Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
ArtyÂści i ich muzyka
>
Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w Âświecie Chopina i nie tylko.
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
15
16
...
26
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w Âświecie Chopina i nie tylko. (Przeczytany 148909 razy)
fille007
Ekspert
Odp: Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w Âświecie Chopina i nie tylko.
«
Odpowiedz #195 :
Luty 08, 2012, 22:10:50 »
Cytat: Julka Luty 08, 2012, 21:05:17
Mam nadziejĂŞ, Âże pochÂłoniĂŞci sporem semantycznym, " Symfonii Patetycznej" Czajkowskiego nazwy zmieniaĂŚ nie bĂŞdziemy
Nazwy wÂątku na pewno nie
O Czajkowskim napisaÂłam dla tych, ktĂłrzy za tym kompozytorem nie przepadajÂą
PozdrĂłw i ucaÂłuj MamĂŞ od nas i niech szybko wraca do peÂłni zdrowia
Amo la musica sopra tutte le arti
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Odp: Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w Âświecie Chopina i nie tylko.
«
Odpowiedz #196 :
Luty 09, 2012, 13:07:40 »
Nie by³em na koncercie, wiêc nie wiem, jak by³o, natomiast powiem tak. Ingolf do mocarzy nie nale¿y. To delikatny cz³owiek, który na koncertach daje z siebie wszystko i - jak mi siê wydaje - przyp³aca to zdrowiem. Moim zdaniem musi trochê odpocz¹Ì, bo jego kariera jest tak intensywna, ¿e wymaga niesamowitych si³. Owszem, ma swoje 5 minut, ale jest to jeden z tych artystów, u których raczej nie ma niebezpieczeùstwa, ¿e bêdzie to tylko 5 minut.
Pamiêtam Ingolfa z innego koncertu w Warszawie, na którym gra³ mimo os³abienia. To by³o s³ychaÌ, co zreszt¹ zauwa¿y³em, nie znaj¹c przyczyn, ale tylko do pewnego momentu. W pewnej chwili przestaje siê to u niego s³yszeÌ - gdy artysta sam pogr¹¿y siê w muzyce do tego stopnia, ¿e przestaje czuÌ swoj¹ s³aboœÌ. ByÌ mo¿e st¹d Wasze ró¿ne odczucia.
A co do recenzji i ocen redaktorów, to ja proponujê w ogóle ich nie czytaÌ. Wiadomo, ¿e stoj¹ za nimi interesy ró¿nych agencji, firm fonograficznych i innych podmiotów. To jest biznes, ale w przypadku muzyki ten artystyczny tort do podzia³u nie jest zbyt wielki, wiêc trzeba walczyÌ o swoje w taki czy inny sposób. To taka moja ogólna myœl, ale wydaje mi siê, ¿e szkoda emocji na prze¿ywanie recenzji dziennikarzy - zostawmy je samej muzyce. My tutaj mamy ten komfort, ¿e nie stoj¹ za nami ¿adne uk³ady i dlatego wasze relacje z koncertów s¹ dla mnie bardziej wartoœciowe, bo wierzê, i¿ chcecie, by nios³y prawdê.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Julka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #197 :
Luty 10, 2012, 11:33:21 »
PoniÂżej coÂś a propos tego, co napisaÂł Niebieskooki - recenzja blogerki z koncertu Ingolfa
http://zwierciadlo.pl/blog/p/43022
«
Ostatnia zmiana: Luty 10, 2012, 11:39:05 wysłane przez Julka
»
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #198 :
Luty 10, 2012, 16:29:29 »
Zagadka wyjaÂśniona. Ingolf daÂł w FN dwa koncerty, 3 i 4 lutego (piÂątek i sobota). W piÂątek graÂł bardzo chory, z temperaturÂą. W SobotĂŞ juÂż zdrĂłw i w formie. Wiem to na pewno.
Wiem teÂż dlaczego Czajkowski. Ingolf graÂł I koncert Czajkowskiego z orkiestrÂą w wieku 16 lat, potem miaÂł wiele lat przerwy, a teraz do niego po prostu wrĂłciÂł, to byÂł JEGO wybĂłr. Tyle, Âże po przerwie byÂło to dopiero czwarte czy piÂąte wykonanie i koncert jeszcze nie jest ograny. Ale niedÂługo siĂŞ dogra, dotrze i na nagranej dla DG pÂłycie zabrzmi na pewno piĂŞknie, wraz z koncertem Chopina. Tak jak Aszkenazi
Julka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #199 :
Luty 10, 2012, 18:58:30 »
do xbw - wszystko siĂŞ zgadza, tak, w sobotĂŞ w Warszawie to byÂło piÂąte, oficjalne!, po latach wykonanie przez Ingolfa tego koncertu
Julka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #200 :
Luty 10, 2012, 19:26:07 »
Teresko,
ta recenzja, o której wspomnia³aœ, na temat pi¹tkowego koncertu Ingolfa, wylêg³a siê w kó³ku zainteresowaù DSZ.
«
Ostatnia zmiana: Luty 10, 2012, 19:28:44 wysłane przez Julka
»
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #201 :
Luty 10, 2012, 22:54:15 »
Relacje z koncertu Wundera - bardzo ciekawe i dziĂŞki za nie. W ubiegÂły weekend o wystĂŞpie w FN napomknĂŞÂła takÂże red. R. ÂŚwiatczyĂąska w DwĂłjce ("Chopin osobisty") - stwierdzajÂąc jedynie, Âże na koncercie nie byÂło ani jednej chopinowskiej nuty, choĂŚby na bis.
O prawdopodobnych niedyspozycjach fizycznych Wundera juÂż kiedyÂś pisaliÂśmy... Wydaje siĂŞ, Âże jest to artysta, ktĂłry przykÂładem Krystiana Zimmermana powinien ograniczyĂŚ liczbĂŞ wystĂŞpĂłw. Z drugiej strony - moje dotychczasowe doÂświadczenie obcowania ze sztukÂą Ingolfa kaÂże mi stawiaĂŚ wyÂżej Wundera koncertowego (live) niÂż Wundera pÂłytowego.
A zatem - na nastĂŞpnej Ingolfowej pÂłycie DG - I Koncert Czajkowskiego i Koncert e-moll Chopina? Czy wiadomo juÂż, jaka orkiestra bĂŞdzie mu towarzyszyĂŚ?
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #202 :
Luty 10, 2012, 23:19:15 »
Koncert f-moll Chopina. Co do orkiestry to juÂż pojĂŞcia nie mam. ZresztÂą dopĂłki nie ma nagrania, to wszystko palcem na wodzie.
Ingolf ma 50 koncertĂłw w roku, to i tak duÂżo. Na szczĂŞÂście 11 z nich w Polsce!
Dobrze, ¿e nie gra Chopina na si³ê, widocznie ma trochê dosyÌ presji, a najgorzej zaspokajaÌ czyjeœ oczekiwania niezgodne z tym co akurat w duszy gra. Mam apel: pozwólcie Ingolfowi byÌ Ingolfem. Nie mam nic gorszego ni¿ jakakolwiek postaÌ presji.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #203 :
Luty 11, 2012, 00:21:50 »
Cytat: xbw Luty 10, 2012, 23:19:15
Koncert f-moll Chopina.
Ho ho! Uszy mojej wyobraÂźni kreujÂą juÂż teraz to najpiĂŞkniejsze w muzycznym Âświecie Larghetto.
Rzecz jasna, Âżadnej presji. MyÂślĂŞ, Âże Ingolf jest zawsze Ingolfem. ÂŻaden Rubinstein czy Pollini. W lepszej czy gorszej kondycji, ale to zawsze Ingolf.
ChÂłopak z Klagenfurtu.
NiedoszÂły skrzypek zakochany w piĂŞknej Polce i muzyce Chopina.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #204 :
Luty 11, 2012, 03:51:28 »
Cytat: xbw Luty 10, 2012, 23:19:15
Koncert f-moll Chopina.
Ach!!
Zatem jednak speÂłni siĂŞ moje marzenie! PamiĂŞtacie, tak chciaÂłam Âżeby to byÂł f-moll, choĂŚ rozsÂądek mĂłwiÂł, Âże wybierze ogranego pewniaka:) A jednak - o tak, Larghetto...
A niech¿e ten Czajkowski w klagenfurckim wydaniu zab³¹dzi wreszcie gdzieœ bardziej na pó³noc...!!
Fakt, Ingolf czêsto choruje, do koncertów w Warszawie ma wrêcz pecha, ju¿ drugi raz gra³ z gor¹czk¹. Powinien zacz¹Ì siê trochê oszczêdzaÌ, nawet jeœli bêdzie to z pewn¹ szkod¹ dla czêstotliwoœci koncertów. Takie pere³ki, jak recital w Gdaùsku mo¿na pielêgnowaÌ w pamiêci bardzo d³ugo. Na co dzieù - p³yty musz¹ wystarczyÌ.
Julka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #205 :
Luty 11, 2012, 11:31:37 »
A ja jednak poczekam na oficjaln¹ wiadomoœÌ od IW Management - na to co, kiedy i z kim Ingolf nagra.
Oni doskonale pracujÂą i wiedzÂą o czym i kiedy informowaĂŚ.
Julka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #206 :
Luty 11, 2012, 12:09:43 »
13 stycznia zostaliÂśmy poinformowani, Âże Ingolf nagra w tym roku dla DG dwie pÂłyty - recital solo i nagranie z orkiestrÂą.
" More information coming soon"...
A teraz Ingolf jedzie na wakacje - pierwsze od czterech lat. BĂŞdzie odpoczywaÂł na plaÂży.
Dla fortepianu biletu nie kupiÂł
«
Ostatnia zmiana: Luty 11, 2012, 12:21:03 wysłane przez Julka
»
Julka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #207 :
Luty 11, 2012, 13:17:03 »
ResztĂŞ " wakacyjnych" informacji i wpisĂłw znajdziecie na Fan Page Ingolfa na FB.
Pozdrawiam i ÂżyczĂŞ wszystkim dobrego weekendu!
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #208 :
Luty 19, 2012, 15:18:56 »
Nie mogÂłam sobie odmĂłwiĂŚ przyjemnoÂści zamieszczenia najnowszej fotki Ingolfa w zupeÂłnie
odlotowym T-shircie.
http://www.franzschubert.pl/
fille007
Ekspert
«
Odpowiedz #209 :
Luty 19, 2012, 17:14:14 »
Super fotka
T-shircik mĂłwi wszystko o swoim wÂłaÂścicielu
Ingolfowi pasuje czerwony, tak jak jemu rodakowi Mozartowi
Amo la musica sopra tutte le arti
Strony:
1
...
12
13