Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 ... 9   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: BBC Proms  (Przeczytany 62527 razy)
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #15 : Lipiec 23, 2011, 15:01:01 »

Benjamin Grosvenor i na bis Taniec Wêgierski Brahmsa:

http://www.youtube.com/watch?v=iW7U-NIK9bw

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #16 : Lipiec 24, 2011, 02:33:52 »

O, mo¿na te¿ zajrzeæ do ¶rodka, i tak¿e "od kuchni". How very exciting)

http://www.youtube.com/watch?v=1JGHpfKQXjs

Ech... zdecydowanie musimy siê kiedy¶ wybraæ, odczuæ tê atmosferê na w³asnej skórze

"William" Tell by³ wspania³y - przy okazji zauwa¿y³am, ¿e na YT wystêpuje wy³±cznie Uwertura:(
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #17 : Sierpieñ 03, 2011, 13:43:16 »

Uwielbiam festiwal BBC. Jakie¶ kolejny forumowy zjazd musimy zorganizowaæ, koniecznie, w czasie Nocy Promsów, w londyñskiej Royal Albert Hall...   

Jeste¶ pewien, ¿e to dobry pomys³? "Trochê" tam drogo  http://www.telegraph.co.uk/culture/music/music-news/8675902/Private-box-at-Albert-Hall-on-sale-for-550000.html
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #18 : Sierpieñ 03, 2011, 18:39:31 »

Ja s³ysza³em, ¿e na koncerty promenadowe mo¿na wej¶æ ju¿ za 5 Funtów - co cena bardzo przyzwoita.
Gogu¶
Ekspert

« Odpowiedz #19 : Sierpieñ 15, 2011, 20:53:34 »

Czajkowski - Jezioro £abêdzie - niesamowita kompozycja - uwielbiam Czajkowskiego.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #20 : Sierpieñ 17, 2011, 09:32:49 »

Czajkowski ju¿ na chomiku "fado377" (dziêki Ewie
Jak kto¶ nie ma konta na chomiku a chcia³by sobie ¶ci±gn±æ to nagranie na dysk, proszê o wiadomo¶æ,
przeniosê do siebie i udostêpniê wolny transfer(mam ca³± masê punktów do wykorzystania)

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #21 : Sierpieñ 17, 2011, 10:21:50 »

Bardzo ¿a³ujê, ¿a na Promsach gra siê tak rzadko naszego CHOPINA... W zesz³ym roku - z racji Roku Chopinowskiego - by³ tylko 1 recital (ale jaki! - Maria João Pires gra³a po godz. 23 nokturny...!). W tym roku jedynym Chopinowskim akcentem jest chyba Wielki Polonez Es z op. 22 - w wieñcz±cej festiwal gali ostatniej nocy Promsów (Lang Lang). Tak nie powinno byæ, wydaje mi siê, ¿e Chopin jest pomijany na wielkich festiwalach, w tym na BBC Proms; czy to kwestia z³ego doboru wykonawców (braku tzw. "chopinistów")...?  Niezdecydowany

Gogu¶
Ekspert

« Odpowiedz #22 : Sierpieñ 17, 2011, 10:29:17 »

Czajkowski ju¿ na chomiku "fado377" (dziêki Ewie
Jak kto¶ nie ma konta na chomiku a chcia³by sobie ¶ci±gn±æ to nagranie na dysk, proszê o wiadomo¶æ,
przeniosê do siebie i udostêpniê wolny transfer(mam ca³± masê punktów do wykorzystania)

Ja mam jakie¶ problemy z zalogowaniem siê do programu do pobierania plików z chomika. Muszê to posprawdzaæ, bo zale¿y mi na tym pliku.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #23 : Sierpieñ 17, 2011, 10:41:37 »

Piotrze wejd¼ przez ten mój zielony banner.A przycisk do fado377 znajdziesz na mojej stronie
w okienku zaprzyja¿nionych chomików, na samym dole.

jaccol55
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 142

« Odpowiedz #24 : Sierpieñ 17, 2011, 12:16:21 »

A dzisiaj o 20:30 Lisa Batiashvili we w³asnej osobie! Bardzo siê cieszê, czêsto s³ucham jej ostatniej p³yty.

http://www.polskieradio.pl/8/688/Artykul/419804,Szekspirowski-koncert-Szostakowicza
Gogu¶
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Sierpieñ 17, 2011, 20:57:55 »

Piotrze wejd¼ przez ten mój zielony banner.A przycisk do fado377 znajdziesz na mojej stronie
w okienku zaprzyja¿nionych chomików, na samym dole.

Tak zrobi³em i siê uda³o, jako¶ obesz³o siê bez ChomikBoxa (czy jak to siê ten program nazywa³).

Dziêkuje Agnieszko.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #26 : Wrzesieñ 09, 2011, 01:28:37 »

Odnalaz³am w±tek Promsów, ¿eby z rozpêdu nie opowiadaæ ju¿ o wszystkich festiwalowych koncertach na w±tku Mozarta Chichot
Zatem - po³±czenie Mozart - Bartok, czyli "and now to something completely different"  Chichot
Tak skwitowa³ to jeden z wykonawców, twierdz±c ¿e to s³ynne Pythonowskie stwierdzenie by³o pierwszym, co przysz³o mu na my¶l, przy porównaniu ostatniej sonaty Mozarta i pierwszej Bartoka:) Choæ potem sugerowa³, ¿e i u Mozarta spoza blasku piêkna przenikaj± czasem momenty tej ciemno¶ci, jaka znajduje wiêksze uj¶cie w muzyce Bartoka.
Jednak razem z sympatyczn± Catherine Bott prowadz±c± koncert bardzo zabawnie i lekko próbowali wprowadziæ publiczno¶æ w atmosferê tej sonaty - "z zupe³nie innej beczki", a jednak, jak podkre¶lali, pozostaj±cej pe³noprawn±, standardow± sonat±.
W zwi±zku z tym zademonstrowali temat, jaki w sonacie Bartoka pojawia siê, ulega przetworzeniu, a nastêpnie, lekko zmieniony, powraca. I muszê przyznaæ, ¿e ten temat - aczkolwiek raczej nie potrafi³abym zanuciæ go spontanicznie wraz z muzyk±, co sugerowa³a prowadz±ca Chichot -  niespodziewanie, spodoba³ mi siê:). U¿ywane przez muzyków okre¶lenie "dreamscape" wydaje mi siê adekwatne. Jest to istotnie klimat trochê "ciemny", jakby lekko psychodeliczny:) Jednak ca³o¶æ sonaty by³a dla mnie trochê trudna do absorbowania, wymaga skupienia, otwarcia siê na tê niesamowit± muzykê. Choæ przy drugim s³uchaniu - ju¿ jakby ³atwiej, ten "dreamscape" zaczyna jakby hiponotyzowaæ, urzekaæ...
http://www.youtube.com/watch?v=7SxbR_6l9RE&feature=results_video&playnext=1&list=PL283CD8CB3D4FF135
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Wrzesieñ 09, 2011, 16:29:30 »

Jutro "Last Night", piszê ju¿ teraz coby¶cie zostali w sobotni wieczór przy
radiu.Bartok, Wagner, Lang-Lang zagra I Koncert Liszta no i chyba jedyny akcent
chopinowski polonez es-dur (szkoda, ¿e bez andante spianato).
I oczywi¶cie Rule Britannia, Jerusalem i moje ulubione Pomp and Circumstance.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #28 : Wrzesieñ 09, 2011, 16:42:26 »

.. i chyba jedyny akcent
chopinowski polonez es-dur (szkoda, ¿e bez andante spianato).

Przypuszczam, ze to "skrót my¶lowy" redakcji. Tego poloneza samodzielnie siê nie grywa. (Ja, w ka¿dym b±d¼ razie, z tak± praktyk± estradow± siê jeszcze nie spotka³em). Nawet gdy polonez jest w wersji orkiestrowej.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #29 : Wrzesieñ 09, 2011, 17:11:39 »

Chcia³abym Januszu ¿eby¶ mia³ racjê, ale na stronie promsów jest te¿ tylko polonez.Ca³o¶æ
ma trwaæ ok.9 min. wiêc tyle co polonez. Mo¿e Langowi Andante "nie le¿y" szkoda

Strony: 1 [2] 3 4 ... 9   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live paktprzyjazni thepunisher twistedgamers animilkowo