Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 23 24 [25] 26   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w Âświecie Chopina i nie tylko.  (Przeczytany 148193 razy)
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #360 : Marzec 07, 2013, 10:01:56 »

S³ów kilka od Ingolfa...

http://www.youtube.com/watch?v=hTdNZl52u28

Sadzac po emotikonie myslalem, ze powie cos pikantnego.
Tymczasem powiedzial "nic"
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #361 : Marzec 07, 2013, 23:45:54 »

Beethoven Fourth Piano Concerto... Czy ktoÂś dokopaÂł siĂŞ w sieci do ktĂłrejÂś z Ingolfowych interpretacji tego koncertu?

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #362 : Marzec 08, 2013, 03:33:54 »

Generalnie widaĂŚ regu³ê, Âże paniom siĂŞ podoba, panowie wskazujÂą na zbyt maÂły Âładunek dynamiki, emocjonalnego  „pazura”. Czy tu odzywa jÂą siĂŞ pewne ró¿nice w emocjonalnoÂści? Nas pewnie bardziej zaczaruje przepiĂŞkny dÂźwiĂŞk, zmysÂłowy  Âśpiew fortepianu, subtelna wraÂżliwoœÌ, nie doœÌ nam Âłagodnego, sÂłodkiego unoszenia na fali melodii, ktĂłra dla faceta po jakimÂś czasie trochĂŞ juÂż moÂże bĂŞdzie nu¿¹ca. Nam podoba siĂŞ intymnoœÌ i ciepÂło, oni narzekajÂą na zbyt sÂłabe kontrasty, wygÂładzenie, nawet „anemiĂŞ” Chichot
MoÂże Ingolf  Âświadomie wybiera „muzykĂŞ Âśrodka”, moÂże wymyÂśliÂł sobie wÂłaÂśnie coÂś takiego na swoje emploi – w opozycji do wykonawcĂłw bardziej przebojowych, epatujÂących nas z kolei czĂŞsto nadmiernymi kontrastami i gejzerami emocji. Jest miĂŞkki, intymny, stonowany – czy za bardzo stonowany? Czy grozi mu popadniĂŞcie w „salonowoœÌ”? W muzykĂŞ zbyt maÂło poruszajÂącÂą, o niedostatecznej wyrazistoÂści? Ale przecieÂż tego Beethovena potrafiÂł zagraĂŚ z emocjÂą i iskrÂą, choĂŚ faktycznie najwiĂŞksze wraÂżenie robiÂło w jego wykonaniu to zejÂście w mgliste elizyjskie otchÂłanie. I przecieÂż tamten pamiĂŞtny emol kipiaÂł energiÂą i ÂżywioÂłowoÂściÂą.  Ale moÂże on siĂŞ lepiej odnajduje wÂłaÂśnie w takich miĂŞkkich klimatach i Pat sÂłusznie chciaÂłby go widzieĂŚ idÂącego wÂłaÂśnie w stronĂŞ ksiĂŞÂżycowych impresjonistycznych brzmieĂą. TeÂż zresztÂą uwaÂżam, Âże byÂłby w nich wspaniaÂły. Z drugiej strony on sam chyba chciaÂłby jednak wydobyĂŚ z siebie wiĂŞksze pokÂłady ÂżywioÂłowego temperamentu -  stÂąd Beethoven i dyrygowanie Schubertem??
Có¿, nie wiem. Z jednej strony, rozumiem, Âże chcielibyÂście, Âżeby Ingolf czasem zaprzestaÂł „plumkania” i pokazaÂł lwi pazur. Ten choĂŚby z Poloneza Fantazji:) Z drugiej, tak – teÂż myÂślĂŞ, Âże nieÂśmiaÂłoœÌ, rezerwa, jakaÂś sentymentalna nuta, nie powinna szkodziĂŚ dobremu wykonawstwu. GdzieÂś tam czytaÂłam, Âże wielcy mistrzowie fortepianu dzielili siĂŞ na  „ekshibicjonistĂłw”  i tych wÂłaÂśnie trzymajÂących je na wodzy. I do tych drugich naleÂżeli Richter, Michelangeli i Lipatti.
Z tej perspektywy moÂżna stanowczo twierdziĂŚ, Âże „niewywalone emocje” jak najbardziej mogÂą byĂŚ bardzo cennym materiaÂłem wykonawczym:) Chodzi pewnie o wywaÂżenie proporcji, Âżeby w strumieniu ÂłagodnoÂści jednak zawrzeĂŚ jak¹œ moc.
Podejrzewam, Âże pewnie trudno bĂŞdzie namierzyĂŚ Ingolfowego Beethovena, bo myÂślĂŞ, Âże on go jednak chciaÂłby zamieÂściĂŚ na pÂłycie. MyÂślĂŞ, Âże pĂłki co jest dobrze ukrywany:))
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #363 : Marzec 08, 2013, 09:06:10 »

Asiu.
Problem w tym jest taki, ze Wunder gra ponizej spodziewanej emocji
nie dlatego, ze jest to jego wybor, lecz, ze po prostu nie potrafi wyzwolic z siebie wiecej energii.
Taka niemoc wyraznie odczuwam.
A zarazem odczuwam niedosyt.

Gadanie o ciemnych czelusciach tajemniczosci i mgle....... nie przekonuje mnie.
Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #364 : Marzec 16, 2013, 10:47:53 »

Mozarcie, Asia ma racjĂŞ - IV Beethovena w wykonaniu Ingolfa na YT w bliÂższej i dalszej przyszÂłoÂści raczej siĂŞ nie znajdzie.

PoniÂżej wklejam link do czwartkowej informacji i filmiku w "Zeit im Bild" - rzecz dotyczy wspomnianego wyÂżej koncertu.
Ingolf zagraÂł go 12 i 13 marca w Wiener Konzerthaus. DyrygowaÂł Fabio Luisi.
Ja wysÂłuchaÂłam Âśrodowego koncertu.
By³y skowronki - jak ¿ywe!, by³y emocje, by³ cudowny dŸwiêk, by³a swoboda i radoœÌ muzykowania, by³o doskona³e zespolenie z wiedeùsk¹ orkiestr¹. Fantastyczny koncert!
Moc jest z Ingolfem

Miejsce na ma³¹ ploteczkê - nasz Krystian Zimerman i nasz Ingolf maj¹ ze sob¹ dobry i bliski kontakt.

http://tvthek.orf.at/programs/71280-ZIB-13/episodes/5575605-ZIB-13/5575695-Ingolf-Wunder-im-Konzerthaus

« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2013, 10:58:03 wysłane przez Julka » Zapisane
Lawendynka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #365 : Marzec 23, 2013, 22:49:37 »

http://www.rp.pl/galeria/992057,16,992223.html#bigImage

Jedna z fotografii, które zosta³y wyró¿nione w konkursie dla fotografów prasowych, a na niej...
Julka
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #366 : Kwiecień 02, 2013, 11:23:05 »

ProszĂŞ

http://oe1.orf.at/programm/333035
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #367 : Kwiecień 02, 2013, 13:28:19 »

JULO.
Wysluchalem koncertu.
Moim zdaniem miernie wykonany, zarowno przez orkiestre, jak i przez soliste.
Cale szczescie, ze Beethoven nie zawiodl.
Ingolf chyba byl bardzo chory.
Oprocz duzej ilosci bledow technicznych (tryle, obiegniki, z ktorymi nie mogl nadazyc) wiele do zyczenia pozostawiala sama
muzyka i atmosfera, jakby zawieszona na kolku (empty, blank..nothing..).
Niedopowiedziana, niewykonczona, slabiutka, bez wlasciwej emocji, bez milosci, bez radowsci, witalnosc, temperamentu.
Orkiestra wykonala swoja partie na odwal sie. Bydgoszczanie (np.) przy tym wkonaniu, to mistrzowie.

Co nam jeszcze zaproponujesz Julko.

P.S.
Prosze o opinie innych forumowiczow, zeby nie wygladalo na to, ze sie uwzialem na Julke i jej Ingolfa.
Byc moze jestem juz uprzedzony...
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #368 : Marzec 03, 2014, 17:31:58 »

DwĂłjka nada jutro retransmisjĂŞ recitalu Ingolfa z Wigmore Hall (24.02.2014). Nieocenione BBC pozwala nam odsÂłuchaĂŚ Wundiego juÂż dziÂś    W programie beethovenowski hicior, czyli KsiĂŞÂżycowa oraz, bardzo ambitnie, komplet ballad Fryderyka, zgodnie z zapowiedziÂą. Do oceny:

http://www.bbc.co.uk/iplayer/episode/b03w0f41/Radio_3_Lunchtime_Concert_Wigmore_Hall_Ingolf_Wunder/   

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #369 : Marzec 03, 2014, 18:47:19 »

Zaczynam ballady, wysÂłuchaĂŚ bardzo warto, wiĂŞcej nie powiem!  Spoko

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #370 : Marzec 04, 2014, 21:02:04 »

wysÂłuchaĂŚ bardzo warto...

...bo i owszem, jest kilka interesujÂących momentĂłw. Ale przy 3. balladzie As-dur nieÂłatwo zachowaĂŚ cierpliwoœÌ, skoro trzeci raz pod rzÂąd Wunder proponuje nam ten sam model interpretacji, mianowicie, publika ma zostaĂŚ "olÂśniona" wirtuozeriÂą wyraÂżajÂącÂą siĂŞ w huraganowych tempach i gwaÂłtownych kontrastach. Jak to siĂŞ staÂło, Âże IW staÂł siĂŞ na naszych oczach artystÂą maks drugiej kategorii? OgarnĂŞÂła mnie jakaÂś artystyczna znieczulica czy faktycznie rubato tu nie istnieje bÂądÂź jest ledwie zarysowane?  Co?  W kaÂżdym utworze Chopina, ale moÂże szczegĂłlnie wÂłaÂśnie w balladach, ktĂłrym interpretatorzy przypisuja zazwyczaj pozamuzyczne konotacje, artysta powinien skupiĂŚ siĂŞ na narracji, ktĂłra nie moÂże byĂŚ tak jednostajna. A tu struktura siĂŞ "wali", wszystko niemiÂłosiernie pĂŞdzi naprzĂłd, "jak konie w galopie".

Ale:

Prosze o opinie innych forumowiczow, zeby nie wygladalo na to, ze sie uwzialem na Ingolfa.
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2014, 21:06:29 wysłane przez Mozart » Zapisane

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #371 : Marzec 09, 2014, 02:29:17 »

Niestety, przegapiÂłam transmisjĂŞ, a BBC juÂż zablokowaÂło dostĂŞp. Ale daÂło siĂŞ temu zaradziĂŚ;)
PrzesÂłucham na pewno jutro. ChociaÂż juÂż siĂŞ bojĂŞ, bo Twoja minirecenzja nie brzmi zachĂŞcajÂąco...Smutny
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #372 : Marzec 23, 2014, 02:15:30 »

Ale:
Prosze o opinie innych forumowiczow, zeby nie wygladalo na to, ze sie uwzialem na Ingolfa.

MoÂże troszkĂŞ... Chichot 
http://www.theguardian.com/music/2014/mar/21/ingolf-wunder-review-serious-muscular-music-making

Pat, moÂże za duÂżo od Ingolfa wymagasz, zbyt mocno gniewajÂąc siĂŞ za kaÂżde uchybienie w doskonaÂłoÂści?
Inna sprawa, Âże taki lunch-time wystĂŞp mĂłgÂł byĂŚ troszkĂŞ bardziej na luzie, odrobinĂŞ w klimacie "do-kotleta"
MoÂże takie wykonania na Âżywo nie sprostajÂą temu, co wÂłoÂżyÂł np. w nagranie ballady, ktĂłre byÂło fantastyczne.
Natomiast jak widaĂŚ, nokturn i polonez na Âżywo nadal dobrze mu wychodzi:) I wystĂŞp w powaÂżnej sali byÂł
najwyraÂźniej traktowany powaÂżnie.
"...it's a long time since I've heard a young pianist make such an impression on his debut in the Queen Elizabeth Hall"...

« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2015, 22:08:00 wysłane przez Aleksias » Zapisane
kati
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #373 : Marzec 23, 2014, 21:50:55 »

Ciekawa jestem Twojej opinii Mozarcie o 4 balladzie? Mi siĂŞ ona bardzo podobaÂła..

http://www.youtube.com/watch?v=5acG1mWXk18
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #374 : Marzec 29, 2014, 18:52:21 »

Mi siĂŞ ona bardzo podobaÂła..

Doroto, bardzo dziĂŞkujĂŞ za link   Masz racjĂŞ, balladĂŞ f-moll Ingolf naprawdĂŞ kreuje, sÂłychaĂŚ, Âże ta partytura jest mu szczegĂłlnie bliska - w koĂącu nagraÂł to opus dla Deutsche Grammophone i byÂł to najlepszy punkt jego pÂłytowego recitalu. PrzekonujÂąca romantyczna ekspresja wybrzmiewa szczegĂłlnie w quasi-kadencji, epizodzie dolce, a i finaÂł z codÂą nie zostaÂł "zapĂŞdzony" tak jak kulminacje poprzednich ballad  Spoko

Strony: 1 ... 23 24 [25] 26   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land paktprzyjazni neder-live black-for thepunisher