Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 26   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w Âświecie Chopina i nie tylko.  (Przeczytany 148916 razy)
Reginka
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #210 : Luty 19, 2012, 18:39:31 »

Super wyglÂąda
WypoczĂŞty, zapewne na wakacjach..
dobrze mu w czerwonym, to fakt
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2012, 20:47:22 wysłane przez Niebieskooki » Zapisane
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #211 : Luty 19, 2012, 19:38:21 »

To malownicze miejsce to archipelag wysp (jedna z nich zwie siĂŞ Ko/Khao Tapu - Wyspa-GwóŸdÂź; taki ma ksztaÂłt) w zatoce Phang Nga Morza AndamaĂąskiego u wybrzeÂży Tajlandii 

Amo la musica sopra tutte le arti
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #212 : Luty 19, 2012, 20:36:50 »

To malownicze miejsce to archipelag wysp (jedna z nich zwie siĂŞ Ko/Khao Tapu - Wyspa-GwóŸdÂź; taki ma ksztaÂłt) w zatoce Phang Nga Morza AndamaĂąskiego u wybrzeÂży Tajlandii 

- !!! -
KrĂŞcono tam ktĂłryÂś z epizodĂłw Jamesa Bonda (chyba "The Man with the Golden Gun") z R. Moore'm.

emoll
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #213 : Luty 24, 2012, 23:58:11 »

Nieœmia³o siê przywitam i napomknê, ¿e te¿ mia³em przyjemnoœÌ byÌ w warszawskiej Filharmonii na sobotnim koncercie Ingolfa. I choÌ nie jestem zachwycony, to chêtnie podzielê siê wra¿eniami.

Po pierwsze: czemu tam trafiÂłem? Bo Ingolf Wunder zawunderowaÂł mnie na powaÂżnie podczas Konkursu, miaÂłem zaszczyt sÂłyszeĂŚ i widzieĂŚ go na Âżywo w II etapie (jakie wspaniaÂłe Andante spianato!!!), z innych etapĂłw sÂłyszaÂłem wszystkie nagrania, w finale kibicowaÂłem mu gorÂąco. Kiedy siĂŞ okazaÂło, Âże koncertuje i to w dodatku z czajkowskim b-mollem, to od razu kupiliÂśmy bilety!

Po drugie: trafiÂłem tam z ca³¹ rodzinÂą swÂą, moja ÂŻona to akurat bardzo chĂŞtnie chodzi do Filharmonii, ale dzieci wÂłaÂściwie po raz pierwszy, przy czym cĂłrka starsza (lat 15) doœÌ wyraÂźnie stroni od muzyki klasycznej (mĂłwi, Âże dla niej liczy siĂŞ tekst, a jak jest instrumentalnie, to nuda  ) DaÂła siĂŞ namĂłwiĂŚ chyba tylko z szacunku do rodzicĂłw! WybraliÂśmy akurat ten koncert z jednej strony ze wzglĂŞdu na Ingolfa, bo byÂło o nim gÂłoÂśno w naszym domu podczas Konkursu, z drugiej ze wzglĂŞdu na repertuar, bo to taki evergreen ten b-moll, ktĂłry od razu wpada w ucho, niewÂątpliwie jeden z najbardziej przebojowych utworĂłw wszechczasĂłw! Dobry na poczÂątek (nie da siĂŞ ukryĂŚ, Âże sam od niego zaczynaÂłem w wieku lat kilku).

Po trzecie: czemu nie jestem zachwycony? Bo mnie Ingolf tym razem nie zaczarowa³. Owszem, podoba³o mi siê i nie potrafiê sformu³owaÌ konkretnych zastrze¿eù. Ale jakoœ tak mi siê zda³o... poprawnie. Niestety jestem trochê s³abiutki w uczone wypowiadanie siê na temat muzyki klasycznej i brakuje mi s³ów. Nie jestem ekspertem, ale jestem s³uchaczem i jako s³uchacz by³em zadowolony, ale nie zachwycony. Je¿eli chodzi o Ingolfa, to bardziej od koncertu podoba³y mi siê bisy, w których wyst¹pi³ on sam: Rapsodia Liszta mia³a w sobie i wielk¹ moc, i ogromny ³adunek fantazji, ujê³a mnie ca³kowicie! A koùcz¹cy walc (dziêki dla Julki za zidentyfikowanie!) by³ po prostu przepiêkny. Ja tam ¿a³owa³em, ¿e - choÌby pod publiczkê, a co tam - nie zagra³ jeszcze na koniec jakiegoœ Chopina...

Szczerze mówi¹c, poniewa¿ Ingolf i Czajkowski byli tym, na co siê najbardziej nastawia³em, to nieoczekiwanie bardzo podoba³o mi siê to, na co w ogóle nie czeka³em, czyli pierwsza czêœÌ koncertu. Powiedzmy, ¿e ta symfonia Mireckiego to ¿adne arcydzie³o, ale s³ucha³o mi siê jej z przyjemnoœci¹, przede wszystkim bez d³u¿yzn, co nie jest takie oczywiste w tak d³ugim utworze. A uwertura do operetki Moniuszki to ca³kiem niezachêcaj¹co dla mnie brzmia³o, a jednak siê podoba³o i to bardzo! W ogóle niezwykle przypad³ mi do gustu temperamentny dyrygent, Micha³ Dworzyùski - jego praca tchnê³a w tê orkiestrê wiele inspiracji, brzmieli bardzo œwie¿o, energicznie, œwietnie "rozmawia³y" ze sob¹ instrumenty, œwietnie wykorzystane momenty wyciszenia. Z zainteresowaniem bêdê œledzi³ dalsz¹ karierê tego pana!

TrochĂŞ-m siĂŞ rozpisaÂł jak na pierwszy post, serdecznie wszystkich witam!
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #214 : Luty 25, 2012, 00:31:43 »

e-moll.

Wprawdzie Twoj post jest bardzo chaotyczny, ale witam i pozdrawiam
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #215 : Luty 25, 2012, 09:46:28 »

DziĂŞki Ci emolu za ciekawÂą relacjĂŞ i wielki szacunek, Âże nie odpuszczasz i zachĂŞcasz mlodziutkie pokolenie do troche inne muzyki, niÂż tej w ktĂłrej tonie caÂły ogÂłupiaÂły Âświat.
Witaj w szafarskiej rodzince!
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2012, 09:49:45 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
emoll
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #216 : Luty 25, 2012, 09:58:38 »

Ano, mia³em jeszcze napisaÌ, ¿e wbrew nie najlepszemu nastawieniu córka wypowiada³a siê na temat koncertu zdecydowanie pozytywnie i nieraz potem deklarowa³a, ¿e "Ingolf spoko" S³uchanie Konkursu w telewizji j¹ ca³kowicie nudzi³o (w przeciwieùstwie do jej m³odszej siostry) a nawet chyba zniechêci³o, ale na ¿ywo to przecie¿ ca³kiem inna bajka. Ona zreszt¹ s³ucha w du¿ej mierze naprawdê niez³ej muzyki, nazwijmy to: piosenkowej, ale faktycznie ma bardzo silne nastawienie na stronê tekstow¹, a poza tym "powa¿na" estetyka wyraŸnie siê z ni¹ mija... có¿, moja ¿ona te¿ zaczê³a s³uchaÌ klasyki dopiero po trzydziestce, ale za to wziê³o j¹ na ca³ego.

Hmm, skoro ekspert mówi, ¿e post mój chaotyczny, to chyba trzeba siê wzi¹Ì za siebie... chocia¿ nie wiem, od czego zacz¹Ì, mo¿e zacz¹Ì pisaÌ w punktach?
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #217 : Luty 25, 2012, 10:12:14 »

emoll-
witaj i nie przejmuj siĂŞ wcale. Pisz tak, jak serce dyktuje, a nie pod dyktando i pod linijkĂŞ. W koĂącu to forum Chopinowskie, a nie matematyczne
Cieszê siê, ¿e w³¹czy³eœ /³aœ? siê do naszego grona i b¹dŸ
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #218 : Luty 25, 2012, 10:46:16 »

emoll-
witaj i nie przejmuj siĂŞ wcale. Pisz tak, jak serce dyktuje, a nie pod dyktando i pod linijkĂŞ. W koĂącu to forum Chopinowskie, a nie matematyczne
Cieszê siê, ¿e w³¹czy³eœ /³aœ? siê do naszego grona i b¹dŸ

Moniko.
CHOPIN mial duzo wspolnego z MATEMATYKA. Tak jak zreszta Bach, Mozart i inni wielcy.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #219 : Luty 25, 2012, 11:01:04 »

Chaos- jako narzêdzie do opisywania rzeczywistoœci jest sprawdzony i znakomicie funkcjonuje na gruncie wielu wspó³czesnych nauk. Wystarczy tu przypomnieÌ "Teoriê chaosu" jako najbardziej rewolucyjn¹ pewno nie tylko w XX wieku. Czemu o tym piszê? - Bynajmniej nie w zwi¹zku z postem emola - bo w jego relacji chaosu nie postrzegam. Chyba dlatego, aby czasem nie baÌ siê swych chaotycznych myœli. Niekiedy to w³asnie z takich rodz¹ sie (np. metod¹ burzy mózgów) najciekawsze myœli i spostrze¿enia.

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
p.Joanna
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #220 : Luty 25, 2012, 11:06:20 »

Drogi emoll-u witaj i nic siĂŞ nie przejmuj ekspertem – bartusem, wszyscy naraÂżeni jesteÂśmy na jego uszczypliowÂści, a i tak go bardzo lubimy. DziĂŞki za podzielenie siĂŞ opiniÂą, super, Âże udaje Ci siĂŞ zachĂŞcaĂŚ nastĂŞpne pokolenie do sÂłuchania muzyki klasycznej.
Podzielam wiêkszoœÌ Twoich opinii o koncercie, niestety wysz³am przed bisami i teraz ¿a³ujê.
Mam teÂż okazjĂŞ sprostowaĂŚ mylnie odczytane moje intencje. Bardzo lubiĂŞ koncert b-moll Czajkowskiego, droga fille007, zachwycona byÂłam jego wykonaniem przez Louisa Lortie (zupeÂłnie gerschwinowskim)  w marcu zeszÂłego roku. JakieÂż owacje otrzymali wĂłwczas, zarĂłwno solista, jak i wiolonczelista i pani grajÂąca pierwsze skrzypce. Jestem teÂż pewna, Âże pewnego dnia zachwyci mnie w tym koncercie Ingolf Wunder.
Nie bĂŞdĂŞ oczywiÂście zmnieniaĂŚ nazwy „Symfonii Patetycznej”, ale gdyby przyszÂło mi to do gÂłowy mogÂłabym zaproponowaĂŚ nazwĂŞ, jakÂą nadaÂł jej Czajkowski – VI Symfonia h-moll, PatetycznÂą nazwaÂł jÂą podobno Musorgski.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #221 : Luty 25, 2012, 11:24:13 »

Moniko.
CHOPIN mial duzo wspolnego z MATEMATYKA. Tak jak zreszta Bach, Mozart i inni wielcy.

Zgadza siĂŞ bartusie, natomiast forum nie bardzo na szczĂŞÂście. ByÂłabym ogromnie nieszczĂŞÂśliwa, gdyby tak byÂło
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #222 : Luty 25, 2012, 11:46:43 »

Mam teÂż okazjĂŞ sprostowaĂŚ mylnie odczytane moje intencje.

DziĂŞki Joanno za wyjaÂśnienie i jednoczeÂśnie przepraszam za b³êdne odczytanie Twoich intencji. Чайковский to akurat jeden z moich najulubieĂąszych kompozytorĂłw, wiĂŞc spontanicznie rzuciÂłam siĂŞ mu "na ratunek" 

Amo la musica sopra tutte le arti
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #223 : Luty 25, 2012, 18:40:56 »

Ciekawe czy Ingolf lubi matematykĂŞ

Witaj Emollu.

LubiĂŞ matematykĂŞ POMIMO, Âże uczono mnie jej w karygodny sposĂłb.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #224 : Luty 25, 2012, 20:05:54 »

Witaj Emollu! DziĂŞki za spontaniczny (nie chaotyczny) opis koncertu.
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 26   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni thepunisher countrylife twistedgamers animilkowo