Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
ArtyÂści i ich muzyka
>
Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w Âświecie Chopina i nie tylko.
Strony:
1
...
17
18
[
19
]
20
21
...
26
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w Âświecie Chopina i nie tylko. (Przeczytany 148864 razy)
Julka
Aktywny uÂżytkownik
Odp: Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w Âświecie Chopina i nie tylko.
«
Odpowiedz #270 :
Wrzesień 26, 2012, 16:15:22 »
No wÂłaÂśnie, w najbliÂższy piÂątek wysÂłuchamy Ingolfa w e- molu, z towarzyszeniem Frankfurt Radio Symphony Orchestra, dyryguje Julian KĂźrti - teÂż jestem ogromnie ciekawa!
A w Toruniu (19 paÂździernika) wysÂłuchamy 4th Beethoven & 1st Chopin... Tak, Ingolf zagra nam 2 koncerty!
I nareszcie spotkamy siĂŞ z Aleks
Aga, 15 paÂździernika Ingolf wystÂąpi z recitalem - ale co konkretnie zagra, hmmm... to siĂŞ dopiero okaÂże.
Oj, baaardzo chĂŞtnie wybraÂłabym siĂŞ z TobÂą na ten koncert, ale bĂŞdĂŞ juÂż w drodze do Torunia.
xbw
Ekspert
Odp: Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w Âświecie Chopina i nie tylko.
«
Odpowiedz #271 :
Wrzesień 26, 2012, 16:30:39 »
Cytat: bartus Wrzesień 23, 2012, 09:44:57
Czyzbyscie pracowali w podgrupach na tym forum?
Takie male oddzielne forum dzielnych forumowiczek.
Dlaczego "dzielnych"?
Dlaczego forumowiczek? WchodzĂŞ w relacje podgrupowe z obojgiem pÂłci.
Nastêpnym razem, kiedy ktoœ z forumowiczów do mnie zadzwoni mia³abym siê roz³¹czyÌ, rzuciÌ s³uchawk¹ ze wzglêdu na Bartusa? Za nic, nie wyrzeknê siê rozmów, na przyk³ad z Asi¹, s¹ nadzwyczaj interesuj¹ce! Kury kolejne piej¹ a tu siê nie chce od³o¿yÌ s³uchawki
Mam inn¹ propozycjê, Bartus, dzwoù do nas, wybierz siê z kimœ na koncert, do³¹cz do podgrup.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #272 :
Wrzesień 26, 2012, 16:45:29 »
Dlaczedgo dzielnych?
Bo przypasowalo mi z "oddzielnym forum"
Dzielny - Oddzielny.
Beato, uwazam, ze powinnismy sie dzielic wiesciami ze swiata muzyki tu na forum K.Sz.
Dzialanie w podgrupach jest fajne, ale ostatnimi czasy zauwazylem, ze ten odrebny swiatek forumijny rozwija sie ze szkoda na
rzecz Kuriera Szafarskiego.
Zauwazalne jest to, ze mamy malo postow, malo pomyslow, malo "loginow", malo nowych watkow....
Dlaczego nie chcesz rozwijac dyskusji np. z Asia tu na forum.
Zawsze ktos by dorzucil swoje trzy grosze.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #273 :
Wrzesień 26, 2012, 22:12:10 »
A kto Ci powiedzia³, ¿e rozmawiam z Asi¹ na tematy muzyczne? Otó¿ nie, ostatnio gada³yœmy o boksie, pi³ce no¿nej i archeologii jêzykowej. I o naszych sprawach prywatnych. Z Asi¹ mieszka³yœmy razem w pokoju w Dusznikach i zakumplowa³yœmy siê doœÌ mocno i podejrzewam, ¿e gdyby nie nasze samotnicze charaktery i odleg³oœÌ miêdzy miejscami zamieszkania, to pewnie wesz³ybyœmy w relacjê niemal siostrzan¹. O sprawach prywatnych nikt nie bêdzie rozmawia³ publicznie. O sporcie i tak tu rozmawiamy a o archeologi jêzykowej trochê tu by³o, ale pisemna dyskusja wymaga wiedzy fachowej, a my sobie tak raczej snu³yœmy prawdopodobieùstwa. Jeœli chodzi o Asiê, to mnie rozmawia siê z ni¹ lekko, bo wiele spraw i tematów pojmujemy podobnie i nie musimy "definiowaÌ" znaczeù podstawowych s³ów, których u¿ywamy.
Dyskusja na forum wymaga raczej Âśledzenia, udziaÂłu i kontynuacji. A rozmowĂŞ telefonicznÂą moÂżna sobie urwaĂŚ "za porozumieniem obu stron"
Bardzo czêsto g³ówny temat "ucieka" na manowce i robi siê awantura, ktoœ siê obra¿a, kto inny przyczepia s³ówek i zastanawiamy siê, po coœmy w ogóle zaczynali.
Do dyskusji na forum potrzebny jest komputer, internet, a w moim akurat przypadku nie posiadam, a co za tym idzie, rzadko mogĂŞ i uÂżywam, w warunkach "lepiej nie mĂłwiĂŚ". Telefon natomiast mam wÂłasny i do caÂłodobowej dyspozycji. TakÂże jeÂśli mam okazjĂŞ spotkaĂŚ siĂŞ osobiÂście z kimÂś z forum, czy to przy okazji koncertu czy prywatnie, to korzystam z przyjemnoÂściÂą. WyobraÂżasz sobie, Âże bĂŞdĂŞ na spotkaniu milczaÂła, bo rozmowy miĂŞdzy forumowiczami dla dobra pozostaÂłych forumowiczĂłw naleÂży upubliczniaĂŚ w formie pisemnej?
"Dzia³anie w podgrupach jest fajne" - no to czemu chcesz nam tê fajnoœÌ zabraÌ? Teoretycznie, bo praktycznie nie mo¿esz tego zrobiÌ, na szczêœcie.
Masz racjĂŞ, trochĂŞ, sama zauwaÂżyÂłam juÂż jakiÂś czas temu, Âże FB zaczyna trochĂŞ "zjadaĂŚ" nasze forum. Ale pamiĂŞtaj, Âże kijem WisÂły nie zawrĂłcisz.
Myœlê, ¿e ró¿ne pozaforumijne kontakty mog¹ zadzia³aÌ dla dobra "Kuriera", mog¹ ale nie musz¹.
Nic nie poradzisz na postawĂŞ "ino im siĂŞ nie chce chcieĂŚ".
Bardzo chĂŞtnie poudzielam siĂŞ, bez niczyjego napominania na naszym forum, jeÂśli tylko bĂŞdĂŞ miaÂła Internet, komputer i co do garnka wÂłoÂżyĂŚ w czasie mojego "udzielania siĂŞ".
p.Joanna
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #274 :
Wrzesień 27, 2012, 21:04:54 »
Ja teÂż bĂŞdĂŞ na recitalu Wundera w Zamku KrĂłlewskim Agnieszko. Bardzo siĂŞ cieszĂŞ, Âże siĂŞ spotkamy. Mam nadziejĂŞ na wspĂłlnÂą, wieczornÂą ocenĂŞ tego co usÂłyszymy. Do zobaczenia.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #275 :
Wrzesień 28, 2012, 21:25:18 »
Oj jak siĂŞ cieszĂŞ Joanno!!!!!
Bardzo udany moim zdaniem byÂł dzisiejszy koncert Ingolfa, choĂŚ oczywiscie atmosfera z KCH
chyba juz nigdy sie nie powtĂłrzy.
Ogromny aplauz i dwa kontrastujace bisy: etiuda Scriabina , no i oczywiÂście cos co nigdy nie
zawodzi w wykonaniu Ingolfa "Claire de lune".SÂłowem koncert na ktĂłrym chciaÂłabym byĂŚ.
http://www.franzschubert.pl/
Julka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #276 :
Wrzesień 28, 2012, 23:45:42 »
Chwalê dziœ sobie mo¿liwoœÌ wys³uchania koncertu on- line.
I szczerze, on- line, pogratulowaÂłam koncertu Ingolfowi.
Bo piĂŞknie zagraÂł nam tego e- mola. Inaczej niÂż na konkursie. Z wiĂŞkszym dystansem emocjonalnym. I lÂżejszym rubato.
Ale i z niezmiennÂą czuÂłoÂściÂą. I przepiĂŞknym dÂźwiĂŞkiem - takim okrÂągÂłym, aksamitnym. I frazÂą najcudniejszÂą.
Larghetto - chyba najpiêkniejsze, có¿ mam napisaÌ - po prostu mnie wzruszy³o.
Tak, aplauz byÂł ogromny i bisy teÂż fantastyczne, Aga napisaÂła powyÂżej, wiĂŞc nie bĂŞdĂŞ siĂŞ powtarzaĂŚ.
Ingolf zrobiÂł sobie trzymiesiĂŞcznÂą przerwĂŞ w koncertach. I teraz wraca. Z nowymi siÂłami i nowym repertuarem.
Po cichu Wam powiem, Âże juÂż niedÂługo znĂłw transmisja on - line...
ChoĂŚ Ingolf bardzo tego nie lubi!
Julka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #277 :
Wrzesień 29, 2012, 10:20:06 »
Aga, byÂłaÂś ciekawa, co Ingolf zagra w Warszawie 15 paÂździernika.
Oto program innego, planowanego na póŸniej recitalu, wiêc prawdopodobnie te utwory bêdziecie mog³y z p. Joann¹ us³yszeÌ.
W. A. MOZART (1756 - 1791)
Sonate en si bĂŠmol majeur KV 333 Allegro - Andante cantabile - Allegretto grazioso
FRYDERYK CHOPIN (1810 - 1849)
Berceuse en rĂŠ bĂŠmol majeur op. 49
RAOUL KOCZALSKI (1885 - 1948)
Valse fantastique en si mineur op. 49
FERENC LISZT (1811 - 1886)
Csardas macabre
FRYDERYK CHOPIN (1810 - 1849)
Ballade en sol mineur op. 23
Ballade en fa majeur op. 38
Ballade en la bĂŠmol majeur op. 47
Ballade en fa mineur op. 52
Julka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #278 :
Wrzesień 29, 2012, 12:11:40 »
Ale moÂże byĂŚ teÂż tak.
Programm:
Domenico Scarlatti Sonate h-Moll L.33
Wolfgang Amadeus Mozart Sonata KV 333 'Linzer Sonate'
Frederic Chopin Berceuse Op.57
Frederic Chopin Ballade No.1
Frederic Chopin Ballade No.2
Raoul von Koczalski Waltz Fantasy h-Moll op.49
Sergei Rachmaninov Prelude g-Moll Op.23/5
Alexander Scriabin Etude Op.8/12
Moritz Moszkowski Etincelles Op.36/6
Vladimir Horowitz Danse Excentrique
Franz Liszt Csardas Macabre
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #279 :
Wrzesień 29, 2012, 12:11:54 »
Wielkie dziĂŞki droga Julko, bardzo mi sie ten program podoba.TrochĂŞ oddechu od muzyki rosyjskiej
UsiÂłowaÂłam w zeszÂłym tygodniu kupiĂŚ bilety na "Szalone dni muzyki" w tym roku poÂświĂŞcone muzyce rosyjskiej
wÂłasnie ale ani na koncert LugaĂąskiego, ani Berezowskiego ani Tria Wanderer(mieli graĂŚ trio a-moll Czjkowskiego)
biletĂłw nie dostaÂłam
Julka
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #280 :
Październik 07, 2012, 13:27:32 »
Ingolf dziÂś zagraÂł recital w Baden - Baden.
Tu moÂżna posÂłuchaĂŚ!
http://liveweb.arte.tv/de/video/Ingolf_Wunder_im_Festspielhaus_Baden-Baden/
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #281 :
Październik 07, 2012, 15:05:52 »
Jeszcze racz dziĂŞki Juko!!!Cudowny recital!!! Mozart wzruszajÂący!!!! Ballada Chopina piĂŞkna i te bisy!!!
Jesli tak zagra w Warszawie juz sie ciesze!!!!
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #282 :
Październik 07, 2012, 16:26:09 »
A byĂŚ moÂże:
http://www.youtube.com/watch?v=1z_RJOuY1Z4
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #283 :
Październik 07, 2012, 16:58:38 »
Cytat: TeresaGrob Październik 07, 2012, 16:26:09
A byĂŚ moÂże:
http://www.youtube.com/watch?v=1z_RJOuY1Z4
Nie podoba mi sie to wykonanie.
Za bardzo wystukane, wypukane.
Dzwiek zbyt ostry i jednostajny.
Rubato - nic nowego indywudualnego.
Malutkie nieczystosci.
Czasami motywy, frazy uciekane, nie dograne.
Poprawne wykananie zdolnego studenta - ot tyle.
P.S.1
Bardzo cenie Ingolfa i mam nadzeje,ze sie kiedys obudzi sie na innym poziomie artyzmu.
Zycze mu tego.
P.S.2
Obecnie wyzej oceniam Trifonowa
«
Ostatnia zmiana: Październik 07, 2012, 17:00:23 wysłane przez bartus
»
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #284 :
Październik 07, 2012, 17:12:38 »
Slucham teraz Ingolfa z linku Julki.
Jak na razie ciekawy Scarlatti, aczkolwiek za bardzo rozpedalowany (za duzo sustain).
Barwa tonu bardzo piekna.
Moze troche mniej romantyzmu, ale wlasciwie granica nie zostala przekroczona.
Bardzo intymne wykonanie. Podobalo mi sie
Strony:
1
...
17
18
[
19
]
20
21
...