Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
¯elazowa Wola - ¶wi±tynia Chopina
Strony:
1
[
2
]
3
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: ¯elazowa Wola - ¶wi±tynia Chopina (Przeczytany 18882 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #15 :
Lipiec 22, 2011, 18:28:26 »
Cytat: Gogu¶ Lipiec 22, 2011, 18:08:54
Przecie¿ Januszowi chodzi³o o ideê muzycznych wystêpów w ¯elazowej Woli, która jako miejsce nieod³±cznie kojarzace siê z Chopinem (byæ mo¿e) nie powinno byæ miejscem do odgrywania kompozycji innych twórców, zw³aszcza, je¿eli mamy do czynienia z koncertem w parku - czyli z ide± popularyzacji naszego rodaka po¶ród ludzi niebêd±cych mi³o¶nikami muzyki klasycznej - mo¿e to wprowadzaæ pewien niepotrzebny zamêt...
Dla jasno¶ci - nie odbierajmy ¯elazowej Woli, Dusznikom i innym miejscom kojarzonym z Fryderykiem mo¿liwo¶ci wystawiania tam Mozarta, Liszta, Czajkowskiego, Bacha ... b±d¼my tylko skrupulatni i jasno okre¶lmy z jakimi koncertami mamy styczno¶æ. To wszystko.
Prawda, o tak± ideê mniej wiêcej mi chodzi³o.
Szkoda, Piotrze, ¿e wspólnie jej nie wyznajemy... Mówi siê trudno. Raz kolejny potwierdza siê moja teza: "m³yny ruszy³y"... Z drugiej strony - Twoje pokolenie ma prawo ustalaæ nowe tradycje. Oby tylko historia nie mia³a kiedy¶ o ich kierunek do Was ¿alu.
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #16 :
Lipiec 22, 2011, 18:43:57 »
Cytat: Janusz1228 Lipiec 22, 2011, 18:28:26
Prawda, o tak± ideê mniej wiêcej mi chodzi³o.
Szkoda, Piotrze, ¿e wspólnie jej nie wyznajemy... Mówi siê trudno. Raz kolejny potwierdza siê moja teza: "m³yny ruszy³y"... Z drugiej strony - Twoje pokolenie ma prawo ustalaæ nowe tradycje. Oby tylko historia nie mia³a kiedy¶ o ich kierunek do Was ¿alu.
Z tym ju¿ siê nie zgodzê - zakaz grania utworów innych kompozytorów w danym miejscu tylko dlatego, ¿e Chopin tam siê urodzi³ lub spêdza³ wakacje? Niestety Januszu, ale to nonsens.
Mam wra¿enie, ¿e po prostu ¼le siê zrozumieli¶my
- nie wierzê, ¿e by³by¶ sk³onny podj±æ tak drastyczne kroki jak na przyk³ad zakaz odgrywania Mozarta w ¯elazowej Woli.
Jednocze¶nie uznajê, ¿e koncerty z tak± tradycj± jak te w Parku w ¯elazowej Woli powinny byæ stricte Chopinowskie. Nie wyobra¿am sobie, ¿eby na Konkursie Chopinowskim zabrzmia³ Koncert Czajkowskiego - taka jest tradycja, tak powinno pozostaæ.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #17 :
Lipiec 22, 2011, 18:52:50 »
Rzeczywi¶cie,
nie zrozumieli¶my sie!
Oczywi¶cie mia³em na my¶li TRADYCYJNE konceryty w Parku i Dworku w ¯elazowej Woli, a nie w mie¶cie z jego pozosta³ymi przyleg³o¶ciami. Tam - graæ np. Mozarta - proszê bardzo! Urz±dzaæ festiwale muzyki wspólczesnej na przyk³ad w Ratuszu - prosze bardzo!
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2011, 19:00:02 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #18 :
Lipiec 22, 2011, 18:59:40 »
Cytat: Janusz1228 Lipiec 22, 2011, 18:52:50
Rzeczywi¶cie, nie zrozumieli¶my sie.
Oczywi¶cie mia³em na my¶li Park i Dworek w ¯elazowej Woli, a nie miasto z jego pozosta³ymi przyleg³o¶ciami. Tam - graæ np. mozarta - proszê bardzo!
Moim zdaniem to i tak du¿a banicja. Dlaczego nie zorganizowaæ koncertu Liszta (sk±din±d znajomego, czy nawet przyjaciela Chopina) w Parku lub dworku. Nie chodzi oczywi¶cie o same koneksje tylko o ¶cis³o¶æ - gdyby powiedzieæ wprost, ¿e "Dzi¶ w Dworku w ¯elazowej Woli gramy koncert W.A. Mozarta" - nie widzê w tym nic niestosownego. Co innego "obce" bisy na koncertach Chopinowskich - niezale¿nie od lokalizacji, jednak z zastrze¿eniem, ¿e koncert odbywa siê w "lu¼nej atmosferze" (tj. sprzyjaj±cej pierwsze obcowanie z muzyk± Fryderyka) - wprowadza to zamieszanie i jedynie temu jestem przeciwny. Co do konkretnego studium przypadku - w zwi±zku z tym, ¿e przyjê³o siê, ¿e recitale w parku s± recitalami Chopinowskimi oraz ze wzglêdu na ró¿norodn± widowniê, nie powinny siê na nich pojawiæ utwory Liszta.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #19 :
Lipiec 22, 2011, 19:01:43 »
Chyba nasze stanowiska siê zbli¿aj±
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #20 :
Lipiec 22, 2011, 19:04:55 »
Cytat: Janusz1228 Lipiec 22, 2011, 19:01:43
Chyba nasze stanowiska siê zbli¿aj±
My¶lê, ¿e nigdy nie by³y specjalnie rozbie¿ne, chyba po prostu ciê¿ko wyja¶niæ swoj± opiniê na ten temat pos³uguj±c siê wy³±cznie s³owem pisanym.
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #21 :
Lipiec 22, 2011, 23:11:02 »
Cytat: Gogu¶ Lipiec 22, 2011, 18:59:40
Dlaczego nie zorganizowaæ koncertu Liszta (sk±din±d znajomego, czy nawet przyjaciela Chopina) w Parku lub dworku.
Nie chodzi oczywi¶cie o same koneksje tylko o ¶cis³o¶æ - gdyby powiedzieæ wprost, ¿e "Dzi¶ w Dworku w ¯elazowej Woli gramy koncert W.A. Mozarta" - nie widzê w tym nic niestosownego. Co innego "obce" bisy na koncertach Chopinowskich - niezale¿nie od lokalizacji, jednak z zastrze¿eniem, ¿e koncert odbywa siê w "lu¼nej atmosferze" (tj. sprzyjaj±cej pierwsze obcowanie z muzyk± Fryderyka) - wprowadza to zamieszanie i jedynie temu jestem przeciwny. Co do konkretnego studium przypadku - w zwi±zku z tym, ¿e przyjê³o siê, ¿e recitale w parku s± recitalami Chopinowskimi oraz ze wzglêdu na ró¿norodn± widowniê,
nie powinny siê na nich pojawiæ utwory Liszta.
Piotrze, w³a¶ciwie to sam nie wiem, czy jeste¶ za czy przeciw...
Rozumiem Was po czê¶ci - kwestia przywi±zania, zatem - tradycji - jest te¿ istotna. Choæ ma³y nie-Chopin obok Chopina nie jest dla mnie, jak wiecie, ruganiem ¶wiêto¶ci.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #22 :
Lipiec 22, 2011, 23:24:27 »
Nie przesadzajmy z t± ¶wiêto¶ci±. Nie s±dzê, by Janusz czy ktokolwiek inny odmawia³ litaniê do naj¶wiêtszego serca Chopina. Dlatego my¶lê, ¿e metaforê powinno siê traktowaæ w nale¿ny jej sposób, a nie braæ j± dos³ownie, jak to czyni± niektórzy w celu podwa¿enia czyjej¶ wypowiedzi. Podobnie z fanatyzmem - to s³owo zadomowi³o siê we wspó³czesnej propagandzie i u¿ywane jest w podobny sposób jak omawiane ju¿ przeze mnie "zacofanie". Dajmy temu spokój.
Czy w ¯elazowej Woli jest miejsce dla kogo¶ poza Chopinem? Powiem tak: zagranie raz na jaki¶ czas utworów kogo¶ innego ujmy Chopinowi nie przyniesie, bo jemu nic ujmy przynie¶æ nie mo¿e. Czy miejsce stanie siê przez to mniej chopinowskie? Czy ja wiem? Najwiêksz± konkurencj± dla Chopina jest pewna "Polka', która zmonopolizowa³a tamtejsz± gastronomiê, a wiele z³ego poczyni³o spustoszenie dworku zwi±zane z urz±dzaniem muzeum w Warszawie. Czy Wiedeñ sta³ siê mniej mozartowski przez to, ¿e gra siê tam muzykê praktycznie wszystkich mistrzów?
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #23 :
Lipiec 22, 2011, 23:26:46 »
Cytat: Mozart Lipiec 22, 2011, 23:11:02
Rozumiem Was po czê¶ci - kwestia przywi±zania, zatem - tradycji - jest te¿ istotna. Choæ ma³y nie-Chopin obok Chopina nie jest dla mnie, jak wiecie, ruganiem ¶wiêto¶ci.
Pierwsza czê¶æ wypowiedzi dotyczy³a lokalizacji a druga konkretnego wydarzenia.
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #24 :
Lipiec 22, 2011, 23:26:56 »
To prawda. Tez uderzylo mnie brak konsekwencji w postach Piotra.
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #25 :
Lipiec 22, 2011, 23:33:57 »
Cytat: bartus Lipiec 22, 2011, 23:26:56
To prawda. Tez uderzylo mnie brak konsekwencji w postach Piotra.
Mo¿e wyrazi³em siê niejasno, przyznajê siê bez bicia. Pokuszê siê wiêc o krótkie podsumowanie wcze¶niejszych wypowiedzi.
Nie mo¿na zakazaæ gry innych wykonawców w miejscach nieod³±cznie kojarzonych z Chopinem. Jednocze¶nie koncerty stricte Chopinowskie nie powinny byæ "urozmaicane" utworami innych kompozytorów.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
Odp: ¯elazowa Wola - ¶wi±tynia Chopina
«
Odpowiedz #26 :
Lipiec 22, 2011, 23:40:53 »
Cytat: Gogu¶ Lipiec 22, 2011, 23:33:57
Nie mo¿na zakazaæ gry innych wykonawców w miejscach nieod³±cznie kojarzonych z Chopinem. Jednocze¶nie koncerty stricte Chopinowskie nie powinny byæ "urozmaicane" utworami innych kompozytorów.
Amen!
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #27 :
Lipiec 23, 2011, 01:56:56 »
Zasadniczo okre¶lenie "koncert chopinowski" zobowi±zuje do konsekwencji:) S³uchacz wybieraj±c siê na taki koncert wie, czego siê spodziewaæ i naturalnie powinien otrzymaæ to, czego siê spodziewa.
Natomiast nie jestem do koñca przekonana co do bisów. Tu przecie¿ zawsze, zwyczajowo artysta ma wolno¶æ w wyborze - króciutkiego na ogó³ - repertuaru. W tym momencie gra on z w³asnej woli i chêci, poza programem, swoj± zap³at± i naszymi oczekiwaniami
. S³uchacze na ogó³ wiedz±, ¿e wo³aj±c o bis raczej nie otrzymaj± powtórki programu, a osobisty zestaw ulubionych drobnych utworów pianisty:) I tu bym siê bardzo nie gorszy³a, zw³aszcza je¶li chodzi³oby o utwory bêd±ce Chopinowi duchowo i czasowo bliskie (muzyka np. wspó³czesna chyba by³aby tu jednak zgrzytem).
Z drugiej strony, wiem, ¿e ¯elazowa Wola jest miejscem szczególnym:) Pe³ni±cym tak¿e funkcje edukacyjne. Wiêc mo¿e faktycznie, mo¿na by wystêpuj±cym tam na koncertach zapowiadanych jako chopinowskie delikatnie sugerowaæ, aby i bisy opiera³y siê na utworach Fryderyka. Có¿, jednak je¶li zdarzy siê czasem jakie¶ drobne odstêpstwo, to nie bêdzie to a¿ taki wielki grzech, je¶li bêdzie to piêkna muzyka;)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #28 :
Lipiec 23, 2011, 09:10:06 »
Cytat: Aleksias Lipiec 23, 2011, 01:56:56
Z drugiej strony, wiem, ¿e ¯elazowa Wola jest
miejscem szczególnym
Pe³ni±cym tak¿e funkcje edukacyjne
. Wiêc mo¿e faktycznie, mo¿na by wystêpuj±cym tam na koncertach zapowiadanych jako chopinowskie delikatnie sugerowaæ, aby i bisy opiera³y siê na utworach Fryderyka. Có¿, jednak je¶li zdarzy siê czasem jakie¶ drobne odstêpstwo, to nie bêdzie to a¿ taki wielki grzech, je¶li bêdzie to piêkna muzyka;)
No w³asnie, te odstêpstwa... W mojej, opisanej wcze¶niej alegorii, to w³asnie te odstêpstwa stanowi± przeciek, który z czasem, kropla po kropli, przyprawi o potop. Prawa ewolucji s± niewzruszone i niepoddane zawczasu rygorom - nie do ujarzmienia. I w rozmiarach i w konsekwencjach.
Powiem tak, oprócz Dworku w ¯elazowej Woli jest dla mnie jeszcze tylko jedno miejsce, które powinno byc traktowane na identycznych prawach: pomnik Chopina w £azienkach, zagranic± (ale i w Polsce) - czêsto uto¿samiany jako nasz narodowy symbol. Uwa¿am, ¿e nie ma potrzeby, aby pod pomnikiem rozbrzmiewa³a jakakolwiek inna muzyka. W samych £azienkach jest co najmniej kilka innych miejsc, w których siê koncertuje. Je¶li wiêc chcemy urz±dzaæ festiwale i inne koncerty - proszê bardzo - korzystajmy z nich, ale pomnik Chopina (w £azienkach) pozostawmy Chopinowi.
I przez analogiê: chcemy urz±dziæ festiwal lisztowski w parku okalaj±cym Dworek Chopina? - ok. Ale sam Dworek pozostawmy Chopinowi.
Nic wiêcej ju¿ chyba w tym temacie nie dodam. Kto¶ ma inne zdanie - trudno. Muszê siê z tym pogodziæ. Ja pozostanê przy swoim.
«
Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2011, 10:54:31 wys³ane przez Janusz1228
»
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #29 :
Lipiec 31, 2011, 11:29:13 »
Poemat symfoniczny "¯elazowa Wola"
op. 37
Siergieja Lapunowa
, skomponowany dla uczczenia setnej rocznicy urodzin Fryderyka Chopina