Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Czy dobrze rozumiem ró¿nicê miêdzy mazurkiem a walcem?  (Przeczytany 21208 razy)
niemuzyk
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 36

Krzysztof

« : Pa¼dziernik 23, 2010, 09:44:29 »

W walcu akcent przypada na 1 czê¶æ taktu a w mazurku na 2? Czy to o to chodzi? Tylko nie ¶miejcie siê ze mnie, ¿e walca od mazurka nie odró¿niam:)
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 23, 2010, 15:41:35 »

A czemu mamy siê ¶miaæ? Nie jest g³upio nie wiedzieæ, tylko nie pytaæ jak siê nie wie. Ju¿ t³umaczê - choæ mo¿e byæ to informacja niekompletna, bo siêgam do dawno zamkniêtej w g³owie szuflady. Mazurek znany jest w dwóch ods³onach albo jako taniec ludowy w³a¶ciwie to¿samy z oberkiem albo jako stylizowana forma muzyczna. Rozumiem, ¿e rozmawiamy w kotek¶cie Chopinowskich mazurków, wiêc o tej drugiej ods³onie. Poniewa¿ mazurki, bêd±ce form± stylizowan± opieraj± siê albo na kujawiaku albo na oberku, to akcent w obrêbie jednego taktu przypada albo na drug± albo na trzeci± czê¶æ taktu - je¶li jest pochodn± kujawiaka - zazwyczaj na drug±, je¶li oberka - tylko na trzeci± albo ³±cznie na drug± i trzeci± (w tañcu ludowym jest tu przytup), rzadziej tylko na drug±. Walc ma podobnie jak mazurek  rytm "na trzy" ale zawsze akcent na pierwsz± czê¶æ taktu, bo to ten pierwszy d³u¿szy krok, czy w walcu wirowym czy angielskim). Walc i mazurek ró¿ni± siê te¿ tym, ¿e mazurek oparty jest na synkopach, wiêc rytm jest "rwany".  Mnie to kiedy¶ tak t³umaczono:
rytm walca : PAM, pa,pa; PAM, pa,pa
rytm mazurka: (ta, ta) ra TA: (ta,ta) ra TA; (ta,ta) (ra,TA) (TA,TA)
niemuzyk
Nowy u¿ytkownik
*

Krzysztof

« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 23, 2010, 16:00:50 »

Wielkie dziêki.
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 23, 2010, 18:01:44 »

Równie¿ dziêkujê, ja to s³yszê, ale nie umia³abym wyt³umaczyæ teoretycznie. Podobnie jak Niemuzyk nie jestem muzykiem.
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 23, 2010, 18:29:32 »

Wystarczy Ewo je¶li to s³yszysz, wiedza wobec tego co s³yszysz jest wtórna. Polecam siê na przysz³o¶æ. 
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 23, 2010, 18:38:10 »

Oj s³yszê! Mo¿e w³a¶nie dlatego tak uwielbiam koncerty Chopina i opery Verdiego? Za ka¿dym razem s³yszê inn± p³aszczyznê melodyczn±, inny rytm wychodzi na czo³o. Jak to siê dzieje, ¿e to wszystko tak wspó³brzmi? Jakim¿ trzeba byæ geniuszem, ¿eby tworzyc takie cuda?!
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 23, 2010, 19:20:32 »

Ja to sobie tak wyobra¿am. Jest noc, tylko ¶wiat³o ¶wiecy, na ¶cianach dr¿± cienie p³omieni z kominka, gra za kominem ¶wierszcz, pachnie herbata z malinami, rzeczywisto¶æ gdzie¶ sobie posz³a - pozosta³a harmonia. Widzê to drgaj±ce ¶wiat³o, czujê ciep³o kominka, smakujê herbatê i sama stajê siê czê¶ci± harmonii - a Fryderyk jeszcze to s³ysza³ i tak powsta³ nokturn.
smarkula
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 27

A¶ka

« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 24, 2010, 01:45:08 »

chcia³abym tylko co¶ poprawiæ,je¿eli pozwolicie.
Mazurek jako taniec stylizowany jest to forma wymy¶lona przez Fryderyka Chopina.Mazurek ³±czy w sobie cechy trzech tañców mazurowych:mazura,oberka i kujawiaka.W zale¿no¶ci od kompozycji mo¿emy mieæ do czynienia np.ze stylizacj± tylko kujawiaka z oberkiem,albo tylko mazura z oberkiem.
Tak naprawdê nie mo¿na rozró¿niæ charakterystycznego rytmu 'mazurka';mog± to byæ tylko charakterystyczne rytmy tych tañców mazurowych,czyli:
-mazur-zadzierzysty charakter,akcenty na s³ab± czê¶æ taktu,zmienne np.pa ram PAM,pa RAM pam itd.
-oberek-szybkie przebiegi,bardzo szybkie tempo,charakter wirowy(gdy zamkniemy oczy widzimy pannê w stroju ludowym z warkoczami,która wywija w ko³o,tak¿e ³oo:)),akcenty na s³ab± czê¶æ taktu,ale przewa¿nie w taktach parzystych czyli :taka taka taka pa ram PAM,no,mniej wiêcej...Chichot
no i kujawiak,bez wyra¼nego rytmu o spokojnym charakterze.Stylizacjê kujawiaka w pocz±tkowym przebiegu mo¿emy zauwa¿yæ w Mazurku cis-moll op.50 nr.3.Potem wkracza mazur,z durowym przebiegiem.

³oo,ale siê rozpisa³am;)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 24, 2010, 14:25:52 »

Ja to sobie tak wyobra¿am. Jest noc, tylko ¶wiat³o ¶wiecy, na ¶cianach dr¿± cienie p³omieni z kominka, gra za kominem ¶wierszcz, pachnie herbata z malinami, rzeczywisto¶æ gdzie¶ sobie posz³a - pozosta³a harmonia. Widzê to drgaj±ce ¶wiat³o, czujê ciep³o kominka, smakujê herbatê i sama stajê siê czê¶ci± harmonii - a Fryderyk jeszcze to s³ysza³ i tak powsta³ nokturn.
Piêkn±, aneliku, masz wyobra¼niê. Móg³bym siê z ni± uto¿samiæ. Dla formalno¶ci jednak pamiêtajmy, ¿e Fryderyk nie wymy¶li³ formy nokturnu, on j± przej±³ po Fieldzie i uszlachetni³. Ale masz racjê, fryderykowe nokturny s± jak prawdziwe nocne poematy. Doda³bym: poematy filozoficzne o mi³o¶ci, wierno¶ci, o smutku i zagubionym szczêsciu

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 24, 2010, 14:37:04 »

i têsknocie...
niemuzyk
Nowy u¿ytkownik
*

Krzysztof

« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 24, 2010, 18:53:13 »

Ja wracam jednak do walców i mazurków.Czy mogliby¶cie podaæ jaki¶ przyk³ad z konkursu, jak nie nale¿y graæ mazurków. Mo¿e utkwi³ wam kto¶, kto sprofanowa³ mazurka i wyszed³ mu walc:). Mia³bym wtedy taki wzorzec negatywny   
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 24, 2010, 21:28:12 »

Ja wracam jednak do walców i mazurków.Czy mogliby¶cie podaæ jaki¶ przyk³ad z konkursu, jak nie nale¿y graæ mazurków. Mo¿e utkwi³ wam kto¶, kto sprofanowa³ mazurka i wyszed³ mu walc:). Mia³bym wtedy taki wzorzec negatywny   

Ods³uchujê powoli Archiwum. Mo¿e w ten sposób znajdê taki negatywny przyk³ad. Pamiêtam tak± wypowied¼ bodaj¿e Pani Profesor Palety-Bugaj, która mówi³a o tym, ¿e kto¶ miast mazurka zagra³ walca. Nie pamiêtam kto.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : Pa¼dziernik 24, 2010, 21:54:40 »

i têsknocie...
Tak, masz racjê. Têsknota mog³aby by kluczem do prawie wszystkich utworów Chopina. Nokturnów te¿. A czy wiesz, ze istnieje s³owo, które opisuje ca³± twórczo¶æ Chopina Co? Nie pamiêtam w jakich okoliczno¶ciach, ale Fryderyk sam je przytoczy³ zaznaczaj±c, ¿e takie s³owo jest tylko w jêzyku polskim i w ¿adnym innym nie ma odpowiednika. Tym s³owem jest... ¯AL

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #13 : Pa¼dziernik 24, 2010, 22:02:25 »

A czy wiesz, ze istnieje s³owo, które opisuje ca³± twórczo¶æ Chopina Co? (...) Tym s³owem jest... ¯AL
Lepiej by¶ takich rzeczy nie pisa³, bo jak tzw. "dzisiejsza m³odzie¿" to przeczyta, niew±tpliwie zrozumie to na swój sposób i potraktuje te s³owa jako druzgoc±c± ocenê...

Wiem, odbiegam od tematu, ale nie mog³em siê powstrzymaæ.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : Pa¼dziernik 24, 2010, 22:05:00 »

A czy wiesz, ze istnieje s³owo, które opisuje ca³± twórczo¶æ Chopina Co? (...) Tym s³owem jest... ¯AL
Lepiej by¶ takich rzeczy nie pisa³, bo jak tzw. "dzisiejsza m³odzie¿" to przeczyta, niew±tpliwie zrozumie to na swój sposób i potraktuje te s³owa jako druzgoc±c± ocenê...

Wiem, odbiegam od tematu, ale nie mog³em siê powstrzymaæ.

Niebieskooki, przepraszam, rozwiñ my¶l, bo nie bardzo j± rozumiem  Co?

Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers animilkowo mini-land thepunisher kalinowatyper