Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
Lukas Geniusas w Pruszkowie pod Warszaw± 27.08.2011
Strony: [
1
]
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Lukas Geniusas w Pruszkowie pod Warszaw± 27.08.2011 (Przeczytany 7020 razy)
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
Lukas Geniusas w Pruszkowie pod Warszaw± 27.08.2011
«
:
Sierpieñ 15, 2011, 12:40:54 »
Cytat: ewa578 Czerwiec 28, 2011, 12:22:35
Przepraszam, ¿e cytujê ca³± informacjê, ale nie tylko koncert Lukasa jest ciekawy:
LATO W PARKU
24.06.2011 17:57
Na letniej scenie Pa³acyku "Soko³a" w Parku Ko¶ciuszki w czasie wakacji Biuro Promocji i Kultury Miasta Pruszkowa zaprezentuje dwa koncerty muzyki powa¿nej i plenerowy pokaz trzech filmów. Ju¿ w sobotê 2 lipca o godz. 20.00 zapraszamy na koncert muzyki klasycznej w wykonaniu orkiestry symfonicznej pod dyrekcj± Moniki Woliñskiej. Us³yszymy utwory Mozarta i Czajkowskiego, a tak¿e wspó³czesnego kompozytora polskiego Marcina B³a¿ewicza.
W ¶rodku wakacji, 30 lipca o godz. 21.00, rozpocznie siê "maraton" filmowy sk³adaj±cy siê z trzech filmów (Nine, Gran Torino, Vicky Cristina Barcelona).
Natomiast na zakoñczenie wakacji 27 sierpnia z koncertem fortepianowym zaprezentuje siê Lukas Geniusas - laureat II nagrody tegorocznego XVI Miêdzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fr. Chopina.
Szczegó³owy program znajduje siê na za³±czonym plakacie.
Na wszystkich Pañstwa w czasie koncertów czekaæ bêd± krzes³a, a w czasie seansów filmowych dodatkowo le¿aki pla¿owe.
Wszystkie te przedsiêwziêcia odbêd± siê bez wzglêdu na aurê, dlatego te¿ prosimy Pañstwa o liczne przybycie i dostosowanie strojów do pogody.
Informacje:
Biuro Promocji i Kultury Miasta Pruszkowa
promocja@miasto.pruszkow.pl
el.: 22 - 758 64 31 w. 214
£ukasz bêdzie gra³ Chopina i Liszta, a koncert poprowadzi Jan Popis.
Mo¿e warto pomy¶leæ o kolejnym Zje¼dzie?
Ten koncert stanowczo zas³uguje na oddzielny w±tek.
Wybieram siê, to bêdzie sobota, koncert odbêdzie siê niezale¿nie od pogody, o godzinie 20.00. Wej¶cie bezp³atne - na letniej scenie Pa³acyku "Soko³a" w Parku Ko¶ciuszki w Pruszkowie pod Warszaw±.
Pierwotnie program mia³ obejmowaæ 24 etiudy Chopina i Sonatê h-moll Liszta. Ale repertuar zosta³ zmieniony, niestety nie pamiêtam dok³adnie, maj± byæ w ka¿dym razie dwie sonaty Chopina, pierwsza i trzecia.
Mam ma³y dylemat, bo na ChiJE tego dnia w tym czasie gra Wakarecy. Pan Pawe³ wybaczy, idê na Geniusasa.
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
Odp: Lukas Geniusas w Pruszkowie pod Warszaw± 27.08.2011
«
Odpowiedz #1 :
Sierpieñ 15, 2011, 13:51:06 »
Ja siê wybieram na ten koncert, ale w tygodniu zadeklarujê siê konkretnie
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #2 :
Sierpieñ 15, 2011, 14:54:49 »
Hmm... mam problem z dojazdem, zajêcia mam do 15, a mój synek w tym czasie bêdzie w innej czê¶ci Polski. Ale bardzo, bardzo bym chcia³a!
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #3 :
Sierpieñ 22, 2011, 00:54:19 »
Ma³a korekta programu. Bêdzie 12 etiud Chopina op. 10 i sonata Chopina pierwsza ALBO trzecia.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #4 :
Sierpieñ 27, 2011, 17:35:28 »
Terenia, zbieraj siê
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #5 :
Sierpieñ 27, 2011, 19:50:25 »
Napiszcie jak by³o!
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #6 :
Sierpieñ 27, 2011, 23:55:49 »
Agnieszko, Bogdanie, Januszu, wasza strata. Na koncercie wyl±dowa³am ostatecznie z kole¿ank± z Pruszkowa, nie-melomank±, która zaskoczy³a mnie informacj±, ¿e by³a jako dziewczynka w filharmonii na koncercie Zimermana, do¶æ dawno temu
Pan Popis bardzo ³adnie opowiedzia³ o ka¿dej etiudzie op. 10, poprosi³ by pomiêdzy nie biæ braw i na scenê wkroczy³ Lukas w bia³ej koszuli, zacz±³ swój standardowy repertuar. Niepokoi³y mnie trochê do¶æ licznie zgromadzone dzieci urzêduj±ce obok sceny za plecami pianisty, w atmosferze dzikiej pla¿y na skraju d¿ungli, bez nadzoru i nieograniczone w swojej fantazji, czasem swawoli³y zbyt g³o¶no, nie mówi±c ju¿ o bieganiu pod scen±. Za scen± bucza³o stosunkowo g³o¶no, d¼wiêkiem ci±g³ym, lekko nawet powarkuj±c, jakie¶ mechaniczne ustrojstwo, agregat pr±dotwórczy? Nag³o¶nienie nie by³o idealne, przy g³o¶nych d¼wiêkach lekko zgrzyta³o. No i komary na kilogramy oraz inne lataj±ce stworzenia, które w piani¶cie wypatrzy³y idealny obiekt ataku, wokó³ ciemno¶æ a on w krêgu ¶wiat³a. W pewnym momencie, by nie daæ siê ¿ywcem skonsumowaæ, a maj±c obie rêce STANOWCZO ZAJÊTE, artysta rozpocz±³ manewry g³ow±... Biedak, by³o mi go strasznie szkoda... Gra³ piêknie, ale nie móg³ siê skupiæ, skoncentrowaæ, ale siê stara³. Przerwa. Znikn±³ na d³u¿ej, pan Popis zapowiedzia³ ju¿ sonatê h-moll Chopina, rozleg³y siê oklaski - i nic. Okaza³o siê, ¿e pobieg³ na zaplecze umyæ rêce (zgarnia³ czêsto z klawiatury OWADY) i spryskaæ siê sprayem na komary! Pojawi³ siê na scenie, przepiêknie zagra³ sonatê, niestety przerywan± brawami, i chcia³ zwiaæ, ale¶my go nie pu¶cili bez bisów. Zasiad³ do klawiatury, rozejrza³ siê, wsta³, podbieg³ do oddalonego kilka metrów mikrofonu, zaanonsowa³: "Schubert, walc", otrzyma³ brawa za sprincik i po piêknym bisie pierwszym znów Chopin i ostatnia dramatyczna etiuda op. 25. Parê razy mia³am wra¿enie, ¿e odreagowuje na fortepianie warunki w jakich przysz³o mu graæ. W zasadzie siê nie u¶miecha³, ale nie by³o te¿ widaæ po nim z³o¶ci. Chyba ze stoickim spokojem bra³ sytuacjê jak± by³a. Oczywi¶cie by³ Pan Impresario (Daniila i Lukasa zarazem), ju¿ sie nawet nie zdziwi³, ¿e ja i tam jestem
Mówi³, ¿e Lukas ju¿ w przerwie stwierdzi³, ¿e warunki s± ekstremalne. Po chwilce oddechu pokoncertowego posz³y¶my z kole¿ank± na zaplecze porozmawiaæ chwilkê, pogratulowaæ. Geniusas zrelaksowany, jakby ze spa prosto, w ogóle nie widaæ po nim zmêczenia, zdenerwowania, zniechêcenia. Urzeka spokojem i przyjaznym nastawieniem. Tym razem nie sta³am jak sierotka, tylko, przedstawiona przez Pana Impresario zaczê³am gadaæ jak najêta :0 Nie by³o wokó³ t³umów napieraj±cych, ma³a pusta salka z piêcioma osobami, wiêc siê odwa¿y³am. Mówi³am, ¿e od konkursu chopinowskiego z przyjació³mi s³uchamy Chopina i obserwujemy dalsze dzieje konkursowiczów, i ¿e ja najbardziej Dani³a i jego
Pan H. ¿artowa³, ¿e lubiê m³odych rosyjskich pianistów, a Lukas siê ¶mia³, bo ja protestowa³am, ¿e prze³o¿enie nie jest takie. Popomstowali¶my na ekstremalne warunki, ha³as, komary. Bardzo podziêkowa³am za wszystkie trzy jego koncerty na których by³am, dowiedzia³am siê ¿e jako¶ w pa¼dzierniku bêdzie gra³ w £odzi, a potem to nie wiadomo kiedy bêdzie znów w Polsce, jeszcze nieustalone. Obieca³am, ¿e gdzie by to nie by³o, to ja bêdê... Jeszcze raz podziêkowa³am, ¿e wys³ucha³ tak cierpliwie mnie i mój angielski. On naprawdê jest niesamowity, chyba najbardziej sympatyczny w kontakcie bezpo¶rednim pianista ze wszystkich. Potem jeszcze rozmawia³am z pani±, która zajmuje siê wydawaniem p³yt Lukasa. Lada moment, dos³ownie ju¿, w DUX uka¿± siê jego dwie p³yty, na jednej nagrane w katowickim studiu etiudy Chopina, 2 x 12 i na drugiej kameralny e-moll nagrany z orkiestr± Wojciecha Rajskiego, dok³adnie tak samo, jak Trifonov. Tak bardzo siê cieszê, ¿e tam pojecha³am! Jutro kolejny koncert. I pojutrze
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 28, 2011, 00:01:02 wys³ane przez xbw
»
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #7 :
Sierpieñ 28, 2011, 00:04:22 »
I jeszcze malutkie co¶:
https://picasaweb.google.com/xbw777/LukasPruszkow27082011
Jako¶æ nie ba³dzo, ale lepiej tak ni¿ wcale.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #8 :
Sierpieñ 28, 2011, 00:17:04 »
Suplement, jednak w czasie etiud te¿ rozleg³y siê brawa, po czwartej... A szczebiot przysz³o¶ci narodu s³ychaæ na filmikach, do¶æ wyra¼nie.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #9 :
Sierpieñ 28, 2011, 12:09:42 »
No za³ujê, ale co¿... Za to Ty, Beatko, sprawi³as siê super dzielnie i w imieniu moderatorów Forum (ale i wszystkich forumowiczów) przekazuje Ci w podziêkowaniu za relacjê i reprezentowanie naszego Kuriera oficjalnego buziaka
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #10 :
Sierpieñ 28, 2011, 12:14:40 »
A w tym czasie, w którym p³awi³a¶ siê koncertowaniem £ukasza, tu w Babicach - my z Bogdanem urz±dzili¶my sobie tak¿e fajne granie. By³ Chopin, Beethoven, Bach (a nawet kawa³ek Rachmaninowa(!)) i mnóstwo bogdanowych piosenek z gitara.
Nie mam ¿adnej dokumentacji z naszej sesji, ale mo¿e to i dobrze, bo bêdzie pretekst, ¿eby ja kiedy¶ powtórzyæ
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Julka
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 192
«
Odpowiedz #11 :
Sierpieñ 28, 2011, 13:43:06 »
Beatko, w Pruszkowie zabrak³o ju¿ chyba tylko " Lotu trzmiela"
Swoj± drog± podziwiam, jak oni obaj - i Lukas i Danii³ - w swoim tempie, bez widocznego zmêczenia ( co czêsto s³usznie podkre¶lasz!) buduj± swoj± karierê.
A pan H. zawsze jest z nimi
Có¿ to za uroczy i skromny cz³owiek, prawda? Pozna³am go ponad rok temu, na próbie koncertu Rafa³a Blechacza.
Oj, Rafa³ wtedy te¿ zaimponowa³ mi swoim poczuciem humoru, kiedy zawadiacko i z podziwem skomentowa³ poczynania dyrygenta - " ale jest czujny, co?!"
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #12 :
Sierpieñ 28, 2011, 14:40:14 »
Cytat: Julka Sierpieñ 28, 2011, 13:43:06
...A pan H. zawsze jest z nimi
Có¿ to za uroczy i skromny cz³owiek, prawda?
W koñcu jako impresario - jest odpowiedzialny za ich warunki koncertowania. Ale masz ca³kowit± racjê - pan H. i na mnie (w Dusznikach) sprawi³ wra¿enie bardzo sympatyczne. Pamiêtam, jak w pewnym momencie zagada³em do Dani³a to od razu nadstawi³ ucha by w razie czego s³u¿yæ pomoc± lingwistyczn±, ale na szczê¶cie nie by³o to konieczne.
Julka
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 192
«
Odpowiedz #13 :
Sierpieñ 28, 2011, 20:09:45 »
A jestem ciekawa, czy pan Andrzej H. by³ w Dusznikach przy Ingolfie?
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #14 :
Sierpieñ 28, 2011, 23:15:51 »
Nie, przyjecha³ ostatniego dnia festiwalu.
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Dzia³y forum
-----------------------------