Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Muzyka
>
Arty¶ci i ich muzyka
>
Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w ¶wiecie Chopina i nie tylko.
Strony:
1
...
18
19
[
20
]
21
22
...
26
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w ¶wiecie Chopina i nie tylko. (Przeczytany 143562 razy)
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
Odp: Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w ¶wiecie Chopina i nie tylko.
«
Odpowiedz #285 :
Pa¼dziernik 07, 2012, 17:22:24 »
Teraz MOZART.
Ciekawa interpretacja.
Dluzsza niz zwykle artykulacja nie przeszkadza jednak w lekkosci.
Legato i jeszcze raz LEGATO.
No, jest inaczej niz sobie wyobrazam (wolalbym wiecej finezji i "niegrzecznosci"), ale podoba mi sie.
Kapitalne kontrasty dynamiczne. Bardzo pokorne pianissimo, nie zwalnia pulsu (wielka umiejetnosc)
Jest to Mozart raczej smutnawy niz radosny, ale czemu nie.
Male bledy tekstowe nie przeszkadzaja jednak w odbiorze calosci.
Brawo Ingwolfi.
P.S.
Wykonawca robi fajne rybki (mimika)
bartus
Ekspert
Odp: Fortepian szlachetny i poetycki... Ingolf Wunder w ¶wiecie Chopina i nie tylko.
«
Odpowiedz #286 :
Pa¼dziernik 07, 2012, 17:32:16 »
Mam teraz do d.. polaczenie internetowe.
Przerywa mi caly czas.
Czy ktos wie, jak poprawic tzw.streaming w komputerze.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #287 :
Pa¼dziernik 07, 2012, 17:45:30 »
CHOPIN
Pomimo, ze Ballada troche zasmiecona, to interpretacja
arcyciekawa.
Za cos takiego, panie Kozubki i Tarnawskie zrownalyby artyste z ziemia.
Ja nie bede kopal dolu, lecz bil brawo za odwage i skutek.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #288 :
Pa¼dziernik 07, 2012, 17:48:45 »
Raol Koczalski.
No coz nie przepadam za chaltura.
Prawdopodobnie barowy grajek oddalby lepszego ducha tego utworu.
Chatura nie moze byc wykonywana zbyt koncertowo i bezblednie.
Maly brudek wskazany.
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #289 :
Pa¼dziernik 10, 2012, 23:33:41 »
Przes³ucha³em poka¼ne fragmenty recitalu Ingolfa z Baden-Baden, mimo niesprzyjaj±cych warunków streamingowych. Niestety:
Cytat: bartus Pa¼dziernik 07, 2012, 17:32:16
Przerywa mi caly czas.
Subtelne wykonanie sonaty h-moll Scarlattiego, obrazu malowanego jakby akwarel±, jest znakomitym pocz±tkiem wystêpu. Potê¿ne rozpeda³owanie s³ychaæ natomiast nie tylko w sonacie, ale i w kolejnych punktach programu. Nie jestem przekonany, czy zawsze wychodzi to na dobre.
Sonata KV 333 Mozarta ma w tej interpretacji wiele ciekawych momentów. Oczywi¶cie pury¶ci bêd± zawiedzeni (dotyczy to równie¿ np. ballady Chopina). W grze Wundera zwraca uwagê przede wszystkim osobliwa artykulacja - pe³na ostrych kontrastów. Nawet w tej bardzo ¶piewnej mozartowskiej sonacie. Trudno wyraziæ siê o tym wykonaniu jednoznacznie. S± fragmenty grane piêknym legato (i wrêcz kryszta³owym d¼wiêkiem, znanym nam z nagrañ i wystêpów live), s± jednak i frazy zbyt jednostajne. Zdarzaj± siê niestety niedbalstwa. Dotyczy to równie¿ ballady g-moll Chopina. Za³o¿enie interpretacyjne jest bardzo interesuj±ce - budowanie dramaturgii, wielkich kulminacji - jednak miejscami razi nadmiar peda³u, usterki tekstowe, brak wykoñczenia fraz. Choæ temat liryczny zagrany jest z romantyczn± wyobra¼ni±, a Wunder wyra¼nie zwalnia (rubato).
Zwraca uwagê wykonanie s³ynnego preludium g-moll Rachmaninowa. Popis pó¼noromantycznej wirtuozerii, choæ nie mo¿na tu mówiæ o bezb³êdno¶ci. Zauwa¿cie, ¿e Wunder ma w sobie pierwiastek polifonisty - odnajduje dodatkowy g³os w ¶rodkowym rejestrze i splata go z pozosta³ymi. Podobne zabiegi s³yszymy np. w muzyce Mozarta. Ingolf spogl±da na utwór wieloaspektowo, holistycznie ("ogarnia go").
Majstersztykiem w zakresie zmian artykulacji jest wunderowy Volodos, czyli hommage a Mozart KV 331.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 18, 2012, 00:31:47 wys³ane przez Aleksias
»
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
p.Joanna
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 90
«
Odpowiedz #290 :
Pa¼dziernik 12, 2012, 10:19:27 »
Bardzo Wam dziêkujê Bartku i Patryku, za Wasze bezcenne analizy. Teraz sto razy intensywniej bêdê smakowaæ poniedzia³kowy recital Wundera.
Zaczê³am poznawaæ Mozarta i nie bêdê ukrywaæ, ¿e moim zdaniem studiowanie w±tku o nim na naszym forum jest najprzyjemniejszym sposobem poznania jego ¿ycia i twórczo¶ci. Za Wasz± wiedzê, Asiu, Patryku, Fille 007, Bartku i Ca³a Szanowna Reszto, której nie wymieni³am, za dar dzielenia siê ni± i zaanga¿owanie bardzo dziêkujê.
Julka
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 192
«
Odpowiedz #291 :
Pa¼dziernik 13, 2012, 13:44:44 »
Ingolf przed recitalem.
Baden Baden
Festspielhaus, Baden-Baden, October 2012
Artist room
© IW Management
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #292 :
Pa¼dziernik 13, 2012, 14:03:29 »
Moim zdaniem mo¿e to byæ jedna z figur w mazurku, ewentualnie kujawiaku,
które to tañce Ingolf dobrze zna!!!
http://www.franzschubert.pl/
Julka
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #293 :
Pa¼dziernik 13, 2012, 20:13:19 »
Aga, jednak obstawiam zabawê berek - bocian
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #294 :
Pa¼dziernik 13, 2012, 22:14:52 »
Rany boskie! Niewiasty! Co to za brewerie!? Ju¿ zaczyna mnie mdliæ... A pan pianista w takim rozkroku, a z takim u¶mieszkiem robi bociana, a tak± koszulkê ubra³ , a tu ziewn±³, tam poskoczy³.. Cholera! czy wy nie macie na co marnowaæ swych niewie¶cich uczuæ i emocji? Czy nie macie ¶wiadomo¶ci, ze od tego ka¿dy normalny cz³ek mo¿e w koñcu dostaæ torsji?! Mnie ju¿ bior±!
Rozp³ywajcie sie nad jego talentem, nad jego sztuk±. Piszcie peany i traktaty o jego grze, o jego transcendentalnej emanacji uczuc... I darujcie. Niech jego pozasceniczna prywatno¶æ pozostanie razem z nim... Za ¶cian±.
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
fille007
Ekspert
Wiadomo¶ci: 845
«
Odpowiedz #295 :
Pa¼dziernik 13, 2012, 22:56:10 »
Cytat: Janusz1228 Pa¼dziernik 13, 2012, 22:14:52
a tak± koszulkê ubra³
Januszu drogi
, akurat t-shircik z napisem
I
<3
Chopin
niezwykle dodawa³ Ingolfowi urody!
Amo la musica sopra tutte le arti
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #296 :
Pa¼dziernik 13, 2012, 23:25:27 »
Januszu, sk±d te nerwy
, Ingolf i tak do¶æ zrêcznie chroni swoje privacy, a to ¿e czasem "sfotkuje siê" siê z lew± nog± w górze...
Wiesz, ja te¿ wola³bym na jego fb wiêcej klipów d¼wiêkowych, ale jak dam siê ponie¶æ wyobra¼ni, to wydaje mi siê, ¿e np. niejaki Wolf Amade prowadzi³by dzi¶ z jeszcze wiêksz± pieczo³owito¶ci± swój fejsowy k±cik "behind the scenes" (wybaczcie, ale w tym momencie przychodzi mi do g³owy pewna "stereotypowa" scena z
Amadeusa
, pewnie wiecie która
).
Blog o muzyce:
fille007
Ekspert
Wiadomo¶ci: 845
«
Odpowiedz #297 :
Pa¼dziernik 13, 2012, 23:31:41 »
Cytat: Mozart Pa¼dziernik 13, 2012, 23:25:27
(wybaczcie, ale w tym momencie przychodzi mi do g³owy pewna "stereotypowa" scena z
Amadeusa
, pewnie wiecie która
).
...where everything goes backwards
Amo la musica sopra tutte le arti
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #298 :
Pa¼dziernik 13, 2012, 23:44:28 »
Cytat: fille007 Pa¼dziernik 13, 2012, 23:31:41
...where everything goes backwards
Say I'm sick. Say I'm sick!
Ooy vol I tub. Ooy vol I tub!
(Say it backwards!)
...I love you.
Kasiu, pewnie znasz libretto
Amadeusa
nawet od ty³u
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 13, 2012, 23:54:40 wys³ane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
Julka
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #299 :
Pa¼dziernik 24, 2012, 21:11:27 »
Ingolf Wunder w Toruniu, 19 pa¼dziernika, Dwór Artusa.
Jeden wieczór i dwa koncerty - IV Koncert Beethovena i e- moll Chopina.
Powiem Wam krótko - je¶li kiedy¶ Ingolf bêdzie blisko Was, id¼cie i pos³uchajcie jego Beethovena.
Na pewno zagra go bajecznie!
W Toruniu Ingolf by³ w bardzo dobrej formie - swobodny, skoncentrowany.
I taka te¿ by³a jego interpretacja IV Koncertu Beethovena. Nie us³ysza³am w niej tak du¿ego romantycznego rozmachu, jak u Zimermana.
Nie odnalaz³am te¿ wyra¼nych ¶ladów intelektualnej, pow¶ci±gliwej w emocjach interpretacji Rafa³a Blechacza. Sytuujê Ingolfa dok³adnie pomiêdzy tymi dwiema interpretacjami.
Jak wiecie, w Toruniu Ingolf zagra³ ten koncert po raz pierwszy publicznie. I to by³ bardzo, bardzo udany wystêp!
Ju¿ siê umówi³am z Ingolfem, ¿e przyjadê do Wiednia w marcu przysz³ego roku, by znów jego " skowronkowego" pos³uchaæ.
Na pewno zagra go bajecznie
Po przerwie, w piêknej sali Dworu Artusa wype³nionej po brzegi ( wiele pañ w d³ugich kreacjach, tak!) dane mi by³o wys³uchaæ Ingolfa po raz czwarty na ¿ywo w koncercie e- moll Chopina. Nie wiedzia³am, ¿e czeka mnie co¶, czego siê nie spodziewa³am. A czeka³o mnie magiczne, niemal mistyczne doznanie. Ingolf po prostu zaczarowa³ mnie. Oczarowa³ nas wszystkich. Wyniós³ nas na inn± planetê. Nawet Steinway klasy C musia³ siê poddaæ. Uff, kto nie s³ysza³ niech ¿a³uje!
Nim zd±¿y³ wybrzmieæ ostatni akord, publiczno¶æ wsta³a z miejsc jak na komendê. Uwierzcie mi, takiej owacji te¿ dawno nie s³ysza³am!
I te tony kwiatów i okrzyki i tupanie i b³aganie o bis:) I us³yszeli¶my ko³ysankê Chopina - Ingolf zagra³ j±, zagra³ j±.... nie, on jej nie zagra³, on j± wyszepta³, wymodli³, wy¶piewa³.
By³o piêknie.
Strony:
1
...
18
19
[
20
]
21
22
...