Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Muzyka
>
Arty¶ci i ich muzyka
>
Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w ¶wiecie Chopina i nie tylko.
Strony:
1
...
13
14
[
15
]
16
17
...
26
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w ¶wiecie Chopina i nie tylko. (Przeczytany 143477 razy)
Reginka
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 25
Odp: Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w ¶wiecie Chopina i nie tylko.
«
Odpowiedz #210 :
Luty 19, 2012, 18:39:31 »
Super wygl±da
Wypoczêty, zapewne na wakacjach..
dobrze mu w czerwonym, to fakt
«
Ostatnia zmiana: Luty 26, 2012, 20:47:22 wys³ane przez Niebieskooki
»
fille007
Ekspert
Wiadomo¶ci: 845
Odp: Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w ¶wiecie Chopina i nie tylko.
«
Odpowiedz #211 :
Luty 19, 2012, 19:38:21 »
To malownicze miejsce to archipelag wysp (jedna z nich zwie siê Ko/Khao Tapu - Wyspa-Gwó¼d¼; taki ma kszta³t) w zatoce Phang Nga Morza Andamañskiego u wybrze¿y Tajlandii
Amo la musica sopra tutte le arti
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #212 :
Luty 19, 2012, 20:36:50 »
Cytat: fille007 Luty 19, 2012, 19:38:21
To malownicze miejsce to archipelag wysp (jedna z nich zwie siê Ko/Khao Tapu - Wyspa-Gwó¼d¼; taki ma kszta³t) w zatoce Phang Nga Morza Andamañskiego u wybrze¿y Tajlandii
- !!! -
Krêcono tam który¶ z epizodów Jamesa Bonda (chyba "The Man with the Golden Gun") z R. Moore'm.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
emoll
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 6
«
Odpowiedz #213 :
Luty 24, 2012, 23:58:11 »
Nie¶mia³o siê przywitam i napomknê, ¿e te¿ mia³em przyjemno¶æ byæ w warszawskiej Filharmonii na sobotnim koncercie Ingolfa. I choæ nie jestem zachwycony, to chêtnie podzielê siê wra¿eniami.
Po pierwsze: czemu tam trafi³em? Bo Ingolf Wunder zawunderowa³ mnie na powa¿nie podczas Konkursu, mia³em zaszczyt s³yszeæ i widzieæ go na ¿ywo w II etapie (jakie wspania³e Andante spianato!!!), z innych etapów s³ysza³em wszystkie nagrania, w finale kibicowa³em mu gor±co. Kiedy siê okaza³o, ¿e koncertuje i to w dodatku z czajkowskim b-mollem, to od razu kupili¶my bilety!
Po drugie: trafi³em tam z ca³± rodzin± sw±, moja ¯ona to akurat bardzo chêtnie chodzi do Filharmonii, ale dzieci w³a¶ciwie po raz pierwszy, przy czym córka starsza (lat 15) do¶æ wyra¼nie stroni od muzyki klasycznej (mówi, ¿e dla niej liczy siê tekst, a jak jest instrumentalnie, to nuda
) Da³a siê namówiæ chyba tylko z szacunku do rodziców! Wybrali¶my akurat ten koncert z jednej strony ze wzglêdu na Ingolfa, bo by³o o nim g³o¶no w naszym domu podczas Konkursu, z drugiej ze wzglêdu na repertuar, bo to taki evergreen ten b-moll, który od razu wpada w ucho, niew±tpliwie jeden z najbardziej przebojowych utworów wszechczasów! Dobry na pocz±tek (nie da siê ukryæ, ¿e sam od niego zaczyna³em w wieku lat kilku).
Po trzecie: czemu nie jestem zachwycony? Bo mnie Ingolf tym razem nie zaczarowa³. Owszem, podoba³o mi siê i nie potrafiê sformu³owaæ konkretnych zastrze¿eñ. Ale jako¶ tak mi siê zda³o... poprawnie. Niestety jestem trochê s³abiutki w uczone wypowiadanie siê na temat muzyki klasycznej i brakuje mi s³ów. Nie jestem ekspertem, ale jestem s³uchaczem i jako s³uchacz by³em zadowolony, ale nie zachwycony. Je¿eli chodzi o Ingolfa, to bardziej od koncertu podoba³y mi siê bisy, w których wyst±pi³ on sam: Rapsodia Liszta mia³a w sobie i wielk± moc, i ogromny ³adunek fantazji, ujê³a mnie ca³kowicie! A koñcz±cy walc (dziêki dla Julki za zidentyfikowanie!) by³ po prostu przepiêkny. Ja tam ¿a³owa³em, ¿e - choæby pod publiczkê, a co tam - nie zagra³ jeszcze na koniec jakiego¶ Chopina...
Szczerze mówi±c, poniewa¿ Ingolf i Czajkowski byli tym, na co siê najbardziej nastawia³em, to nieoczekiwanie bardzo podoba³o mi siê to, na co w ogóle nie czeka³em, czyli pierwsza czê¶æ koncertu. Powiedzmy, ¿e ta symfonia Mireckiego to ¿adne arcydzie³o, ale s³ucha³o mi siê jej z przyjemno¶ci±, przede wszystkim bez d³u¿yzn, co nie jest takie oczywiste w tak d³ugim utworze. A uwertura do operetki Moniuszki to ca³kiem niezachêcaj±co dla mnie brzmia³o, a jednak siê podoba³o i to bardzo! W ogóle niezwykle przypad³ mi do gustu temperamentny dyrygent, Micha³ Dworzyñski - jego praca tchnê³a w tê orkiestrê wiele inspiracji, brzmieli bardzo ¶wie¿o, energicznie, ¶wietnie "rozmawia³y" ze sob± instrumenty, ¶wietnie wykorzystane momenty wyciszenia. Z zainteresowaniem bêdê ¶ledzi³ dalsz± karierê tego pana!
Trochê-m siê rozpisa³ jak na pierwszy post, serdecznie wszystkich witam!
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #214 :
Luty 25, 2012, 00:31:43 »
e-moll.
Wprawdzie Twoj post jest bardzo chaotyczny, ale witam i pozdrawiam
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #215 :
Luty 25, 2012, 09:46:28 »
Dziêki Ci emolu za ciekaw± relacjê i wielki szacunek, ¿e nie odpuszczasz i zachêcasz mlodziutkie pokolenie do troche inne muzyki, ni¿ tej w której tonie ca³y og³upia³y ¶wiat.
Witaj w szafarskiej rodzince!
«
Ostatnia zmiana: Luty 25, 2012, 09:49:45 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
emoll
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 6
«
Odpowiedz #216 :
Luty 25, 2012, 09:58:38 »
Ano, mia³em jeszcze napisaæ, ¿e wbrew nie najlepszemu nastawieniu córka wypowiada³a siê na temat koncertu zdecydowanie pozytywnie i nieraz potem deklarowa³a, ¿e "Ingolf spoko"
S³uchanie Konkursu w telewizji j± ca³kowicie nudzi³o (w przeciwieñstwie do jej m³odszej siostry) a nawet chyba zniechêci³o, ale na ¿ywo to przecie¿ ca³kiem inna bajka. Ona zreszt± s³ucha w du¿ej mierze naprawdê niez³ej muzyki, nazwijmy to: piosenkowej, ale faktycznie ma bardzo silne nastawienie na stronê tekstow±, a poza tym "powa¿na" estetyka wyra¼nie siê z ni± mija... có¿, moja ¿ona te¿ zaczê³a s³uchaæ klasyki dopiero po trzydziestce, ale za to wziê³o j± na ca³ego.
Hmm, skoro
ekspert
mówi, ¿e post mój chaotyczny, to chyba trzeba siê wzi±æ za siebie... chocia¿ nie wiem, od czego zacz±æ, mo¿e zacz±æ pisaæ w punktach?
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #217 :
Luty 25, 2012, 10:12:14 »
emoll-
witaj i nie przejmuj siê wcale. Pisz tak, jak serce dyktuje, a nie pod dyktando i pod linijkê. W koñcu to forum Chopinowskie, a nie matematyczne
Cieszê siê, ¿e w³±czy³e¶ /³a¶? siê do naszego grona
i b±d¼
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #218 :
Luty 25, 2012, 10:46:16 »
Cytat: Monika_Aleksandra Luty 25, 2012, 10:12:14
emoll-
witaj i nie przejmuj siê wcale. Pisz tak, jak serce dyktuje, a nie pod dyktando i pod linijkê. W koñcu to forum Chopinowskie, a nie matematyczne
Cieszê siê, ¿e w³±czy³e¶ /³a¶? siê do naszego grona
i b±d¼
Moniko.
CHOPIN mial duzo wspolnego z MATEMATYKA. Tak jak zreszta Bach, Mozart i inni wielcy.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #219 :
Luty 25, 2012, 11:01:04 »
Chaos- jako narzêdzie do opisywania rzeczywisto¶ci jest sprawdzony i znakomicie funkcjonuje na gruncie wielu wspó³czesnych nauk. Wystarczy tu przypomnieæ "Teoriê chaosu" jako najbardziej rewolucyjn± pewno nie tylko w XX wieku. Czemu o tym piszê? - Bynajmniej nie w zwi±zku z postem emola - bo w jego relacji chaosu nie postrzegam. Chyba dlatego, aby czasem nie baæ siê swych chaotycznych my¶li. Niekiedy to w³asnie z takich rodz± sie (np. metod± burzy mózgów) najciekawsze my¶li i spostrze¿enia.
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
p.Joanna
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 90
«
Odpowiedz #220 :
Luty 25, 2012, 11:06:20 »
Drogi emoll-u witaj i nic siê nie przejmuj ekspertem – bartusem, wszyscy nara¿eni jeste¶my na jego uszczypliow¶ci, a i tak go bardzo lubimy. Dziêki za podzielenie siê opini±, super, ¿e udaje Ci siê zachêcaæ nastêpne pokolenie do s³uchania muzyki klasycznej.
Podzielam wiêkszo¶æ Twoich opinii o koncercie, niestety wysz³am przed bisami i teraz ¿a³ujê.
Mam te¿ okazjê sprostowaæ mylnie odczytane moje intencje. Bardzo lubiê koncert b-moll Czajkowskiego, droga fille007, zachwycona by³am jego wykonaniem przez Louisa Lortie (zupe³nie gerschwinowskim) w marcu zesz³ego roku. Jakie¿ owacje otrzymali wówczas, zarówno solista, jak i wiolonczelista i pani graj±ca pierwsze skrzypce. Jestem te¿ pewna, ¿e pewnego dnia zachwyci mnie w tym koncercie Ingolf Wunder.
Nie bêdê oczywi¶cie zmnieniaæ nazwy „Symfonii Patetycznej”, ale gdyby przysz³o mi to do g³owy mog³abym zaproponowaæ nazwê, jak± nada³ jej Czajkowski – VI Symfonia h-moll, Patetyczn± nazwa³ j± podobno Musorgski.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #221 :
Luty 25, 2012, 11:24:13 »
Cytat: bartus Luty 25, 2012, 10:46:16
Moniko.
CHOPIN mial duzo wspolnego z MATEMATYKA. Tak jak zreszta Bach, Mozart i inni wielcy.
Zgadza siê bartusie, natomiast forum nie bardzo na szczê¶cie. By³abym ogromnie nieszczê¶liwa, gdyby tak by³o
fille007
Ekspert
Wiadomo¶ci: 845
«
Odpowiedz #222 :
Luty 25, 2012, 11:46:43 »
Cytat: p.Joanna Luty 25, 2012, 11:06:20
Mam te¿ okazjê sprostowaæ mylnie odczytane moje intencje.
Dziêki Joanno za wyja¶nienie i jednocze¶nie przepraszam za b³êdne odczytanie Twoich intencji. Чайковский to akurat jeden z moich najulubieñszych kompozytorów, wiêc spontanicznie rzuci³am siê mu "na ratunek"
Amo la musica sopra tutte le arti
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #223 :
Luty 25, 2012, 18:40:56 »
Ciekawe czy Ingolf lubi matematykê
Witaj Emollu.
Lubiê matematykê POMIMO, ¿e uczono mnie jej w karygodny sposób.
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #224 :
Luty 25, 2012, 20:05:54 »
Witaj Emollu! Dziêki za spontaniczny (nie chaotyczny) opis koncertu.
Strony:
1
...
13
14
[
15
]
16
17
...
26