Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
BBC Proms
Strony:
1
...
6
7
[
8
]
9
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: BBC Proms (Przeczytany 62481 razy)
kati
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 386
Odp: BBC Proms
«
Odpowiedz #105 :
Wrzesieñ 06, 2012, 19:41:38 »
Oczywi¶cie Ewo: pisz±c o waleniu w klawisze, mia³a¶ pewnie na my¶li kadencjê gran± pod koniec I cz.?
Leif Ove Andsnes rzeczywi¶cie mocno to gra, tak po "rosyjsku"...W koñcu to jest kadencja, popis solisty i mnie akurat jego temperament w tym fragmencie bardzo siê podoba..Tym bardziej, ¿e ró¿nicuje brzmienie, nie 'jedzie' wci±¿ na jednym tonie, wchodzi w strefê piano i w tej¿e kadencji s³yszê równie¿ liryczne fragmenty zagrane ³adnym, miêkkim d¼wiêkiem.
Mnie w ogóle ten koncert jako taki spodoba³ siê kiedy¶ od pierwszego us³yszenia. Ma w sobie co¶ jakby rachmaninowskiego (chocia¿ skomponowany jeszcze przed przyj¶ciem na ¶wiat Rachmaninowa i tak w ogóle z innej beczki to niektórzy krêc± nosem, ¿e to plagiat z koncertu Schumanna)
Jednego tylko nie rozumiem: dlaczego publiczno¶æ ( na Promsach to chyba raczej nie-przypadkowa) gor±co oklaskuje pianistê po I cz. koncertu?
Mo¿e to jaki¶ niepisany zwyczaj dot. tylko tego koncertu, bo spotka³am siê z tym równie¿ w Griegu granym przez Kissina.
Zna kto¶ odpowied¼ na to pytanie?
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #106 :
Wrzesieñ 08, 2012, 17:26:17 »
Szkoda,¿e TVP Kultura nie transmituje w tym roku ostatniej nocy Promsów.A ju¿ cieszy³am sie, ¿e stanie sie to mo¿e
coroczn± tradycj±
http://www.franzschubert.pl/
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #107 :
Wrzesieñ 08, 2012, 17:38:32 »
Cytat: TeresaGrob Wrzesieñ 08, 2012, 17:26:17
Szkoda,¿e TVP Kultura nie transmituje w tym roku ostatniej nocy Promsów.A ju¿ cieszy³am sie, ¿e stanie sie to mo¿e
coroczn± tradycj±
A ja sie ciesze.
Bardzo nie lubie ostatniej nocy promsow.
Caly ten koncert jest napompowany nacjanalistycznym zachowaniem "Wielkich Anglikow", ktorzy poprzebierani jak clowni w cyrku, uginajac kolana i prostujac je wykonuja dziwny taniec sw.Wita. w rytm ciagle tej samej muzyki rok po roku.
Wyglada to zalosnie i moim zdaniem nie ma to nic wspolnego ze sztuka i pieknem.
fille007
Ekspert
Wiadomo¶ci: 845
«
Odpowiedz #108 :
Wrzesieñ 08, 2012, 21:42:13 »
A niech Brytyjczycy maj± radochê raz do roku, co im bêdziemy ¿a³owaæ
(Bryn Terfel &
Rule Britannia
):
http://www.youtube.com/watch?v=qR_bJFpilu8
Amo la musica sopra tutte le arti
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #109 :
Wrzesieñ 10, 2012, 01:31:07 »
Cytat: bartus Wrzesieñ 08, 2012, 17:38:32
A ja sie ciesze.
Bardzo nie lubie ostatniej nocy promsow.
Caly ten koncert jest napompowany nacjanalistycznym zachowaniem "Wielkich Anglikow", ktorzy poprzebierani jak clowni w cyrku, uginajac kolana i prostujac je wykonuja dziwny taniec sw.Wita. w rytm ciagle tej samej muzyki rok po roku.
Wyglada to zalosnie i moim zdaniem nie ma to nic wspolnego ze sztuka i pieknem.
Nie rozumiem Bartku sk±d Twoja niemi³a wypowied¼, czy¿by zazdro¶æ? Przecie¿ to bardzo mi³e patrzeæ jak ludzie, niezale¿nie od narodowo¶ci, potrafi± siê ¶wietnie bawiæ, znaj± doskonale w³asne pie¶ni i zwyczaje narodowe. Zawsze bardzo mi ¿al, ¿e my Polacy nie cechujemy siê takim entuzjazmem i rado¶ci±, ¿e o znajomo¶ci pie¶ni nie wspomnê!
P. S.
Czy¿ w Wigiliê Bo¿ego Narodzenia nie kultywujemy rok po roku, tych samych zwyczajów, w rytm tej samej muzyki?
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #110 :
Wrzesieñ 10, 2012, 15:57:09 »
Ewo.
Zrobilas porownanie, z ktorego wynika, ze my Polacy to "be-e" a Anglicy to jest "cos".
Nic bardziej mylnego.
W moim odczuciu jest dokladnie odwrotnie.
Ja, w przeciwienstwie do Ciebie rozrozniam slowo RADOSC od slowa BLAZENADA.
Honorem kazdego, prawdziwego SNOBA angielskiego jest pokazanie sie w pierwszych rzedach na promsach.
Anglikow znam bardzo dobrze (moznaby powiedziec na wylot). Zabawa na promsach jest huczna manifestacja spoleczenstwa angielskiego,
ktore... "RULEZ the world".
Nie krytykuj Polakow (nie umiemy sie bawic, jestesmy zazdrosni itd). Jestesmy bowiem spoleczenstwem skromnym, niechalasliwym.
Nie lubimy nadmuchanych sztucznosci.
Bezustanna manifestacja FUN, FUN, FUN gloszona calemu swiatu jest zalosna.
Wszedzie Fun - w szkole Fun, na pogrzebie Fun,
Zycie na naszym globie, to cos wiecej niz bezustanny fun i fun.
Poza tym ten promsowski wrzask wyglada groteskowo.
P.S.
W Polsce lubimy nasladowac "wielkie" spoleczenstwa.
Pyszalkowatosc wtargnela na KCH.
Ostatni koncert laureatow byl tego dowodem.
To monstrualne, pompatyczne widowisko zniszczylo cala atmosfere koncertu.
Oprocz jakis osobistych korzysci (za publiczne pieniadze), organizatorzy wykosili cala, piekna , naturalna atmosfere, ktora rok po roku
towarzyszyla koncertom laureatow KCH.
Pozdrawiam. Have a fun.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #111 :
Wrzesieñ 13, 2012, 00:50:19 »
Bartku, z jednej strony oczywi¶cie Ciê rozumiem - denerwuje Ciê zbytnia pompa i elementy nacjonalistycznego samozadowolenia, wola³by¶ bardziej swobodn± i naturaln± atmosferê.
Z drugiej jednak strony, muszê przyznaæ, ¿e snobizm uczestnictwa w takiej imprezie, jak festiwal najpiêkniejszej muzyki, jest snobizmem pozytywnym:) Nawet je¶li czê¶æ widowni przychodzi tam bardziej po to, aby siê pokazaæ, to s³uchaj±c, przy okazji wiele zyskuje
Bardzo bym chcia³a u nas wiêcej tego rodzaju snobizmu. Zgadzam siê, ¿e i my lubimy siê bawiæ. Jednak co do wspólnego ¶piewania, w porównaniu do Anglików wypada to czêsto tragicznie, co pewnie wynika z ró¿nic w naszej edukacji muzycznej (sam zreszt± o tym wspomina³e¶, s± te ró¿nice diametralne).
Oczywi¶cie zgoda, ¿e bezsensowne jest manifestowanie weso³o¶ci i luzu za wszelk± cenê i w momentach do tego niestosownych. Z drugiej strony jeden dzieñ "funu" na zakoñczenie niemal dwóch miesiêcy wspania³ej muzyki to nie jest taka z³a proporcja:)
A co do naszej narodowej skromno¶ci, jednak mog³abym z Tob± nieco polemizowaæ
Zamiast "Rule Britania" mamy mit "Chrystusa narodów"
A "Britons never will be slaves" nie jest wcale gorsze, ni¿ "co nam obca przemoc wziê³a, szabl± odbijemy". Oczywi¶cie, mo¿na stwierdziæ, ¿e nie ma co byæ dumnym z Imperium, które podbi³o i wyzyskiwa³o wiele ludów.
Z tym ¿e te¿ mieli¶my swego czasu ca³kiem potê¿ny Commonwealth, tylko skoñczy³o siê dawniej, i bardziej bole¶nie. A zasadniczo nie mieli¶my kolonii nie dlatego, ¿e nie mieli¶my na nie ochoty
Zgadzam siê, ¿e ostatni koncert laureatów by³ pompatyczny do¶æ
Ale to, z kolei, wcale nie by³ fun:) To by³o namaszczone ponuractwo
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #112 :
Wrzesieñ 13, 2012, 08:47:04 »
Asiu
Kazdy czlowiek ma swoj czujnik granicy. Granicy, ktorej nie powinno sie przekraczac.
Granicy po przekroczeniu ktorej, piekno staje sie brzydkie, przyjazn wrogoscia a dowcip chamstwem itd...
Moje sensory reaguja zdecydowanie negatywnie na ostatni koncert promsow.
Huczace spiewy przypominaja mi wycia na stadionie pilkarskim.
Dowcipy dyrygentow zwracajacych sie do publicznosci sa sztucznie pompowane i wcale niesmieszne.
Uginanie kolan w takt muzyki symfonicznej poprzebieranych "ludzi z jajami" sa zalosne powiedzialby nawet smutne
Tempo muzyki jest zbyt wolne, a ogrom brzmienia nieadekwatny do tego monotonnego "ruchu" przypominajacego pobyt w toalecie.
Mowisz, ze snobizm w przypadku LNOTP jest pozytywny, gdyz przy okazji, masy ludzkie lykna odrobine piekna.
Nie zgodze sie z tym. Piekno powinno docierac do ludzi bezposrednio a nie przemycane na sile.
Zreszta tu nie chodzi o wartosci artystyczne, ale o balwochwalcza manifestacje "Jestesmy wielcy".
Krakowska wersja LNOTP przerodzila sie w spotkania alkoholowe nowobogackich, ktorzy podczas koncertu nie sa na sali,
lecz popijaja darmowe drinki w kuluarach. Poza tym LNOTP w Krakowie? Dlaczego, Po co? Czyzby WB rulez?
Ogolnie festiwal PROMS jest duza, rozbudowana impreza, ale nie ma w niej ducha artyzmu.
Bilety sa b. drogie, wrecz nieosiagalne. Do budynku dostajesz sie przechodzac przez niezliczone kontrole i kontrole.
Wewnatrz wszystko piekielnie drogie lacznie z programem (przy takiej cenie biletu powinien byc za darmo).
Jedny slowem, pomimo swietnych wykonawcow festiwal ten nie jest przyjazny i zieje zimnem.
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #113 :
Styczeñ 22, 2013, 15:40:52 »
Morton Gould - Boogie Woogie Etude
http://www.youtube.com/watch?v=s-NX9jhr-wE
kati
Zaawansowany u¿ytkownik
«
Odpowiedz #114 :
Lipiec 05, 2013, 21:22:46 »
Ju¿ za tydzieñ, 12 lipca rozpocznie siê kolejna edycja BBC Proms. Przejrza³am program - w tym roku bêdzie sporo Lutos³awskiego ( obchody rocznicowe), ale co najwa¿niejsze ( i nie wiem czy tak by³o w ubieg³ych latach, wydaje mi siê ¿e nie) w³a¶ciwie wiêkszo¶æ koncertów bêdzie mo¿na pos³uchaæ na ¿ywo w radiu BBC3. A jest naprawdê sporo do pos³uchania, wszak to bardzo d³ugi festiwal. Zainteresowanym polecam przestudiowanie programu imprezy tutaj:
http://www.bbc.co.uk/proms/whats-on/2013/july-12
Osobi¶cie chcia³abym siê "wybraæ" na nastêpuj±ce koncerty( choæ realizacja tak ambitnego planu wymagaæ bêdzie sporej ilo¶ci czasu):
12.07. - koncert inauguracyjny - Stephen Hough - rachmaninowska Rapsodia na temat Paganiniego oraz Lutos³awskiego Wariacje na temat Paganiniego
16.07. - Rachmaninow Koncert nr 2 w wyk. Nobuyuki Tsujii ( zwyciêzca poprzedniego Cliburna)
19.07.- Koncert Schumanna w wyk. Jana Lisieckiego
21.07. - Koncert skrzypcowy Czajkowskiego - Joshua Bell
25.07. - VII Symfonia Beethovena ( ach, ta druga czê¶æ!) i Bolero Ravela
02.08. - Rach 3 - Niko³aj Luganski
05.08. - Prokofiew Koncert nr 2 w wykonaniu raczej nieznanego mi wykonawcy, ale koncert bardzo lubiê
08.08. - Beethoven Koncert nr 4 - Mitsuko Uchida
08.08. - Vivaldi Cztery Pory Roku - Nigel Kennedy
09.08. - Bach Easter Oratorio
13.08. - G³azunow Koncert nr 2 - Dani³ Trifonow
19.08. - Mendelssohn Koncert nr 1 - Stephen Hough
23.08. - Szostakowicz Koncert nr 2 - Aleksander Mielnikow ( to piêkne Andante!)
To mój subiektywny wybór, byæ mo¿e znajdziecie co¶ jeszcze godnego uwagi.
A Promsów bêdzie mo¿na s³uchaæ tu:
http://www.bbc.co.uk/radio3
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #115 :
Lipiec 19, 2013, 22:27:53 »
To naprawdê bardzo ambitny plan, Dorotko:) Ale do wykonania. Po przeczytaniu stwierdzam, ¿e te¿ bym chcia³a:) Ze wzglêdu na utwory, na wykonawców, albo jedno i drugie:)) Zobaczymy, jak czas pozwoli. ¯yczê Ci, ¿eby Tobie siê uda³o:)
Ja bym poleca³a na pewno koncert naszej muzyki dawnej w wykonaniu Paula van Nevela i Huelgas Ensemble w poniedzia³ek, bo niezale¿nie od ciekawych klimatów, to na pewno dla nas mi³e wydarzenie! Choæ godzina trochê ma³o dogodna
http://www.bbc.co.uk/proms/whats-on/2013/july-22/14708
Póki co w³a¶nie wys³ucha³am Lisieckiego graj±cego piêknie, lirycznie i z uczuciem koncert Schumanna. Janek bardzo siê cieszy³ na ten koncert, na pewno dobrze czu³ siê w tej sali i potrafi³ te¿ oczarowaæ widowniê. Amoll cudny, a bis ca³kiem mnie ju¿ rozklei³:) Kiedy w Royal Albert Hall rozleg³y siê d¼wiêki nokturnu cis-moll, w kilkutysiêcznej sali zapad³a zupe³na cisza... Muzyka Chopina p³ynie spod palców Jana prosto, naturalnie i urzekaj±co, jak iskrz±cy siê w s³oñcu nurt czystego strumienia. O czym mo¿na siê by³o przekonaæ zostaj±c po koncercie i wys³uchuj±c wyboru etiud z jego najnowszej p³yty. Niezwyk³e wykonania. Wspania³e muzyczne prze¿ycie:) Szafarczycy, do sklepów!
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2013, 02:46:15 wys³ane przez Aleksias
»
kati
Zaawansowany u¿ytkownik
«
Odpowiedz #116 :
Lipiec 21, 2013, 01:49:56 »
Witaj Asiu, dawno nie widziana!
Ano..Plan ambitny, ale powolutku go realizujê..W³a¶nie siê wczoraj spó¼ni³am na Janka i trafi³am mniej wiêcej w po³owie jego koncertu Schumanna. Akurat gra³ woln± czê¶æ i od razu mi siê spodoba³o. £adnie to wszystko brzmia³o, zwa¿ywszy jeszcze na wspania³± akustykê Royal Albert Hall.
A poni¿ej malutki suplemencik do postu Asi:
http://www.youtube.com/watch?v=I7RyyarL20s&feature=youtu.be
Ale ( niespó¼niona) by³am ju¿ na koncercie inauguracyjnym z nienagannym Stephenem Houghem w Rapsodii na temat Paganiniego Rachmaninowa (okolice 9 minuty niezmiennie rozk³adaj± mnie na ³opatki)
http://www.youtube.com/watch?v=fijJguFgx08
, choæ wci±¿ dla mnie wzorcem jest wykonanie Hamelina, równie¿ na Promsach, równie¿ w Royal Albert Hall ( jest na YT)
Hough zagra³ te¿ Wariacje na temat Paganiniego Lutos³awskiego - kolejn± ciekaw± i bardziej wspó³czesn± parafrazê s³ynnego 24-go Kaprysu mistrza Niccolo P.
http://www.youtube.com/watch?v=UTmbCvFm6C0
Objawieniem by³ dla mnie wtorkowy koncert Nobuyuki Tsujii, który wykona³ II koncert Rachmaninowa. Ten niewidomy zwyciêzca poprzedniego konkursu Cliburna tchn±³ w to dzie³o tyle uczucia, ze s³ucha³am jak zaczarowana. Szczególnie wolnej drugiej czê¶ci. Piêkno w pigu³ce i ekstaza duszy. Publika klaska³a po I cz., próbowa³a te¿ po drugiej i chyba nie z braku znajomo¶ci etykiety koncertowej.
S³ucham i s³ucham...
http://www.youtube.com/watch?v=vmgocLFqszw
Niestety, umkn±³ mi dzisiejszy Joshua Bell z koncertem Czajkowskiego. Zapomnia³am o Promsach, bo niespodziewanie nadarzy³a siê kolejna okazja, aby pos³uchaæ III koncertu Rachmaninowa.Tym razem w wyk. Jurija Faworina, który gra³ go dzisiaj w Brukseli na koncercie z okazji ¶wiêta narodowego Belgii.
Ale¿ to by³ zapêdzony Rach3! Tak szybki i ekspresowy, ¿e nie mog³am nad±¿yæ z my¶lami i wci±¿ odczuwam zadyszkê. Ca³a nostalgia i melancholijny charakter tego koncertu przepad³y gdzie¶ w nawale szybko podawanych d¼wiêków i prawdê mówi±c niewiele mi zosta³o w pamiêci. Szkoda..Czy¿by wszyscy my¶leli juz o bankiecie?
ps. A najnowsz± p³ytê Lisieckiego jak na razie pos³ucha³am na Spotify. Zgadzam siê z Asi±. Szafarczycy ( i nie tylko), do sklepów!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #117 :
Lipiec 26, 2013, 23:17:02 »
Dorotko, ja te¿ bardzo siê cieszê, ¿e Ciê widzê, i w ogóle wszystkich na forum:) Kiedy d³ugo mnie nie ma, tym bardziej mi brak naszego zak±tka i doceniam to, ¿e jest tu, kiedy wracam:)
Dziêki za zwrócenie uwagi na Nobuyuki Tsujii. Naprawdê fenomenalny pianista, subtelny i uczuciowy. My¶lê, ¿e fakt, ¿e jest niewidomy ma jaki¶ wp³yw na jego grê. Powiedzia³ w wywiadzie co¶ takiego, ¿e fortepian jest czê¶ci± jego cia³a, dlatego zawsze wie, gdzie uderzyæ:) Odbiera i prze¿ywa nie tylko muzykê, ale ca³y swój ¶wiat za pomoc± d¼wiêków i obraz, jaki nam przekazuje, mo¿e byæ g³êbszy, bogatszy, ni¿ w wykonaniu widz±cego pianisty. Jego Rachmaninow faktycznie by³ niezwyk³y, poetyczny, zawieszony gdzie¶ w magicznych przestrzeniach. Nie dziwiê siê, ¿e czê¶æ widowni nie wytrzymywa³a z brawami, choæ po wolnej czê¶ci trudno by mi by³o klaskaæ - musia³abym najpierw szybko powróciæ z tego miejsca poza przestrzeni± i czasem, do jakiego mnie zabra³, a nie lubiê szybkich powrotów:) Dobrze, ¿e jest na YT, bêdzie mo¿na do niego wróciæ, bo znika³ ju¿ z archiwum BBC.
Na pewno postaram siê pos³uchaæ w sierpniu Prokofiewa, oczywi¶cie - obowi±zkowo - Uchidy z Beethovenem, Dani³a, Mielnikowa z Szostakowiczem. Kennedy przyje¿d¿a we wrze¶niu do Torunia, wiêc mo¿e pos³ucham go sobie na ¿ywo:)
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #118 :
Sierpieñ 03, 2013, 12:52:05 »
Deska ratunku dla spó¼nionych, archiwum!
http://www.bbc.co.uk/programmes/b007v097/episodes/player
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #119 :
Sierpieñ 08, 2013, 10:29:11 »
Jeszcze tylko przez dwa dni mo¿na s³uchaæ Rachmaninowego trzeciego koncertu w wykonaniu Lugañskiego, dawkujê sobie codziennie.
http://www.bbc.co.uk/programmes/b037mtdr
Strony:
1
...
6
7
[
8
]
9
Do góry
Drukuj