Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3 ... 9   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Oswajanie Wagnera  (Przeczytany 72828 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« : Lipiec 26, 2011, 00:49:45 »

Tak sobie w³a¶nie pomy¶la³am po cichu:) ¯e mo¿na by za³o¿yæ w±tek w rodzaju "oswajanie Wagnera") I zamieszczaæ co bardziej zachêcaj±ce fragmenty. Mo¿e niektórym z nas pomog³oby to lepiej przyswoiæ czy polubiæ jego muzykê.
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2015, 14:45:50 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Lipiec 26, 2011, 07:17:22 »

Tak, Joanno, to zdecydowanie dobry pomys³. Kiedy¶ fascynowa³em siê Wagnerem, Mo¿e lata fascynacji powróc±?
Zreszt±, twórczo¶æ Wagnera pod ka¿dym wzglêdem zas³uguje naszego wspólnego zainteresowania: raz, ¿e jest niezwykle melodyjna - ³atwo wpadajaca w ucho, dwa, ¿e w swej epoce by³a nowatorsk± i co do formy (dramaty muzyczne), i tkanki muzycznej (akord tristanowski), wreszcie: trzy - postaæ i pogl±dy Wagnera nazanczone by³y silnym piêtnem historycznym przejawiajacym siê na przyk³ad w tym, ¿e: reaktyywowa³ i upowszechni³ mitologiê germañsk±, inspirowa³ muzyczne pokolenia do uto¿samiania siê z dziedzictwem swojego narodu, ale takze, niestety - to w³a¶nie Wagner by³ kultowym kompozytorem Adolfa Hitlera. I z tego wzglêdu w sumie te¿ warto poznaæ tê muzykê aby lepiej zrozumieæ mechanizmy towarzysz±ce narodziom strasznego fenomenu nazizmu.
Za to - w swojej m³odo¶ci wielkrotnie dawa³ wyrazy sympatii dla dzielnego, walecznego, zniewolonego narodu polskiego...

A wiêc zacznijmy: Wielki, romantyczny wizjoner - Ryszard Wagner.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2011, 16:57:21 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Lipiec 26, 2011, 10:06:41 »

Wprawdzie tego utworu nie zalicza siê do najwybitniejszych dzie³ Wagnera, ale dla nas, Polaków, mia³o i ma wymowê szczególn±. Symfonia "Polonia" - m³odzieñcze dzie³o mistrza, o którym mowa.
Symfonioê tê komponowa³ bêd±c zauroczony polskimi pie¶niami patriotycznymi, które mia³ okazje s³uchaæ podczas przemarszu polskich rozbitkow Powstania Listopadowego. Po upadku insurekcji nasi nieszczê¶ni powstañcy maszerowali przez Niemcy (Lipsk) do Francji - do¶wiadczaj±c wielu wyrazów sympatii i wspólczucia od miejscowej ludnosci. Jednym z owacyjnie pozdrawiajacych Polaków by³ Ryszard Wagner.
W utworze ³atwo dos³uchamy sie motywu z pie¶ni "Witaj majowa jutrzenko" (znana bardziej od pierwszych s³ow: "Witaj maj, trzeci maj..."), ale takze i mazurka D±browskiego.

http://www.youtube.com/watch?v=ttfH1pNWuis
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2011, 11:47:41 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #3 : Lipiec 26, 2011, 12:35:24 »

Wagner by³ ulubionym kompozytorem Hitlera, ale Hitler lubi³ te¿ Nietsche'ego czy Spitzwega.
Nie uwa¿am, ¿e powinni¶my siê zajmowaæ pogl±dami tego idioty.
Ale niestety sam Wagner by³ antysemit±, by³ te¿ chyba ma³o ciekawym cz³owiekiem w ogóle.
Ciekawe jest to ¿e np. taki Artur Rubinstein w m³odo¶ci by³ entuzjast± Wagnera (nazywa³ to swoj±
"wagneritis") i jakby antysemicko¶æ kompozytora zupe³nie mu nie przeszkadza³a.Jeszcze raz polecam
pamiêtniki Rubinsteina, opowie¶ci o jego pobycie w Bayreut s± kapitalne.Mo¿e cezur± by³a tu II wojna ¶wiatowa
bo obecnie np.dyrygenci izraelscy maj± z Wagnerem spory k³opot.
I jeszcze Nietzsche o Wagnerze:
"Temu zapatrywaniu dajê pierwszeñstwo: sztuka Wagnera jest chora. Prob¬lemy, jakie wprowadza
na scenê – to problemy wy³±cznie histeryka: konwulsyjne namiêtno¶ci, nadpobudliwo¶æ, smak,
który ³aknie coraz ostrzejszych przypraw, chwiejno¶æ, z której czyni zasadê, a zw³aszcza dobór
typów fizjologicznych bohaterów i bohaterek (galeria chorych!): wszystko to razem przedstawia
bez w±tpienia obraz patologiczny. Wagner est une névrose."
No ale muzyka Wagnera to zupe³nie co innego.

Moim ulubionym fragmentem jest "Mi³osna ¶mierc Izoldy", której wprawdzie tylko w wersji
koncertowej mia³am okazjê pos³uchaæ ca³kiem niedawno w towarzystwie pewnego "duszka":

http://www.youtube.com/watch?v=3SA2KsY0ZRI
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2011, 12:37:13 wys³ane przez TeresaGrob » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Lipiec 26, 2011, 13:17:35 »

Terenia zaczê³a z wysokiego C , ja - od hitu, który towarzyszy prawie ka¿demu cz³owiekowi przynajmniej raz w ¿yciu: marsz weselny!
Oczywi¶cie, wszyscy kojarzymy taki marsz najbardziej z maestro Mendelssohnem, ale podczas uroczysto¶ci prawie zawsze grywany jest i marsz weselny Wagnera.
Pochodzi on z Dramatu muzycznego Lohengrin, w nagraniu jak ni¿ej: rozbrzmiewa od momentu 3:25 a w³a¶ciwie pe³n± krasê zyskuje pod chóralnym wykonaniem od 3:45 i nastêpnie 6:31...
Oczywiscie zachêcam do opds³uchania ca³o¶ci

Lohengrin - Bridal chorus "Treulich geführt" : http://www.youtube.com/watch?v=fh8MrtRvAPI&feature=fvst

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #5 : Lipiec 26, 2011, 13:57:33 »

Duszek, Tereniu, nieustaj±co wdziêczny za wyci±gniêcie, na dodatek darmowe, na jeden z koncertów Festiwalu LvB

Trzeci raz wrzucam tego linka, ale oczarowana jestem niezmiernie, Im Treibhaus, wagnerowska pie¶ñ, z tego¿ koncertu
http://www.youtube.com/watch?v=RbPuEMqbIA8
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #6 : Lipiec 26, 2011, 16:14:02 »

Masz racjê Januszu strzeli³am z grubej rury a ten w±tek to przecie¿ "oswajanie.."
wiêc bardzo znana uwertura ze "¦piewaków"

http://www.youtube.com/watch?v=jYHehDaXCUs

i transkrypcja Goulda, który uwielbia³ Wagnera:

http://www.youtube.com/watch?v=BjIX9mwcyPE
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2011, 16:18:09 wys³ane przez TeresaGrob » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Lipiec 26, 2011, 16:40:54 »

...strzeli³am z grubej rury a ten w±tek to przecie¿ "oswajanie.."
wiêc bardzo znana uwertura ze "¦piewaków"

Tereniu, nie pisz tak, bo to nieprawda. Uzna³a¶, ze dla Ciebie jest to wa¿na wagnerowska kompozycja - i koniec dyskusji. Tutaj nikt nie narzuca nikomu (na szczê¶cie!) swoich preferencji i zasad.
Tak tylko dla formalno¶ci: pe³en funkcjonuj±cy w polskich przek³adach tytu³, to rzecz jasna "¦piewacy norymberscy"

Uwertury w dramatach muzycznych Wagnera to wg mnie dzie³a same w sobie. Tê, która zapoda³a¶ zawsze lubi³em i czêsto s³ucha³em, ale najbardziej ukochana moja uwertura Wagnera to ta - z Dramatu "Tannhäuser". Jak w ¿adnej innej - muzyka, z czasem, jak podziemna lawa wyp³ywa i l¶ni tysi±cem blasków i ogromem wielkiego wulkanu. Monumentalna, wznios³a, wspania³a...

http://www.youtube.com/watch?v=GwhP-wY1ROY&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=qSARntvmVAM&feature=related
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2011, 16:55:19 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #8 : Lipiec 26, 2011, 21:50:29 »

Nie s³ucha³am Wagnera nigdy. Jego muzyka wydawa³a mi siê mroczna, ha³a¶liwa, niezrozumia³a... Wczoraj, po powrocie do domu, w³±czy³am radio i us³yszalam zapowied¼ II aktu Tanhausera. Usiad³am i zaczê³am s³uchaæ. Bo¿e, jakie to piêkne!!! Niestety, po kilku minutach nawiedzili mnie go¶cie, ale przy najbli¿szej okazji (trwa wszak festiwal!) MUSZÊ pos³uchaæ!
Dziêkujê Wam wszystkim za popychanie mnie, w kierunkach dot±d niechêtnie przeze mnie obieranych.
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #9 : Lipiec 26, 2011, 22:09:19 »

Dziêkujê Wam wszystkim za popychanie mnie, w kierunkach dot±d niechêtnie przeze mnie obieranych.

Ewo, ja siê czujê tu jak Neo (z Matrixa) któremu "³aduj±" kolejne programy 
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #10 : Lipiec 26, 2011, 22:35:52 »

Oooo... wesz³am na forum i zauwa¿y³am, ¿e za³o¿y³am w±tek Chichot Chichot Jak to siê sta³o, ¿e to, o czym wspomnia³am po cichu Patowi (który faktycznie pierwszy poda³ tê my¶l na forum) rozesz³o siê takim g³o¶nym echem? Ano tak, widzê, ¿e macza³a w tym palce dobra wró¿ka o imieniu Janusz Chichot
Wagner chyba wielu ludziom kojarzy siê tak, jak pisze Ewa, do tego dochodz± nam wiadome skojarzenia:)  Plus wypowiedzi takie, jak np. Woody'ego Allena ("Po takiej dawce Wagnera mam ochotê napa¶æ na Polskê" ), czy reminiscencje z Czasu Apokalipsy - ten "zapach napalmu o poranku" jeszcze mocniej nadaje Wagnerowi piêtno muzyki zachêcaj±cej do agresji. Tymczasem muzyka nie jest winna temu, w jakim celu wykorzystaj± j± tyrani i szaleñcy.  
Ludzie maj± nieszczêsn± umiejêtno¶æ wykorzystywania nawet najpiêkniejszych idei w celu krzywdzenia swych bli¼nich.
Tego, ¿e Wagner wykorzystywa³ mitologiê germañsk±, w ¿adnym wypadku nie uwa¿am ¿a minus, bo jest ona ogromnie ciekawa i inspiruj±ca. Tolkien tak¿e czerpa³ z mitów nordyckich, z których bior± pocz±tek równie¿ legendy ludów skandynawskich. To fascynuj±cy, magiczny ¶wiat i warto daæ siê do niego zaprosiæ.
Piotr te¿ siê skar¿y³, ¿e Wagner ma³o do niego przemawia - chcia³am przemyciæ jeden czy drugi utwór na w±tku operowym (niewykluczone, ¿e te utwory ju¿ tutaj s±:)), ale pewnie jako zjawisko muzyczne zas³uguje on na osobny w±tek.
 A w ogóle w³a¶nie siê (chyba) koñcz± ¦piewacy norymberscy, których s³ucham pierwszy raz w ¿yciu i nie ¿a³ujê:)
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2015, 14:52:08 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #11 : Lipiec 26, 2011, 23:11:10 »

Piotr te¿ siê skar¿y³, ¿e Wagner ma³o do niego przemawia - chcia³am przemyciæ jeden czy drugi utwór na w±tku operowym (niewykluczone, ¿e te utwory ju¿ tutaj s± )
Beata trafi³a mi w dziesi±tkê To mo¿e wklejê ten drugi utwór;) Tego samego s³owika

http://www.youtube.com/watch?v=46VxWqLDDCU&feature=related

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : Lipiec 26, 2011, 23:51:45 »

Tak sobie w³a¶nie pomy¶la³am po cichu:) ¯e mo¿na by za³o¿yæ w±tek w rodzaju "oswajanie Wagnera") I zamieszczaæ co bardziej zachêcaj±ce fragmenty. Mo¿e niektórym z nas pomog³oby to lepiej przyswoiæ czy nawet polubiæ jego muzykê.

Hah, po czê¶ci czuje siê nawet 'inspratorem' tego w±tku.  Dziêki, Asiu, za wprowadzenie s³owa w czyn. Bregy napisa³: "Twórczo¶æ Ryszarda Wagnera stanowi jedno z naj¶wietniejszych osi±gniêæ ludzkiego geniuszu. [...] Zjawisko nie maj±ce odpowiednika, niezast±pione i niepowtarzalne".

Zreszt±, twórczo¶æ Wagnera pod ka¿dym wzglêdem zas³uguje naszego wspólnego zainteresowania: raz, ¿e jest niezwykle melodyjna - ³atwo wpadajaca w ucho, dwa, ¿e w swej epoce by³a nowatorsk± i co do formy (dramaty muzyczne), i tkanki muzycznej (akord tristanowski), wreszcie: trzy - postaæ i pogl±dy Wagnera nazanczone by³y silnym piêtnem historycznym...

Do tego dodajmy jeszcze: blask i koloryt orkiestry, genialne (!) operowanie ogromnym aparatem instrumentalno-wokalnym, ogrom pomys³ów instrumentacyjnych. Osobny rozdzia³ to wagnerowska wokalistyka, wielkie, natchnione, zawieszone frazy - i dramaturgia. Wagner to jeden z najwiêkszych umys³ów dramaturgicznych wszech czasów. To zreszt± nie tylko kompozytor - jak wiecie to twórca GESAMTKUNSTWERKu, po³aczenia muzyki, teatru, sztuk plastycznych, filozofii, historii... Wagner zjednoczy³ wiele rodzajów sztuki, stworzy³ muzyczny dramat. Muzyczny patriota, nadzwyczaj zas³u¿ony dla niemieckiej kultury. Wykreowa³ nowy ¶wiat opery, prawdziw± przeciwwagê dla opery w³oskiej i francuskiej (niew±tpliwie go inspiruj±cej).

Wagner to fascynuj±cy artysta. Festiwal w Bayreuth to ¶wiêto dla mi³o¶ników sztuki.  Chichot

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #13 : Lipiec 27, 2011, 00:02:23 »

Hah, po czê¶ci czuje siê nawet 'inspratorem' tego w±tku.  Dziêki, Asiu, za wprowadzenie s³owa w czyn. Bregy napisa³: "Twórczo¶æ Ryszarda Wagnera stanowi jedno z naj¶wietniejszych osi±gniêæ ludzkiego geniuszu. [...] Zjawisko nie maj±ce odpowiednika, niezast±pione i niepowtarzalne".
By³e¶ inspiratorem, mon ami
Mój post oryginalnie by³ odpowiedzi± na Twoje pytanie:

I znów... Bayreuther Festspiele 2011, tym razem - po raz 100.!  Wielkie ¶wiêto muzyki Wagnera.

Dzi¶, na otwarcie i¶cie romantyczny Tannhäuser. S³ucha³em fragmentów, ¶wietni w wiêkszo¶ci wykonawcy.
http://www.polskieradio.pl/8/391/Artykul/407258,Tannhäuser-grzech-i-odkupienie-wedlug-Wagnera

W nastêpnych dniach "¦piewacy..." (obowi±zek wys³uchaæ choæ w czê¶ci!), "Lohengrin", "Parsifal". Muzyczna komedia, opera bohaterska, religijne misterium.  Chichot

Je¶li uwa¿acie, ¿e to niew³a¶ciwy w±tek - mo¿e utworzyæ nowy, specjalny, dla Wagnera?

http://www.bayreuther-festspiele.de/deutsch/deutsch_2.html
Zreszt± spe³ni³am obowi±zek, s³uchaj±c ¦piewaków

« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2015, 15:21:28 wys³ane przez Aleksias » Zapisane
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : Lipiec 27, 2011, 00:17:34 »

Janusz antycypowa³ tu Lohengrina, wielkie dzie³o wystawione w sierpniu 1850 r. w Weimarze. To opera w pe³ni dojrza³a, realizuj±ca postulaty wagnerowskiego dramatu muzycznego.  Legenda o ¶wiêtym Graalu, na której Wagner (jak wiemy – tak¿e librecista swoich oper) siê opar³, to temat uwielbiany przez artystów. Podobno na samym pocz±tku skomponowa³ on ostatni trzeci akt, poprzedzony pe³nym blasku, pysznym orkiestrowym  (symfonicznym) wstêpem, napisanym z wielkim wyczuciem orkiestrowych barw, stanowi±cym mo¿liwo¶æ popisu dla orkiestry. Zaraz po nim nastêpuje s³ynny Marsz weselny, ju¿ tu cytowany. Duet Das süsse Lied verhallt Elzy i Lohengrina, czaruj±co romantyczny, z wielkim wachlarzem emocji - jak siê podkre¶la - stanowi zapowied¼ Tristana i Izoldy z 1859 r., zw³aszcza aktu II (o którym bêdzie jeszcze mowa!). Zachwycaj± Leitmotivy, motywy przewodnie, wytwory wspania³ej inwencji, które Wagner kojarzy z poszczególnymi osobami, zjawiskami, wydarzeniami itd. To na nich w du¿ej mierze opieraj± siê jego dramaty; w±tek ten mo¿na rozwin±æ szczególnie przy okazji (niew±tpliwie trudnego w odbiorze) Pier¶cienia Nibelunga.

Do¶æ z pisanin±; jutro, w miarê mo¿liwo¶ci, s³uchamy ! 

Strony: [1] 2 3 ... 9   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni black-for neder-live twistedgamers animilkowo