Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
XIV Miêdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
35
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XIV Miêdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego (Przeczytany 137769 razy)
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
Odp: XIV Miêdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego
«
Odpowiedz #15 :
Pa¼dziernik 14, 2011, 20:23:11 »
Dzisiaj, pierwszy dzieñ drugiego etapu. Co za piêkna muzyka!!! I Wieniawski i wariacje nt. Fausta Gounod`a (jedna z oper szczególnie przeze mnie ukochanych!). Prawdê mówi±c, nie jestem szczególn± entuzjastk± wiolinistyki, ale podoba³ mi siê pierwszy etap, a teraz, kiedy konkursowiczom towarzyszy fortepian, cudowne piêkno obficie rozlewa siê po duszy!
Nie mam jeszcze faworyta bo wszystko co s³yszê wydaje mi siê cudowne i bardzo trudne i ju¿ samo to, ¿e wszystko zosta³o wygrane jak nale¿y, a przy tym niesie tyle emocji, uprawnia do przej¶cia dalej.
Niestety mam do¶æ pracowity okres, wiêc nie mogê s³uchaæ dok³adnie, robiæ notatki itp., ale tyle co s³yszê pozwala mi wpadaæ w zachwyt nad ludzkim geniuszem! Czy Wy te¿ s³uchacie i sprawia Wam to równ± przyjemno¶æ?
su³ek
Ekspert
Wiadomo¶ci: 647
«
Odpowiedz #16 :
Pa¼dziernik 15, 2011, 00:50:49 »
Ewuniu, no z przykro¶ci± stwierdzam, ¿e za ma³o sie interesujê Wieniawskim a powinienem. Postaram siê nieco nadrobiæ zaleg³osci
http://franzschubert.pl
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #17 :
Pa¼dziernik 15, 2011, 11:33:13 »
Oh, S³awku nie ma przymusu! Je¶li masz ochotê wystarczy w³±czyæ PR II i gotowe! Od 10.00 s± ca³odzienne relacje.
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #18 :
Pa¼dziernik 15, 2011, 16:00:43 »
Czo³em!
My¶lê, ¿e ca³a muzyczna Polska (i nie tylko) ¿yje teraz Konkursem Wieniawskiego. Jakie to szczê¶cie, ¿e odbywa siê on Poznaniu, w piêknie odnowionej Auli UAM, sali o prawdopodobnie najlepszej akustyce w Polsce.
Oczywi¶cie w wolnej chwili jestem na przes³uchaniach.
W czwartek s³ucha³em sesji popo³udniowej - na pocz±tku wyst±pi³a Hiszpanka Leticia Moreno, która - jak siê pó¼niej okaza³o - przewy¿sza³a o poziom wystêpuj±cych po niej skrzypków. Jej Bach - Chaconne z II Partity - by³ monumentalny, jakby wykuty g³êboko w skale... 24. Kaprys Paganiniego sprawia³ jej miejscami trudno¶ci techniczne - wielkie wra¿enie wywar³a na mnie VI Sonata E. Ysaÿe. Zatem - ciekawa artykulacja, dba³o¶æ o d¿wiêk - choæ czasem przesadne vibrato, choæby w przepiêknym kaprysie
La Cadenza
Wieniawskiego.
Karizina i Rytwiñska (zw³aszcza na ni± czeka³em) gra³y jakby szkolnie, poprawnie - klarownie, ale bez charyzmy - brakowa³o zabrarwienia indywidualnego, ekspresji... Polka przyku³a moj± uwagê Bachem (Grave i Fuga z II Sonaty), który niestety jednak - nie zosta³ zagrany bezomy³kowo.
II etap - ju¿ po selekcji - bêdzie znacznie ciekawszy. Skrzypce i fortepian. W programie - sonata skrzypcowa (do wyboru - Beethoven, Prokofiev, Brahms etc...), utwór Szymanowskiego i Wieniawskiego.
Wczoraj wieczorem by³em ¶wiadkiem absolutnie najlepszej dotychczasowej kreacji w konkursie...
Soyoung Yoon. T± koreañsk± skrzypaczkê bêdziemy pamiêtaæ jeszcze d³ugo! Jej wykonanie I Sonaty f-moll Prokofieva wbi³o mnie w fotel, skrzypaczka (wielkie brawa fortepianowego akompaniamentu!) oczarowa³a publiczno¶æ i - na pewno - jurorów. Ponura, mistrzowska kompozycja wielkiego Rosjanina napisana w czasie II wojny ¶wiatowej faktycznie rozbrzmia³a jak potê¿ne memento dla ¶wiata, sta³a siê d¼wiêkowym gmachem... ¦wietna intonacja, stopniowanie dynamiki, pewne prowadzenie smyczka, dziêki czemu artystka wydobywa³a jasne i ciemne barwy swego instrumentu - i wielki ³adunek ekspresyjny. Warto czekaæ na takie interpretacje!
Pecha mia³ Aylen Pritchin, którego skrzypce rozstroi³y siê w po³owie wystêpu (gra³ Wariacje nt. w³asny Wieniawskiego). Wielka szkoda... - po wystêpie otrzyma³ wspania³± owacjê, zapewne ostatni± na konkursie...
¦wietni polscy wykonawcy - M. W³oszczowska i M. Wasiucionek.
Dzi¶ (s³ucha³em transmisji w radio) wielkie wra¿enie wywar³ Niemiec Stefan Tarara. A jeszcze Wielu Znakomitych przed nami.
P.S. Czy¿by Polacy to... naród suchotyków?
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 15, 2011, 16:03:01 wys³ane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #19 :
Pa¼dziernik 15, 2011, 16:15:01 »
http://www.wieniawski.pl/so-young_yoon.html
Ods³uchajcie koniecznie jej Bacha, Kreislera (!) czy Prokofieva. Oto skrzypaczka ¶wiatowego formatu.
Jestem bardzo ciekawy Mozarta w jej wykonaniu. Zauwa¿cie - ca³y III etap - to MOZART; 1. czê¶æ koncertu skrzypcowego (KV 216, 218, 219 - do wyboru; jaka szkoda, ¿e ñie us³yszymy interpretacji drugich ogniw o cudnym
cantabile
!), do tego obowi±zkowa I czê¶æ Symfonii koncertuj±cej Es-dur KV 364. Zupe³enie jak podczas Konkursu Chopinowskiego - Polonez-Fantazja op. 61 Chopina.
Ale... patronem Konkursu (najstarszego na ¶wiecie) jest przecie¿ Henryk Wieniawski. Wielki skrzypcowy wirtuoz i liryk. Uosobieniem tego liryzmu jest s³ynna 'Legenda' op. 17, z tematami, których melancholia i s³odycz s± tak pokrewne melodyce Czajkowskiego... Utwór barwny, ukazuj±cy pe³ne brzmienie skrzypiec - zarazem ³atwy w odbiorze, quasi-salonowy.
http://www.youtube.com/watch?v=gC-0W6FK3zc
Blog o muzyce:
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #20 :
Pa¼dziernik 15, 2011, 17:18:42 »
Mozarcie.
Przesluchalem H. Wieniawskiego: Wariacje na temat w³asny op. 15 w wykonaniu Aylena Pritchina
(ze strony
http://www.wieniawski.pl/aylen_pritchin.html
)
i zastanawiam sie, czy chodzi Ci o to wykonanie.
Powiedz mi, od ktorej minuty uslyszales, ze skrzypce sie rozstroily.
Intonacja w grze tego doskonalego skrzypka miescila sie w przedziale "gram czysto".
Oczywiscie byly potkniecia, ale miescily sie w przedziale tolerancji (moim zdaniem)
Podejrzewam, ze Twoja tolerancja czystego grania jest mniejsza niz moja.
Nie ma na swiecie skrzypka, ktory gra sterylnie (akustycznie) czysto.
Zbadano kiedys intonacje D.Ojstracha podczas gry gamy, jako eksperyment.
Zmierzono akustycznie czystosc jego gry. Zaledwie kilka dzwiekow z calej gamy
byly wykonane idealnie, reszta byla poza wskaznikami.
Intonacja na skrzypcach musi miec swoja tolerancje.
Np dzwieki prowadzace sa na ogol grane wyzej (niz pomiar akustyczny), bemole nizej itd.
Plynnosc wysokosci dzwieku ma duze znaczenie w tworzeniu napiec, ekspresji.
Tu widze przewage skrzypiec nad fortepianem.
PS
Niestety nie slyszalem pozostalych (brak czasu) konkursowiczow.
Moim zdaniem Pritchin, to skrzypek duzego formatu
Jak popracuje troche nad precyzja, to smiem twierdzic, ze osiagnie swiatowy poziom.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #21 :
Pa¼dziernik 16, 2011, 00:10:28 »
Usi³ujê s³uchaæ:) Na tyle, na ile pozwala czas – te¿ mam akurat ogromnie du¿o pracy, w dodatku w ten weekend jak na z³o¶æ pracujê, na dodatek Kajetan chory:( Zagapi³am siê i nie s³ucha³am koncertu na inauguracjê. (Dzi¶ za to s³ucha³am V Czajkowskiego na ¿ywo:))
Ale trzeba siê wreszcie zmobilizowaæ. Ods³uchujê sobie teraz wszystkie wykonania z drugiego etapu.
Trzeci i czwarty ju¿ bêdzie s³uchany (ogl±dany) bez problemów na bie¿±co.
Podobnie jak na Chopinowskim rok temu, poziom bardzo wysoki, i to s³ychaæ – wszystko piêknie grane. Ale czasem co¶ zachwyca bardziej. W drugim etapie na pewno ju¿ ³atwiej siê zorientowaæ, wybraæ, kto przypad³ najbardziej do serca.
So-Young Yoon - po wspania³ej Yeol-Eum Son i Seongu Jin Cho na Czajkowskim, kolejna koreañska gwiazda. Naprawdê wspania³a. Wiwat Korea!:)
Czy¿by¶my mieli ju¿ kandydaturê na laureattkê?
Niesamowicie gra, z moc± i duchem – dreszcze przechodz± przy demonicznej interpretacji sonaty Prokofiewa. Maj± W³oszczowska te¿ gra przepiêknie. Przes³ucham jeszcze dzi¶ chocia¿ kilku.
Jak rozumiem, na razie przybli¿one typy faworytów to : So-Young Yoon, Leticia Moreno, Stefan Tarara (ca³kiem muzyczne nazwisko:)), Maja W³oszczowska, Arata Yumi, Alyen Pritchin (nie przekre¶lajmy go jeszcze),
Aha – w³a¶nie siê dowiadujê, ze po raz pierwszy bêdzie mo¿na ogl±daæ Wieniawskiego na ¿ywo w TVP Kultura!
http://www.nina.gov.pl/NInA/artyku
³/2011/10/15/transmisje-on-line-info-xiv-miêdzynarodowy-konkurs-skrzypcowy-im.-h.-wieniawskiego
Mozart! Koncerty!! Symfonia Koncertuj±ca!!! Czarno widzê moje wyniki w pracy w przysz³ym tygodniu.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #22 :
Pa¼dziernik 16, 2011, 00:11:06 »
I mnie siê wydaje, ¿e Pritchin to skrzypek wielkiego formatu. We¼my choæby Szymanowskiego - wspania³e przej¶cia miêdzy d³ugimi nutami pod ³ukiem, legato. W wariacjach sta³o siê co¶ z ko³kiem - w konsekwencji rozstroi³y siê jego skrzypce. Pritchin popatrzy³ na Vengerova, ten pozwoli³ mu dalej graæ. Ja s³ysza³em pewne nie³adne d¼wiêki w wariacjach Wieniawskiego, ale i tak wielkie brawa za opanowanie (na pocz±tku, podczas sonaty, spad³y mu okulary!). I chcia³bym us³yszeæ 'jego' Maestoso z KV 364 Mozarta.
Dzi¶ natomiast mieli¶my wspania³± Koreankê Ji-Yoon Lee, Rosjankê Vasiliev±. Maciej Strzelecki po raz kolejny udowodni³ (Fantazja nt. z 'Fausta' Wieniawskiego), ¿e jest ¶wietnym wirtuozem.
Blog o muzyce:
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #23 :
Pa¼dziernik 16, 2011, 00:13:19 »
Cytat: Aleksias Pa¼dziernik 16, 2011, 00:10:28
So-Young Yoon - po wspania³ej Yeol-Eum Son i Seongu Jin Cho na Czajkowskim, kolejna koreañska gwiazda. Naprawdê wspania³a. Wiwat Korea!:)
Czy¿by¶my mieli ju¿ kandydaturê na laureattkê?
Tak! Po jej wykonaniu Sonaty rozleg³y siê brawa...!
Blog o muzyce:
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #24 :
Pa¼dziernik 16, 2011, 12:44:20 »
http://www.polskieradio.pl/8,Dwojka/1432,Konkurs-Wieniawskiego-II-etap-dzien-2
Tu mo¿na wys³uchaæ niektórych przes³uchañ z II etapu.
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #25 :
Pa¼dziernik 16, 2011, 13:36:05 »
W wolnych chwilach, kiedy tylko znajduje na to czas, staram sie s³uchaæ jak najwiêcej - wysoki poziom..
a tak na marginesie takie drobne pytanko - czy aby czasem nasz wirtuoz skrzypiec Henryk Wieniawski nie by³ równie¿ ¯ydem, b±dz by³ pochodzenia, czy mia³ jakiej dalekie korzenie ¿ydowskie..?? zadaj±c to pytanie sugeruje siê zamieszczanym na linku Beatki zdjêciem, tego genialnego skrzypka - na pierwszy rzut oka, typowo semickie rysy..
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 16, 2011, 13:41:56 wys³ane przez kozio³
»
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #26 :
Pa¼dziernik 16, 2011, 13:42:26 »
Tak. Szczególy odno¶nie pochodzenia znajdziesz w Wikipedii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Henryk_Wieniawski
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #27 :
Pa¼dziernik 16, 2011, 13:57:14 »
No tak, faktycznie..choæ w pierwszej chwili, zerkaj±c na owe opracowanie biograficzne mo¿e nieco zmylaæ zamieszczona tam rubryka z danymi osobowymi, jak i samo tylko pierwsze zdanie: "polski kompozytor i skrzypek"
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #28 :
Pa¼dziernik 16, 2011, 14:42:17 »
Natomiast ca³kiem inaczej wygl±da to w przypadku notki biograficznej, dotycz±cej ojca Henryka - Tadeusza Wieniawskiego, która zapisana zosta³a poprawnie..(zupe³nie nie pojmujê, dlaczego w przypadku biografii jednych dane zamieszcza siê poprawnie, a u innych ju¿ niekoniecznie..
)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Wieniawski
Na zamieszczonym przez Ciebie linku Januszu, przy okazji warto te¿ zwróciæ uwagê na osobê Edwarda Wolffa (brata matki wielkiego skrzypka), który to studiowa³ z naszym Chopinem i podobnie jak on wyjecha³ i (chyba) osiad³ na sta³e w Pary¿u
- o czym siê w³a¶nie dowiedzia³em z powy¿szego sk±pego ¼ród³a..
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #29 :
Pa¼dziernik 16, 2011, 15:09:47 »
Cytat: kozio³ Pa¼dziernik 16, 2011, 13:57:14
"polski kompozytor i skrzypek"
Jak najbardziej polski, Konradzie - mo¿emy byæ dumni z naszego rodaka, szanowanego kompozytora i wirtuoza!
Nie do przegapienia:
od 16.00 - recital Erzhana Kulibaeva z Kazachstanu.
Beethoven: Sonata A-dur op. 47 (!)
Wieniawski: Wariacje na temat w³asny op. 15
Szymanowski:
¬ród³o Aretuzy
z cyklu
Mity
op. 30.
Blog o muzyce:
Strony:
1
[