Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Muzyka
>
Arty¶ci i ich muzyka
>
Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w ¶wiecie Chopina i nie tylko.
Strony:
1
...
17
18
[
19
]
20
21
...
26
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w ¶wiecie Chopina i nie tylko. (Przeczytany 143613 razy)
Julka
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 192
Odp: Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w ¶wiecie Chopina i nie tylko.
«
Odpowiedz #270 :
Wrzesieñ 26, 2012, 16:15:22 »
No w³a¶nie, w najbli¿szy pi±tek wys³uchamy Ingolfa w e- molu, z towarzyszeniem Frankfurt Radio Symphony Orchestra, dyryguje Julian Kürti - te¿ jestem ogromnie ciekawa!
A w Toruniu (19 pa¼dziernika) wys³uchamy 4th Beethoven & 1st Chopin... Tak, Ingolf zagra nam 2 koncerty!
I nareszcie spotkamy siê z Aleks
Aga, 15 pa¼dziernika Ingolf wyst±pi z recitalem - ale co konkretnie zagra, hmmm... to siê dopiero oka¿e.
Oj, baaardzo chêtnie wybra³abym siê z Tob± na ten koncert, ale bêdê ju¿ w drodze do Torunia.
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
Odp: Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w ¶wiecie Chopina i nie tylko.
«
Odpowiedz #271 :
Wrzesieñ 26, 2012, 16:30:39 »
Cytat: bartus Wrzesieñ 23, 2012, 09:44:57
Czyzbyscie pracowali w podgrupach na tym forum?
Takie male oddzielne forum dzielnych forumowiczek.
Dlaczego "dzielnych"?
Dlaczego forumowiczek? Wchodzê w relacje podgrupowe z obojgiem p³ci.
Nastêpnym razem, kiedy kto¶ z forumowiczów do mnie zadzwoni mia³abym siê roz³±czyæ, rzuciæ s³uchawk± ze wzglêdu na Bartusa? Za nic, nie wyrzeknê siê rozmów, na przyk³ad z Asi±, s± nadzwyczaj interesuj±ce! Kury kolejne piej± a tu siê nie chce od³o¿yæ s³uchawki
Mam inn± propozycjê, Bartus, dzwoñ do nas, wybierz siê z kim¶ na koncert, do³±cz do podgrup.
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #272 :
Wrzesieñ 26, 2012, 16:45:29 »
Dlaczedgo dzielnych?
Bo przypasowalo mi z "oddzielnym forum"
Dzielny - Oddzielny.
Beato, uwazam, ze powinnismy sie dzielic wiesciami ze swiata muzyki tu na forum K.Sz.
Dzialanie w podgrupach jest fajne, ale ostatnimi czasy zauwazylem, ze ten odrebny swiatek forumijny rozwija sie ze szkoda na
rzecz Kuriera Szafarskiego.
Zauwazalne jest to, ze mamy malo postow, malo pomyslow, malo "loginow", malo nowych watkow....
Dlaczego nie chcesz rozwijac dyskusji np. z Asia tu na forum.
Zawsze ktos by dorzucil swoje trzy grosze.
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #273 :
Wrzesieñ 26, 2012, 22:12:10 »
A kto Ci powiedzia³, ¿e rozmawiam z Asi± na tematy muzyczne? Otó¿ nie, ostatnio gada³y¶my o boksie, pi³ce no¿nej i archeologii jêzykowej. I o naszych sprawach prywatnych. Z Asi± mieszka³y¶my razem w pokoju w Dusznikach i zakumplowa³y¶my siê do¶æ mocno i podejrzewam, ¿e gdyby nie nasze samotnicze charaktery i odleg³o¶æ miêdzy miejscami zamieszkania, to pewnie wesz³yby¶my w relacjê niemal siostrzan±. O sprawach prywatnych nikt nie bêdzie rozmawia³ publicznie. O sporcie i tak tu rozmawiamy a o archeologi jêzykowej trochê tu by³o, ale pisemna dyskusja wymaga wiedzy fachowej, a my sobie tak raczej snu³y¶my prawdopodobieñstwa. Je¶li chodzi o Asiê, to mnie rozmawia siê z ni± lekko, bo wiele spraw i tematów pojmujemy podobnie i nie musimy "definiowaæ" znaczeñ podstawowych s³ów, których u¿ywamy.
Dyskusja na forum wymaga raczej ¶ledzenia, udzia³u i kontynuacji. A rozmowê telefoniczn± mo¿na sobie urwaæ "za porozumieniem obu stron"
Bardzo czêsto g³ówny temat "ucieka" na manowce i robi siê awantura, kto¶ siê obra¿a, kto inny przyczepia s³ówek i zastanawiamy siê, po co¶my w ogóle zaczynali.
Do dyskusji na forum potrzebny jest komputer, internet, a w moim akurat przypadku nie posiadam, a co za tym idzie, rzadko mogê i u¿ywam, w warunkach "lepiej nie mówiæ". Telefon natomiast mam w³asny i do ca³odobowej dyspozycji. Tak¿e je¶li mam okazjê spotkaæ siê osobi¶cie z kim¶ z forum, czy to przy okazji koncertu czy prywatnie, to korzystam z przyjemno¶ci±. Wyobra¿asz sobie, ¿e bêdê na spotkaniu milcza³a, bo rozmowy miêdzy forumowiczami dla dobra pozosta³ych forumowiczów nale¿y upubliczniaæ w formie pisemnej?
"Dzia³anie w podgrupach jest fajne" - no to czemu chcesz nam tê fajno¶æ zabraæ? Teoretycznie, bo praktycznie nie mo¿esz tego zrobiæ, na szczê¶cie.
Masz racjê, trochê, sama zauwa¿y³am ju¿ jaki¶ czas temu, ¿e FB zaczyna trochê "zjadaæ" nasze forum. Ale pamiêtaj, ¿e kijem Wis³y nie zawrócisz.
My¶lê, ¿e ró¿ne pozaforumijne kontakty mog± zadzia³aæ dla dobra "Kuriera", mog± ale nie musz±.
Nic nie poradzisz na postawê "ino im siê nie chce chcieæ".
Bardzo chêtnie poudzielam siê, bez niczyjego napominania na naszym forum, je¶li tylko bêdê mia³a Internet, komputer i co do garnka w³o¿yæ w czasie mojego "udzielania siê".
p.Joanna
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 90
«
Odpowiedz #274 :
Wrzesieñ 27, 2012, 21:04:54 »
Ja te¿ bêdê na recitalu Wundera w Zamku Królewskim Agnieszko. Bardzo siê cieszê, ¿e siê spotkamy. Mam nadziejê na wspóln±, wieczorn± ocenê tego co us³yszymy. Do zobaczenia.
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #275 :
Wrzesieñ 28, 2012, 21:25:18 »
Oj jak siê cieszê Joanno!!!!!
Bardzo udany moim zdaniem by³ dzisiejszy koncert Ingolfa, choæ oczywiscie atmosfera z KCH
chyba juz nigdy sie nie powtórzy.
Ogromny aplauz i dwa kontrastujace bisy: etiuda Scriabina , no i oczywi¶cie cos co nigdy nie
zawodzi w wykonaniu Ingolfa "Claire de lune".S³owem koncert na którym chcia³abym byæ.
http://www.franzschubert.pl/
Julka
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #276 :
Wrzesieñ 28, 2012, 23:45:42 »
Chwalê dzi¶ sobie mo¿liwo¶æ wys³uchania koncertu on- line.
I szczerze, on- line, pogratulowa³am koncertu Ingolfowi.
Bo piêknie zagra³ nam tego e- mola. Inaczej ni¿ na konkursie. Z wiêkszym dystansem emocjonalnym. I l¿ejszym rubato.
Ale i z niezmienn± czu³o¶ci±. I przepiêknym d¼wiêkiem - takim okr±g³ym, aksamitnym. I fraz± najcudniejsz±.
Larghetto - chyba najpiêkniejsze, có¿ mam napisaæ - po prostu mnie wzruszy³o.
Tak, aplauz by³ ogromny i bisy te¿ fantastyczne, Aga napisa³a powy¿ej, wiêc nie bêdê siê powtarzaæ.
Ingolf zrobi³ sobie trzymiesiêczn± przerwê w koncertach. I teraz wraca. Z nowymi si³ami i nowym repertuarem.
Po cichu Wam powiem, ¿e ju¿ nied³ugo znów transmisja on - line...
Choæ Ingolf bardzo tego nie lubi!
Julka
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #277 :
Wrzesieñ 29, 2012, 10:20:06 »
Aga, by³a¶ ciekawa, co Ingolf zagra w Warszawie 15 pa¼dziernika.
Oto program innego, planowanego na pó¼niej recitalu, wiêc prawdopodobnie te utwory bêdziecie mog³y z p. Joann± us³yszeæ.
W. A. MOZART (1756 - 1791)
Sonate en si bémol majeur KV 333 Allegro - Andante cantabile - Allegretto grazioso
FRYDERYK CHOPIN (1810 - 1849)
Berceuse en ré bémol majeur op. 49
RAOUL KOCZALSKI (1885 - 1948)
Valse fantastique en si mineur op. 49
FERENC LISZT (1811 - 1886)
Csardas macabre
FRYDERYK CHOPIN (1810 - 1849)
Ballade en sol mineur op. 23
Ballade en fa majeur op. 38
Ballade en la bémol majeur op. 47
Ballade en fa mineur op. 52
Julka
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #278 :
Wrzesieñ 29, 2012, 12:11:40 »
Ale mo¿e byæ te¿ tak.
Programm:
Domenico Scarlatti Sonate h-Moll L.33
Wolfgang Amadeus Mozart Sonata KV 333 'Linzer Sonate'
Frederic Chopin Berceuse Op.57
Frederic Chopin Ballade No.1
Frederic Chopin Ballade No.2
Raoul von Koczalski Waltz Fantasy h-Moll op.49
Sergei Rachmaninov Prelude g-Moll Op.23/5
Alexander Scriabin Etude Op.8/12
Moritz Moszkowski Etincelles Op.36/6
Vladimir Horowitz Danse Excentrique
Franz Liszt Csardas Macabre
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #279 :
Wrzesieñ 29, 2012, 12:11:54 »
Wielkie dziêki droga Julko, bardzo mi sie ten program podoba.Trochê oddechu od muzyki rosyjskiej
Usi³owa³am w zesz³ym tygodniu kupiæ bilety na "Szalone dni muzyki" w tym roku po¶wiêcone muzyce rosyjskiej
w³asnie ale ani na koncert Lugañskiego, ani Berezowskiego ani Tria Wanderer(mieli graæ trio a-moll Czjkowskiego)
biletów nie dosta³am
Julka
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #280 :
Pa¼dziernik 07, 2012, 13:27:32 »
Ingolf dzi¶ zagra³ recital w Baden - Baden.
Tu mo¿na pos³uchaæ!
http://liveweb.arte.tv/de/video/Ingolf_Wunder_im_Festspielhaus_Baden-Baden/
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #281 :
Pa¼dziernik 07, 2012, 15:05:52 »
Jeszcze racz dziêki Juko!!!Cudowny recital!!! Mozart wzruszaj±cy!!!! Ballada Chopina piêkna i te bisy!!!
Jesli tak zagra w Warszawie juz sie ciesze!!!!
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #282 :
Pa¼dziernik 07, 2012, 16:26:09 »
A byæ mo¿e:
http://www.youtube.com/watch?v=1z_RJOuY1Z4
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #283 :
Pa¼dziernik 07, 2012, 16:58:38 »
Cytat: TeresaGrob Pa¼dziernik 07, 2012, 16:26:09
A byæ mo¿e:
http://www.youtube.com/watch?v=1z_RJOuY1Z4
Nie podoba mi sie to wykonanie.
Za bardzo wystukane, wypukane.
Dzwiek zbyt ostry i jednostajny.
Rubato - nic nowego indywudualnego.
Malutkie nieczystosci.
Czasami motywy, frazy uciekane, nie dograne.
Poprawne wykananie zdolnego studenta - ot tyle.
P.S.1
Bardzo cenie Ingolfa i mam nadzeje,ze sie kiedys obudzi sie na innym poziomie artyzmu.
Zycze mu tego.
P.S.2
Obecnie wyzej oceniam Trifonowa
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 07, 2012, 17:00:23 wys³ane przez bartus
»
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #284 :
Pa¼dziernik 07, 2012, 17:12:38 »
Slucham teraz Ingolfa z linku Julki.
Jak na razie ciekawy Scarlatti, aczkolwiek za bardzo rozpedalowany (za duzo sustain).
Barwa tonu bardzo piekna.
Moze troche mniej romantyzmu, ale wlasciwie granica nie zostala przekroczona.
Bardzo intymne wykonanie. Podobalo mi sie
Strony:
1
...
17
18
[
19
]
20
21
...