Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Czy dobrze rozumiem ró¿nicê miêdzy mazurkiem a walcem?  (Przeczytany 21238 razy)
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 24, 2010, 22:08:46 »

To mo¿e ja siê wypowiem, jako przedstawiciel m³odzie¿y. ¯al mo¿e zostaæ odczytany jako synonim epitetu "¿a³osny", zamiast - poprawnie - jako okre¶lenie smutku, nostalgii itp.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 24, 2010, 22:13:28 »

To mo¿e ja siê wypowiem, jako przedstawiciel m³odzie¿y. ¯al mo¿e zostaæ odczytany jako synonim epitetu "¿a³osny", zamiast - poprawnie - jako okre¶lenie smutku, nostalgii itp.

dziêkujê za o¶wiecenie.  Bêdê zatem mia³ siê od dzi¶ na baczno¶ci  Chichot

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 24, 2010, 22:29:44 »

A wiem, wiem Panie Januszu - John Field, Irlandczyk o ile pamiêtam. Ale za to Chopina uwa¿a siê za twórcê nokturnu opartego na przeciwieñstwie tempa poszczególnych czê¶ci utworu (wolna, szybka, wolna) - czy¿ nie? Moja wyobra¼nia... Lubiê j±, bo pozwala³a mi siê chroniæ przed ¿yciem jak by³o ¼le. Dla mojej rodziny jednak bywa³a dopustem Bo¿ym, bo b³±kaj±c siê gdzie¶ w innych rejonach ja¼ni przypala³am ziemniaki, kupowa³am ocet zamiast zapa³ek (w czasach gdy na pó³kach by³y tylko te dwa produkty), zostawia³am klucze w drzwiach itp. itd.
I Panie Januszu - chêtnie pos³ucham czy raczej poczytam takie wspomnienia jak te w dziale "przedstawmy siê". I jeszcze jedno - "pojadê" wspó³czesn± nomenklatur± M³odych - "szacun" za publiczny wystêp. A ten "¿al", o który chodzi³o Niebieskookiemu to aktualnie synonim starego, dobrego przymiotnika "¿a³osny".  
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 24, 2010, 23:15:18 »

A ja siê tyle napisa³am i mi posta wciê³o w eter Smutny
smarkula
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 27

A¶ka

« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 25, 2010, 19:14:37 »

Ja wracam jednak do walców i mazurków.Czy mogliby¶cie podaæ jaki¶ przyk³ad z konkursu, jak nie nale¿y graæ mazurków. Mo¿e utkwi³ wam kto¶, kto sprofanowa³ mazurka i wyszed³ mu walc:). Mia³bym wtedy taki wzorzec negatywny   

na pewno by³ to który¶ z Mazurków II etapu w wykonaniu Leonarda Gilberta.Podejrzewam,¿e Mazurek As-dur op.59 nr 2.
Tam w lewej rêce s± trzy takie sam warto¶ci.
niemuzyk
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 36

Krzysztof

« Odpowiedz #20 : Pa¼dziernik 25, 2010, 20:28:55 »

Dziêki A¶ka. A ju¿ straci³em nadziejê na pomoc w tej materii. "Grzeba³em" dzisiaj w przes³uchaniach II etapu, ale nikt jako¶ nie zwróci³ mojej uwagi (grzeba³em pobie¿nie, mo¿e dlatego). A mo¿e dlatego, ¿e szuka³em w¶ród Japoñczyków a trzeba by³o w¶ród Kanadyjczyków:) No to teraz rzucam siê na "biednego" Leonarda Gilberta. 
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #21 : Pa¼dziernik 26, 2010, 21:29:45 »

Niemuzyku dalej szukam jaskrawego przyk³adu "zwalcowanego" mazurka. Ods³uchiwanie idzie mi jednak powoli, bo zazwyczaj jak zacznê - to wys³uchujê wszystkich utworów. Odezwê siê jak znajdê takiego "niemazurka".
niemuzyk
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 36

Krzysztof

« Odpowiedz #22 : Pa¼dziernik 27, 2010, 17:15:14 »

Dziêki za zainteresowanie. Bêdê czeka³ cierpliwie
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #23 : Pa¼dziernik 27, 2010, 21:29:10 »

Znalaz³am! Da Kim Sol. We wszystkich granych przez niego mazurkach cechy tego gatunku wystêpuj± w niewielkim zakresie. O ile nawet zdarzaj± siê momenty gdzie prawa rêka próbuje mazurkowych za¶piewów, to lewa grzecznie gra akompaniament walca. W mazurku a-moll zauwa¿am nawet momentami rytm walca angielskiego, gdzie dzwiêk na trzy jest o u³amki sekund spó¼niony.
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #24 : Pa¼dziernik 28, 2010, 13:56:10 »

Jak ja Wam zazdroszczê takiego fachowego spojrzenia na muzykê! Mnie siê tylko albo co¶ podoba, albo nie!
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Pa¼dziernik 28, 2010, 15:03:07 »

Ewo! Czujê siê trochê zak³opotana. Nie jestem fachowcem. By³am uczniem szko³y muzycznej i trafi³am na ¶wietnych nauczycieli, wiêc czê¶æ wiedzy tam zdobytej zosta³o, ale to tylko tyle. Zawsze chêtnie podzielê siê tym co wiem,  ale w rzeczywisto¶ci nie jest tego zbyt wiele.
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #26 : Pa¼dziernik 28, 2010, 15:43:56 »

Ewo! Czujê siê trochê zak³opotana. Nie jestem fachowcem. By³am uczniem szko³y muzycznej i trafi³am na ¶wietnych nauczycieli, wiêc czê¶æ wiedzy tam zdobytej zosta³o, ale to tylko tyle. Zawsze chêtnie podzielê siê tym co wiem,  ale w rzeczywisto¶ci nie jest tego zbyt wiele.

Oj gdybym mia³ tyle zapa³u kiedy by³em w szkole muzycznej, wtedy po prostu odbêbnia³em zajêcia i do domu - teraz ¿a³uje. Liczê, ¿e dziêki Wam siê czego¶ nauczê, bo na ksi±¿ki czy korepetycje brakuje czasu. W wakacje - praca, teraz matura a jeszcze do tego ekonomia - czyli mój drugi konik, przez który chcê powalczyæ o indeksy.
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #27 : Pa¼dziernik 28, 2010, 15:45:17 »

A ja jednak dziękuję opatrzności za możliwość znalezienia się w przemiłym gronie ludzi, od których mogę się wiele nauczyć, chociaż przyznam, że wiele pojęć, które przytaczacie jest dla mnie nie tyle obcych, co nie do końca czytelnych. No cóż, nie można wiedzieć wszystkiego, ale może się jeszcze nauczę?
bwv211
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 60

« Odpowiedz #28 : Pa¼dziernik 29, 2010, 21:17:06 »

http://www.youtube.com/watch?v=vmLvpJySb50

Mo¿e nie idealny wzór mazurka, ale bardzo lubiê ten filmik, mo¿e dlatego, ¿e to nie sala koncertowa.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #29 : Pa¼dziernik 29, 2010, 21:55:23 »

http://www.youtube.com/watch?v=vmLvpJySb50

Mo¿e nie idealny wzór mazurka, ale bardzo lubiê ten filmik, mo¿e dlatego, ¿e to nie sala koncertowa.

To jest znakomite, najwy¿szych lotów wykonanie "¯ydka" i to przez samego Horowitza

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers thepunisher mini-land paktprzyjazni neder-live