyci³ mnie jego debiutancki album dla DG. Ta jego nowa interpretacja Chopina.
Do mnie ona przemawia!
I nie rozumiem tzw. recenzji w radiowej dwójce. A mo¿e jednak rozumiem?...

Ogromnie jestem ciekawa dalszych poszukiwañ Ingolfa.
W listopadzie bêdê na jego recitalu w Berlinie - napiszê, jak by³o!
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #141 : Sierpieñ 07, 2011, 21:35:12 »

Witaj, Julko! Cieszê siê, ¿e do³±czy³a¶ do naszego forumowego Wunder-fanclubu.  Chichot  Ehrlich gesagt, bardzo Ci zazdroszczê berlinskiej wyprawy w listopadzie, ja - nawet do Dusznik nie by³em w stanie siê wygramoliæ... Liczê wiêc na Twoj± relacjê!

Jak ju¿ pisa³em - recenzja Su³ka w "P³ytomanii" by³a niesprawiedliwa; rozumiem pewne zastrze¿enia, ale ton wypowiedzi by³ nie na miejscu.

Je¶li by³a¶ w Poznaniu na koncercie Wundera (w listopadzie 2010) - to byli¶my tam razem, nawet o tym nie wiedz±c.  Mo¿e razem stali¶my w kolejce po Ingolfowy autograf! A mo¿e... mogê Ciê gdzie¶ odszukaæ na której¶ z moich fotek? 

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #142 : Sierpieñ 07, 2011, 21:37:03 »

para osiada na kafelkach, otwieram kolejn± stronê (!) Go¶cia Niedzielnego i czytam... recenzjê p³yty pana Piotra,
a koñczy siê tak: "po raz kolejny czapki z ubogich g³ów" serce zaczyna mi biæ mocniej
i praktycznie prosto z wanny wskakujê do samochodu, by do domu wróciæ ju¿ z p³yt±, któr± mam nadziejê przechowywaæ
w¶ród moich ulubionych p³yt...

Dziêki, Casablanko, za piêkny opis Twoich impresji...  Chichot  Nie widzia³em jeszcze recenzji z GN - zdrad¼ proszê, kto jest jej autorem.  Mo¿e odnajdê j± w sieci.

Julka
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #143 : Sierpieñ 08, 2011, 00:10:46 »

Witaj Mozarcie!

Pewnie w listopadzie 2010 byli¶my blisko...
Ja by³am na koncercie Ingolfa w sobotê o 14.00 i w niedzielê wieczorem.
Pierwszy autograf dosta³am od niego w szkole na próbie ( to by³ pi±tek), w sobotê tylko wpad³am za kulisy powiedzieæ mu kilka s³ów, a w niedzielê sta³am po drugi autograf...

Ju¿ dawno przeczyta³am wszystko, co pisa³e¶ na ró¿nych forach na temat gry I.W.
Siedzisz w temacie:)

CD Wundera dla DG uwa¿am za doskona³e. Konsekwentne. Dopracowane.
I oczywi¶cie inne od jego konkursowych wykonañ.
Po prostu INNE.
I tamten konkursowy i ten " p³ytowy" artysta mnie interesuje.
A ju¿ najbardziej mnie ciekawi, dok±d Ingolf zmierza - jakie swoje ¶wiaty nam jeszcze zaprezentuje?...

Mocno trzymam za niego kciuki!;0

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #144 : Sierpieñ 08, 2011, 00:39:14 »

a w niedzielê sta³am po drugi autograf...

Hah, i nie zauwazylas faceta w czerwonym surducie? 

Julka
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #145 : Sierpieñ 08, 2011, 00:51:35 »

hm, czerwony surdut, powiadasz,
co¶ kojarzê, nie jestem pewna, by³o tyle emocji....
Strony: 1 ... 8 9 [10]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar thepunisher neder-live countrylife mini-land