Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: BBC Proms  (Przeczytany 62563 razy)
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #90 : Lipiec 21, 2012, 23:01:50 »

Z przyjemno¶ci± stwierdzi³am równie¿, ¿e tym razem Mr Boulez okaza³ siê dla mnie bardziej przyjazny

"Oswajanie"  Oswajanie sztuki. Asiu, w Twoim przypadku to tylko kwestia czasu.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #91 : Lipiec 21, 2012, 23:10:42 »

Un grand merci za wiarê we mnie i dobre s³owo:)) Pewnie i ta przek³adanka s³u¿y temu, by mózg nastawiony przyja¼nie po porcji w pe³ni przyswajalnego dla niego duchowego pokarmu ³atwiej móg³ wch³on±æ tre¶ci bardziej wymagaj±ce:) Po czym zosta³ za swe wysi³ki nagrodzony wy¶mienitym deserem Chichot

Uniwersalne przes³anie Beethovena zawarte w symfoniach - zw³aszcza w Dziewi±tej - ma tu w sobie tym wiêcej mocy, je¶li we¼mie siê pod uwagê sk³ad i za³o¿enia West Eastern Divan Orchestra, zespo³u który wykonuje na promsach ten cykl pod dyrekcj± Barenboima.

http://www.west-eastern-divan.org/the-orchestra/the-orchestra/
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #92 : Lipiec 22, 2012, 13:04:58 »

Pewnie i ta przek³adanka s³u¿y temu, by mózg nastawiony przyja¼nie po porcji w pe³ni przyswajalnego dla niego duchowego pokarmu ³atwiej móg³ wch³on±æ tre¶ci bardziej wymagaj±ce:) Po czym zosta³ za swe wysi³ki nagrodzony wy¶mienitym deserem Chichot

Piêtrowego sandwicha (Bach-Boulez-Bach-Boulez) mamy te¿ Asiu w przypadku drugiej p³yty z "Bachowskiego kuferka"  naszego ulubieñca Davida Fraya 

Amo la musica sopra tutte le arti
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #93 : Lipiec 31, 2012, 01:33:17 »

Ano w³a¶nie:) I muszê przyznaæ, ¿e z pocz±tku nie potraktowa³am zbyt przyja¼nie prze³o¿enia tej kanapki Chichot Obecnie jako¶
du¿o ³atwiej mi przychodzi konsumpcja ca³o¶ci;)

Czy macie okazjê zagl±daæ na Promsy? Jest du¿y wybór festiwali, ale londyñski ma z pewno¶ci± przewagê posiadania 7-dniowego archiwum. W miêdzyczasie przesz³a z hukiem seria beethovenowska, z pi±tkowym ukoronowaniem (wci±¿ do wys³uchania!).

S³owiañski Prom 15 - Smetana, Prokofiew, Dvorak - zniknie lada dzieñ! Prokofiewa koncert skrzypcowy (magiczna ba¶ñ), Dvoraka Siódma Symfonia (ciemna, pe³na pasji), i kwintet smyczkowy Smetany.

Na pewno do polecenia jest Prom 16 - Elgar, Ravel i Debussy - piêkne La mer!!

Warto równie¿ pos³uchaæ poniedzia³kowego koncertu Prom 22 - w programie m.in. uwertura z Don Giovanniego, i Siódma Symfonia Mahlera.
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #94 : Lipiec 31, 2012, 22:15:04 »

W³a¶nie wys³ucha³em 6-stej symfonii Dvorak'a teraz zaczynam 22 Prom z Mozartem i Mahlerem w rolach g³ównych. Dawno nie s³ucha³em uwertury z Don Giovanniego. Zapowiada siê wspaniale.
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #95 : Sierpieñ 01, 2012, 20:36:56 »

My tu o Promsach a tymczasem w Salzburgu trwa festiwal muzyczno-operowo-teatralny. W programie drugim polskiego radia trwa transmisja Cyganerii G. Pucciniego - w rolach g³ównych Anna Netrebko i Piotr Becza³a.

Muszê przyznaæ, ¿e po raz pierwszy s³ucham Cyganerii i jestem zachwycony, uwielbiam Annê Netrebko, Piotr Becza³a jest tak¿e niesamowitym tenorem. Muzyka Pucciniego jest niesamowita, p³yyna, liryczna. Jestem zachwycony. Polecam w³±czyæ dwójkê. W³a¶nie trwa przerwa po 2. akcie.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #96 : Sierpieñ 02, 2012, 01:20:19 »

My tu o czym siê tylko da Bania siê rozbi³a z festiwalami. Dwójka próbuje to wszystko ogarn±æ, nadaj± transmisje ze wszystkiego po trochu. Promsy, Verbier, Salzburg, Bayreuth, w Warszawie Mazovia goes Baroque, przedtem jeszcze by³ Aix en Provence. W³a¶ciwie prawie codziennie mo¿na s³uchaæ wspania³ych rzeczy. Promsy przez tydzieñ s± do nadrobienia, ale dziêki Dwójce jest mo¿liwo¶æ z³apania czego siê da z tego, co przemknie jednorazowo (chyba ¿e zostanie nagrane:)) Nale¿a³oby w³a¶ciwie wieczorami nie wy³±czaæ Dwójki

Jutro - dzisiaj - msza h-moll !!!!

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #97 : Sierpieñ 02, 2012, 22:59:33 »

No i "ikona sakralnej muzyki baroku, traktat teologiczny, synteza 2 stuleci muzyki religijnej" za nami, w fantastycznym wykonaniu the English Concert.  Ju¿ nie pod Pinnockiem, ale Harry Bicket daje radê, jak uwa¿acie? Publiczno¶æ szala³a Chichot
Dziêki takiej muzyce naprawdê jeste¶my bli¿ej doskona³o¶ci...
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 386

« Odpowiedz #98 : Sierpieñ 14, 2012, 18:40:42 »

Dzi¶ na Promsach - Benjamin Grosvenor - niesamowicie zdolny, m³ody ('92) brytyjski pianista, który niedawno uj±³ mnie swoj± interpretacj± "Gaspard de la nuit" Ravela.

Z Royal Philharmonic Orchestra pod batut± Charlesa Dutoit, zagra II koncert Saint Saensa.. Bezpo¶rednia transmisja w Dwójce o 20.00

http://www.polskieradio.pl/8/688/Artykul/665739,Benjamin-Grosvenor-%E2%80%93-wschodzaca-gwiazda-pianistyki
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 14, 2012, 18:45:01 wys³ane przez kati » Zapisane
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #99 : Sierpieñ 14, 2012, 23:15:32 »

Oj, ³adnie zagra³ Ben!

Bardzo mi siê podoba³o: jako¶ tak jasno, m³odzieñczo i ¶wie¿o...
Orze¼wiaj±cy ³yk muzyki! I jaki piêkny d¼wiêk! ( choæ forte mo¿e ju¿ nie bardzo)

Jako bis: The Swan Saint-Saensa-Godowskiego...Piêkny by³ ten £abêd¼! 

Moim zdaniem, Grosvenor jest zdecydowanie wart ¶ledzenia jego dalszych poczynañ..

W przysz³ym roku wyst±pi razem z Kol± w serii koncertów "Discoveries" w San Diego..
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #100 : Sierpieñ 14, 2012, 23:17:35 »

http://www.youtube.com/watch?v=8YgrjLO-eZQ&feature=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=sdUC5-SR74Y&feature=youtu.be
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #101 : Sierpieñ 15, 2012, 19:40:27 »

Te¿ s³ucha³am Ju¿ na YT??  Youtubowicze s± naprawdê niesamowici Chichot

Fajnie, Kati, ¿e te¿ go zauwa¿y³a¶:) Niezwyk³e zjawisko.
Miel¶my ju¿ okazjê s³uchaæ go na Promsach w zesz³ym roku - gra³ koncert Liszta na rozpoczêcie festiwalu, prezentuj±c wykonanie, które jak mo¿emy przeczytaæ zachwyci³o Piotra, i nie tylko jego Nie zwrócili¶my wówczas uwagi, ¿e by³ on w tym momencie najm³odszym solist± w historii wystêpuj±cym na First Night.
Ma na koncie wiêcej takich rekordów - jest najm³odszym Brytyjczykiem, który podpisa³ kontrakt z Decc±.
Jego p³yta (na której jest te¿ Gaspard:)) dosta³a Gramphone "Editor’s choice", i nominacjê do BBC Music Magazine Awards 2012 (i jest te¿ najm³odszym pianist± nominowanym do tej nagrody).
"Rising star"

W przysz³ym roku Saint-Saens bêdzie na p³ycie - i koncert Ravela

kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #102 : Sierpieñ 16, 2012, 23:52:08 »

Ju¿ na YT??  Youtubowicze s± naprawdê niesamowici Chichot

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #103 : Wrzesieñ 05, 2012, 22:18:58 »

Co¶ z Promsów 2002. Us³ysza³am, ¿e Leif Ove Andsnes ma siê pojawiæ w przysz³ym roku na ChijE i zaczê³am sobie s³uchaæ jego wykonañ, a na koncertach fortepianowych chyba "wychodzi szyd³o z worka", wiêc zaczê³am od koncertu. Grieg.

http://www.youtube.com/watch?v=sL_DT4DRxVA
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #104 : Wrzesieñ 06, 2012, 17:24:10 »

Wys³ucha³am i szczerze mówi±c nie jestem zachwycona. Jak na mój gust, zbyt du¿o walenia w klawisze. (Niestety Bartku, nie jestem muzykiem i nie umiem dok³adnie wyt³umaczyæ, co mi siê nie podoba.) Ale, mo¿e Andsnes, jako Norweg, wie najlepiej jak graæ Griega?
Dzi¶ o 20:00 na Promsach Czwarty Beethovena. Mam nadziejê na ucztê!
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper paktprzyjazni animilkowo countrylife black-for